• Despre noi
  • Cursuri
    Tura foto wildlife urban în Delta Văcărești, cu Dragoş Stoica

    Tura foto wildlife urban în Delta Văcărești, cu Dragoş Stoica

    750lei 650lei
    Vezi detalii

    Cursuri Online

    Vezi toate cursurile

    Cursuri Offline

    Vezi toate cursurile
  • Biblioteca virtuala
  • Evenimente
  • Traineri
  • Contact
    Ai întrebări?

    (021) 270 00 50
    academia@f64studio.ro

    Cart

    0
    Academia F64
    • Despre noi
    • Cursuri
      Tura foto wildlife urban în Delta Văcărești, cu Dragoş Stoica

      Tura foto wildlife urban în Delta Văcărești, cu Dragoş Stoica

      750lei 650lei
      Vezi detalii

      Cursuri Online

      Vezi toate cursurile

      Cursuri Offline

      Vezi toate cursurile
    • Biblioteca virtuala
    • Evenimente
    • Traineri
    • Contact

      Editorial

      • Acasă
      • Blog
      • Editorial
      • Review Canon G16

      Review Canon G16

      • Postat de fabianbalint
      • Categorii Editorial
      • Data 3 septembrie 2013
      • Comentarii 5 comentarii

      La prima vedere

      Mai in gluma, mai in serios, cand am deschis cutia noului G16, prima mea reactie a fost: au incurcat aparatele, mi-au trimis vechiul G15… 🙂 Ei bine, nu a fost asa, dar cum G16 este asemanator in proportie de 99% modelului anterior, din punct de vedere al designului, este foarte usor sa le confunzi. Totusi, cu ce difera G16 fata de G15 si ce il face (sau, nu) un aparat mai bun? Aflam in continuare!

       

      Constructie si utilizare

      Sa trecem la lucrurile care ne intereseaza: cum stam la capitolul “constructie si utilizare”? Canon G16 are un body destul de mare, pentru un compact, dar are totusi dimensiuni care iti permit sa il ai langa tine peste tot. Nu este exagerat de mare, dar totodata are dimensiuni ideale pentru a fi utilizat cu usurinta. Butoanele sunt amplasate bine, accesul la principalele setari se face rapid si usor (chiar si mai rapid acum, la G16, datorita reconfigurarii functiilor de pe doua butoane, aspect despre care va povestesc mai jos). 

      IMG_9783

      La exterior G16 este similar lui G15 si asta se traduce prin acelasi ecran LCD fix (ce bine era sa pastreze ecranul rabatabil de la “batranul” (deja) G12…), un vizor optic direct, mai mult sau mai putin util (care are vederea obstructionata, partial, chiar de obiectivul aparatului…), patina pentru blitz extern, rotita pentru selectia modurilor de fotografiere (inclusiv modurile avansate P/A/S/M dar si doua moduri Custom – C1 si C2) si o rotita pentru compensarea expunerii. Bineinteles, in partea din fata, imediat sub declansator exista in continuare rotita de selectie care permite alegerea timpului de expunere (in Tv) sau a diafragmei (in Av), iar butonul declansator este ‘inconjurat’ de un slider pentru actionarea zoom-ului. Vorbind de zoom, Canon G16 mosteneste acelasi obiectiv de la generatia anterioara, 6,1-30,5mm f/1.8-2.8, echivalent 28-140mm. 

      IMG_9787

      In lateral, Canon G16 are trei conectori, ce permit atasarea unui declansator extern, o iesire A/V digitala si una HDMI. Capacul din partea de jos a aparatului ofera acces la acumulator (tip Canon NB-10L, 920mAh) dar si la cardul de memorie de tip SD/SDHC/SDXC. Bineinteles tot aici exista si filetul standard pentru trepied, singurul element metalic din componenta carcasei lui G16.

      IMG_9782

      Si, daca tot am amintit la inceput de diferentele foarte mici intre G16 si generatia anterioara, in ceea ce priveste designul exterior al aparatului, acestea sunt doar doua: butonul “S” (Shortcut) a fost mutat de la stanga la dreapta, imediat sub butonul pentru pornirea sau oprirea inregistrarii video, iar butoanele pentru functii de pe spatele aparatului au fost reconfigurate: acum accesul la setarea ISO si alegerea punctului de focus este mai rapida. In rest, din punct de vedere al carcasei, Canon G16 este exact un G15 cu mentiunea “Wi-Fi” in partea din dreapta a body-ului. Aceeasi constructie (solida, cei-drept, chiar si pentru un compact), aceleasi materiale, acelasi grip si acelasi feeling in utilizare.

