Frumusețea nu are vârstă – un interviu cu Eli Driu
Frumusetea nu tine cont de varsta! V-a intrigat titlul? Ei bine, fotografa Eli Driu ne demonstreaza vizual acest lucru, prin intermediul pictorialului cu același titlu, realizat alături de Asociatia Niciodata Singur – Prietenii varstnicilor ai a stilistilor de la 1Concept – Your Beauty Masters.
Modelele, beneficiare ale programelor asociatiei, au peste 75 de ani si, dupa o viata plina si activa, au ajuns sa infrunte singure problemele varstei batranetii.
Dar haide să aflăm mai multe despre proiect și despre Eli Driu din interviul ce urmeaza:
#1 Cine este Eli Driu? Cum s-a apucat de fotografie si cum s-a transformat aceasta intr-un job?
Buna! Sunt Eli si sunt dependenta de oameni. Si nu vreau sa imi tratez acest “viciu”.
Iubesc viata si oamenii. Asta am simtit de cand ma stiu. Am deschis ochii in aceasta lume avand multi oameni in jurul meu si am crescut minunandu-ma de emotiile, cuvintele si faptele lor. Profesia mamei mele, cea de cadru medical intr-un orasel din provincie, a fost calea care mi-a permis apropierea de oameni in momente ordinare si speciale din viaţa lor, in cadrul comunitatii si in intimitatea propriilor locuinte.
În copilăria mea, niciun joc şi nicio jucărie nu mă bucurau mai tare ca placerea de a fi in preajma oamenilor. Am invatat astfel lectii frumoase despre rabdare, respect si prietenie. Am crescut si oamenii ma fascinau din ce in ce mai tare. Mi-as fi dorit sa ii pot cunoaste mai indeaproape, sa inteleg mai bine felul lor de-a fi, unic si mereu surprinzator. Mi-ar fi placut sa fiu psiholog, dar am ales sa fiu contabil.
De cifre si facturi m-am plictisit repede. Mi se pareau toate la fel (sic!) si viata mea era o rutina. Am ales apoi sa fiu programator, sa am o viata mai creativa, dar dupa cativa ani in fata unui ecran plin cu coduri mi-am dat seama ca nu mai aveam viata. Ma salbaticisem. Asa ca am inceput sa ies afara, pe strada, sa fac poze. Cu oameni, desigur! Pentru ca de ceea ce-ti place mai mult, se pare ca nu scapi pana la urma. Te urmareste si te conduce pe drumul tau. Asa am ajuns sa fac nu doar fotografii pentru propria mea placere, ci si la cererea altor persoane, intai pentru prieteni, apoi pentru clienti.
Am hotarat astfel sa renunt la scris coduri si sa incep sa scriu imagini si amintiri. Printre oameni, cu oameni si pentru oameni. Am ales sa fac din fotografie un job pentru ca fotografia a fost pana acum cea mai apropiata modalitate de a fi .aproape de “drogul” meu, oamenii. Cred oricum ca nimic nu poate fi mai bine facut decat ceea ce-ti place cu adevarat. Fac orice fel de fotografii care implica prezenta umana: nunti si botezuri, sedinte foto, conferinte, evenimente, fotografie de strada, fotografie documentara. Ca mod de realizare a fotografiilor prefer fotojurnalismul la care nu am o implicare directa asupra desfasurarii actiunii, dar imi plac si sedinte foto si proiecte cu un concept predefinit.
#2 Crezi ca fotografia il face pe fotograf sa vada ceea ce altii nu vad? Exista lucruri aparent banale in care majoritatea nu vad nimic, iar fotograful poate observa un intreg univers?
Cred mai degraba ca fotografia ne poate ajuta sa vedem mai bine ceea ce se petrece in jurul nostru : locuri, oameni. intamplari, lucruri pe langa care am trece altfel indiferenti. Ceea ce vede fiecare fotograf in parte depinde insa de background-ul si preferintele lui. Modul in care ne raportam la lumea din jur si modul in care o fotografiem trec printr-un filtru personal si foarte subiectiv .
Experienta de viata, bagajul de informatii si disponibilitatea emotionala sunt factori cheie care isi pun cu siguranta amprenta asupra alegerii si modului de prezentare a subiectelor fotografiate. Nimic nu mai este banal daca avem rabdare, curiozitate si atentie. Da, cred ca poti vedea un intreg univers oriunde si oricand, chiar si intr-o punga goala purtata de vant pe strada. Important e doar sa vrei sa o observi si sa te lasi apoi purtat de imaginatie, emotii si impulsul de a le exprima prin fotografie.
