Echipament de iarna – Genti Foto
Imi faceam griji acum cateva zile, cand incepusem documentarea pentru acest articol, daca nu cumva va trece neobservat pe fondul protestelor din Bucuresti si a recent incheiatului targ CES, cu toate lansarile ce ne-au lasat pe toti mai mult sau mai putin salivand. Insa un articol de sezon isi are rostul doar la vremea lui, asa ca o sa va retin putin atentia in randurile urmatoare.
Buuun. A trecut luna decembrie, am fost cuminti si a venit Mosul, am fost darnici si i-am bucurat pe cei din jur cu multe cadouri si surprize. Nu strica in ianuarie si februarie sa ne gandim putin la noi si sa plecam cateva zile intr-un concediu, unde altundeva decat la munte. Prin toata tara iarna a asternut un strat viguros de… frig, pe langa zapada de sezon.
Si daca va pasioneaza fotografia cel putin la fel de mult pe cat cred eu, nici nu imi imaginez ca o sa plecati undeva fara o parte din echipamentul preferat. Insa ce ne facem daca nu vrem sa caram toata trusa foto si sa o si protejam? Ploaia, zapada, cazaturile pe partie si altele ne-ar putea intuneca ziua mai mult decat un filtru ND.
Din fericire, ajutorul vi-l dam noi. M-am uitat putin pe site si am notat cateva idei pentru dumneavoastra. O sa le iau pe rand.
Pentru un minim de echipament si o vreme nu foarte rea, m-am uitat la un Tamrac Aero 45. Poate adaposti un D-SLR obisnuit cu un obiectiv de kit plus un obiectiv fix de 50mm sau asemanator si un blitz mic. Rezista cu brio la o ninsoare uscata sau pentru o perioada temporara in lapovita. Geanta are 2 gaici de-o parte si de alta a fermoarului si poate fi deschisa usor cu manusi in maini. Am mai considerat util si buzunarul extern posterior, de tip slip-in. Poti strecura cu usurinta harta statiunii de ski sau cartelele pentru telecabina.
Si daca tot eram pe pagina de Tamrac, nu m-am putut abtine sa nu zic cateva randuri despre Tamrac Expedition 3. E un rucsac mic si compact, insa destul de teapan. N-am incercat, dar cred ca ar rezista unei cazaturi usoare in zapada afanata, daca ne dam cu snowboardul cu rucsacul in spate. Are spatiu pentru un D-SLR cu un obiectiv de pana la 70-200 f/4, inca 2 obiective pancake si un blitz mare. Pe exterior i se poate agata un trepied mic si are 2 sloturi pentru Modular Accessories System, prinderile standard pentru atasamente Tamrac.
Continuam insa cautarea dupa genti de sezon. Mi-a mai atras atentia Lowepro Nova 160 AW. Cu indicativul AW, all-weather, putem intui usor caror conditii meteo i se adreseaza. Ce mai e demn de mentionat e felul de prindere al husei de intemperii, care faciliteaza deschiderea gentii chiar si cu ea montata. E suficient de incapatoare pentru un D-SLR cu obiectiv de kit plus un obiectiv pancake si un blitz. In buzunarele elastice de pe lateral as strecura niste batoane de ciocolata, iar in buzunarul mic cu fermoar de pe capac ski-pass-ul. Si aici, sistemul de inchidere permite accesul facil cu manusi in maini.
Pentru cei care doresc ceva mai colorat pentru a asorta cu restul tinutei(si ma gandesc aici in special la doamne si domnisoare), avem reprezentata foarte bine gama de produse de la Crumpler. Se remarca prin design si prin felul neortodox al celor de la Crumpler de a-si prezenta “marfa”. Sa luam, spre exemplu, New Delhi 390 “Organized Chaos”. De la primul contact iti dai seama ca e geanta perfecta pentru a lua cu tine cat mai multe lucruri mici si marunte. Are multe buzunare si compartimente inteligent gandite pana si pentru cei mai dezordonati dintre noi. Primeste un D-SLR cu obiectiv de kit, un blitz mare, un obiectiv de tip pancake si, de ce nu, un Lensbaby. Compartimentul pentru echipamente este complet detasabil si astfel o putem folosi ca oricare alta geanta curier la plimbarile de seara prin statiune. Are husa de intemperii inclusa si cu acces rapid. Buzunarele exterioare sunt zgomotoase la deschidere, util daca vrem sa fim siguri ca nu ni le deschide nimeni fara voia noastra in aglomeratie.
Si asa, usor, usor, ne-am apropiat de finalul acestui articol. Inchei prezentarea cu seria Stealth Reporter AW de la Lowepro. Vine intr-o varietate de dimensiuni(D100, D200 pana la D650) si a fost gandita pentru cine nu se poate abtine sa nu ia tot echipamentul la munte intr-o forma cat mai compacta. Beneficiem de acces rapid la echipament prin deschiderea superioara cu fermoar. Am mai apreciat sistemul de atasare pe troller si cureaua inclusa pentru prindere in jurul taliei. Cand vine vorba de intemperii, husa AW(all-weather) este prezenta la datorie, cu tot cu accesul rapid.
Cam atat pentru astazi. Pe site puteti gasi o mult mai mare varietate de solutii de transport al echipamentului pentru sezonul de iarna. Va invitam sa ne scrieti daca doriti lamuriri despre un model anume sau sa ne vizitati in showroom, pentru a-l testa. Lumina buna si partii acoperite de zapada!
Un articol de: Cristi ‘quad’ Glodeanu, Consultant Vanzari F64Studio
4 comentarii
Ce recomandati pentru protejarea echipamentului de condensul datorat trecerii de la temperaturi sub 0C la temperaturi de peste 20C (metode practice sau un anumit tip de geanta/rucsac sau o combinatie intre cele doua)?
Este simplu, lasati camera foto in geanta/rucsac complet inchise dupa ce ati intrat in interior. Temperatura in interiorul gentii va urca mult mai greu si astfel camera foto va ajunge la temperatura incaperii dupa aproximativ 2 ore, fara a trece prin faza inevitabila de aparitie a condensului pe suprafata aparatului si/sau in interior(mult mai periculos). Stiu ca tentatia este de a scoate aparatul odata ajunsi la caldura pentru a vedea "ce poze am facut", insa daca diferentele de temperatura depasesc 10oC…n-ar fi o idee prea buna.
cu atat mai mult cand vorbim de – 20 la 20-25 🙂
Gentile sunt foarte frumoase