• Despre noi
  • Cursuri
    Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

    Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

    2.800lei 2.500lei
    Vezi detalii

    Cursuri Online

    Vezi toate cursurile

    Cursuri Offline

    Vezi toate cursurile
  • Biblioteca virtuala
  • Evenimente
  • Traineri
  • Contact
    Ai întrebări?

    (021) 270 00 50
    academia@f64studio.ro

    Cart

    0
    Academia F64
    • Despre noi
    • Cursuri
      Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

      Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

      2.800lei 2.500lei
      Vezi detalii

      Cursuri Online

      Vezi toate cursurile

      Cursuri Offline

      Vezi toate cursurile
    • Biblioteca virtuala
    • Evenimente
    • Traineri
    • Contact

      Uncategorized

      • Acasă
      • Blog
      • Uncategorized
      • Fujifilm X-E1 pus la treabă

      Fujifilm X-E1 pus la treabă

      • Postat de fabianbalint
      • Categorii Uncategorized
      • Data 26 iunie 2015
      • Comentarii 13 comentarii

      F64  mi-a oferit pentru teste un Fujifilm X-E1 cuplat cu un Fujinon XF 18-55mm f2.8-4 R LM OIS. Colaborez cu un ziar, așa că am folosit-o ca aparatură principală pentru câteva zile de fotografiat în regim fotojurnalistic și pe stradă.
      Aparatul m-a surprins în mod plăcut. Este primul mirrorless pe care l-am pus la treabă. A făcut față stilului meu. E foarte bun pentru fotografiat oameni pentru că este mic și nu iese în evidență. Câteva persoane m-au abordat crezând că-i un aparat cu film. Lumea nu era intimidată ca atunci cand foloseam DSLR-ul așa că nu prea mă băga în seamă. Perfect. X-E1 este un aparat silențios care nu deranjează persoanele din jur. De abia se aude declanșând, spre deosebire de SLR-urie digitale de lângă mine.
      fotografia de strada
      Focalizarea automată nu se aude în timp ce funcționează. Nu este la fel de rapid ca aparatura cu care sunt obișnuit (DSLR semi-pro) dar e îndeajuns de bun. E un aparat mai vechi și nu a fost conceput pentru viteză, iar de asta e bun pentru începători. Asta, prețul și faptul că e mic și ușor. Se mișcă ceva mai încet, pentru cine e familiarizat cu DSLR-uri mai răsărite, dar asta obligă utilizatorul să analizeze mai mult situația înainte să declanșeze. Adică de ce ai vrea un aparat ca acesta daca nu ai vrea să înveți sa-l folosești? E nevoie de autocontrol pentru a putea încetini învățarea fotografiei în scopul analizei mai detaliate. Autocontrolul e rar iar XE-1 este o cameră foto care îl învață.
      Mi-a luat ceva timp să îmi dau seama cum să țin camera pentru că sunt învățat cu un mâner mare dar odată ce m-am obișnuit, am ajuns să stau cu orele cu aparatul foto în mână. Rotițele dedicate timpului de expunere și diafragmei (de pe obiectiv) sunt minunate. A fost o plăcere să le folosesc. Ar fi fost o plăcere și mai mare dacă ar fi existat o rotiță pentru ISO în locul celei pentru compensarea expunerii dar nu-i problemă. Ar fi fost o idee mai bună ca sensibilitatea să poată fi modificată folosind rotița de pe spatele camerei, nu apăsând butoanele în sus și în jos. Era bine dacă puteam schimba timpul de expunere între trepte folosind aceeași rotiță în loc de butoanele de pe spate. Cred că astfel s-ar putea îmbunătăți interfața. Sau poate sunt doar preferințele mele. În momentul testării, versiunea firmware-ului camerei a fost 2.00 iar cea a obiectivului Fujinon XF 18-55mm f2.8-4 R LM OIS a fost 3.00 așa că poate unele lucruri s-au mai schimbat odată cu noile actualizări.
      Fujifilm X-E1
      Fujifilm
      Am folosit vizorul, în permanență, ca pe unul optic (adică fără să apară fotografia după ce a fost făcută) iar ecranul de pe spatele camerei l-am lăsat oprit. Dacă vroiam să văd ce am făcut trebuia doar să apăs un buton. Nu am nevoie să vizonez fiecare cadru, imediat. E de notat latența cu care aparatul comută automat între vizor și ecran. Camera se trezește ceva mai greu așa că i-am dezactivat funcția de oprire automată. Dintr-o dată s-a transformat în aparatul foto care îmi place.
      Autonomia bateriei scade puțin dar nu am mai fost restricționat și m-am putut concentra la fotografiat. Este mirroless și senzorul e pornit tot timpul, așa că e normal ca bateriile să se descarce mai repede decat cele ale DSLR-urilor. De aceea recomand cel puțin două baterii. Eu aș prefera să car mai multe baterii în locul echipamentului voluminos.
      fotografia de strada
      fujifilm x-e1
      Calitatea vizorului este bună. Latența care reiese din mișcarea mai rapidă a aparatului nu m-a deranjat deloc. Am observat-o doar când am cautat-o, nu și când fotografiam. Focus peeking-ul se poate îmbunătăți prin adăugarea mai multor culori pentru a arăta zonele focalizate. Albul prezent este util dar nu îndeajuns pentru mine deoarece am vederea slabă.
      41
      Uneori vizorul afișa cerul, care era mai deschis, și nu părțile mai închise din cadru pe care vroiam să le vad. La fel și invers. Este singura problemă în legătură cu vizorul și este una mică. Exponometrul putea fi pus la baza vizorului, lângă valorile diafragmei, timpului de expunere și a sensibilității. Poziția lui din stânga cadrului nu e rea dar nu e nici cea mai bună. Îmi place să am vizorul liber. Din nou o altă preferință personală. Da, sunt critic și minuțios dar doar când contează.
      Îmi place bolobocul digital care apare și dispare la apăsarea butonului Disp/Back, pentru că de multe ori fac cadre strâmbe la distanțe focale mici.
      Calitatea construcției, atât a camerei cât și a obiectivului, este foarte bună.
      Deși Fujinon-ul este un obiectiv de kit, optica e specifică obiectivelor de calitate ale mărcii. Zonele defocalizate arată bine.
      Fujifilm X-E1
      Imaginea redată de senzor este excelentă. Tonurile sunt așa de plăcute încat arată ca imaginile făcute pe film.
      Gama dinamică și latitudinea sunt foarte bune. Se vede asta în diferența dintre jpg-urile din cameră și raw-urile trase de păr. Au păr sănătos deci pot fi trase. 🙂
      Teste tehnice nu am făcut pentru că ele se găsesc peste tot, mult mai detaliate. Eu sunt cu practica și îmi place ce văd. Fotografiile din articol sunt jpg-urile luate direct din cameră.
      Fujifilm X-E1
      În concluzie, deși aveam ceva dubii în privința utilizării lui X-E1 pe „front”, mi-am făcut griji degeaba. E capabil de multe lucruri pe care le poate face un DSLR și multe altele pe care nu le poate face un DSLR.
      Un material și fotografii de Daniel Titirică.

