Video – un ghid pentru începători
Realizarea de clipuri video, de scurt-metraje sau chiar de lung-metraje a devenit din ce în ce mai populară în rândul tinerilor. Încep să apară tot felul de festivaluri de film sau concursuri de profil, chiar și în licee, iar interesul pentru video crește constant. La sugestia cititorilor, am pregătit acest scurt ghid al începătorului în video, dedicat atât film-makerilor independenți cu pretenții cinematografice, cât și vloggerilor sau realizatorilor de clipuri muzicale.
Echipament
Ca să o luăm cu începutul, înainte de toate vei avea nevoie de o cameră cu care să filmezi. Indiferent că te gândești realizarea unui film sau la un video „home-made”, aceasta este o investiție serioasă, pentru că întotdeauna trebuie să primeze calitatea. Dacă ai găsit o sponsorizare pentru filmul tău, ideal ar fi să poți cumpăra și utiliza o cameră video profesională, cum ar fi Sony PXW-FS5K, care vine într-un kit cu Sony E PZ 18-105mm f/4 G OSS sau Canon C100 mk II. Dacă bugetul este o problemă, ai putea opta pentru o cameră DSLR (Canon 70D sau Canon 80D pot fi o alegere excelentă) sau pentru un mirrorless full-frame de la Sony, din seria A7 sau poate chiar un A6500 pentru început. Oricum ar fi, ia în considerare și obiectivele pe care ți le permiți sau pe care le poți împrumuta ori închiria, întrucât acestea pot face diferența.
Tot la capitolul accesorii care fac diferența, trebuie să ai mare grija la sunet. Acesta contribuie decisiv la un rezultat final de excepție și poate fi un mare dezavantaj dacă nu folosești microfoane sau lavaliere de calitate. Un exemplu ar fi Sennheiser MKE 600 sau Sennheiser MKE 400. Un astfel de microfon de tip shotgun va asigura un sunet de înaltă calitate filmărilor tale, sunetul transformându-se într-un atu. (Poți vedea toate microfoanele disponibile la F64 aici.) Util se poate dovedi și un reportofon de calitate, așa că e bine să analizezi toate alternativele.
Nici trepiedul nu este de negiljat, ca să nu mai vorbim de slidere sau diversele sisteme de stabilizare, ori luminile – dacă filmăm în interior (și nu nunai). În primă fază probabil nu vei putea include în buget toate aceste accesorii, dar e bine să le ai în vedere.
Iar pentru cadre mai inedite, camerele de acțiune care pot fi montate în apă, sub zăpadă sau chiar într-un pahar cu bere, ori dronele, pentru perspective aeriene dinamice, n-ar trebui să lipsească nici ele.
Dincolo de echipament însă, orice producție video presupune și o bună parte de planificare. De la scenariu, la actori și detalii, locurile în care plasezi, acțiunea sau decorul pentru vlogging, niciun element nu trebuie lăsat la voia întâmplării ci dimpotrivă, trebuie atent planificat.
Planificarea
În general, există 3 etape ale unei producții video: pre-producția, producția în sine și post-producția.
Pre-producția
Pre-producția reprezintă o etapa mai puțin costisitoare în cadrul bugetului producătorului, dar cu siguranță este etapa cu mare impact financiar asupra întregului proiect. Planurile de producție realizate în această etapă trebuie să fie clare și concise, toată lumea trebuie să știe ce are de făcut, de această organizare depinzând de multe ori succesul artistic, dar și global al filmului.
Această etapă presupune adoptarea unui scenariu, întâlniri ale echipei de producție, întocmirea extraselor de scenariu și documentarea/pregătirea diverselor scene (stabilirea locurilor de filmare, al intervalelor orare, a lungimii scenelor, a distribuției, a costumelor și recuzitei etc.), dar și planificarea filmărilor în sine.
Pentru început, cu siguranță echipa de producție va fi una mai mică și adesea compusă din prieteni, studenți la actorie și/sau alți pasionați de videografie sau realizarea de filme. Dacă ești pasionat, important este să pornești pe acest drum și să faci tot ce îți stă în putință pentru a-ți urma visurile.
Producția
După ce activitățile etapei de pre-productie au fost finalizate, se intră în etapa de filmare propriu-zisă. Echipa de producție este responsabilă pentru buna desfășurarea a filmărilor, asigurând și prioritizând mijloacele logistice sau umane necesare în acest scop. În general, această etapă se încheie numai după ce materialul filmat (negativul) este acceptat de regizor și producător în baza unor evaluări tehnice și a vizionării rezultatului.
Post-producția
În această etapă, se montează toate scenele. Mai întâi se sincronizează sunetul cu imaginea filmată. Apoi, monteurul, sau editorul, montează secvenţele, obţinând o versiune preliminară a filmului numită copie de lucru. Tot în această etapă se adaugă efectele sonore şi vizuale. Efectele speciale — unul dintre cele mai complexe aspecte ale procesului de producere a filmului — se realizează uneori cu ajutorul graficii pe computer.
La început însă, probabil că nu vei merge chiar atât de departe.
În etapa de post-producţie se adaugă şi muzica de fond, căreia i se acordă o importanţă tot mai mare astăzi.
Mai mult ca sigur va fi nevoie să înveți procesare în softuri dedicate (Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro CC sau Adobe Creative Suite) sau să colaborezi cu cineva care știe să facă asta.
Desigur, aici am menționat doar câteva idei de bază despre fiecare etapă, lucrurile fiind mult mai ample și necesitând un studiu aprofundat. Există o serie întreagă de cărți și tutoriale despre domeniul producțiilor video, așa că dacă ești hotarât să te apuci de treabă, nu ar strica și ceva studiu înainte.
Îți recomandăm pentru lectură și cartea lui Daniel Arijon, „Gramatica filmului”.
La început, mai ales dacă vorbim de o producție de tipul „do it yourself”, probabil că parcurgerea etapelor va fi ceva mai simplă și totodată limitată de buget. Pe de altă parte, reprezintă o experiență execelentă de învățare și, în timp, mai ales dacă rezultatul final este de calitate, de auto-promovare, deschizând calea către posibile colaborări viitoare de anvergură mai mare.
Ești pasionat de video și te afli la început de drum? Povestește-ne, mai jos, cum a fost prima experientă de producere a unui clip video sau film și ce echipament ai folosit. De asemenea, de unde te-ai inspirat și care dintre etapele de producție a fost cea mai dificilă sau ce resurse educaționale ai recomanda celorlalți începători?
S-ar putea să te intereseze și:
Etichetă:camere video, cinema, cinematografie, echipament vlogging, video, vlogging
1 comentariu
Salut. Cu placere va urmăresc de fiecare data și am învățat multe de la voi, iar dacă îmi permiteți sa adaog un link pentru cei care v-or sa se perfecționeze în domeniul vidio, pe mine m-a ajutat în cariera. Mulțumesc. https://bit.ly/2QYcudb