      IMG_9788

      Wi-Fi

      Daca tot am amintit de conectivitatea wireless, sa facem cateva precizari. Canon G16 este primul compact din seria G care vine cu Wi-Fi integrat. Este, daca vreti, poate singura diferenta majora fata de generatia anterioara. Modulul Wi-Fi este usor de configurat si, gratie aplicatiilor gratuite disponibile in Apple Store / Google Play, orice utilizator al unui G16 va putea transfera si publica pe internet imaginile surprinse cu aparatul de fotografiat. Canon G16 nu poate publica “de unul singur” imagini pe internet, dar face asta cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone pe care este instalata, in prealabil, aplicatia Canon. Atentie insa: utilizarea functiei Wi-Fi reduce drastic autonomia acumulatorului…

      Meniu

      Meniul lui G16 este similar, daca nu identic, cu cel al generatiei anterioare. Aici gasim toate functiile de care ar avea nevoie un fotograf entuziast sau chiar un profesionist care alege un G16 pentru dimensiunile sale compacte. De remarcat prezenta meniului custom (My Menu) ce permite accesul rapid la cateva setari importante, alese de utilizator.

      Cateva imagini cu meniul lui G16:

      In meniu trebuie evidentiate cateva optiuni importante: functia Auto ISO configurabila (pragul de sus al plajei valorilor ISO), setarile blitzului integrat si compatibilitatea cu toate blitzurile Canon pe patina (inclusiv in ceea ce priveste setarea functiilor Custom ale acestor blitzuri), posibilitatea de a personaliza functiile de pe doua butoane si doua setari ce afecteaza comprimarea fisierelor JPEG: Fine si Superfine.

      Totusi, “calcaiul lui Ahile” in ceea ce il priveste modelele Gxx de la Canon este dat de politica destul de conservatoare a producatorului in ceea ce priveste functiile pe care le adauga de la o versiune la alta a seriei. G16 nu ofera foarte multe functii software in plus fata de modelul anterior, G15 si deja avem in fata un model oarecum “depasit” de  “concurenta”, prin introducerea unor functii pentru inregistrarea imaginilor panoramice, prelucrare RAW integrata, mai multe setari pe functia de filmare (inclusiv filmare in modul Prioritate de Diafragma) sau functii bracketing personalizabile. Desi G16 mi se pare un aparat reusit, trebuie sa observ o “bila neagra” in ceea ce priveste “dotarile”, mai ales daca ne referim la functii software.

      IMG_0191

      IMG_0212

      IMG_0005

      Calitatea imaginilor

      Canon G16 desi “timid”, face un pas inainte fata de modelul anterior, in ceea ce priveste calitatea imaginilor la valori ISO ridicate. La acest capitol, senzorul CMOS si procesorul de imagine DIGIC V isi arata cu adevarat performantele. Mai jos gasiti cateva imagini inregistrate cu Canon G16 la toate valorile ISO disponibile in meniu (crop 100%).

      Calitatea imaginilor este buna, in majoritatea conditiilor, inclusiv in lumina slaba, acolo unde aparatul se descurca mai mult decat onorabil, pentru un compact. Sistemul automat de masurare a expunerii asigura imagini corect expuse, chiar si noaptea sau in conditii dificile de iluminare (in contra-lumina de exemplu). 

      Cateva imagini Crop 100%

      Ca o paranteza, din cate puteti vedea si in imaginile de mai sus, Canon G16 se descurca excelent si la teatru sau la concerte. 😉

      Ce inseamna zoom 5x? 

      Am mentionat mai sus obiectivul cu zoom 5x al lui G16 (28-140mm echivalent). Ce inseamna asta in practica? Iata doua imagini surprinse din acelasi punct de statie, la ambele valori extreme ale focalei: 28 si respectiv 140mm.

      fara zoom - 28mm

      zoom 5x - 140mm

      In ceea ce priveste sistemul AF, acesta se descurca onorabil, dar nu exceleaza prin viteza. In schimb, este precis si nu am intalnit situatii in care sistemul AF sa rateze sau imi faca probleme. 

      Un aspect care m-a surprins placut la G16 este modul in care poate fi setata temperatura de culoare (balansul de alb). Pe langa modul Auto, care lasa la latitudinea aparatului alegerea temperaturii de culoare optime si a clasicelor valori presetate, este disponibila si setarea in grade Kelvin dar, atentie, si masurarea instant tip “spot”. Totodata sunt disponibile in meniu nu una ci doua functii WB Shift: cea standard, cu grila pe doua axe (foto jos) si un fel de “quick WB-Shift” care permite corectarea temperaturii mai rapid, cu un singur slider orizontal. In plus, daca la G15 am criticat tendinta aparatului de a vira spre verde anumite cadre, acum acest lucru a fost corectat, iar G16 face balansul de alb automat corect. 

