D5100 vs 600D – HD Video
Primele impresii
Deja nu mai este nici o surpriza sa ai o camera foto care sa filmeze full HD. Cu toate acestea mereu se nasc intrebari odata cu aparitia unui aparat nou: “e mai bun?”, “ce are in plus?”, “unde s-a mai ajuns cu tehnica?”
Ei bine, disputa intre 600D si D5100 pare extrem de interesanta, pentru ca ambele camere sunt intr-o clasa foarte populara, undeva peste entry-level si cu functii si tehnica luate de la fratii mai mari din clasele semi-pro.
Daca pe partea de fotografie lucrurile sunt destul de clare, ambele produc imagini incredibil de bune pentru clasa lor, la video sunt mai multe semne de intrebare: “se poate face treaba buna cu ele?”, “sa ne bucuram de pretul mic sau sa punem bani deoparte sa luam ceva de mai sus”?
La pretul la care se vand, sub 1000 euro cu tot cu obiectivul de kit, sunt camere care merita un pic de atentie si macar un mic test. Si exact asta am vrut: sa vad, sa testez si sa incerc sa gasesc raspuns la cateva din intrebarile de mai sus.
Primele impresii
Principalul lucru care e deranjant pentru filmare este obiectivul de kit, la ambele camere. Desi pentru poze este un obiectiv bun pentru inceput, cu rezultate decente, pentru video nu prea este. Problema obiectivului pentru filmare este in primul rand inelul de focus: pur si simplu nu este gandit pentru focalizare manuala, nu are finete si precizie. A doua problema este constructia lui, cu diafragma variabila: cand se foloseste zoom-ul in timpul filmarii, diafragma se inchide si se vede foarte neplacut palpaitul pe filmare.Asadar primul sfat legat de aceste doua camere si filmare este sa fie folosite cu orice obiective, dar nu cu cel de kit; un set de obiective fixe manuale, luminoase, oricat de vechi sau noi ar fi, ar aduce rezultate infinit mai bune.
Ca la orice DSLR care filmeaza, filmarea din mana este dificila. Sunt camere foto si sunt gandite pentru a fi tinute la ochi, nu in mana cu ochii pe ecran. Asadar trebuie neparat folosit un sistem de stabilizare: monopied, trepied, suport de umar, etc.
Ecranul rabatabil este de mare folos si dintre cele doua camere un plus merge la 600D, care are un ecran cu rezolutie mai mare, mai luminos si mai clar (1.040.000 pixeli); este extrem de util sa poti invarti ecranul in loc sa stai cu gatul in pozitii dificile pentru a vedea imaginea de pe ecran si a focaliza.
Apropo de focus, D5100 poate focaliza continuu; este de fapt un servo focus de foto care se poate folosi si in LiveView – in practica de nefolosit pentru filmare: imprecis, indecis, lent. D5100 este o camera care pe hartie promite multe, dar in practica isi arata adevarata fata, nu asa de frumoasa ca in seara precedenta, cu machiaj.
600D este in mare un 60D un pic mai mic, mai ieftin, din material mai slab, fara ecran separat de reglaje si fara a doua roata si cu o baterie cam mica si slaba.
