Quadra Hybrid, un sistem de iluminare foarte compact
George Pruteanu a facut un review al sistemului de iluminare Elinchrom, Ranger Quadra Hybrid Li-ion Standard A. A subliniat calitatea luminii la acest sistem extrem de compact.
Tin sa mentionez inca din primele randuri ca nu sunt o persoana a cuvintelor scrise si imi este mult mai usor sa ma exprim vizual, totusi sper sa ma fac inteles cu usurinta in privinta sistemului Quadra Hybrid.
Ca si fotograf de portret/fashion te lovesti de multe situatii in care ai nevoie de o sursa de lumina portabila si de preferat cu sistem de alimentare propriu pentru a compensa lumina ambientala sau chiar pentru a elimina lumina ambientala.
Va voi spune putin din experienta mea cu si despre blitzurile/blitzul portabil de la Elinchrom si mai exact sistemul Ranger Quadra Hybrid Li-ion Standard A pe care l-am folosit cu mare placere la unul dintre shooting-urile facute luna trecuta.
Sistemul de iluminare Ranger Quadra Hybrid Li-ion Standard A de la Elinchrom
Tin sa mentionez ca am fost incantat cand am vazut dimensiunile reduse ale acestui sistem ( dimensiunile capului de blitz si ale acumulatorului sunt atat de reduse incat au incaput intr-un rucsac foto langa corpul aparatului, doua obiective plus alte cateva accesorii ).
A fost pentru prima data cand am folosit un astfel de sistem de iluminare si va spun ca am gasit Quadra-ul incredibil de usor de utilizat chiar si fara a citi manualul, incepand cu montarea capului, a acumulatorului, a cablurilor si a modificatorilor de lumina, in cazul de fata un beautydish de 70cm de la Elinchrom.
Totul a fost foarte intuitiv si usor de montat, mai ales ca tot ce tine de cabluri sau chiar si bateria folosesc un sistem modular, care din punctul meu de vedere ajuta extrem de mult atunci cand nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru shootingul respectiv, ceea ce se intampla in 80% din cazuri.
Subliniez calitatea luminii oferita de acest sistem extrem de compact (o data cu prima declansare de test a disparut si scepticismul meu asupra puterii reale a acestui bliz tinand cont de dimensinuea lui ).
Pe scurt, calitatea de lumina scoasa/redata arata grozav, lumina curata, consistenta in alb plus putere /400w ( am fotografiat la aproximativ 40% din puterea blitului, iar timpul de reincarcare era aproape de instantaneu fara nici o pierdere de putere la reincarcare). Diafragma folosita a variat intre valorile de f/5.6 – f/8 , timpul de 1/100, iar sensibilitatea iso 100-400.
Sistemul Quadra impreuna cu beautydish-ul de 70cm a reusit sa-mi dea foarte putin de munca la partea de post procesare, tenul modelului a aratat perfect chiar din fotografia raw, tot ce mi-a mai lasat de editat in aceste fotografii a fost putin din contrast si tonurile de negru / gri dupa preferinte.
Singurul dezavantaj pe care l-am gasit la acest sistem de lumini portabile impreuna cu beautydish-ul folosit este : daca montezi beautydish-ul pe un stativ normal din cauza monturii mici a capului de blitz nu vei putea inclina modificatorul la un unchi de 45 de grade sau mai mare in jos fiindca se atinge de stativ, iar in cazul de fata recomand folosirea unui monopod sau a unui stativ cu picioarele stranse si sustinut de catre un asistent, in caz contrar va trebui sa indepartezi sursa de subiect pana se creaza un unghi de picaj mai mare asupra subiectului (ceea ce am facut si eu in cazul de fata).
Ca si concluzie, blitzul portabil de la Elinchrom, Quadra Hybrid Li-ion Standard A, a reusit sa ma impresioneze prin constructie ( foarte comapct ) , sistemul de legaturi modulare, calitatea luminii si putere. Poate cei de la Elinchrom se vor gandi pe viitor sa puna la slabit si pretul acestui sistem de lumini, desi stim cu totii ca orice lucru de calitate se reflecta in pret.
de George Pruteanu
1 comentariu