Review EOS-M, primul aparat mirrorless de la Canon
Dupa ce s-a lasat asteptat cativa ani buni si dupa declaratii contradictorii ale oficialilor Canon in ceea ce priveste posibilitatea dezvoltarii unui aparat foto mirrorless, iata ca astazi fanii brandului pot rasufla usurati: Canon a lansat in vara primul sau aparat foto mirrorless, modelul EOS-M, care a ajuns astazi in mainile noastre pentru a-l testa.
Aparatul pe care l-am primit saptamana trecuta la teste este un Canon EOS-M cu obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6 IS impreuna cu blitz-ul Canon 90EX, adica exact kitul pe care il gasiti la noi in magazin aici.
Constructie si utilizare
Prima impresie pe care mi-a lasat-o Canon EOS-M atunci cand am desfacut cutia a fost data de dimensiunile foarte compacte si de materialul din care este construit body-ul. Desi ma asteptam sa aiba un body construit din plastic (pentru ca pana si DSLR-urile din gama entry-mid-level sunt asa la Canon), EOS-M are un body din aluminiu, cu o greutate medie care iti ofera o senzatie de lucru bine facut. La fel, ma asteptam sa aiba dimensiuni mai mari, sa fie un aparat mai voluminos dat fiind faptul ca are senzor APS-C si este compatibil si cu obiectivele Canon EF (cu adaptor, ce-i drept!), dar EOS-M este un aparat foarte compact chiar si dupa standardele mirrorless. Din pacate, odata cu dimensiunile compacte apar si primele dezamagiri sau “bile negre” asa cum le-am putea spune: pentru a pastra dimensiunile compacte, Canon a renuntat la o serie de butoane utile si la rotita de selectie a modurilor de fotografiere. Daca selectia modului de fotografiere se poate face destul de usor din meniul aparatului (direct pe ecranul touch-screen), nu acelasi lucru putem spune despre lipsa butonului AE/AF Lock (blocarea expunerii/focusului) care lipseste cu desavarsire. Din pacate, fotografii avansati obisnuiti cu un aparat DSLR vor simti lipsa acestui buton inca de la primul contact cu EOS-M, deoarece fara el este destul de dificil sa faci expunerea pe o zona a imaginii si apoi sa reincadrezi…
Am ramas placut surprins de meniul lui Canon EOS-M. In imaginile alaturate puteti vedea fiecare tab al meniului lui Canon EOS-M si similaritatea acestuia cu DSLR-urile companiei. Controlul blitzurilor, functiile Custom (C.Fn), setarile manuale pe video (nivelul sunetului de exemplu), retusarea fotografiilor si aplicarea efectelor speciale pe imagini direct din aparat sau optiunile legate de corectarea automata a distorsiunilor si a aberatiilor cromatice ale obiectivelor, sunt doar cateva dintre functiile avansate pe care le veti gasi in meniul lui EOS-M.
Printre dotarile cu care Canon EOS-M se poate lauda este ecranul LCD sensibil la atingere (touch-screen). Ecranul se vede impecabil si reactioneaza excelent la comenzi, si fara sa exagerez pot aprecia ca este solutia Canon reprezinta una din cele mai reusite implementari ale unui astfel de ecran pe un aparat foto. Ecranul touch-screen va permite sa setati punctul de focus printr-o simpla “atingere” a LCD-ului si exista chiar si posibilitatea de a declansa la apasarea ecranului, indicand aparatului pozitia zonei de focus. In modul video ecranul LCD touch-screen va ajuta sa stabiliti in mod dinamic si in timp real zona de focalizare, aparatul realizand punerea la punct automat, inclusiv in timpul inregistrarii video.
Calitatea imaginilor, ISO, Temperatura de culoare si sistemul AF
Deoarece are acelasi senzor de imagine CMOS de 18 megapixeli si acelasi procesor DIGIC V cu Canon 650D, asteptarile mele in ceea ce priveste calitatea imaginilor oferita de Canon EOS-M au fost foarte mari. Din fericire asteptarile mi-au fost confirmate, atat de fotografiile realizate in conditii reale, cu iluminare slaba, dar si de testele ISO pe care le puteti vedea mai jos. Pana la ISO 1600 zgomotul de imagine este foarte bine controlat, rezultatele fiind excelente pentru un senzor APS-C. La 3200 inca mai putem utiliza imaginile si pentru printuri de pana la A3 (inclusiv) iar la 6400 si 12.800 zgomotul de imagine este vizibil si nu va recomand sa folositi aceste valori ISO decat in situatii extreme.
ISO 100
ISO 200
ISO 400
ISO 800
ISO 1600
ISO 3200
ISO 6400
ISO 2800
ISO 25600
Temperatura de culoare poate fi setata automat, de catre colorimetrul integrat al aparatului sau poate fi setata manual, in grade Kelvin sau prin alegerea unei valori presetate. Si din acest punct de vedere Canon EOS-M este similar DSLR-urilor companiei nipone deoarece avem toate optiunile legate de WB in meniu, inclusiv WB-Shift sau braketing. Daca preferati sa lasati colorimetul aparatului sa aleaga temperatura de culoare optima am o veste buna: rezultatele sunt foarte bune. Aparatul se descurca bine alegand valoarea automata a “balansului de alb” chiar si in conditii de iluminare mixta.
