• Despre noi
  • Cursuri
    Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

    Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

    2.800lei 2.500lei
    Vezi detalii

    Cursuri Online

    Vezi toate cursurile

    Cursuri Offline

    Vezi toate cursurile
  • Biblioteca virtuala
  • Evenimente
  • Traineri
  • Contact
    Ai întrebări?

    (021) 270 00 50
    academia@f64studio.ro

    Cart

    0
    Academia F64
    • Despre noi
    • Cursuri
      Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

      Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

      2.800lei 2.500lei
      Vezi detalii

      Cursuri Online

      Vezi toate cursurile

      Cursuri Offline

      Vezi toate cursurile
    • Biblioteca virtuala
    • Evenimente
    • Traineri
    • Contact

      Uncategorized

      • Acasă
      • Blog
      • Uncategorized
      • Review Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C: acțiune la un preț rezonabil

      Review Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C: acțiune la un preț rezonabil

      • Postat de fabianbalint
      • Categorii Uncategorized
      • Data 31 august 2015
      • Comentarii 0 comentarii

      Pentru oricine dorește să fotografieze acțiune, sport sau animale în mediul lor, oferta de obiective este extrem de bogată. Dacă însă se dorește și calitate, atunci trebuie să intrăm în liga teleobiectivelor fixe, ceea ce de regulă înseamnă o considerabilă gaură în buget. Și în afară de cazul în care trăiți din așa ceva, probabil că prime-urile de mii de euro nu reprezintă o alternativă viabilă. Și atunci ce e de făcut, dacă vrei să-ți pozezi feciorul pe terenul de fotbal, sau Beagle-ul zburdând pe o pajiște de 1 hectar? Sau graurul care vine să cânte în fiecare dimineață în teiul de lângă casă? Sigma s-ar putea să aibă un răspuns, prin obiectivul din titlu. Și pentru că este un obiectiv care se pretează foarte bine la un shooting cu tematică sportivă, Rafi a fost de acord să-și încalece MTB-ul de concurs și să meargă cu mine în Parâng să testăm acest zoom Sigma 150-600mm.
      1. Construcția
      – 20 elemente în 14 grupuri
      – apertură f/5 – f/22 (la 150mm), f/6.3 – f/29 (la 600mm), 9 lamele rotunjite
      – diametru filtru 95mm
      – distanța minimă de focus: 2.8 m
      – autofocus: Hypersonic Motor (HSM)
      – stabilizare: Sigma OS
      – greutate: 1930 grame.
      – lungime: 260.1mm
      Este un tele cu o focală respectabilă, așa încât nu ne putem aștepta să fie nici compact și nici ușor. La o greutate de 2 kg, nu vă puteți aștepta să fotografiați cu o singură mână. Un trepied sau un monopod sunt recomandate, sau ceva mușchi în brațe. Obiectivul dispune de suport pentru trepied, care poate fi îndepărtat, la nevoie. Parasolarul inclus este foarte eficient, dar mi s-a părut cam fragil. De asemenea, nu uitați de comutatorul care blochează zoom-ul obiectivului, pentru că în caz contrar greutatea lentilelor va extinde tubul interior la prima mișcare.
      2. Sharpness
      Este un zoom de buget rezonabil și nu avem pretenția să concureze cu de-alte Canon 600mm f/4L IS II sau alte lucruri nesfinte din rastelul fotografilor profesioniști de wildlife sau sport. La nivel de amator însă, se descurcă admirabil. Între 150 și 400mm claritatea este la un nivel foarte bun, după aceea scade – la 600mm calitatea imaginii fiind cea mai slabă. Chiar și așa, cu ceva unsharp mask și eventual o redimensionare a imaginii se pot obține rezultate onorabile. Nu am testat cu un teleconverter, dar oricum nu aș recomanda, la asemenea aperturi.
      O notă pentru zona tele – în cazul în care temperatura este foarte ridicată și există valuri de căldură care deformează imaginea, sharpness-ul va fi afectat cu cât lungimea focală crește. Deci e posibil ca un cadru tras razant cu nisipul fierbinte la 600mm să apară gen ”fata Morgana”. Asta e valabil pentru orice teleobiectiv.

