Să definim stilurile de fotografie: Dragoş Asaftei despre fotografia aeriană
Am ajuns cu seria de article “Să definim stilurile de fotografie” la fotografia aeriană, despre care va vorbi Dragoş Asaftei.
Dragoş este pasionat de fotografie de 6 ani, iar fotografia i-a îndeplinit cel mai frumos vis, acela de a zbura. În 2011, la 3 ani după ce s-a apucat de fotografie, Dragoş îşi dorea foarte mult să zboare. Astfel, a găsit un aeroclub din Braşov cu care a început o colaborare.
Prima său zbor a generat un proiect mult mai amplu, “Zbor peste Transilvania“, în 2012, susţinut de Petrom, care a urmărit fotografierea Transilvaniei din avion. Dragoş a zburat 60 de ore, a fotografiat 100 de obiective şi a produs câteva zeci de mii de fotografii.
“Fotografia de avion e exact ceea ce pare,” spune Dragoş. “Să te urci într-un avion şi să fotografiezi tot felul de locuri frumoase.”
Fotografia aeriană are bineînţeles o serie de particularităţi:
1. Când te urci în avion, trebuie să fii foarte sigur pe ceea ce faci. Fiind foarte concentrat pe a face fotografii, există pericolul să ţi se facă rău. Prin urmare, nu trebuie să uiţi că eşti în aer.
2. Trebuie să fii foarte rapid. Unghiul de fotografiere se schimbă la fiecare seundă care trece.
3. Este important să fotografiezi cu un timp foarte scurt de expunere: 1/4000 este o alegere corecta de multe ori. Trebuie de asemenea să închizi diafragma pe la f11, 16 să obţii profunzime de câmp şi să foloseşti un filtru de polarizare care să te scape de pâcla din aer.
Top 3 echipament pentru fotografie aeriană, la Dragoş Asaftei
1.Aparatul foto: un Nikon d700, şi un Nikon D7000
2. Un obiectiv foto all-around Nikon 24-120mm
3. Mănuşile foto, pentru că ajungi să treci prin temperaturi foarte scăzute.
Urmăriţi aici video-ul în care Dragoş Asaftei vorbeşte despre fotografia aeriană
Vă invităm joi, 19 iunie, între orele 21:00 – 22:00, la o întâlnire virtuală cu Dragoş Asaftei, pe pagina noastră de Facebook, la o sesiune de Q&A-uri. Timp de o oră, puteţi să îi adresaţi lui Dragoş întrebări despre fotografia aeriană.
P.S. O serie de recomandări F64 pentru fotografia aeriană
1 comentariu
Fotografia aeriană, ca pasiune, este o îndeletnicire spectaculoasă; ca noțiune, însă, presupune o anumită disciplină. Aceasta se susține în primul rând, livresc, printr-o temeinică informare și, mai ales, prin înțelegerea fenomenului fizic. Mai este importantă și poziționarea celui care fotografiază: artistic, documentar sau ambele atitudini.
Pentru fotografia aeriană trebuie, minum, un echipament special; obiectivele existente trebuie neapărat selecționate atent. Nu mai pot fi folosite decât cele speciale! De regulă este nevoie, ideal, de un superangular 16/35, de pildă. Neapărat formula optică trebuie să aibă minim trei lentile asferice care să asigure claritate între centru și margini. Nu sunt recomandate obiectivele (zoom-urile) “normale”, cele de toate zilele; la fel și teleobiectivele pentru că fenomenul dilatație atmosfe… Vezi mai mult