HTC Re la plimbare în Auskia
Austria este incontestabil patria sporturilor de iarnă, iar pârtiile de schi de aici sunt atât de lungi încât la o viteză medie de 70km/h îți poate lua și 2 ore să le cobori. Conștienți de potențialul și frumusețea țării lor, austriecii ar face orice să le vizitezi landurile. Pentru a se convinge de ospitalitatea lor, un grup mic dar inimos de români au decis să pornească un proiect de infotainment despre cum se poate schia în Austria. Și l-au numit sugestiv, cum altfel, Auskia.
Iar pentru a nu rămâne totul la statul de vorbe, am decis să mă alătur echipei în călătoria lor din Tirol, nu fără a lua însă cu mine în teste câteva echipamente interesante și relativ noi. Dacă despre 7D Mark II o să vă povestesc într-un episod viitor, aici vă voi împărtăsi experiența mea cu o cameră foto destinată telefoanelor mobile: HTC Re.
DESIGN
După formă pare mai degrabă un spray de astmatici decât o cameră foto. Pe lângă forma sa de periscop aparatul punctează și la minimalism: un singur led și 2 butoane. Designul său industrial îl face mai degrabă dezirabil pentru cei care au o pasiune pentru gadgeturi practice decât pentru cei care caută să-și filmeze descărcările de adrenalină. Cu alte cuvinte, nu e un action camera decât dacă HTC va scoate accesorii de prindere pentru căști sau ghidoane.
CARACTERISITICI
- 16MP 1/2.3″ CMOS, f/2.8 si lentila rezistentă la zgârieturi
- obiectiv cu un unghi de cuprindere de 146°
- filmare 1080p@30fps sau 720p@120fps
- timelapse și slow motion
- IP57 (adica rezistent la apă și praf)
- montura de trepied
- card MicroSD
- boxă încorporată
- aplicație de Android și iOS
Să comentăm un pic. Rezoluția e clar superioară multor telefoane mobile contemporane. Dacă vrei o cameră mai bună fără să platești prețuri premium pentru un nou smarphone, HTC Re poate fi o opțiune viabilă.
Obiectivul este destul de wide pentru a nu avea nevoie de previzualizare cadrului final pe telefon atunci când fotografiezi/filmezi. E suficient să îndrepți apartul spre subiect și să apeși scurt butonul superior pentru a fotografia (sau lung pentru a începe o filmare HD).
Dacă tot am adus vorba despre filmare, producătorul promite baterie pentru o oră și mai bine de înregistrare HD. În slow motion beneficiază de o rezoluție de 720p@120fps și e uimitor cum un dispozitiv atât de mic poate face față transferului de date pentru asemenea parametrii. Mai jos aveți un montaj cu ceva cadre filmate la schi:
Partea de timelapse beneficiază de configurări multiple cu ajutorul telefonului: se poate alege frecvența de declanșare, timpul total în care se vor efectua poze la intervalul dat, framerate-ul, iar la final aplicația de mobil îți spune care va fi durata totală. Destul de simplu și intuitiv cu rezultate spectaculoase chiar și de pe geamul unei camere de hotel.
HTC Re promite că rezistă la apa. Nu poți face scufundari cu el (deși există o carcasă suplimentară pentru așa ceva) dar poți ține aparatul în apă de până la 1m timp de 30 de minute. Suficient cât să poți filma petrecerea de la piscină astfel încât să crești nivelul de invidie tuturor prietenilor de pe facebook.
În partea de jos se află montura de trepied. O idee salutară ținând cont că poți împerechea HTC Re cu un trepied mic sau chiar cu unul obișnuit daca îl ai în dotare atunci când faci timelapse.
Ținând cont de dimensiunile foarte mici și de faptul că nu deține un ecran, toate setările se fac din aplicația disponibilă pe principalele platforme de mobile (iOS și Android). Interfața este intuitivă, poti vizualiza din aplicație fotografiile și filmarile, le poți descărca în telefon sau le poți face upload direct în cloud. Tot din aplicație poți face livestreming pe Youtube astfel încât să transmiți instant oriunde ai semnal de date la telefon (o conexiune 4G ar fi de preferat).
HTC Re – Puncte forte:
- 1:50h de filmare
- doar 66.5 grame
- compatibilă cu orice smartphone cu iOS sau Android 4.3 +
- timelapse și slow motion la câteva apăsări de ecran
- rezistentă la apă
HTC Re – Puncte slabe:
- bateria destul de mică (850mAh dar HTC a lansat o baterie suplimentară ce se prinde pe montura de trepied)
- aplicația are uneori lag (întârziere la afișare) dar sunt convins că urmatoarele update-uri de soft vor corecta această problemă
- lipsa unor sisteme de prindere pentru cei dependenți de sporturi extreme (eu am avut noroc cu ochelarii de schi, a se vedea mai sus)
CONCLUZII
Este incredibil cum un dispozitiv așa de mic poate fi atât de versatil. E simplu de folosit și poate înlocui camera de pe telefon atunci când aceasta devine depășită de vremuri. Filmare HD, timelapse sau slow motion sunt moduri în care poți folosi acest dispozitiv pentru a produce conținut vizual. Te îndeamnă practic să experimentezi și să treci neobservat în situațiile când un aparat clasic ar putea să sperie “vânatul”.
Un articol și fotografii de George Nicolae.