Fotografia are, la fel ca si alte mijloace de expresie, puterea de a ne elibera din stransoarea universului propriu, in care suntem captivi impreuna cu propriile ganduri si emotii, si de a deschide mai bine usa de acces la universul din jurul nostru. Fotografia este, pe de o parte, o relatare a universului dimprejur si, pe de alta parte, o personificare a propriului univers. Fotografiem in acelasi timp atat ceea ce se intampla, cat si ceea ce intelegem, simtim sau ne imaginam. Suntem o parte din universul inconjurator si fotografia poate fi un mijloc de a ne conecta mai bine la el.
#3 Povesteste-ne despre proiectul Frumusetea nu are varsta. De unde a pornit ideea? Cat a durat materializarea lui? Ce mai urmeaza?
Proiectul Frumusete nu are varsta nu este exclusiv un proiect foto. El este, mai intai de toate, un proiect social initiat impreuna cu asociatia “Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor”, o asociatie cu 200 de voluntari care au grija ca prin actiunile intreprinse de ei sa faca o batranete mai usoara pentru 1000 de varstnici. Printre aceste actiuni, proiectul “Frumusetea nu are varsta” este o actiune cu scopul de a atrage atentia asupra situatiei varstinicilor in Romania, care, conform unei statistici recente, se simt singuri mai mult de jumatate dintre ei. Ne-am dorit sa aducem in atentia opiniei publice aceste date statistice prin transformarea lor intr-o poveste frumoasa, romaneasca si autentica.
Cu siguranta, atunci cand rasfoiesti o revista glossy si gasesti un pictorial cu doamne cu varste de peste 75 de ani, incepi sa vezi ca batranetea poate sa aiba si o latura frumoasa. “Multi au uitat valoarea bunicilor, a povestilor spuse de ei si a sfaturilor pe care la un moment dat le-am primit cu totii. Singuratatea e o boală a acestui secol si e momentul sa ne dam seama ca unui varstnic singur, orice contact social ii poate insenina ziua. Este, cu siguranta, o cauza in care trebuie sa ne implicam cu totii”, a declarat Catalin Dinu, coordonator de comunicare si fundraising al asociatiei Niciodata Singur.
Durata realizarii proiectului nu a fost contorizata in termeni de timp, cat mai degraba de eforturi sustinute inainte, in timpul si dupa sedintele foto. Direct sau indirect, au conlucrat la realizarea lui mai multe persoane din domenii diferite (hairstylisti, make-up artisti, designer vestimentari, gazdele locatiilor, light designeri, mass media, voluntari si reprezentanti ai asociatiei si eu, in calitate de fotograf). O sedinta foto propriu-zisa poate dura de la o ora, la o zi intreaga daca iei in calcul toate pregatirile.
Proiectul Frumusetea nu are varsta se doreste a fi continuat. Cu siguranta, fatetele frumusetii si modul in care poate ea sa fie privita si apreciata sunt nenumarate. Amintesc in acest sens ideea de a pune accentul pe frumusetea unei relatii bune de comunicare intre generatii. Si aici, la fel ca si in cazul frumusetii privita in sens cliseistic, avem de a face cu o prejudecata care poate fi insa contrazisa. Cred ca o buna comunicarea intre generatii nu este doar posibila, dar si utila si frumoasa.
Experienta de viata a unui varstnic poate fi de folos unui tanar pentru a-si croi mai usor un drum mai bun in viata, iar inocenta unui tanar poate face unui batran o batranete mai frumoasa si plina de bucurii. Importante sunt, si in acest caz , dorinta de implicare, rabdarea si bunele intentii. Pentru continuarea proiectului, avem insa nevoie de ajutorul celor interesati sa ni se alature in acest scop. Suntem deschisi la noi propuneri de colaborare si multumim, pe aceasta cale, tuturor celor care doresc sa se implice.
#4 Care au fost reactiile doamnelor fotografiate? Poate schimba fotografia modul de perceptie asupra sinelui? Dar asupra frumusetii?
Intrebarea legata de reactiile doamnelor fotografiate este foarte potrivita pentru modul in care a fost conceput si realizat proiectul. Am mizat de la bun inceput pe acele reactii. Grija purtata de voluntari, sedintele de make-up si de pregatire a coafurii, surpriza si frumusetea tinutelor vestimentare si bucuria experientei foto si-au pus amprenta vizibil asupra starii de spirit si expresiilor de pe chipurile doamnelor. Pentru ca, in primul rand, nu se mai simteau singure. Erau inconjurate de oameni tineri si privite si apreciate la justa lor valoare, asa cum cred ca merita orice batran sa fie tratat.
