Un review despre Sony H100
In categoria aparatelor foto compacte concurenta este acerba si este dificil sa gasesti un model care sa iti satisfaca pe deplin toate cerintele dar, in acelasi timp, sa nu coste o avere. Cand am primit noul Sony H100 pentru teste am fost la inceput putin sceptic: m-am gandit ca un aparat foto cu zoom optic 21x, 18 megapixeli, functii avansate si filmare HD nu ar putea costa niciodata sub 1000 de lei. Iata ca Sony H100 reuseste sa combine toate aceste functionalitati intr-un aparat compact dar foarte versatil, parca special proiectat pentru calatorii si fotografii de vacanta. Pentru a-l putea testa asa cum trebuie am plecat alaturi de H100 intr-o tura foto de peste 1400 de kilometrii prin mai multe orase si zone turistice din tara.
Pentru ca este totusi un aparat destul de complex, cu care am facut mai mult de 1500 de fotografii in toata aceasta aventura, m-am gandit sa va prezint un review putin mai atipic, format din doua parti. Mai intai vom face o trecere in revista a traseului si va voi prezenta locurile prin care am calatorit alaturi de Sony H100 iar apoi va voi prezenta cele mai importante functii ale aparatului. Asadar, fara sa mai pierdem timpul, sa o luam din loc si sa va povestesc despre prima destinatie!
Prima oprire a fost la Sighisoara, pentru ca aceasta cetate iti ofera o multitudine de subiecte foto intr-un perimetru restrans, tocmai bun pentru a-i testa versatilitatea lui Sony H100. Cu un zoom optic impresionant, care acopera o plaja focala echivalenta intre 25 si 525mm (21x), Sony H100 este potrivit atat pentru fotografii de peisaj dar si pentru a surprinde detalii indepartate. Obiectivul wide (25mm) ne-a ajutat sa fotografiem pe stradutele inguste ale cetatii iar zoom-ul generos a fost cel mai bun aliat al nostru in cautarea detaliilor de pe Turnul cu Ceas, simbolul stravechi al orasului Sighisoara.
De la Sighisoara am plecat spre Cluj-Napoca, dar nu pentru a vizita acest frumos oras ci pentru ne opri la un alt obiectiv turistic interesant si – bineinteles – extrem de fotogenic: Salina Turda. Aici Sony H100 si-a aratat adevaratele performante deoarece conditiile de iluminare din salina nu sunt printre cele mai bune. Majoritatea fotografiilor le-am facut utilizand valori ISO ridicate. De mare ajutor a fost sistemul de stabilizare optica a imaginii (Sony Optical Steady Shot), care va da posibilitatea sa uitati de trepied si sa faceti fotografii “din mana” chiar si atunci cand lumina ambientala este redusa, cum a fost aici. Salina Turda este deosebita si ne-a surprins in mod placut, dar acum, acasa, a venit randul lui Sony H100 sa ne surprinda cu fotografiile realizate in interior!
De la salina am plecat inapoi la Sighisoara, de unde traseul nostru a continuat prin “inima Transilvaniei” spre judetul Harghita pana in statiunea Baile Tusnad. Pentru ca Sony H100 nu avea nevoie de un tratament “la Bai”, ne-am indreptat atentia spre atractiile din zona. Statiunea este cunoscuta fotografilor mai ales datorita amplasarii ei in zona Lacului Sf. Ana, o locatie cautata de toti cei care vor sa surprinda “culorile toamnei” in imagini. Aici vremea se schimba de la o ora la alta, asa ca ne-am rezervat doua zile pentru a surprinde in imagini lacul si imprejurimile.
Si pentru ca, vorba aceea – calatorului ii sade bine cu drumul – am plecat in a treia zi de la Baile Tusnad intr-un traseu de aproximativ 300 de km pentru a vizita zona Lacului Rosu, Cheile Bicazului si Barajul Bicaz, o sona superba mai ales datorita peisajului foarte diferit care te intampina de la un kilometru la altul. Desi cu un nivel al apei destul de ridicat, Lacul Rosu isi dezvaluie totusi frumusetea oricarui turist curios, iar Sony H100 ne-a ajutat si de aceasta data sa surprindem imagini si detalii reusite cu trunchiurile de copaci care ies la suprafata apei.
Dupa ce parasim Cheile Bicazului ne asteapta un lung drum prin sate de munte dar ajungem in sfarsit la Barajul Bicaz, acolo unde am gasit, de fapt, “culorile toamnei” pe care le cautam. Desi barajul in sine nu reprezinta un subiect foarte fotogenic, peisajul din zona este superb mai ales toamna, atunci cand frunzele copacilor capata culorile specifice acestui anotimp. Si pentru ca soarele se apropia de apus, cu obiectivul cu zoom 21x al lui Sony H100 am putut surprinde imagini de pe malul celalalt al lacului, acolo unde razele soarelui inca mai incalzeau frunzele copacilor!
