Atlasul Frumuseții: un proiect românesc care face senzație în lumea întreagă
Fotografa Mihaela Noroc (România) continuă proiectul Atlasul Frumuseții.
De trei ani ea călătorește în jurul pământului și fotografiază femei din toate colțurile planetei, surprinzând diversitatea lumii în care trăim.
Anul trecut proiectul Mihaelei a devenit faimos în întreaga lume după ce mass-media internațională a promovat BAW atât în scris cât și vizual. Oprah Winfrey, Huffington Post, Forbes, Elle, RAI, The Telegraph sunt doar câteva dintre numele mari care au evocat pe larg Atlasul Frumuseții, anul trecut, tranformându-l în cel mai mediatizat proiect artistic românesc al zilelor noastre.
Fotografa din România nu s-a oprit însă aici și a continuat aventura în jurul planetei. În vară, în timp ce se afla într-o așezare izolată din Mongolia, a fost contactată de cei de la CNN pentru un interviu în direct.
După o noapte dormită în iurtă, într-o așezare izolată din Mongolia, am primit un telefon tocmai din Statele Unite, din Atlanta. Și așa, înconjurată de oi și iaci, am intrat în direct la CNN, cu Natalie Allen.
În Tadjikistan Mihaela a fotografiat o tânară săracă care se ocupa de plantarea florilor, pe străzile din capitala țării. După ce fotograful român a publicat imaginea pe pagina ei de Facebook, tânăra din Tadjikistan a devenit cunoscută în întreaga lume, numeroase publicații internaționale relatându-i povestea impresionantă.
Apoi Mihaela Noroc a ajuns cu Atlasul Frumuseții în Coreea de Nord. Fusese deja în Afganistan cu proiectul, așa că avea deja ceva experiență în locurile mai puțin turistice ale lumii.
Fotografiile Mihaelei din Coreea de Nord au devenit imediat o senzație în presa internațională. The Guardian, BBC sau Spiegel s-au adăugat la numele mari care deja prezentau frecvent Atlasul Frumuseții. A fost o premieră mondială pentru că nimeni, până atunci, nu mai documentase frumusețea femeilor din Coreea de Nord.
Pentru Mihaela și al său proiect au urmat cele mai populate țări ale lumii, China și India. Multe dintre femeile obișnuite pe care le-a fotografiat acolo, au devenit mici vedete în aceste țări.
E incredibil să vezi un interviu în presa din China, cu o femeie pe care ai fotografiat-o. Să afli cum i s-a schimbat viața, după ce a fost inclusă în proiectul Atlasul Frumuseții. Asta, bineînteles, dacă are cine să-ți traducă articolul.
În India Mihaela a stabilit o nouă premieră. A fotografiat-o pe Sonam Kapoor, una dintre cele mai mari vedete indiene, și a inclus imaginea ei într-o serie unică alături de femei obișnuite, din toate mediile. Această serie a fost preluată de toata presa importantă din India și pentru prima oară femei sărace, marginalizate în societate, au fost prezentate ca simboluri ale frumuseții, alături de o mare actriță.
Sonam Kapoor e considerată una dintre cele mai frumoase femei din India și a declarat pe contul ei de Twitter ca e mândră să facă parte din proiectul Mihaelei Noroc.
Acum câteva săptămâni, ca o recunoaștere a eforturilor ei de a omagia femeile din întreaga lume, Mihaela a primit o invitație incredibilă. Echipa Facebook a ales-o să fie fotograful care va realiza campania lor pentru Ziua Internațioanală a Femeii. Gigantul american i-a încredințat misiunea de a fotografia și de a intervieva mai multe femei deosebite, cu ocazia zilei de 8 Martie.
Când cei de la Facebook m-au contactat și mi-au spus că vor ca eu să realizez campanie lor de Ziua Femeii, pur și simplu am crezut că e o glumă. Dar după ce mi-a trecut uluiala, m-am apucat imediat de lucru pentru că totul era contra cronometru. Timp de 3 săptămâni, am schimbat 17 avioane, am călătorit în 6 colturi diferite ale lumii, unde am întâlnit 6 femei incredibile. A fost o experiență nebună și frumoasă, pe care n-o voi uita niciodată.
Aventura de trei săptămâni a Mihaelei s-a terminat în sediul Facebook, de la New York, unde fotograful român a acordat un interviu faimoasei publicații TIME.
Mihaela Noroc va petrece câteva zile acasă, în București, după 10 luni de călătorie continuă. Foarte curând își propune să pornească din nou la drum și să călătorească pe tot parcursul anului 2016, pentru ca în 2017 să publice prima ediție a albumului Atlasul Frumuseții.
După ce voi publica albumul la nivel internațional, vreau să petrec mai mult timp în România. Am călătorit în toată lumea, dar nicăieri nu mă simt mai bine ca acasă, oricât de multe probleme există uneori. Mi-aș dori ca pe viitor să realizez un album dedicat doar frumuseții din România.
Urmărește noutățile despre proiect pe Facebook.
Etichetă:Atlasul Frumusetii, Mihaela Noroc, proiect foto