      • Acțiune:
      autor avatar
      fabianbalint

      Postarea anterioară

      F64 și Fuji X-E1 la Fashion Bloggers Closet Sale
      26 iunie 2015

      Următoarea postare

      Tabăra Photolife – Cincșor 2015
      29 iunie 2015

      Alte recomandări pentru tine

      demo_image
      Cum sunt vacanțele alături de un fotograf
      5 februarie, 2020
      demo_image
      Ce faci când un fotograf se îndrăgostește de tine
      4 februarie, 2020
      demo_image
      Review Panasonic GH5, cu Alex Șerban
      6 aprilie, 2017

        13 comentarii

      1. Marius Oancea
        28 iunie 2015
        Răspunde

        parca a fost scris de un copil de 7 ani acest articol. plin de invataminte mai ales tehnice 🙂

      Lasă-ne un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Caută

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro
      Facebook-f Instagram Twitter Youtube Linkedin

      F64 Studio

      Cursuri

      Evenimente

      Magazin F64

      Închirieri

      Printing

      Blog

      Concurs

      Suport

      Contul meu

      Contact

      Suport clienți

      Devino trainer

      FAQs

      Cariere F64

       

      Utile

      Despre noi

      Termeni și condiții

      Prelucrarea datelor

      Cookies

      ANPC

      ODR

       

      Copyright F64.ro © 2021 SAL SOL

      Loghează-te

      two × four =

      Ti-ai pierdut parola?

      Nu ești încă membru? Înregistrează-te acum

      Înregistrează un nou cont

      one × 1 =

      Ești membru? Loghează-te