• Despre noi
  • Cursuri
    Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

    Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

    2.800lei 2.500lei
    Vezi detalii

    Cursuri Online

    Vezi toate cursurile

    Cursuri Offline

    Vezi toate cursurile
  • Biblioteca virtuala
  • Evenimente
  • Traineri
  • Contact
    Ai întrebări?

    (021) 270 00 50
    academia@f64studio.ro

    Cart

    0
    Academia F64
    • Despre noi
    • Cursuri
      Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

      Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

      2.800lei 2.500lei
      Vezi detalii

      Cursuri Online

      Vezi toate cursurile

      Cursuri Offline

      Vezi toate cursurile
    • Biblioteca virtuala
    • Evenimente
    • Traineri
    • Contact

      Editorial

      • Acasă
      • Blog
      • Editorial
      • Un nikonist îndrăgostit de obiective Sigma

      Un nikonist îndrăgostit de obiective Sigma

      • Postat de fabianbalint
      • Categorii Editorial
      • Data 23 septembrie 2013
      • Comentarii 2 comentarii

      Cei de la F64 și Sigma mă zgândăresc în prag de concediu… Băieții ăștia nu știu că există nikoniști fanatici după obiectivele produse de Sigma, subsemnatul fiind unul… 🙂

      Am achiziționat, de-a lungul anilor, nu mai puțin de șapte obiective foto Sigma. De două m-am despărțit, nu fiindcă nu mi-au plăcut, ci pentru că nu le foloseam suficient. La urma urmei sunt fotograf și nu colecționar de echipament foto, deși apropiații mei au altă părere 🙂 Așadar, sunt mândrul proprietar și utilizator al unui arsenal de obiective Sigma, după cum urmează (în ordinea focalei):

      1. Sigma 8mm f/3.5 EX DG Circular Fisheye – Un obiectiv foto spectaculos care stimulează profund creativitatea! Nu-i prea ieftin dar merită fiecare leuț. Și, dacă nu aveți câteva mii de euro să cheltuiți pe ebay, vânând un fisheye circular produs de Nikon în vremurile antice, sau dacă nu vreți să bărbieriți parasolarul de la Nikon 10.5mm f/2.8 pentru a-l transforma în circular fisheye, mă tem că singura opțiune rămâne la Sigma. Kudos Sigma!

      2. Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Art ) – Acesta este perla coroanei! Fotografiez de mulți ani, trecându-mi prin mână o sumedenie de obiective fixe luminoase, inclusiv renumitele “sticle” Zeiss, dar n-am întâlnit până acum vreun obiectiv care să fie atât de sharp la diafragma de f/1.4. Și nu doar în centrul cadrului, ci și pe margine și în colțuri. Nici măcar Zeiss 35mm f/1.4, pe care l-am testat în magazin la F64, nu-l egalează. Dacă aș fi nevoit să mă limitez doar la un singur obiectiv foto, cu siguranță că acesta ar fi alesul! Dincolo de calitățile optice inegalabile, are un design extrem de reușit și face parte din linia ultramodernă a obiectivelor care pot fi reglate/ajustate ulterior printr-un USB Dock. Ce și-ar putea dori cineva mai mult?

      3. Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM – E primul obiectiv Sigma care a început să fie mai apreciat decât cele de brand. Lăudat de cei care fotografiază grupuri mici, portrete, evenimente… Un bokeh deosebit și calitatea de a pune în valoare subiectul din partea centrală a cadrului… cam asta îl recomandă!

      4. Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM – Am testat nenumărate obiective de portret, începând cu anticul Nikon 85mm f/1.8 HC dar alesul, în final, este 85mm f/1.4 de la Sigma. Achiziționat după ce l-am cumpărat și înapoiat pe mai scumpul echivalent de la Nikon, de altfel singurul obiectiv pe care l-am returnat vreodată la F64. Și a fost singura oară când am avut un clinci telefonic cu tehnicianul de la suportul tehnic F64 care susținea că nu există variații calitative între obiectivele Nikon. Tot “răul” a fost spre bine, am economisit bani achiziționând versiunea de la Sigma și, deși mulți nu m-au crezut, Sigma focalizează mai repede și mai precis la f/1.4 decât versiunea Nikon. Și, da, este mai sharp wide open decât Nikon! Scuze Nikon, no offence! Ca paranteză precizez că acea contradicție cu tehnicianul a fost în termeni decenți, am rămas client fidel F64 și sunt supermulțumit de ei. Nu doar în domeniul foto ci în materie de comerț electronic nu am mai întâlnit vreo firmă care să își respecte clientela așa cum o face F64. Jos pălăria oameni buni! Țineți-o tot așa!

