World Press Photo – Vadim Ghirda câștigătorul locului II
World Press Photo este cel mai prestigios concurs de fotojurnalism. Anul acesta, la categoria “Contemporary Issues”, fotograful român Vadim Ghirda a câștigat locul II.
Fotografia care i-a adus premiul este intitulată ”Migrant Crossing’ și a fost realizată în data de 14 martie 2016, pentru agenția Associated Press. În imaginea câștigătoare a World Press Photo putem vedea o femeie susținută de doi bărbați în timp ce traversau un râu, precum refugiații care încearcă să ajungă în Macedonia pe o rută ocolitoare a gardului frontieră.
Conform descrierii postate pe site-ul World Press Photo, sute de refugiați au părăsit o tabără foarte aglomerată de la granița greco-macedoneană, la scurt timp după închiderea granițelor Macedoniei. Au plecat hotărâți să se îndrepte spre nord, în ciuda pericolelor de trecere.
Într-un articol scris de Bogdan Tache, fotojurnalistul Vadim Ghirda susținea următoarele, legate de ego și de fotografie:
“Este o meserie foarte invidualistă, care stimulează în mod periculos egoul. În momentul în care ți se pare că ești un fotograf destept, este începutul sfârșitului. În momentul acela, s-a terminat, nu-ți mai iese. Este esențial sa nu ți se urce la cap, să fii mereu nemulțumit. Altfel riști să devii foarte egoist, apar fenomene de concurență în interiorul aceleiași echipe, devii un frustrat. De pildă, dacă noi avem de acoperit un eveniment în oraș și ni se spune: ,tu de duci acolo, tu acolo’, pentru că lucrăm la același stăpân, se mai ridică unul și spune: ,a, da, tu te duci unde e mai interesant și eu doar la o conferința de presă’. Ei vor să fie la evenimentul mai bogat vizual pentru că pe poză, chiar dacă mic, scrie numele tău. Nu citește florăreasa sau taximetristul numele lui, dar ceilalți fotografi știu cine a făcut poza aia. Asta este principala slăbiciune a breslei, egocentrismul, accentul pe ,e numele meu acolo, e poza mea’.”
Fotografia câștigătoare a locului I, World Press Photo of the Year în 2017, a fost cea a fotografului turc Burhan Ozbilici. Acesta a surprins asasinatul ambasadorului rus Andrei Karlov în Turcia, în decembrie anul trecut. Fotograful turc este și el fotojurnalist pentru Associated Press, iar fotografia acestuia a fost făcută în data de 19 decembrie, în timp ce un polițist de vamă în vârstă de doar 22 de ani a tras nouă gloanțe în ambasadorul rus, chiar în Ankara.
Fotografiile câștigătoare au fost selectat din 80.408 imagini create de 5.034 fotografi din 125 de țări. Imaginile premiate la cea de-a 60-a ediție a concursului World Press Photo Contest au fost anunțate luni, în Amsterdam.
Sursă – Agerpres
Iată și un interviu interesant cu fotojurnalistul român Vadim Ghirda, pe iqads.
1 comentariu
Romanul a fost intodeauna primul.