Fujifilm X-T1 – un mirrorless care te lasa fara cuvinte
Inca de cand au aparut primele zvonuri despre lansarea Fuji X-T1 am urmarit fiecare articol aparut in presa de specialitate. Imi plac foarte mult modelele Fuji, e un lucru stiut, si cum zvonurile despre cel mai cel aparat scos de ei in gama mirrorless aratau foarte bine, m-am asezat frumos la rand asteptand lansarea.
Cand a aparut, nici nu mai stiam ce articol sa citesc, pentru ca toate il laudau.
Citisem deja o groaza de review-uri despre X-Pro1 si credeam ca n-are cum sa fie mai bun. Ca un electronic viewfinder n-are cum sa bata unul optic, chiar si de tipul tunnel/rangefinder si ca senzorul X-Trans II n-are cum sa fie semnificativ mai bun decat primul care deja facea minuni.
Acum trei saptamani mi-am facut timp si, prin Bucuresti fiind, am tras o fuga pe la F64Studio sa-l vad, sa ma joc putin cu el, sa vad si eu minunea. Si mai ca nu-mi venea sa-l mai las din mana. Stiti feelingul ala cand gasiti o chestie care vi se potriveste de minune si pe care o simtiti ca o extensie fireasca a corpului? Cam asa sunt pentru mine camerele celor de la Fuji. Iar X-T1 e chiar de acolo, facut parca pentru mana mea.
Saptamana trecuta l-am primit in teste si a fost momentul in care experienta mea cu X-T1 s-a desavarsit. 5 zile in mijlocul sesiunii, adica intr-o perioada de foc in care de obicei stau cu nasul in lucrarile studentilor, am pus totul pe hold si am iesit la pozat mai mult decat am facut-o in ultima jumatate de an. Am luat-o din nou la picior pe strazile Iasului, am colindat si ceva coline de prin imprejurimi, m-am amestecat printre oamenii adunati la concert, am fotografiat in sus, in jos, ziua, noaptea si cam orice. Si iata ce parere mi-am facut dupa 5 zile de joaca.
Fuji X-T1 este probabil aparatul pe care cei mai multi amatori de street photography ar trebui sa-l aiba. In combinatie cu un 35 mm, F/1.4 trece neobservat, se incadreaza perfect in peisaj, nici prea mare, nici prea mic, suficient cat sa ai un grip perfect, dar in acelasi timp sa nici nu para prea evident atunci cand il indrepti catre un subiect. Eu l-am primit insa cu un 18-55 mm, F/2.8-4, adica un obiectiv cam marisor si care il facea sa se asemene cu un DSLR, multi dintre cei cu care m-am intalnit pe strazi intrebandu-ma chiar daca face parte din aceasta categorie. Dar sa intram mai adanc in detalii.
Scos din cutie, X-T1 da impresia de lucru bine facut. Inca de la prima atingere iti dai seama ca materialele sunt de calitate, ca e solid si ferm dar in acelasi timp placut la atingere. In general nu-mi place plasticul ca material (drept dovada ca sunt un mare fan al produselor Apple si al aliajelor de aluminiu si magneziu). La o prima vedere, toate reglajele (dial-urile) manuale te cam sperie, insa obisnuit fiind deja cu X100s, nu mi-a luat prea mult timp sa mi le fac familiare. Recunosc insa ca a trebuit sa studiez putin manualul de instructiuni, desi machismul tipic masculin imi spunea sa n-o fac. Si l-am mai studiat putin si dupa prima iesire.
Lucrul care impresioneaza cel mai mult la X-T1 este vizorul electronic. In primul rand e mare, nu da impresia de miniatura ca la alte aparate mirroless, asa ca te tenteaza sa duci aparatul la ochi. Apropo, cred ca am folosit ecranul la maxim 10 cadre si atunci pentru ca unghiul nu-mi permitea sa tin aparatul la ochi iar ecranul rabatabil s-a dovedit un avantaj. In al doilea rand, vizorul e atat de bine facut incat nici nu iti dai seama ca e digital. Zvonurile spun ca in curand va aparea un X-T1 cu vizor 4K, insa eu va spun ca si cel actual e atat de bun incat da senzatia de imagine reala si nu digitala. In al treilea rand, e foarte rapid, poti misca aparatul la ochi foarte rapid si imaginea nu are intarziere ca la alte mirroless-uri cu care m-am mai jucat. La aceasta rapiditate contribuie si un procesor foarte bun. Culorile sunt redate excelent si de asemenea te ajuta si sa detectezi usor zonele supraexpuse sau subexpuse, lucru pe care iarasi l-am gasit ca fiind un minus al altor mirrorless-uri.
Pe locul doi, in ordinea evaluarii se situeaza senzorul X-Trans II cu on-chip phase detection. E atat de bun si in combinatie cu procesorul ajuta aparatul sa rezolve o serie de probleme cu care multe mirrorless-uri se lupta cum ar fi viteza de focalizare pe subiecti in miscare sau in conditii de luminozitate scazuta.
