Expozitie Koudelka la Sibiu. Invitat Andrei Iliescu
Între 10 aprilie şi 3 mai s-a deschis la Sibiu, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional de Artă Brukenthal (str. Tribunei nr. 6), expoziţia “Invazie 68 Praga” de Josef Koudelka. Este ediţia a II-a urmare a celei de la Bucuresti din octombrie 2013.
Expoziţia din Bucureşti a fost prilejuită de aniversarea a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliaţii ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României, au invadat Cehoslovacia.
Pe 3 mai, la ora 15, cu ocazia închiderii expoziţiei, organizatorii l-au invitat pe fotograful român Andrei Iliescu, pentru o prezentare a propriei sale experienţe la evenimentele din decembrie 1989 din Bucureşti.
Povestea fotografiilor făcute la Invazia din Praga
În 1968 Koudelka era un fotograf cunoscut de teatru. Totul s-a schimbat pe 21 August 1968, când tancurile Pactului de la Varşovia au invadat oraşul Praga, punând capăt scurtei liberalizări din Cehoslovacia, cunoscute ca Primăvara din Praga. În mijlocul evenimentelor, Koudelka a făcut o serie de fotografii, pe care a reuşit să le scoată din ţară pe ascuns.
„Expoziţia şi cartea sunt despre invazia la care România – singura ţară dintre ţările semnatare ale Pactului de la Varşovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă şi o amintire personală – am fost aici de multe ori şi iubesc această ţară“, a spus Koudelka, care a vizitat România încă din anii ‘60.
Când Magnum a început să distribuie fotografiile făcute de Koudelka, acestea au creditate ca aparținând unui “fotograf cehoslovac necunoscut” pentru a se evita represaliile. Fotograful “necunoscut” a fost însa onorat cu premiul Robert Capa. Abia după 16 Koudelka a putut sa recunoască în siguranţă că el a făcut fotografiile.
Citiţi aici un interviu cu Koudelka
Povestea fotografiilor făcute de Andrei Iliescu la Revoluţia din ’89
Înainte de Revoluţia din 89, Andrei Iliescu lucra la Institutul de Chimie Alimentară, dar se simţea pregătit să devin liber profesionist, să facă fotografie.
Andrei a fotografiat pe 21 decembrie cu un Nikon FM, al unui prieten, căci nu a avut timp să mai treacă pe acasă să-şi ia camera sa Minolta. L-au ridicat însă în aceeaşi zi şi l-au dus la Poliţia Capitalei, iar seara l-au dus la Jilava.
În ziua următoare i-au dat drumul şi pe 22 decembrie a ieşit să filmeze revoluţia cu fratele său.
Citiţi povestea lui Andrei aici!
Etichetă:expozitie foto