600D filmeaza foarte bine pe automat, cu posibilitate de compensare a expunerii. Partea si mai frumoasa este ca se poate regla si pe manual, foarte usor si intuitiv (mai ales pentru cine e obisnuit si cu sistemul EOS :P) – are control manual atat pentru expunere, diafragma si iso (buton dedicat iso) cat si posibilitatea reglarii volumului sunetului (din meniu si nu si in timpul filmarii, ci doar inainte de a porni inregistrarea).Pe partea cealalta a ringului, desi la D5100 se poate folosi modul filmare in oricare din moduri, nu are control manual; tot timpul face ce vrea ea. Exista se pare o solutie de a lucra pe prioritate de modurile A sau Tv si a folosi butonul de blocare a expunerii, dar este dificil si extrem de neplacut sa stai sa faci inginerii pentru a bloca expunerea…
Tot legat de expunere, mai exact de expunerea automata, camerele se comporta foarte diferit: D5100 incearca sa tina diafragma cat mai deschisa, pe cand 600D o inchide, cateodata exagerat de mult. De exemplu, intr-o scena de zi, Nikonul a expus 1/250, f5.6, iso 100, pe cand Canon pe automat a reglat: 1/60, f11, iso 100; sunt scene, cu soarele in fata cand Canon urca si la f16. Acest lucru poate fi o problema in primul rand din cauza ca la diafragma inchisa se vad destul de rau petele de pe senzor, plus ca se pierde profunzimea de camp, look-ul acela de film. Autoexpunerea pare mai buna asadar la Nikon, cu mentiunea insa ca ajustarea se face foarte sacadat si neplacut. Canon expune mai ciudat pe automat, inchide mai tare diafragma, dar corecteaza mai fin, mai natural. Si sa nu uitam ca la Canon putem oricand trece pe full manual (ceea ce ar si trebui pentru rezultatele cele mai bune)!
Bile albe
Canon 600D | Nikon D5100 |
– ecran rabatabil hi-res (1040k) – reglaj manual video + audio – filmare full HD + rezolutii alternative 1080p @ 30/25/24fps 720p @ 60/50fps – senzor APSC (1.6 crop) – conectica buna (intrare de microfon, iesire HDMI) – modul de filmare in secventa |
– ecran rabatabil hi-res (920k) – filmare full HD + rezolutii alternative 1080p @ 30/25/24fps 720p @ 30/25/24fps – baterie ok, mai mare ca la 600D – senzor APSC (1.5 crop) – conectica buna (intrare de microfon, iesire HDMI) |
Bile negre
Canon 600D | Nikon D5100 |
– baterie slaba – diafragma se regleza din
|
– nu se pot face reglaje manuale – nu filmeaza la 60/50fps in 720p – autofocusul la filmare este |
In concluzie
Se poate face film cu ele? Da, cu obiective bune si accesorii corespunzatoare (mai greu cu Nikonul fara reglaje manuale). Merita banii? Da – mai ales Canon-ul pentru filmare. Calitatea imaginii? Buna, atat la foto cat si la video, mai ales la iso sub 1000.
Pretul este similar, calitatea imaginii este cam la fel, obiectivul de kit este cam la fel de slab, cand ne uitam pe fisa tehnica in mare parca este dat copy-paste, este greu de gasit ceva care sa incline balanta intre cele doua camere. Ne intoarcem in mare la preferintele de brand, la argumente de gama de accesorii si periferice.
La foto batalia este stransa si balanta se inclina usor spre Nikon.
La video HD insa, castigatorul este clar Canon, din doua motive simple: control manual complet (video si audio) si mult mai usor de reglat (buton Q menu, buton iso, etc). Daca ar fi avut si o baterie mai mare, 60D era amenintat serios. Nikon a incarcat acest mic aparat cu o multime de functii pe care nimeni care se ia in serios nu le-ar folosi (gen filtre creative) si a ingropat reglajele in meniu.
Autofocusul este inutilizabil, util poate doar in vacanta la mare cu focusul pe orizont, dar si acolo cred ca l-ar pierde; pentru video serios, focalizarea manuala ramane de baza.
Iar faptul ca desi poti filma in orice mod, dar de fapt chiar si in modul M esti de fapt tot pe auto si faci diverse reglaje, dar de fapt nu se intampla nimic pare o gluma seaca.
Pe scurt, desi in mare sunt la fel, diferenta se poate rezuma simplu: Canon 600D – simplu si de bun simt, Nikon D5100 – multe chestii inutile si omite esentialul.
3 comentarii
Testele de video mi se par grele chiar si pentru camerele video dedicate. S-a cam exagerat. La fel si cu AF-ul Nikonului. Un verdict mai uman era "decent" in loc de "imposibil de folosit". In rest, felicitari pentru review!!
Mai ia o data in mana d5100 si pune-l pe AE Lock(Hold). Mai vorbim dupa daca este "o gluma seaca". O zi buna!
Nu e chiar de lepadat 5100 fata de 600d