175 ani de fotografie: cuvintele fotografilor
Fotografia ne multumeşte tuturor pentru sărbătoarea la care a fost invitată şi pentru bucuria cu care am surprins împreună, prin obiectiv, emoţii, chipuri, culori şi zâmbete. Aşteaptă cu încântare împlinirea celor 176 ani însă, până atunci, iată impresiile celor 7 fotografi care ne-au însoţit în plimbările foto prin oraş. Mihai Şteţcu: “M-am bucurat să fotografiez de plăcere şi doar pentru mine! Cei din grupa mea, contrar aşteptărilor au făcut fotografie de stradă. Totul s-a tras din cameră, jpg alb-negru, ca să ne întoarcem cât mai mult în timp. Eu am folosit un Nikon DF şi o lentilă fixă de 50mm. Ar trebui să stăm mai mult cu ochii pe sus, clădirile din centru sunt impresionante.“
Andreea Retinschi „Cei care au venit la workshopul meu mi-au oferit o zi foarte frumoasă, aşa ca aş vrea în primul rând să le mulţumesc lor, iar apoi prietenilor de la F64, care au mai organizat un eveniment reuşit. Cred că cei care participă la workshopuri nu realizează că şi ei ne pot oferi multe lucruri înapoi şi chiar putem învăţa şi noi de la ei. Am avut un grup minunat cu care am fotografiat, am râs, am băut, am povestit şi sper să mai repetăm experienţa.“
George Nicolae: „Am trait bucuria momentului in care reusesti sa-ti sincronizezi gandurile, atentia, ochiul cu vizorul si degetul aratator al mainii drepte. Am petrecut impreuna cu pasionatii de fotografie miimea de secunda cand intreg universul s-a aliniat pentru a-ti oferi un cadru de neuitat. Lumea asta va exista atata timp cat fiecare dintre noi decide sa o priveasca. De ziua fotografiei am descoperit ca totul din jurul nostru poate fi fascinant si tot ce avem de facut e sa ducem aparatul la ochi. Asa ca: fotografiati, fotografiati, fotografiati!“
Mirela Momanu Cu mari emoţii am pornit către Pasajul Latin, la întâlnirea cu cei înscrişi în plimbarea fotografică organizată de F64 – cu ocazia Zilei Mondiale a Fotografiei. Primul meu photowalk în calitate de îndrumător s-a dovedit a fi nu numai relaxant, plin de voie bună şi de o energie debordantă a tuturor participanţilor pasionaţi de fotografie, dar ne-a unit in vânătoarea siluetelor în contre-jour, a umbrelor spectaculoase şi a reflexiilor de tot felul. Ne doream cadre de impact şi de atmosferă, iar lumina ne-a ajutat din plin. Trecătorii, după câteva priviri curioase, au intrat în jocul nostru şi ne-au făcut surprize care mai de care, pe care aparatele noastre nu au ratat ocazia să le surprindă. Periplul cu lumina în ochi peLipscani, apoi pânda de langă zidul băncii, parade cailor dresaţi şi apoi joaca cu postere şi juxtapuneri, ne-au unit în pasiunea noastră în doar doua ore, la pas, prin Centrul Vechi. Ne-am mai fi dorit şi o plimbare cu metroul, şi un popas în Gara de Nord, dar vom lăsa cu plăcere aceste bucurii pentru o nouă aventură fotografică. Multumesc tuturor entuziaştilor din grupa MM, aţi realizat cadre puternice, de impact, aţi învăţat să vă şi jucaţi în timp ce lucraţi, aţi dorit ca pasiunea să vă aducă bucurii şi satisfacţii şi nu în ultimul rând, aţi reuşit să fiţi prieteni acolo, pe stradă, obiectiv lângă obiectiv ! Mulţumesc F64 pentru această experienţă inedită pe care sper din suflet să o repetăm !
