Highlights 2011
Fara discutie anul 2011 a fost unul agitat din multe puncte de vedere. Noi romanii, invatati sa traim in austeritate de vreo cativa zeci de ani incoace le-am ras in nas americanilor si japonezilor cand au dat de greu. Si pentru crizele astea trebuie sa ai un pic de incalzire sa nu faci vreo intindere sau vreo ruptura salariala. La noi criza nu prea s-a cunoscut, pentru ca asa cum ne sta bine, nici macar o criza nu o putem facem ca lumea. Apoi, desi nu a venit inca sfarsitul lumii, am avut parte de o avampremiera cu cutremure, tsunami si centrale atomice gata sa faca curat pe jumatate de continent. Asa ca cele mai interesante scule foto fabricate prin Japonia au suferit invariabil de lipsa stocurilor datorate capacitatilor de productie inchise. Multe lansari au fost amanate sau pur si simplu nu se mai stie nimic despre ele, dar au fost si cateva notabile.
Compacte
Canon PowerShot S100
198g cu tot cu baterie. Ar putea fi suficient pentru unii doar faptul ca ai toate sansele sa-l pierzi in buzunar. Dar nu e tot! 12 mega pixeli! Primul meu DSLR avea 6.3 MP si am realizat printuri dupa pozele cu el de 1.2m. Inchipuiti-va ce puteti face cu un S100. Si lista continua: zoom 5x, f/2, zgomot incredibil de mic pentru senzorul liliputan si ecran LCD de 7.5cm. Si daca nu e suficient adugati modulul GPS, stabilizarea de imagine, posibilitatea de fotografia RAW si patina pentru blitz extern. Mai lipsea sa spele vase.
Canon SX40 HS
Aparatul asta e raspunsul profesional la intrebarile profane de genul “apropie mult?” sau “bate departe?”. 35 ics (o focala echivalenta 24-840mm) ar trebui sa fie mai mult decat suficient cam pentru orice situatie. Pe cei care l-au incercat i-a incantat nivelul scazut de zgomot la ISO mare si stabilizarea extraordinara (4.5 trepte) chiar si la distanta focala maxima. Nu lipsesc nici filmarea HD (sustinuta de procesorul DIGIC 5) si nici LCD-ul rabatabil ce au facut din acest aparat unul foarte dezirabil.
Fuji Finepix X100
Trebuie sa marturisim, noi cei de la F64, cu mana pe inima, ca e aparatul pe care ni l-am cumparat din cu totul alte motive decat specificatiile tehnice. Nu ca acestea din urma ar fi de neglijat dar sentimentul pe care ti-l lasa acest aparat cu design retro e de nedescris. Daca asta va lasa rece puneti la socoteala senzorul cat al unui DSLR, vizorul hibrid (analog+electronic) sau inelul de focus manual si veti intelege de ce n-au fost niciodata stocuri suficiente.
Sony Cyber-shot DSC-HX9V
Goana megapixelilor continua si astfel Sony a reusit sa inghesuie 16.2 intr-un aparat de doar 245g. Nu lipseste nimic (in afara de un mic aspirator de masina): zoom 16x (echivalent 24-384mm), filmare FULL HD 1080@60fps, GPS, imagini panoramice si bomboana de pe tort, imagini 3D. Da, da, ati citit bine, imagini 3D. Tineti ochelarii cu o lentila albastra si una rosie la indemana. Nu degeaba a fost aleasa cea mai buna camera compacta de catre EISA in 2011.
Panasonic Lumix DMC-FZ45
Noua camera aduce functii de reglare manuala, inregistrare video FullHD si noi moduri de operare precum Creative Control si Miniature Effect. Unitatea optica LEICA DC VARIO-ELMARIT este echipata cu noua tehnologie Panasonic Nano Surface Coating care minimizeaza reflexia luminii si, implicit, aparitia efectelor de dublare sau blurare a imaginii. Zoom-ul optic de 24x (echivalent cu 25-600 mm la o camera cu film pe 35 mm) poate ajunge pana la 32x cu ajutorul functiei Intelligent Zoom, imaginea pastrandu-si calitatea datorita tehnologiei Intelligent Resolution.