Ne-am intors in statiune cu cardurile pline si cu parere de rau ca nu am putut petrece mai mult timp pe traseu, dar multumiti deoarece “recolta de fotografii de toamna” a fost una bogata. A doua zi ne-am continuat drumul spre Brasov, ultima oprire inainte de a ne intoarce in Bucuresti si de a incheia cei peste 1400 de km parcursi in aceasta excursie.
Si pentru ca turul nostru s-a incheiat, in partea a doua a acestui test va voi prezenta mai detaliat principalele functii ale lui Sony H100 si modul in care va ajuta ele sa surprindeti imagini reusite in calatorii.
Fotografii panoramice
Sony a introdus pentru prima data functia de inregistrare a imaginilor panoramice odata cu lansarea primelor modele mirrorless din gama NEX. Iata ca intre timp aceasta functie a devenit extrem de populara si a fost introdusa si pe aparatele compacte ale companiei. Nici Sony H100 nu face exceptie si cu ajutorul functiei “Sweep Panorama”, accesibila direct de pe rotita de selectie a modurilor de fotografiere, puteti surprinde usor si rapid fotografii panoramice cu unghi de cuprindere intre 180 si 360° (Standard Panorama si Wide Panorama). Am pregatit mai jos cateva exemple de imagini panoramice inregistrate cu Sony H100.
Efecte speciale
Sony H100 se poate lauda cu un set de filtre creative care ii vor multumi chiar si pe cei mai pretentiosi. Posibilitatea aplicarii efectelor direct din aparat, fara a utiliza programe speciale de prelucrare foto il transforma pe H100 intr-un aparat cu care iti poti dezlantui oricand creativitatea. Efecte precum Pop Photo (accentuarea culorilor din fotografie), Toy Camera (un efect de vignetare puternic care aminteste de camerele Pinhole sau de vechile aparate de unica-folosinta cu film), desaturarea selectiva sau efectele sepia/alb-negru cu diferite variatii va ajuta sa obtineti fotografiile pe care vi le doriti, fara nici un efort suplimentar.
Ca sa testam aceste functii v-am pregatit mai jos cateva imagini realizate aplicand efectele direct din meniul lui Sony H100:
Modul de fotografiere automat si scenele presetate
Sony H100 poate fotografia in modul iAuto (Auto Inteligent) care identifica in mod automat setarile optime in functie de specificul scenei fotografiate. Este un aparat foto foarte usor de utilizat, cu care puteti obtine rezultate deosebite fara efort. Practic orice membru al familei poate face fotografii cu H100 datorita meniurilor intuitive, a pictogramelor mari, sugestive de pe ecran si a functiei Ghid integrata care va indruma pas-cu-pas pentru a obtine fotografia dorita. Mai mult decat atat, modul Ghid va transpune automat in meniul camerei direct la functia cautata, pentru a nu pierde timpul navigand printre setari.
Totusi, pentru situatiile atipice sau atunci cand vreti sa fotografiati subiecte specifice (de exemplu un joc de artificii sau portrete de noapte, fara blitz) puteti apela cu incredere la cele 33 de scene presetate, accesibile usor de pe rotita de selectie in meniul “SCN” (Scene). Simpla rotire a selectorului pe pozitia “SCN” va ofera acces la meniul de alegere a scenei, acolo unde veti gasi setari prestabilite pentru a fotografia animale de companie, artificii, peisaje de iarna, imagini culinare, portrete de noapte (cu sau fara blitz), imagini nocturne (fara a utiliza un trepied) etc.
Setarile avansate
Desi este un aparat care se adreseaza fotografilor entuziasti, ofera cateva functii care ii vor multumi si pe cei avansati. De exemplu, pe langa functia iAuto foarte eficienta, aparatul are si doua moduri de fotografiere specifice, pe care le intalnim la aparatele DSLR sau la compactele avansate: Program (P) si Manual (M).
In modul Program puteti modifica parametrii de baza ai imaginilor (ISO, Temperatura de culoare etc) lasand aparatul sa aleaga singur diafragma si timpul de expunere optim iar in modul Manual (M) puteti influenta toate setarile de expunere avand libertatea de a regla atat timpul de expunere cat si diafragma. Desi mi-ar fi placut sa gasesc pe rotita de selectie si cele doua moduri semi-automate Av si Tv (prioritate de diafragma si prioritate de timp) care l-ar fi transformat pe Sony H100 intr-un aparat foto bridge veritabil, chiar si asa, cu ajutorul celor doua moduri existente H100 depaseste majoritatea aparatelor din aceasta categorie din punct de vedere al dotarilor.
