București-Londra via F64 cu Fuji X-E1
În căutarea camerei cu combinația perfectă între calitate video și portabilitate pentru călătorii, F64 mi-a propus Fuji X-E1, pe care l-am testat la Street Delivery X și în scurta vizită prin Londra.
Știam că are senzor X-Trans CMOS, rezoluția de 16,3Mpx și că este versiunea de mărimi reduse a lui X-Pro1, modelul de vârf al gamei. În rest, am așteptat să îl scot la joacă!
Impresii despre Fuji X-E1
La prima vedere, impresionează prin designul retro stylish, care atrage privirile curioșilor, când faci fotografie de stradă. Este o cameră superbă, dacă nu cumva chiar cea mai frumoasă din nișa asta de piață. Stă foarte bine în mână, iar meniul este ușor customizabil (pentru mine Fn a devenit butonul pentru start/stop video, pentru a evita schimbarea între moduri de fiecare dată). L-am setat pe Auto și am plecat către event. Mi-a plăcut că răspunde repede la comenzi și vine cu o linie de nivel, în modul video, extrem de folositoare dacă pleci fără trepied (ca mine).
Culorile sunt vii, efectul de bokeh plăcut, calitatea înaltă la filmare, se simte însă nevoia unui stabilizator extern. De asemenea, este foarte ușor să pierzi nivelul vertical, în modul de filmare.
https://www.youtube.com/watch?v=gem93iKxWWk
În Londra, am folosit Fuji X-E1 pe foto, iar rezultatele mi-au plăcut la nebunie! Mai mult point-and-shoot pe stradă, grăbindu-mă de la un meeting la altul, dar nu m-a dezamăgit. Detaliile sunt clare, iar timpul de răspuns al aparatului este destul de scurt. Utilizând înregistrarea/memorarea fișierelor în RAW, am putut recupera detaliile de cer în post-producție iar finisajul este natural. Vizorului electronic l-am folosit doar în situațiile de lumină puternică, atunci când nu se distingeau multe pe ecranul principal, întrucât m-am temut că nu ar prezenta fidelitate față de realitate, dar descărcând conținutul pe pc, apropierea este foarte mare.
Un inconvenient l-am găsit în selectarea zonei de focus (nu îmi place întotdeauna focusul central) nefiind posibilă mutarea în timpul view mode, ci doar prin apăsarea butonului de AF, prin care se vizualizează cele 49 puncte de focus.
All in all, cred că este un aparat fenomenal pentru pasionații strict de fotografie, cărora le place să își programeze fiecare cadru și să obțină rezultate profesionale în situații comune. Între timp, eu îmi continui aventura pe youtube cu video de călătorii.
Un material și fotografii de Andreea Mihalache.