Ce model SONY Alpha din seria 7 mi se potrivește?
Dacă în articolul precedent am văzut de ce și cum a devenit imposibilul posibil, odată cu apariția lui Sony a7 II, astăzi vă propunem să analizăm toate modelele seriei 7 și, în funcție de preferința pentru un gen fotografic sau altul, să vedem ce ni s-ar putea potrivi mai bine.
Cei 4 membri ai familiei Alpha 7, deși au multe lucruri în comun, se diferențiază fiecare unul de celălalt prin anumite specificații care îl pot face mai potrivit sau nu pentru un anumit stil de fotografie sau pentru filmări avansate. Astfel că e normal să ne punem întrebarea, cel puțin eu mi-am pus-o, care aparat mi se potrivește?
În primul rând să ne uităm puțin la specificațiile pe scurt ale fiecărui model:
*La data redactării acestui articol. Vezi prețurile actuale la finalul articolului.
Astfel că, uitându-mă peste specificații, și testând până acum fiecare model în parte (da, știu că nu am scris review-ul lui a7R, dar l-am testat personal) am încercat să fac un profil al utilizatorului fiecărui model din seria Alpha 7. M-am pus în pielea fiecărui fotograf de gen, pentru că nu?! doar unul este aLLin Popescu.
Fotograful de eveniment
Dacă principala ta activitate este fotografia de eveniment, iată cum văd eu lucrurile:
- mergi pe stilul foto-jurnalistic, nu îți plac blițurile și vrei calitate excelentă în lumină slabă -> Sony a7S
- preferi să lucrezi cu obiective vintage, pentru acel Bokeh superb, dar vrei și focus rapid atunci când folosești obiective AF -> Sony a7II (și în plus beneficiezi și de stabilizare in-body)
- pui cel mai mare accent pe ședința foto, regie, ședințele pre și post eveniment și îți dorești detalii maxime -> Sony a7R
- abia te-ai apucat de fotografia de eveniment și bugetul este o problemă -> Sony a7 (cel mai mic preț din toată seria și se va produce în paralel cu a7II)
Dacă însă ești videograf (eu nu sunt, așa ca nu mă pricep prea tare la a da sfaturi aici), îți spun ce aș alege și cum: Sony a7s pentru cea mai bună imagine în orice condiții de lumină, cu posibilități excelente de post-process, sau, dacă nu ții morțiș la 4K și nu vrei să plătești prețul premium, Sony a7II îți oferă același minunat nou codec XAVC S în modul 1080/60p, precum și stabilizare full-time cu orice obiectiv, dacă preferi cadrele din mână. Tu alegi!
Fotograful de peisaj și natură
Aici probabil lucrurile sunt destul de clare și simple: Sony a7R oferă cea mai mare rezoluție dintre toate, iar printurile arată extraordinar, cu detalii incredibile, chiar și mărite foarte mult. Dacă însă te interesează mai mult Dynamic-Range-ul pentru atunci când fotografiezi în scene cu contrast puternic între zonele de umbră și lumină, atunci ai scoate mai mult din senzorul lui Sony a7S, cu pierdere însă de rezoluție.
Dacă fotografiezi păsări, safari etc., atunci cu siguranță sistemul îmbunătățit de focalizare a lui Sony a7II, cu până la 30% mai rapid decât al lui a7, și cu posibilitățile sale de urmărire a subiectului îmbunătățite de până la 1.5 ori (după spusele producătorului) ți-ar putea plăcea mai mult. Asta dacă ții morțiș să tragi cu full-frame, pentru că altfel, nimic nu-l bate pe micuțul a6000 la focalizare rapidă, rafală cu 11 fps și tracking pe subiecte în mișcare.
Fotograful de portret
Aici cred că am cele mai puține tangenţe. Fotografia de portret nu este una ușoară (contrar părerilor unora), și necesită mult timp de lucru. De cele mai multe ori se face în studio, așa că din nou alegerea cea mai firească ar fi Sony a7R, pentru capacitatea sa de a reda detalii incredibile.
Dacă însă lucrați “on-location” și vă folosiți de blițuri, atunci veți avea nevoie de viteză de sincronizare mai mare a flash-ului cu aparatul, așa că Sony a7 sau a7II-ul v-ar fi mai ok cu ale lor 1/250s viteze de sync. Depinde iar, de buget, care dintre cele două.
Fotograful de street și fotojurnalism
Cu ale sale performanțe uluitoare în lumină slabă și cu valori ISO greu de imaginat până acum, bestia întunericului Sony a7S este clar favoritul celor care trag în astfel de situații. În plus, modul său Silent Shooting (care pur și simplu nu scoate nici un sunet la declanșare) este de nelipsit atunci când nu vrei să atragi atenția absolut deloc asupra ta.
Dacă ești fotograful acela “vintage” sau “hipster” cum i se spune mai nou, și preferi obiectivele rangefinder-urilor vechi, te-ai putea orienta asupra lui Sony a7II care oferă pentru prima oară stabilizare într-un corp full frame, chiar și pentru obiective care existau când inca nu se inventase conceptul de stabilizare. 🙂 Intrăm într-o nouă eră, dragii mei.
Fotograful entuziast
Ești ca mine acum mulți ani. Student la stat, stai în cămin și primești de acasă bani cât să-ți ajungă pentru mâncarea pe o săptămână. Dar îți place fotografia, ești visător, studiezi și mănânci poze pe pâine. Știi că mai bine tragi pe film și developezi din an în paște, decât sî tragi cu un aparat compact sau un dSLR cu factor de crop. Vrei full frame, vrei profunzime de câmp, vrei bokeh, vrei! vrei! vrei!.. dar de unde?!
Strânge un pic cureaua, așteaptă-l pe moșu’, învață mai mult poate prinzi o bursă, dar nu rata să îți cumperi cel mai accesibil full-frame la ora actuală – Sony a7. Poți să îl iei și body, pentru că îți găsești adaptoare pentru toate “cioburile” vechi de pe film pe care le-ai luat la prețuri de nimic de te miri unde. Poate chiar din podul bunicii!
Fotograful videograf
Da, știu că sună ciudat, dar cunosc mulți fotografi care au schimbat barca și s-au dat pe “film”. Pe făcut filme adică. Am început și eu să cochetez cu chestia asta și îmi place extrem de mult. Dacă esti aici, nu mai trebuie să îți spun eu că Sony a7S este ideal pentru ceea ce vrei să faci. Până la urmă toți vom vrea 4K.
Dacă tot așa, ești la început și bugetul nu e tocmai mare, mai bine iei a7-le și cu banii rămași investești în niște obiective “cine” cu care să te joci.
La final
E greu să acopăr toate genurile fotografice, dar ați prins ideea generală. Pe scurt:
- Sony a7 – buget, entuziast doritor de full-frame, cel mai bun raport calitate/preț
- Sony a7R – super detalii, rezoluție, fotografie de studio, produs, macro etc.
- Sony 7S – întuneric, beznă, 4K, mai silențios ca moartea
- Sony a7II – versatil, “bun la toate”, stabilizare IBIS pe 5 axe, obiective vintage etc.
Pe data viitoare!
1 comentariu
Super