Andrei Birsan Un Bucureşti tocmai bun de hoinărit de Ziua Mondială a Fotografiei, Moara Assan, Lizeanu, Viitorului …. zone vechi ale oraşului. Un trecut lăsat de izbelişte, recucerit de natură, un Lizeanu animat şi un Viitor luminos. De la arhitectura industrială sau interbelică la bizarerii contemporane. Cum spune Livia Zaharia:”lumina, compania şi cadrele interesante au făcut sa fie o ieşire care ne-a bucurat.”
Aurel Rapa „De cele mai multe ori fotografiile îşi aleg fotograful.Fotograful trebuie doar să le vadă.“
Vlad Eftenie Am sărbătorit ziua fotografiei prin muncă 🙂 întrucât am în teste un aparat care urmează a fi lansat, am făcut câteva sute de cadre deja, până la ora întâlnirii, de “încălzire”. Pentru că am ales ca loc de desfăşurare a turei foto zona Pieţei Unirii, încă de dimineaţa mi-am făcut temele şi am inspectat locul. Am reuşit chiar să ajung într-un punct înalt de observaţie şi să pot cuprinde cu privirea întreg ansamblul. Am ales Piaţa Unirii din mai multe motive. Este un loc cu valenţe fotografice multiple – loc al aglomerării, zona de importanţă centrală. Axul bulevardului Unirii- marcat de silueta Casei Poporului, propune jocul fântânilor. Staţia tramvaiului 32 este un loc aglomerat si te poti strecura printre oamenii aflaţi în mişcare. Parcul central presupune chiar abordarea peisajului urban de tip skyline. Zona din faţa McDonalds este locul probabil cel mai folosit – reper, pentru întâlniri. Celelalte două fronturi cu magazine sunt şi ele foarte aglomerate, locuri numai bune pentru a fotografia oameni. Îmi place să organizez grupuri de lucru pentru a exersa fotografia street, o fac de câţiva ani cu ocazia workshopurilor pe care le susţin, mai mereu aducând un element experimental. Fotografia de stradă se face în mod normal solitar, pentru ca fotograful să poate fi discret. În grup, e mai dificil. Am întâmpinat această aparenţă constrângere mizând pe comunicare, pe impărtaşirea ideilor, sfaturilor, părerilor, indicaţiilor, răspunzând la orice întrebare – mizând pe încurajarea gestului fotografic autentic ce poate fi apoi exersat desigur solitar. Am reuşit să parcurgem zona din faţa magazinului Unirea, trecând pe la fântâni, prin staţia tramvaiului 32, pe latura vestică a frontului construit – cu maxima aglomeraţie la ora respectivă, ieşind în parc – în două ore şi jumătate. Grupul a interactionat pozitiv cu oamenii cu care am stabilit un contact verbal, atmosfera de voie bună a fost la ea acasă. Am demontat mitul conform căruia fotografiatul pe stradă e periculos şi cere măsuri speciale de camuflare sau de comunicare. Totul a decurs normal, culminând cu un shooting propus unor tineri, în parc, care işi făceau poze. Le-a spus că au ocazia de a fi pozaţi de câţiva zeci de fotografi talentaţi şi au acceptat jocul imediat.
La sfârşit, am extras câteva concluzii şi am creat un grup ad-hoc de discuţii on-line. A fost o experienţă pozitivă şi constructivă, dovedind încă o dată faptul că fotografia poate aduce pozitiv oameni împreună, sub umbrela aceleiaşi pasiuni. O zi dedicată fotografiei. Vă mulţumim tuturor şi vă promitem că vom continua să găsim cât mai multe idei pentru a fi împreună, pentru a călători fotografic şi a descoperi oameni, locuri, sentimente. Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către CFR Călători şi Costin Miu, ghidul nostru pe peroanele Gării de Nord. Ne dorim să construim alaturi de voi o lume fotografică, un puzzle imens cu poveşti ale oraşului, cu şoapte ale pădurilor, cu momente memorabile din viaţa noastră şi a celor dragi. Fotografie dragă, să ne trăieşti!