      IMG_0020

      IMG_0205

      Canon G16 se lauda si cu cateva filtre “art” simple, fara posibilitati de customizare: fisheye, toy camera, miniatura, alb-negru, sepia si poster. Consider targetul lui G16 format din fotografi entuziasti/avansati, care nu vor pune pret pe filtrele automate, asadar am omis exemplificarea acestor filtre in testul meu. Totusi, poate ca era mult mai utila implementarea unei functii Panorma, care se bucura de un real succes pe aparatele altor branduri.

      Apropo, poate tot la acest capitol ar trebui sa va spun despre Filtru ND integrat. G16 ii ajuta pe cei care vor sa fotografieze cu o diafragma deschisa in lumina puternica sau pe cei care vor sa incerce surprinderea unor imagini dinamice, cu timp de expunere prelungit, cu un filtru ND8x optic integrat in obiectiv.  

      IMG_0022

      IMG_0014

      Functia de filmare

      Canon G16 filmeaza la rezolutie Full HD, in fomat MPEG, cu focalizare automata si zoom activ chiar si in timpul filmarii. Focalizarea are o viteza decenta (in comparatie cu alte aparate asemanatoare) dar zoom-ul este lent. Desi calitatea inregistrarilor video este peste medie si am ramas placut surprins de performantele video in lumina slaba (video mai jos), Canon G16 nu ofera un setari avansate in modul de filmare, ceea ce il claseaza in urma concurentilor directi la acest capitol. Vestea buna este ca poate inregistra la rezolutie Full HD 60p, o performanta notabila in aceasta categorie de aparate.  Sunetul este inregistrat pe doua canale (stereo) iar zoom-ul este activ in timpul filmarii. Stabilizarea de imagine functioneaza si ea in modul video, dar nu si in timp ce actionam zoom-ul.

      Un exemplu de film inregistrat cu G16 in lumina slaba (noaptea), in Centrul Vechi, acolo unde actorii teatrului Masca au pus in scena una din famoasele opere ale lui Caragiale:

      Autonomie, conectivitate si stocare

      Canon G16 este alimentat de la un acumulator tip NB-10L de 960mAh, care ii ofera o autonomie de aproximativ 360 de cadre, conform CIPA. In practica, am fotografiat cateva ore bune cu G16 si am surprins peste 100 de imagini si filmul Full HD de mai sus si indicatorul acumulatorului nu ajunsese nici la 50%. Asadar, cel mai probabil afirmatia producatorului este corecta, G16 fiind capabil sa surprinda peste 300 de imagini cu un singur acumulator. Totusi, pentru ‘siguranta’, un acumulator de rezerva este mai mult decat recomandat!

      Conectivitatea este asigurata, in primul rand, de noul modul Wi-Fi disponibil pentru prima data pe un aparat din seria G. Conectorii clasici, pe care i-am amintit si mai sus, sunt: declansator pe fir, USB 3.0 (A/V Digital) si HDMI. Din pacate, mi-ar fi placut sa gasesc si o intrare audio, pentru un microfon extern, dar avand in vedere ca G16 filmeaza excelent dar nu ofera setari amanuntite, e clar ca un astfel de accesoriu, pe un aparat foto compact, nu isi are rostul in perceptia Canon…

      Stocarea filmelor si a fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXD, pentru care este disponibil un slot, in imediata vecinatate a acumulatorului. Ca de obicei, celor care vor sa filmeze cu aparatul la rezolutie Full HD le recomand carduri de memorie SD Class 6 sau mai performante, pentru rezultate optime. Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la rezolutie maxima  1980×1080 (60, 30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).

