Imagini de iarnă reușite în 7 pași simpli
Cum suntem în plin sezon de ninsori, ne-am gândit să abordăm în luna ianuarie fotografia de iarnă și te așteptăm în fiecare zi de luni cu câte un articol pe această temă.
Iarna este expresivă și fotogenică dacă trecem peste condițiile meteo vitrege și acceptăm să ieșim din zona de confort. Cu haine groase și grijă la echipament, putem obține imagini de iarnă speciale, de care ne vom bucura apoi la gura sobei și la un ceai fierbinte.
Astfel, ți-am pregătit câteva sfaturi practice în caz că te hotărăști să te aventurezi în zăpadă și să fotografiezi frigul în toate formele lui, de la ninsoare la gheață și alte detalii.
#1 Fotografiază și RAW, nu doar JPEG
Mare parte dintre aparatele foto de astăzi îți permit să fotografiezi atât RAW, cât și JPEG. Dacă ai această posibilitate, nu ezita să înregistrezi și fișiere RAW. Vei avea mult mai multă flexibilitate la post-procesarea fotografiilor și vei repara mai ușor problemele de expunere care apar adesea în fotografiile de iarnă.
De asemena, nu ezita să convertești imaginea în alb-negru, dacă ți se pare că subiectul este evidențiat mai bine în acest fel.
#2 Supraexpune ușor imaginile pentru o zăpadă cât mai albă
Poate suna confuz, însă zăpada ne poate păcăli ușor aparatele foto. Deși arată albă și pufoasă pentru ochiul uman, aparatul foto nu o va vedea mereu așa.
Adesea, zăpada poate avea tente albăstrui sau chiar gri închis în fotografii, întrucât reușește să păcălească expunerea calculată de cameră, iar balansul de alb ar trebui reglat din opțiunea „custom white balance”. Poate nu avem însă posibilitatea de a face mereu acest lucru la fața locului, mai ales dacă am plecat grăbiți din casă, bucuroși de nămeții proaspăt așternuți pe dealuri, în parcuri sau chiar în fața blocului.
Astfel, cea mai simplă și utilă soluție rămâne compensarea expunerii pe plus (+) cu 1-1.5 trepte, pentru o ușoară supraexpunere a imaginilor și o zăpadă cât mai imaculată. Poți face acest lucru căutând butonul sau simbolul +/- pe corpul aparatului sau în meniul acestuia.
Aceeași tehnică este utilă și atunci când fotografiem ceața. În acest fel, practic spunem camerei să adauge lumină față de măsurătoarea pe care o face exponometrul.
#3 Fii cu ochii pe detalii
Nu uita de detalii, de la urme de pași lăsate în zăpadă, frunze înghețate, dârele mașinilor pe carosabil, geamurile înghețate, detalii ale luminițelor de sărbători și orice altceva îți mai dă prin cap. Nu uita nici de reflexii.
Toate pot contribui la imagini de iarnă frumoase sau se pot transforma chiar în subiectul principal ori în imagini minimaliste, în care cu adevărat mai puțin va însemna mai mult.
#4 Atenție la gheață!
În primul rând pentru a nu aluneca pe ea. Dar mai apoi pentru formele și microuniversul aparte pe care îl poți găsi în gheață. Dacă ai în apropiere un lac sau un râu înghețat, merită să faci o încercare.
Cu toate acestea, siguranța să fie pe primul loc! Nu te aventura pe gheață prea departe, nicio fotografie nu merită un accident de dragul de a o captura.
#5 Texturi, lumini și umbre, contraste
Folosește-te de textura zăpezii pentru imagini de iarnă aparte și nu uita nici de contraste, lumină și proporții. Cele mai bune momente pentru a fotografia rămân orele de imediat după răsărit și înainte de apus. Iarna totuși lumina e plăcută pe aproape întreaga zi și umbrele lungi ne urmăresc chiar și la orele de imediat după prânz. Important este să fie și puțin soare!
Cât despre texturi, s-ar putea sa fie nevoie să subexpui uneori, pentru a evidenția mai bine liniile zăpezii sau alte detalii, contrar sfatului anterior.
#6 Nu uita de filtre!
Dacă filtrul UV este util doar pentru eliminarea radiațiilor solare sau pentru protejarea obiectivului de fulgii de zăpadă, un filtru de polarizare va contribui și la eliminarea reflexiilor nedorite, amplificând totodată contrastul și culoarea albastră a cerului. Iar dacă avem o diferență mare de iluminare între diversele planuri din fotografie, un filtru gradual este ideal pentru a subexpune o parte din cadru și a obține o expunere cât mai bună.
#7 Ninsoare puternică? Atenție la timpul de expunere!
Dacă îți dorești să surprinzi o ninsoare abudentă, fie zi, fie noapte, ai grijă la timpii de expunere folosiți. Un timp prea lung nu te va ajuta.
Pentru imagini de efect cu ninsoarea de afară, timpii ideali ar fi undeva la 1/20-1/50s și o diafragmă f/4-f/8 (în funcție de obiectiv și de valoarea ISO utilizată).
Prima ninsoare abundentă este un moment proprice și pentru fotografii de stradă. Poți surprinde imagini inedite și cu siguranță vei găsi un subiect intetresant aproape oriunde, dacă te uiți cu atenție în jur. Caută gesturi, expresii și emoții. Cu ajutorul lor, vei realiza cele mai frumoase povești de iarnă!
Fotografii de: Ștefan Chirobocea, Dorin Bofan, Andrei Baciu, Cristina Țintă, Mirela Momanu, Loredana Bîtculescu.
Săptămâna viitoare venim cu noi sfaturi și între timp pregătim și scurte interviuri cu câtiva dintre fotografii români care nu se sfiesc să înfrunte iarna pentru a obține peisaje desprinse parcă din poveștile lui Hans Christian Andersen.
Rămâi alături de noi!
Etichetă:fotografia de iarna, iarna, ninsoare, sfaturi, tutorial
6 comentarii
Frumos..multumim pt bunele sfaturi !
Multumim si noi, va mai asteptam pe blog!
Super tare articolul. Nici nu ma gandeam ca sunt atat de multe aspecte de luat in seama.
Multumesc.
Ne bucuram ca informatia a fost de folos. Ramai alaturi de noi si pentru alte teme fotografice pe care le vom aborda!
superbe fotografiile de iarna si atat de multe lucruride observat
In ciuda sfaturilor NU SUPRAEXPUNETI! Veti pierde detalii. orice supraexpunere pentru efect poate fi obtinuta in postprocesare.