      3. Bokeh
      Cele 9 lamele rotunjite își fac treaba fără reproș. După cum se vede și din fotografiile exemplu, separarea subiectului de fundal este cremoasă, nu foarte diferită de prime-urile mai scumpe. Asta a fost relativ surprinzător, pentru că avem de-a face cu un obiectiv lent, care începe de la f/5. Dar lamelele rotunjite plus lungimea focală reușesc să compenseze viteza redusă.
      4. Aberații cromatice
      Sunt la un nivel redus. Cel mai observabil este la capătul tele (600mm), unde și sharpness-ul scade considerabil. Am avut parte de o zi foarte însorită și deci de contrast puternic cam tot timpul. Nu a fost nevoie să corectez aberații cromatice decât la câteva poze, marea majoritate au fost fără probleme.
      5. Autofocus
      Am avut o rată de succes de aproximativ 85%, ceea ce este foarte bine. Autofocusul dispune de două comutatoare, pentru limitarea distanței de focus și pentru modul de operare. Limitatorul este chiar util, în cazul în care subiectul este la o distanță mare și nu este necesară toate cursa, focusul se obține mult mai rapid.
      Bineînțeles, la un tele de acest gen, testul adevărat este cu tracking – ceea ce am și făcut. Absolut toate imaginile sunt din mișcare, cu focus tracking. Cu toate variațiile de viteză, traiectorie, obstacole – Sigma s-a descurcat mai mult decât decent. Mi-ar fi plăcut să fi fost toate punctele în cruce disponibile pentru 5D Mark III, dar fiind un f/5 doar cele din centru sunt afișate. Dacă aveți setat cum am eu, afișarea doar a punctelor în cruce, cu acest obiectiv veți avea doar zona centrală.
      6. Vignetting
      Nimic de semnalat, la urma urmei de la f/5 în sus pentru un tele deja nu mai e o problemă. Chiar dacă e apertura maximă.
      7. Culori, contrast
      Mă așteptam să am variații puternice la acest capitol, având în vedere prețul relativ redus al obiectivului, dar nu. Culorile și contrastul sunt constante pe toata plaja focală și la orice apertură. Doar în cazul în care aerul nu este perfect curat poate apărea lipsa contrastului la capătul de 600mm. De asemenea, trebuie menționat că obiectivul s-a comportat admirabil în situații backlit (contre-jour – cu lumina din față). Cadrele conțin suficient contrast și cu puține ajustări în Lightroom se pot obține imagini remarcabile.
      8. Stabilizarea de imagine
      150-600mm f/5-6.3 dispune de sistemul de stabilizare a imaginii Sigma OS care teoretic ar trebui să ofere un avantaj de cam 4 stopuri. Realitatea nu este foarte departe, am avut cadre clare trase la 1 / jumatate din lungimea focală. Dar pentru mai multă siguranță, regula de 1/focal length ar trebui utilizată. Sistemul de stabilizare dispune de un comutator pentru modul stabilizării. Mai este încă un comutator cu două setări care pot fi programate cu Sigma USB Dock, pe care nu am avut ocazia să le încerc.
      9. Experiența în utilizare
      Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM este un mare obiectiv – și la propriu și la figurat. Cântărește două kilograme, pentru mine nu e mult și l-am folosit exclusiv din mână. Este rapid în utilizare (cu o menționare a inelului de zoom care, cel puțin la exemplarul pe care l-am avut, opune o rezistență un pic prea mare pentru gustul meu). Plaja focală este IMENSĂ, e o bucurie de nedescris să poți ajunge într-o fracțiune de secundă de la 150 la 600mm doar cu o scădere minoră a calității imaginii. Acest obiectiv dă dependență.
      Concluzie:
      Pentru oricine dorește să fotografieze sport, animale, landscape comprimat de la mare distanță, copii jucându-se sau orice subiect care se află la zeci de metri sau mai departe – și fără să își vândă un rinichi, acest obiectiv ar trebui să fie primul luat în considerare. Nu este foarte greu, este rezonabil ca preț, iar calitatea imaginii este foarte bună.
      Un articol și fotografii de Cătălin PETOLEA.

      Etichetă:obiective sigma, Sigma, teleobiectiv

      • Acțiune:
      autor avatar
      fabianbalint

      Postarea anterioară

      Noul Canon EF 35mm f/1.4L II USM -un clasic modern pentru reportaje
      31 august 2015

      Următoarea postare

      Concurs Sunt Călător: Câștigătorul
      31 august 2015

      Alte recomandări pentru tine

      demo_image
      Cum sunt vacanțele alături de un fotograf
      5 februarie, 2020
      demo_image
      Ce faci când un fotograf se îndrăgostește de tine
      4 februarie, 2020
      demo_image
      Review Panasonic GH5, cu Alex Șerban
      6 aprilie, 2017

      Lasă-ne un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Caută

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro
      Facebook-f Instagram Twitter Youtube Linkedin

      F64 Studio

      Cursuri

      Evenimente

      Magazin F64

      Închirieri

      Printing

      Blog

      Concurs

      Suport

      Contul meu

      Contact

      Suport clienți

      Devino trainer

      FAQs

      Cariere F64

       

      Utile

      Despre noi

      Termeni și condiții

      Prelucrarea datelor

      Cookies

      ANPC

      ODR

       

      Copyright F64.ro © 2021 SAL SOL

      Loghează-te

      six + eleven =

      Ti-ai pierdut parola?

      Nu ești încă membru? Înregistrează-te acum

      Înregistrează un nou cont

      seven − six =

      Ești membru? Loghează-te