Sistemul AF functioneaza rapid si precis, in limitele unui aparat foto mirrorless. Spun asta pentru ca cea mai buna comparatie ar fi daca am lua un Canon EOS-M cu adaptorul pentru obiective EF si am testa viteza de reactie a sistemului AF cu obiectivele din gama profesionala “Canon L”. Rezultatele ar trebui comparate cu cele ale lui 650D (daca tot vorbim de doua aparate similare in linii mari) pentru a ajunge la o concluzie clara. Chiar si asa, apreciez viteza sistemului AF de la Canon EOS-M ca fiind foarte apropiata de cea oferita de un sistem DSLR si – in orice caz – focalizeaza mai repede decat DSLR-urile Canon in modul Live View!
Functia de filmare HD
Canon EOS-M filmeaza la rezolutie Full HD, la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264). Sistemul de stabilizare a imaginii integrat in obiectivul de kit este activ si in timpul filmarii si la fel si focalizarea automata. Asa cum spuneam si mai sus, zona de focus poate fi ajustata in timpul inregistrarii prin simpla atingere a ecranului touch-screen.
Concluzii
Desi s-a lasat asteptat, EOS-M reuseste sa ma surprinda in mod placut si asta in primul rand datorita dotarilor si performantelor similare cu ale DSLR-urilor Canon din gama mid-level (in special Canon 650D). Cu un body mai compact decat al unul DSLR, dar cu acelasi senzor de imagine, acelasi procesor, acelasi meniu si aceleasi functii, Canon EOS-M urca deja pe primele ale clasamentului aparatelor foto mirrorless in primul rand datorita performantelor foarte bune in ceea ce priveste calitatea imaginilor. Avand in vedere ca EOS-M este compatibil si cu toate obiectivele din gama Canon (cu adaptor) atunci alegerea cred ca este acum destul de simpla: daca nu ai nevoie neaparat de un vizor optic si un sistem de focus ultra-rapid, EOS-M ar putea fi o alegere la fel de buna ca si 650D!
Bile albe:
- Calitatea foarte buna a imaginilor, la paritate cu ultimele DSLR-uri lansate (Canon 650D)
- Focalizare rapida si precisa
- Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
- Mod “Auto” versatil
- Patina pentru blitz extern
- Temperatura de culoare setata automat
- Constructie solida, body si obiectiv de kit din aluminiu
- Ecran LCD touch-screen responsiv si usor de utilizat
Bile negre:
- Lipsa rotitei de selectie a modurilor de fotografiere
- Lipsa butonului pentru blocarea expunerii (AE/AF Lock)
- Lipsa butoanelor cu functie programabila
- Body foarte compact, cu un grip prea mic pentru a fi comod cu obiective voluminoase
- Zoom pe fotografii doar folosind ecranul touch screen (sistem multi-touch ca la tablete)
- Desi are buton de filmare dedicat, inregistrarea nu porneste decat dupa comutarea aparatului in modul de filmare
- Lipsa unui ecran LCD rabatabil
Vezi aici motivele pentru care se merita sa-ti iei un Canon EOS-M
Un review de Calin Stan.
Echipament utilizat:
Etichetă:Canon, eos-m, mirrorless, Review
9 comentarii
Viteza de focalizare este din pacate foarte slaba comparativ cu alte modele mirrorless. Uitati un test comparativ eos-m vf panasonic gf5 http://www.youtube.com/watch?v=j5L9bf0r5RA
"fara el este destul de dificil sa faci expunerea pe o zona a imaginii si apoi sa reincadrezi…" ?!
Un fotograf profesionist nu tine niciodata aparatul in C-AF… si vad ca aceasta jucarie are modul One-Shot AF. Din intelegerea mea inseamna ca dupa ce am apasat la jumatate am focalizat, tin in continuare apasat, reincadrez si apas de tot butonul.
Bogdan, confunzi merele cu broastele. AF-ul nu are nicio legatura cu masurarea expunerii. In timp ce Calin se refera la faptul ca nu poti bloca expunerea masurata pe o anumita zona, raspunsul tau se refera la autofocus. Deci nu cred ca esti in masura sa emiti judecati cu caracter universal valabil in numele profesionistilor.
normal ca inregistrarea nu porneste automat dupa comutarea in modul video! imagineaza-ti cat de frustrant ar fi, pentru un videograf profesionist care nu muta niciodata din modul video, sa porneasca si sa opreasca dSLR-ul. pana sa faca vreo setare, aparatul inregistreaza…
sau, vezi cazurile celor care folosesc dSLR-ul pentru streaming: n-au nevoie sa inregistreze, vor doar sa transmita…
Canon a scos un model interesant, dar mai au mult de lucru. Cel putin ca viteza de focalizare este departe de performantele alora producatori
Gasiti pe youtube o comparatie intre viteza de AF Canon EOS M vs Panasonic GF5 http://www.youtube.com/watch?v=QdgHo47WlA0 http://www.youtube.com/watch?v=0rKqqdRfvwc
Articolul este un review sau doar reclama? Camera focalizeaza foarte greu si stiti asta…
Hai sa fim seriosi … e probabil cel mai nasol aparat CSC de pe piata. Toate review-urile au fost proaste. E urat cu draci , mai scump ca multe alte CSC-uri , un focus incredibilnde lent si imprecis , calitate a imagini sub alte aparate de la competitori care sunt chiar mai ieftine. Trebuie sa fi ori special ori un fan-boy/girl Canon ca sa dai bani pe asa ceva. Singurul aparat CSC care are putea fi considerat mai stupid ca asta este Pentax K-01.