Mirorless
Olympus E-P3
A cincea generatie de aparate Micro Four Thirds de la Olympus pastreaza de la precedenta numai numarul de megapixeli, in rest totul e nou. Aparatul aduce cu sine cel mai rapid sistem de auto focus din randul camerelor cu obieciv interschimbabil, un nou ecran mult mai bun si un blitz inclus. Nu putea lipsi ecranul OLED tactil de 7.6cm, filmare HD 1080@60fps in format AVCHD si sunetul stereo. Olympus E-P3 a devenit candidatul ideal pentru vacante si calatorii, fotoreportaj, peisaje sau portrete.
Sony NEX-5N
Seria NEX de la Sony a fost un real succes si nu o spunem numai noi ci si cei care l-au incercat macar odata. Desi e identic la exterior cu varianta precedenta fara “N” in nume, la interior s-a schimbat senzorul (16.1 MP) si odata cu el s-au atins valori iso de 25600, i s-a adaugat un ecran rabatabil tactil, vizor electronic si compensarea expunerii cu pana la 3 trepte. Adica a fost adus in contemporanitate ;). Intr-un cuvant e alegerea ideala pentru un posesor de DSLR cu probleme de coloana.
Panasonic LUMIX GF3
Panasonic se lauda cu cea mai mica si mai usoara camera cu obiective interschimbabile. Si au si de ce: aparatul cantareste numai 264g. De aparat s-au indragostit imediat fotografii discreti pentru care un aparat mare, greu si zgomotos inseamna de cele mai multe ori un cadru ratat. Versatilitatea data de posibilitatea de schimbare a obiectivelor combinata cu rezolutia de 12,1 megapixeli au facut din GF3 o alegere tentanta.
DSLR
Canon 1100D
Producatorii au inteles in sfarsit ca prima experienta cu un DSLR ar trebui sa fie cat mai putin traumatizanta pentru un incepator. Multitudinea de optiuni si setari il pot face pe fotograful aflat la inceput de drum sa se descumpaneasca. Drept pentru care 1100D aduce un meniu plin de explicatii si moduri in care nu trebuie sa stii nimic de lucruri ca ISO, expunere sau diafragma. 12 megapixeli si ecranul de 6.7cm ar trebui sa aduca o prima experienta de vis pentru cineva care a avut inainte o compacta.
Canon 600D
Initial filmatul cu DSLR a fost primit ca un moft in mare parte pentru ca primele modele ofereau putine optiuni iar ergonomia lasa de dorit. Dar lucrurile se schimba si astfel 600D aduce pe langa filmare full HD un ecran rabatabil de 6.7cm, un control mai bun in modu automat si functii creative. Adaugati la toate astea posibilitatea de declansare wireless a bliturilor externe si veti intelege imediat de ce a scazut cererea pentru 550D.
Sony A77
Mult asteptatul inlocuitor pentru A700 a venit cu specificatii impresionate: 24 megapixeli si nu mai putin de 12 cadre pe secunda in modul rafala, un vizor electronic de 2.4 milioane de puncte si un sistem de focus automat in 19 puncte din care 11 in cruce. Nu puteau lipsi nici filmare full HD @60fps, ecranul rabadabil, ISO maxim 16.000 (expandabil pana la 25.600) sau modulul GPS. Cu A77 Sony a facut un imens pas in fata.
Camere Video
Sony HDR-TD10E
Uimitoarea camera video Handycam® TD10E de la Sony va permite sa surprindeti imagini uimitoare High Definition 3D. In interiorul primei camere video din lume Full HD 3D de larg consum exista doua obiective G separate care inregistreaza impreuna o pereche stereoscopica de imagini Full HD 1080i. Datorita senzorilor CMOS Exmor R™ duali si procesoarelor duale BIONZ, veti beneficia de aceeasi calitate a imaginii Full HD – exact asa cum v-ati astepta de la cele mai bune modele Handycam® in 3D.
Panasonic HDC-TM900EPK
Sistemul 3MOS incorporat in aceste 4 noi modele are aceeasi calitate ca si cel utilizat la camerele video profesionale proiectate pentu utilizarea in studiourile de televiziune sau de productie video. Pentru a maximiza calitatea imaginilor full-HD Panasonic si-a propus sa proiecteze sistemul ideal de procesare a imaginilor video. Astfel, compania a ajuns la sistemul avansat 3MOS care combina un obiectiv Leica Dicomar, un senzor 3MOS si tehnologia Crystal Engine PRO in acelasi aparat.