Din pacate nu ofera liveview la viteze mari, si la fel ca la alte camera mirroless, reda cadre recente pentru a putea urmari compozitia (lucru detectabil doar in conditiile in care fotografiezi obiecte aflate in miscare), ceea ce nu e deranjant si nici sesizabil de catre multi amatori. Culorile sunt incredibil de bine redate, chiar si in modul JPEG, pe care eu il folosesc pentru ca nu am rabdare sa procesez fotografiile in format RAW. Stiu, e pacat sa te joci cu un asemenea aparat si sa tragi JPEG.
Si daca cu un 18-55 mm cu F/2.8-4 senzorul scoate fotografii excelente in conditii de luminozitate scazuta, pot doar sa-mi imaginez ce stie si poate sa faca cu un 35 mm F/1.4. Din pacate nu trage RAW la atunci cand dial-ul ISO e pus pe L, H1 sau H2, adica echivalent 100, 12800 si 25600 dar pentru mine nu-i o problema si chiar si la ISO 6400 pe JPEG nu scoate mult zgomot.
Evident, ca orice aparat din gama recenta Fuji ofera toate reglajele manuale, ceea ce asa cum am spus mai devreme cam sperie, dar in acelasi timp te ajuta sa inveti fotografia cu adevarat. Bineinteles, toate dial-urile pot fi puse pe pozitia Auto insa deja aparatul devine un point and shoot si unde mai e distractia? Imi place foarte multe inelul de apertura de pe obiectiv, insa trebuie sa recunosc ca am gasit cu greu modul full manual pe care nici nu l-am folosit prea mult de altfel.
Am preferat sa fixez shutter-ul pe auto si sa ma joc cu ISO si apertura. Nu prea fotografiez persoane sau obiecte aflate in miscare asa ca niciodata n-am folosit prea mult modul S. Cele 6 butoane programabile sunt un avantaj insa nu sunt prea usor de folosit datorita dimensiunilor reduse. Imi place foarte mult functia de Focus Boost cu butonul aferent care ajuta enorm la focalizarea pe obiecte sau persoane aflate la distanta. E insa la fel de anevoios de apasat butonul atunci cand tii aparatul la ochi. Eu l-am folosit si dupa ce trageam cadrul pentru a vedea daca am focusat corect. Face parte din acele mici detalii care conteaza. La fel si ecranul reglabil de tip “tilt screen”. N-as vrea sa-i zic rabatabil pentru ca nu se desface in lateral dar mie alea nici nu prea imi plac fiindca mi se pare mai simplu sa faci un selfie cu telefonul.
N-am folosit deloc functia de conectivitate Wi-Fi, dar sunt sigur ca e de ajutor pentru cei care doresc sa controleze aparatul de la distanta, mai ales pe expuneri lungi pe timp de noapte sau cine mai stie in ce situatii. De asemenea nu am folosit modul video, pentru ca nu ma pricep la filmari si decat sa fac o treaba proasta, mai bine o las in slujba celor care se pricep cu adevarat. Un alt feature pe care nu l-am testat a fost carcasa dust and splash proof si asta pentru ca nu era aparatul meu si n-am vrut sa risc. Producatorul spune ca e rezistent la praf si umezeala insa prefer sa nu fortez nota si ma abtin de la astfel de teste. Ii cred pe cuvant.
Blitul extern cu care vine camera l-am montat o singura data, deci nu pot sa spun ca mi-am facut o idee solida despre acesta. Am observat ca se poate regla in diferite moduri dar sa fiu sincer as prefera un blitz de mai mare putere si cu o raza de actiune mai mare de 8m.
Ca minusuri, as zice ca la fel ca la cele mai multe mirrorless-uri, bateria e o problema. Producatorul garanteaza 350 de cadre ceea ce e destul de putin, deci recomand cumpararea unei baterii suplimentare pentru cei care obisnuiesc sa calatoreasca mult. Timpul de incarcare nu e mare, ceea ce inseamna ca intr-o noapte puteti incarca lejer vreo 2-3 acumulatori. Un alt minus il reprezinta cele 4 butoane de pe spatele aparatului care ar trebui sa te ajute sa navighezi prin meniu. Preferam varianta cu rotita, ca la alte aparate.
N-as cumpara aparatul cu obiectul de kit (desi pentru un 18-55 mm e mai mult decat rezonabil), ci m-as orienta, asa cum probabil ati ghicit deja, catre obiectivul de 35 mm despre care am mai amintit, pentru ca mi se potriveste mai bine. Cu toate ca e o camera scumpa pentru majoritatea romanilor, cred ca se adreseaza unui segment de pasionati care nu se gandesc cum sa scoata bani din fotografie pe la nunti si botezuri. E o camera pe care o cumperi si o folosesti cativa ani buni fara simti cu adevarat nevoia de a o inlocui, e versatila, de dimensiuni relativ mici, buna pentru cei care obisnuiesc sa calatoreasca cu bagaje mici si cu care te vei distra de minune atat daca vrei sa faci portrete cat si daca vei vrea sa suprinzi peisaje superbe din calatorii.
de Adrian Monoranu
Etichetă:Fuji X-T1, mirrorless