      5. Sigma 150mm f/2.8 macro EX DG HSM OS – Eu am versiunea fără stabilizare. Excelează și nu doar în domeniul close-up și macro. Îl folosesc mai mult ca teleobiectiv sau ca obiectiv de portret. După cum spun anglo-saxonii, are un caracter deosebit. Odată ce îi cunoști punctele tari nu te mai poți despărți de el. Atenție! Utilizarea lui creează dependență!

      Astea sunt giuvaierurile mele, patru fiind achiziționate de la F64, dintre care doar unul din magazin. Restul online. În gama Sigma mai există două obiective la care trag cu coada ochiului, doar că ministrul de finanțe nu mă sprijină. 😀 Unul ar fi noul DX Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art care beneficiază deja de niște review-uri fulminante iar celălalt ar fiSigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM – Sports pe care chiar sper că “one day…” o să-l bifez. Trebuie doar să joc mai des la 6/49 😀 Și dacă tot am ajuns la capitolul wishful thinking… ar fi nemaipomenit dacă Sigma ar produce un update la obiectivul de 20mm f/1.8. Un UWA luminos, de calitate, care să permită filtre, la un preț decent ar fi binevenit, cel puțin pentru nikoniști. Please, Sigma!

      În fine… dacă cei de la F64 și de la Sigma au aruncat mănușa, mă simt provocat. Așa că o să iau mâine, când plec în concediu, trei obiective Sigma: cel standard 35mm f/1.4, tele-ul de 150mm f/2.8 și fisheye-ul circular 8mm f/3.5. O să utilizez două camere, una FX și una DX așa că factorul crop mă va ajuta să diversific unghiul de cuprindere. O să șterg praful de pe fotoblogul meu, postând imagini de pe traseu, când va fi posibil. Din lipsa timpului le voi posta SOOC (straight out of camera), cu intervenții minime date de ajustări ale orizontului, decupări și reduceri dimensionale. Las EXIF-ul intact pentru conformitate. Imaginile trebuie să vorbească, fiindcă, dincolo de părerile unora sau altora, ele sunt cele care demonstrează de ce sunt capabile obiectivele Sigma. See you on the photoblog.

      Update 1: Din cauza unui acces precar la internet, postez abia acum un prim grupaj de imagini de la Veneția.

      Update 2: Venice in one day: San Marco area

      Update 3: Venice in one day: Rialto

      Update 4: A day in Venice: Back to Tronchetto after dark

      Update 5: Wandering on streets

      Update 6: City & Church Scapes

      Update 7 (și ultimul!): Întrucât am revenit de ceva vreme acasă, am zis să pun și aici o galerie de imagini pe care le-am prelucrat în B&W. Asta pentru cei care n-au avut curiozitatea să vadă pe fotoblogul meu ce pot obiectivele Sigma. Doamnelor și domnilor, în luminile rampei Sigma 35/1.4 și 150/2.8! Enjoy!

      Un articol de Mihai Ciuca

      Etichetă:aparat foto, obiective foto

      • Acțiune:
      autor avatar
      fabianbalint

      Postarea anterioară

      De ce Like F64
      23 septembrie 2013

      Următoarea postare

      195 ani de Poli
      24 septembrie 2013

      Alte recomandări pentru tine

      demo_image
      Ce trebuie să știi dacă te îndrăgostești de un fotograf
      3 februarie, 2020
      demo_image
      Vezi ce îți rezervă astrele de Ziua Internațională a Fotografiei
      17 august, 2019
      demo_image
      Grupul PhotoTeam România – Oamenii din spatele imaginilor
      10 aprilie, 2017

        2 comentarii

      1. cristi
        23 septembrie 2013
        Răspunde

        Imi plac mai mult imaginile color postate pe graphy.ro

        • Jony
          25 septembrie 2013
          Răspunde

          ce aparat ai de la Nikon?

      Lasă-ne un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Caută

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro
      Facebook-f Instagram Twitter Youtube Linkedin

      F64 Studio

      Cursuri

      Evenimente

      Magazin F64

      Închirieri

      Printing

      Blog

      Concurs

      Suport

      Contul meu

      Contact

      Suport clienți

      Devino trainer

      FAQs

      Cariere F64

       

      Utile

      Despre noi

      Termeni și condiții

      Prelucrarea datelor

      Cookies

      ANPC

      ODR

       

      Copyright F64.ro © 2021 SAL SOL

      Loghează-te

      8 + two =

      Ti-ai pierdut parola?

      Nu ești încă membru? Înregistrează-te acum

      Înregistrează un nou cont

      4 × 3 =

      Ești membru? Loghează-te