Accesorii
HPRC 3500B
Noi poate nu vom supravietuii unui atatc nuclear sau unui cataclism de proportii. Dar vom avea echipamentul intact atata timp cat ne-am hotarat la un rucsac rigid. Firma italiana Plaber propune o geanta din otel inoxidabil la standarde militare (ATA 300, IP67, STANAG 4280, DS 81-41), fiind rezistenta la socuri, cazaturi, lovituri, substante chimice corozive, praf, apa. Ideala pentru cei care-si iubesc echipamentul mai mult decat orice pe lumea asta :).
Gama de tocuri Think Tank
Think Tank Photo a fost fondat de catre fotojurnalistii Deanne Fitzmaurice (castigatoare a prestigiosului premiu Pulitzer in 2005) si Kurt Rogers, impreuna cu designerii Doug Murdoch si Mike Sturm. Ei sunt cei care au luat decizia fundamentala de a crea un sir de inventii si inovatii fara precedent, proiectand produse care ajuta fotografii sa calatoreasca mai facil, sa fotografieze mai repede si sa-si organizeze echipamentul mai eficient.
SLIK Sprint Pro II 3Way BK
Trepiedul SLIK SPRINT PRO 3-Way are toate caracteristicile unui trepied profesional, o inaltime maxima de 1.65m, dar si o greutate si dimensiuni reduse. Strans, masoara doar 480mm si cantareste putin peste 1kg. In loc sa foloseasca un cap mic cu bila, SLIK a proiectat un nou cap pe trei directii care se potriveste perfect cu SPRINT PRO. Acest cap suporta pana la 3kg de echipament foto. Daca ne intrebati pe noi, e cam tot ce-ti trebuie in materie de trepied. Un “must”, ca sa fim in trend ;).
Echipament de Studio
Elinchrom #10294 Ranger Quadra Eco-Ringflash RQ set
Mult asteptatul pachet format dintr-un powerpack Quadra si cel mai compact si usor ringflash de 400W si-a facut aparitia spre finele acestui an. Acum pasionatii de fotografie de fashion, de portret, natura, in domeniul medical (stomatologic si cercetare chiar), vor avea posibilitatea de a-si largi orizontul imaginatiei. Bateria din set asigura pana la 5000 de descarcari, iar blitzul circular are putere maxima de 400Ws.
Diverse
Fujifilm Instax 7S
Intr-o era eminamente digitala putin au mai pariat pe succesul unui aparat foto instant, dar cei care au facut-o au tras lozul castigator. Noi nu va spuneam decat atat: luati-l la o petrecere si veti face senzatie instanta (la fel ca aparatul). Sau la vara pe plaja cu maimuta si barca gonflabila. Bucuria ca ai in 3 min rezultatul sub forma unei fotografii nu e egalata nici de cea mai tare scula digitala, indiferent cati megapixeli sau megazoom are.
Wacom Inkling
Inkling transforma instantaneu orice schita intr-un fisier digital cu extensia .ai, .psd, .pdf sau .jpeg. E un accesoriu perfect pentru designeri si arhitecti, desenatori profesionisti sau pur si simplu persoane care se simt mai bine creionandu-si ideile pe hartie decat pe o tableta digitala. Printr-un sistem format din doua componente care functioneaza in tandem, Wacom Inkling elimina nevoia scannerului din drumul unui desen catre calculator.
SanDisk Eye-Fi Wireless SDHC
SanDisk Eye-Fi este un card Secure Digital inovator: pe langa stocarea a 4GB de informatie, SanDisk Eye-Fi va da posibilitatea sa folositi retele wireless pentru a transmite fotografiile sau filmele inregistrate spre calculatorul dumneavostra, spre telefonul mobil, spre un server sau spre publicare imediata in diferite site-uri. Dispune de o lista de 25 site-uri (de genul Flickr, Facebook, YouTube, Picasa, etc.) preconfigurate pentru un upload rapid.
4 comentarii
Multumesc, dle Voicu.
lipseste nikon d7000, este adevarat ca nu vine o cutie asa frumoasa ca Olympus e410, dar poate o sa ii iau un Tamron 70-300 sa recupreze din distanta fata de Olympus….
Nikon d7000 a fost premiat la TIPA.
Mihai, Nikon D7000 a aparut in 2010, NU in 2011.
Vary good reserch present. Unfortunatly nothing about Pentax.