Nu stiu daca fotografia in sine poate schimba modul de perceptie asupra sinelui, dar ea poate fi o cale de te simti altfel, adica respectat si dorit in preajma. Sa ai 96 de ani si ti se ceara sa fotografiezi pentru o revista de frumusete adresata cu precadere persoanelor tinere, cred ca este o dovada de respect, grija si recunostinta, adica un motiv sa te privesti altel decat in viata de zi cu zi, cea in care singuratatea, boala si nevoile materiale te urmaresc la tot pasul. Daca intentiile noastre au fost de a le oferi cateva ore de atentie si mici bucurii, eforturile ne-au fost recompensate din plin. A fost o reala bucurie sa vezi o transformare care nu se rezuma doar la aspectul fizic, ci venea din suflet si asta ne-a facut si noua ziua mai frumoasa.
Da, cred cu convingere ca fotografia poate schimba modul de perceptie asupra frumusetii. In contextul actual al societatii, unde rolul imaginilor este unul destul de mare, consider ca fotografiile au darul de a sustine cauza proiectului Frumusetea nu are varsta.
Consumam imagini la tot pasul, iar cand e vorba de frumusete sunteti cu totii prinsi in anumite clisee de tipul 90-60-90. Am vrut sa aratam, pe cat posibil, ca frumusetea poate fi privita si altfel. Ca ea e legata, ma degraba, de o atitudine demna, de pastrarea traditiilor vestimentare, de o companie placuta, de atentie si grija venite din partea celor din jur, de un chip senin si o privire blanda si inteleapta. Sa fii model inseamna, in primul rand, sa fii un exemplu pentru ceilalti, unul pozitiv, respectabil si demn de urmat in viata. Frumusetea nu trebuie rezumata doar la aspectul fizic. Ea este, mai degraba, o stare de spirit, atat a celor fotografiati, cat si a privitorului.
Daca fotografiile au avut puterea de-a lungul timpului sa ne formeze un tipar asupra frumusetii, tot ele pot, la fel de bine, sa ne ajute sa iesim din acel tipar si sa ne prezinte frumusetea de dincolo de “standarde” legate legate de varsta, de exemplu.
#5 Ce ai invatat din aceasta experienta?
Grea intrebare! Nu cred ca am plecat la drum cu gandul de a invata ceva anume. Am vrut doar sa ma implic, scopul proiectului fiind unul umanitar si am participat ca voluntar. Acum insa pot spune ca am invatat multe lucruri. In primul rand vazut cum un proiect facut din suflet si cu o intentie buna, conduce la un rezultat bun si aduce bucurii semenilor nostri. Impresiile celor care au aflat de proiect si au vazut fotografiile mi-au demonstrat ca frumusetea chiar poate fi privita si cu alti ochi, mai buni. Ma bucura foarte tare ca fotografia poate avea, precum am sperat, puterea de a demonta anumite clisee si idei preconcepute. Am mai invatat ca un proiect foto se face mai bine atunci cand il faci impreuna cu o echipa de oameni pasionati care au scop comun si bine intentionat.
#6 Ce echipament ai utilizat pentru sedintele foto? De ce ai optat pentru acesta?
Proiectul Frumusetea nu are varsta nu a mizat doar pe valoarea tehnica a imaginilor. Am cautat, in primul rand, sa pun accentul pe subiectul fotografiat. Dar valoarea tehnica a fost luata in calcul inca din etapa pregatitoare a proiectului, mai ales ca fotografiile nu au fost ulterior editate decat in ceea ce priveste contrastul, luminozitatea si culoarea. Nu am folosit programare de editare grafica in scopul de a retusa pielea, pentru a modifica forma corpului, trasaturile fetei sau pentru a diminua ridurile si alte aspecte estetice specifice varstei doamnelor fotografiate.
Am folosit insa aparatura foto profesionala. Magazinul F64 a sprijinit proiectul si mi-a imprumutat o parte din echipamentul utilizat la sedintele foto. Lista cu aparatura foto folosita cuprinde doua body-uri (Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 5D Mark III), obiective (Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, Canon EF 24-70mm f/2.8L USM, dar am imprumutat de la F64 un Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pentru ca are o mai buna definitie a imaginii si un motor de focalizare de generatie noua), blitz-uri (Canon Speedlite 580EX II si un set de blitz-uri de studio). Importanta aparaturii foto cred ca nu este deloc de neglijat. Nu pentru ca este cel mai important aspect al unui proiect foto, ci pentru ca trebuie sa fie suficent de buna, in asa fel inca sa uiti de grija tehnicii ca sa te poti concrentra pe alte aspecte necesare pentru o fotografie buna (comunicarea cu modelul, ambianta din jur, compozitia si momentul declansarii).
Mai multe informatii despre Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstinicilor gasiti pe site-ul asociatiei.
Etichetă:Canon, Eli Driu, proiect foto