Curata-ti aparatul cu microfibra
Microfibra, microfibre, nici nu am inceput bine, ca deja avem nelamuriri referitoare la numele acestui material textil. Microfibra, sau “carpa” de curatat isi trage denumirea din aglomerarea de microfibre ce o alcatuiesc. Cu alte cuvinte atunci cand spunem microfibra, ne referim la materialul de curatat in sine, si nu la microfibrele din care acesta este fabricata.
In randurile ce urmeaza, vom descoperi povestea microfibrelor si felul in care ele devin un produs indispensabil in aproape orice domeniu, o poveste interesanta si totodata necunoscuta multora dintre noi.
Microfibrele sunt utilizate in procesul de fabricare a materialelor textile, ce sunt folosite in intreaga lume si au o intrebuintare multipla. De la domeniul menajer, auto, mobilier, vestimentar pana la universul magnific al aparatelor de captare a imaginilor, domeniu de maxim interes pentru din ce in ce mai multa lume.
Numele de microfibra este format din: micro = “mic” + “fibra”, nume ce provine de la dimensiunea si greutatea foarte reduse pe care o are. De exemplu, daca am avea o fibra lunga de 9 km, aceasta nu ar cantari mai mult de 1 gr, iar din punct de vedere al grosimii, este de 100 de ori mai subtire decat firul de par.
Microfibrele sunt fabricate in mare parte din poliester, poliamide (Nylon, Kevlar), polipropilena si au in componenta doua parti, invelisul exterior unde gasim ca material de baza polyesterul si miezul din nylon ce ofera rezistenta microfibrelor si firului finit in sine.
Intr-o microfibra de calitate medie sunt aproximativ 200.000 de microfibre aglomerate pe centimetru patrat, aceasta cifra creste cu cat sunt fibrele mai mici si mai ticsite.
Pentru a produce materialul textil finit, microfibrele pot fi tesute, tricotate sau aglomerate.
In functie de procesul de fabricare, acestea pot servi ca fibre pentru textile de curatat, imbracaminte, materiale impermeabile etc. In cazul textilelor de curatat, fibrele sunt taiate de-a lungul de mai multe ori, in cazul materialelor impermeabile situatia se schimba, iar aceste taieturi nu mai sunt prezente. Prin taierea microfibrelor in unghiuri ascutite, fibrele sunt dotate cu niste “filamente”ce produc o absortie, o retinere a lichidelor si a murdariei, foarte eficienta. Un alt aspect al functiei ‘magnet’ pe care acestea le prezinta este acela ca sunt incarcate cu energie electrostatica pozitiva, iar impuritatile in general sunt incarcate cu energie electrostatica negativa, din toate acestea rezultand o curatare mai eficace.
Abilitatea superioara de curatare a microfibrelor reduce cu pana la 80% nevoia de a folosi substante chimice sau detergenti, fapt ce protejeaza echipamentul nostru si mediul inconjurator.
Aceste fibre de dimensiuni microscopice patrund in cele mai mici orificii ale suprafetei pe care dorim sa o curatam si impreuna cu filamentele special concepute si proprietatea de a atrage murdaria incarcata electrostatic negativ, fac din acest instrument de curatat un aliat de nadejde cand vine vorba de suprafete optice sensibile.
Calitatea de curatare a microfibrei difera in functie de marimea elementelor componente, (cu cat sunt fibrele mai mici si mai dense, cu atat mai bine ) grosimea materialului tesut, tricotat sau aglomerat, precum si compozitia materialelor din care este fabricata.
La un moment dat, dupa curatari multiple de ordinul sutelor, fibrele se satureaza. Ce putem face ? Ei bine le putem spala. Pentru spalare se poate folosi apa calda si sapun sau de ce nu, le punem direct in masina de spalat.
Atentie, o microfibra spalata cu detergent, sapun etc. trebuie clatita foarte bine, deoarece nu vrem ca detergentul sa ajunga pe lentila obiectivului si pe alte suprafete sensibile din trusa foto.
O microfibra de calitate are multiple intrebuintari: poti sterge de la echipament optic sensibil, display-uri, pana la intreg corpul aparatului si nu numai. De asemenea, daca avem o microfibra mai mare ca suprafata, o putem folosi si la protectia echipamentului, ea fiind un material moale si poros, ce poate absorbi lichide de pana la 7 ori greutatea ei.
Desi retine foarte bine murdaria de dimensiuni mici, este bine ca in prealabil sa se faca o curatare cu pensula sau pompita pentru inlaturarea particulelor de dimensiuni mari, ce pot zgaria suprafata. Astfel, fie ca se gaseste separat sau intr-un kit complet de curatare, microfibra reprezinta una dintre cele mai interesante variante de curatare pentru echipamentul foto, de la aparat, pana la obiective, filtre si alte accesorii.
Un articol de Razvan Zina, consultant F64
Echipament utilizat:
Etichetă:curatare