Functia de filmare HD
Sony H100 poate surprinde filme in format HD la o rezolutie maxima de 1,280 X 720px cu 30 de cadre pe secunda. O rezolutie suficienta pentru a putea reda filmele pe un televizor LCD HD sau pentru a le vizualiza pe monitorul computerului sau pe tableta. Mai mult decat atat, stabilizarea optica de imagine si zoom-ul pot fi utilizate si in timpul filmarii, astfel incat clipurile inregistrate vor fi clare, chiar daca filmati din mersul masinii. Focalizarea automata este si ea activa in timpul filmarii dar este destul de lenta si uneori ezita pana cand realizeaza punerea la punct corecta….
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Conform producatorului, Sony H100 poate inregistra aproximativ 350 de cadre cu un singur set de baterii. In testele mele am vazut ca poate si mai mult, mai ales daca utilizati acumulatori de calitate (eu am folosit doua seturi Powerex 2700Mha) si nu folositi decat ocazional blitzul. Atunci cand filmati, autonomia scade.
Fotografiile sunt salvate in format JPEG iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1,280 X 720px, la 30 de cadre pe secunda in format AVCHD.
Din punct de vedere al conectivitatii, Sony H100 nu straluceste dar nici nu ne dezamageste: are un conector USB 2.0 dar ii lipseste o iesire HDMI sau macar un Audio/Video standard pentru a putea vizualiza fotografiile si filmele direct pe un LCD TV. Chiar si asa, stocarea imaginilor se face pe carduri SD iar imaginile de pe carduri pot fi redate cu usurinta pe aproape orice player sau pot fi descarcate pe computer utilizand conectorul USB 2.0 al aparatului.
Concluzii
Sony H100 reprezinta o surpriza placuta. Este destul de dificil sa gasesti un aparat echilibrat, cu un obiectiv care sa ofere un zoom optic atat de versatil si sa te incadrezi totusi intr-un buget redus. Principalul atuu al lui Sony H100 in fata altor aparate compacte din aceeasi categorie de pret il reprezinta cu siguranta zoom-ul optic de 21x. Desi nu este un aparat perfect (nici unul nu este, pana la urma…), Sony H100 este un model care se evidentiaza in fata “concurentei” in primul rand prin versatilitate si prin multitudinea de functii. Poate fi partenerul ideal pentru calatorii, acolo unde te va ajuta sa surprinzi subiecte aflate la distanta sau peisaje excelente identificand automat specificul fiecarei imagini si adaptand setarile pentru fotografii reusite. Sony H100 trece cu brio testul nostru “de calatorie”. Daca va doriti un aparat cu un zoom optic mare dar la un pret redus, H100 va fi cu siguranta o alegere buna!
Bile albe:
- Zoom optic 21x foarte versatil (echivalent 25-520mm)
- Stabilizare optica de imagine
- Usurinta in utilizare
- Mod Manual (M) / Program (P)
- Setari amanuntite
- Inregistrarea imaginilor panoramice
- Functie Ghid pentru fotografii cat mai reusite
- Retusarea si corectarea fotografiilor direct din aparat
- 33 de efecte speciale (Hi-Key, Desaturare selectiva, Toy Camera, Sepia, Pop Colour, Alb/Negru, Old Photo etc)
- Filmare HD cu sunet stereo si zoom in timpul filmarii
- Vizor electronic
- Intarziere la declansare aproape insesizabila (0,15 secunde)
- Alimentare de la acumulatori/baterii tip AA (care se gasesc cam peste tot)
Bile negre:
- Senzorul CCD isi arata limitarile, mai ales conditii de iluminare slaba
- Operarea zoom-ului este uneori destul de imprecisa
- Redarea fotografiilor se face destul de lent
- Focalizare lenta (mai ales pe filmare)
- Un ecran LCD rabatabil ar fi ajutat mult, mai ales in competarea functiei auto-portret
Echipament utilizat:
3 comentarii
Sunt cel putin doua cadre cu focus groaznic: cerbul de pe cladire de la Sighisoara si panorama de la Lacu Rosu. Nivelul de detaliu nu e spectaculos, e in gama cu ce pot oferi si alti senzori 1/2,33. Iar din perspectiva controlului pe care l-ar dori entusiastii, e de preferat un HX200v http://bit.ly/WkrAm4
Dragul meu prieten nu stiu despre ce aparat vorbesti , dar sigur nu despre sony dsc-h100.
-sony dsc-h100 are 21 zoom optic si 16,1 mega pixels
-sony dsc-h100 are A / V OUT
In salina ce setari ai folosit?