Fotografia subacvatică: povești și sfaturi
Sub apă, totul este diferit. Nu numai că peștii nu miros, dar lucrurile arată în general altfel decât le știi pe uscat. Chipurile oamenilor sunt diferite, vietățile sunt altele, mișcarea este bizară, iar culorile nu se comportă așa cum ai dori. Fiind un fotograf care iubește marea mai mult decât muntele și care își controlează eficient respirația, mi-am propus să imortalizez câteva dintre scenele întâlnite de-a lungul plimbărilor mele în regatul lui Poseidon.
Când vorbim de fotografia subacvatică, trebuie să menționăm că există multe categorii de fotografii subacvatice: pe unele le vânezi, altele te așteaptă cuminți, unele sunt periculoase, pe altele le regizezi, în timp ce pe multe doar le nimerești. Secretul este să ți le dorești.
Din punct de vedere tehnic, te poți descurca cu felurite echipamente. Eu am început să fotografiez sub apă folosind o cameră ultracompactă Canon Powershot D10, iar în timp (când am mai crescut), am achiziționat o carcasă Nimar pentru Canon 500D. (există, de asemenea, mai multe tipuri de huse subacvatice) Desigur, având în vedere că odată cu avansarea în adâncime, culorile dispar în ordinea ROGVAIV, ți-ai dori și un blitz care să îți lumineze stelele de mare roșii și bureții galbeni, însă totul depinde de buget.
Am uitat să mă prezint. Sunt Ioana, o fată de 25 de ani, care de mică și-a dorit să devină sirenă (de tipul celor care înoată). Dacă de o coadă de sirenă mai faci rost, de branhii- mai greu. Așa că am adoptat varianta SCUBA. În timp, am devenit scafandru de adâncime (Advanced Deep Diver). Și cum deviza SCUBA este: Take only pictures, leave only bubbles! (Ia cu tine numai imagini, lasă în urma ta doar bule de aer!), m-am conformat.
Iată câteva sfaturi pentru fotografierea sub apă:
- Pregătirea expediției/ședinței foto este esențială! Trebuie să verifici totul cu mare atenție: baterie, card, prinderea carcasei, faptul că ai obiectivul setat pe autofocus etc. Nu vrei sa te afli la 30 de metri adâncime în mijlocul mării și să descoperi că ai rămas pe focalizare manuală (nu există buton pe carcasă pentru a remedia acest lucru) sau să constați că ai uitat capacul pe obiectiv!
- Fotografiază în format RAW. Atunci când albastrul se așterne ca un filtru pe toate fotografiile tale, formatul RAW te va ajuta să alegi ulterior un balans de alb mai plăcut ochilor umani. De asemenea, ține minte că aproape toate imaginile subacvatice reușite pe care le întâlnești pe internet sunt prelucrate. Și asta nu pentru că vrei să-ți fotoșopezi modelul, ci pur și simplu din pricina culorilor.
- Sunt preferabile obiectivele wide. Cu cât ai mai puțină apă între tine și subiect, cu atât ai șanse mai bune ca imaginea să fie clară (mai ales în condiții de turbiditate ridicată). Evident, obiectivele luminoase sunt recomandate, mai ales dacă nu ai blitz.
- Sfat inspirat dintr-o poveste advărată (și tristă): dacă folosești o carcasă pentru DSLR, asigură-te că este dotată cu un sistem funcțional de alertă sonoră sau vizuală (care se declanșează la atingerea apei). În cazul în care observi că ai luat apă în carcasă, ieși la suprafață și deschide carcasa! Dacă o lași închisă, cu apă în interior, va face condens, iar apa va pătrunde în aparat! Imediat după ce ai scos aparatul din carcasă, scoate bateria și lasă-l la uscat. Dacă bănuiești că a pătruns apă în interior, îl poți lăsa o zi-două într-un recipient cu orez (aparatul fiind acoperit complet). Orezul va absorbi apa. Dacă însă apa este sărată, sarea va rămâne pe componente, cărora le poți spune adio (true story).
- Dacă mediul în care fotografiezi este marea (și nu piscina), fii un snorkelist/scafandru responsabil! Mulți fotografi entuziaști, în căutarea imaginii perfecte, își uită bunele maniere. Ai grijă să nu dai prea tare din picioare, astfel încât să agiți bentosul în urma ta, sau să provoci leziuni vietăților sesile. De asemenea, rămâi aproape de grup și de buddy-ul tău: cu ochii lipiți de camera foto, urmărind peștișorul de aur, te poți rătăci foarte ușor.
- Cunoaște speciile pe care te aștepți să le fotografiezi! Este bine să știi de care vietăți te poți apropia și de care nu! De exemplu, în Marea Mediterană, vietăți fotogenice și pașnice sunt anemonele, stelele de mare, aricii de mare (cu condiția să nu îi consideri puncte de sprijin), peștii, crabii, unele meduze etc. Viermii de foc, pe de altă parte, și mai ales murenele, sunt de evitat! Asigură-te că știi câte ceva despre fiecare.
- Când subiectele tale sunt oameni, asigură-te că aceștia stăpânesc bine înotul și controlul respirației. Nu le cere posturi mai complicate decât le este lor confortabil. Este bine să existe cineva pe uscat care vă urmărește, pentru a preveni situațiile nedorite.
- Nu uita să te bucuri! Fotografia este un prilej de voie bună, și nu un motiv de stres. Dacă nu ai reușit să surprinzi imaginile pe care ți le-ai dorit, nu te lăsa descurajat(ă).
Blogul meu modest, cu imagini subacvatice surprinse in Marea Mediterană, îl găsiți aici: www.euphotica.ro. De ce am ales această denumire? Vă las să descoperiți singuri!
Lumină bună, respirație calmă!
Ioana Stoicescu
3 comentarii
Multumesc mult pentru apreciere si pentru completare! 😀
Toate cele bune!
Superbe fotografiile.