      IMG_0193

      Specificatii tehnice pe scurt:

      Senzor CMOS 1/1.7″ (7.44 x 5.58 mm)
      Rezolutie 12 megapixeli
      Inregistrare JPEG si RAW
      Obiectiv 28-140mm f/1.8-2.8
      ISO 80-12.800
      Filmare Full HD 1080 30/60p, compresie H.264
      Expunere  1/4000 – 30s
      Stocare pe carduri SD/SDHC
      Vizor optic (direct)
      Ecran LCD fix, TFT PureColor II G LCD de 3 inch
      Dimensiuni: 109 x 76 x 40 mm
      Greutate: 356 grame

      Concluzii

      Seria Gxx de la Canon a reprezentat, multa vreme, etalonul in ceea ce priveste camerele compacte de top. Modelul testat acum, G16, nu face exceptie si continua cu succes o serie care a primit review-uri pozitive de-a lungul timpului. Chiar daca la capitolul functii si dotari G16 ramane in urma concurentei, in ceea ce priveste calitatea imaginilor toate cadrele inregistrate cu el mi-au reamintit ca tin in mana un aparat performant, proiectat in primul rand pentru a surprinde imagini de calitate. Desi in segmentul sau de pret si-au facut deja aparitia DSLR-urile si aparatele mirrorless cu senzori APS-C, G16 se lauda inca cu un atuu de necontestat: dimensiunile compacte, care ascund un aparat performant dar discret, care poate surprinde imagini de calitate oriunde, inclusiv acolo unde un aparat mai voluminos ar atrage prea multe priviri…

      Nota: 8/10

      Bile albe:

      Calitate buna a imaginilor
      Imagini utilizabile in print chiar si pana la ISO 1600 inclusiv
      Obiectiv luminos cu f/1.8 la capatul wide si f/2.8 la 140mm (echivalent)
      Sistem de stabilizare al imaginii eficient
      Zoom 5x (28-140mm), optica de calitate
      Patina pentru blitz extern
      Filmare Full HD 60/30p
      Acces rapid la functii
      Culori vii, contrast bun, zgomot de imagine redus
      Filtru ND8X integrat
      Doua butoane cu functii selectabile din meniu
      WB automat, presetat, in grade Kelvin si functie WB-Shift si Spot-WB
      Inregistrare RAW/JPEG/JPEG+RAW simultan
      Wi-Fi integrat
      Vizor optic 

      Bile negre:

      Lipsa butoanelor programabile
      Lipsa setarilor in modul video (filmeaza doar in mod Auto)
      Autonomie scazuta a acumulatorului (cu Wi-Fi pornit)
      Lipsa conectorului pentru microfon extern
      Ecranul LCD nu este rabatabil

      Galeria foto completa

      Etichetă:aparat foto, canon g16, compact

      • Acțiune:
      autor avatar
      fabianbalint

      Postarea anterioară

      Examen de admitere: fotografia... ca elev...
      3 septembrie 2013

      Următoarea postare

      Wondlan Magic Steadycam
      4 septembrie 2013

      Alte recomandări pentru tine

      demo_image
      Ce trebuie să știi dacă te îndrăgostești de un fotograf
      3 februarie, 2020
      demo_image
      Vezi ce îți rezervă astrele de Ziua Internațională a Fotografiei
      17 august, 2019
      demo_image
      Grupul PhotoTeam România – Oamenii din spatele imaginilor
      10 aprilie, 2017

        5 comentarii

      1. Denise Bobaru
        3 septembrie 2013
        Răspunde

        buna ziua. Stiti cumva daca ii este compatibila carcasa de fotografiat sub apa a unui G11?

      2. Cristi An
        3 septembrie 2013
        Răspunde

        cate cadre in format RAW inregistreaza pe secunda?

      3. Vladimir Chetroiu
        4 septembrie 2013
        Răspunde

        Din pacate nu. Carcasa compatibila cu G11 si G12 este WP-DC34, iar pentru G16 exista modelul WP-DC52. Mai multe informatii gasiti aici: http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/standard_d…

      4. Cristi
        24 septembrie 2013
        Răspunde

        cate cadre pe secunda face daca se fotografiaza RAW?

      5. Ionut Delicostea
        11 iunie 2014
        Răspunde

        Salut. Cred ca e o mica eroare in text; are Digic VI, nu V.

      Lasă-ne un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Caută

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro
      Facebook-f Instagram Twitter Youtube Linkedin

      F64 Studio

      Cursuri

      Evenimente

      Magazin F64

      Închirieri

      Printing

      Blog

      Concurs

      Suport

      Contul meu

      Contact

      Suport clienți

      Devino trainer

      FAQs

      Cariere F64

       

      Utile

      Despre noi

      Termeni și condiții

      Prelucrarea datelor

      Cookies

      ANPC

      ODR

       

      Copyright F64.ro © 2021 SAL SOL

      Loghează-te

      nineteen − 13 =

      Ti-ai pierdut parola?

      Autentificare cu F64.ro

      Nu ești încă membru? Înregistrează-te acum

      Înregistrează un nou cont

      fifteen − eleven =

      Ești membru? Loghează-te