Expoziţie Carol Popp de Szathmari în sala expoziţională F64
Considerat în unanimitate a fi primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari (1812 – 1887) pare să fie mai prețuit peste actualele hotare ale țării în care s-a născut. Pe plaiurile mioritice numele său este evocat în prezent mai mult pentru a tranșa ridicola dilemă dacă el era ungur sau român. De fapt Szathmari avea cetățenie austriacă, vocație europeană și o iubită de naționalitate română.
Cea mai mare parte a clișeelor originale ale lucrărilor sale au dispărut din țara în care a trăit cel mai important fotograf român, așa cum au dispărut fără urmă, nenumărate opere de artă reprezentative pentru cultura românească. Mai există o oarecare undă de bucurie atâta timp cât lucrări originale, semnate Carol Popp de Szathmari, mai pot fi achiziționate cu ocazia unor licitații internaționale. Dar la prețuri uriașe. Evident că nici o instituție de stat autohtonă nu este interesată de participarea la asemenea licitații care nu aduc profit imediat așa că, încet-încet, fabuloasa creație artistică a lui Szathmari se estompează ireversibil pe meleagurile pe care el le-a îndrăgit atât de mult..
Pare greu de crezut, dar în România mai există câțiva împătimiți ai artei fotografice care plătesc un preț uriaș pentru a achiziționa lucrările celui mai însemnat fotograf român. Iar generozitatea acestor iubitori de fotografie a făcut ca Asociația Artiștilor Fotografi din România să dețină o colecție de peste 100 de foto-copii digitalizate, realizate după lucrările lui Szathmari.
În jur de 40 de asemenea foto-copii vor fi prezentate publicului pentru prima dată cu ocazia expoziției ce va avea loc în perioada 17-31 martie 2014 în cadrul spațiului expozițional F64 din București, bd. Unirii nr. 45.
Sunt prezentate portrete ale unor personalități ale vremii, cum ar fi cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza dar și portretele unor necunoscuți sau scene militare.
Dar, dincolo de subiectul lucrărilor expuse, privitorul are șansa să descopere un artist unic, care și-a clădit notorietatea nu pe efemerul noroc de moment, ci pe baza iscusinței si tenacității de a transpune în practică solidele cunoștințe dobândite în îndelungatele sale studii privind istoriea artelor vizuale.
Citiţi aici articolul despre marele fotograf Carol Popp de Szathmari.