Nikon D750 – impresii și povești în fotografii
Nikon D750 a fost unul dintre cele mai așteptate DSLR-uri de la Nikon. Fiind încă destul de căutat și la ora actuală sau cel puțin așa părea la ultimele oferte de Black Friday, ori dacă aruncai un ochi pe anunțurile de vânzare-cumpărare de aparatură foto second-hand.
Noi l-am achiziționat pe final de 2014 și l-am folosit în diverse situații de fotografiere, dar în special pentru evenimente și fotografie de stradă, și mai rar pentru peisaj.
În general a făcut echipă cu un Nikkor 24-70mm și cu un Nikkor 85mm, fiind utilizat de asemenea și cu Tamron 70-300mm (pentru o serie de fotografii de la un show aviatic ce a avut loc la Clinceni).
Aparatul vine cu un senzor CMOS de 24 de megapixeli, sistemul de autofocus de la D4s (îmbunatatit, sensibil acum până la -3EV față de -2EV la vârful de gamă), dispunând chiar și de ecran LCD rabatabil, plus Wi-Fi integrat. Iar rafala de 6,5 cadre pe secundă îl plasează imediat subperformanțele lui Nikon D4s.
Dar haide să vedem toate specificațiile tehnice importante ale lui Nikon D750:
- Senzor FX CMOS
- Rezoluție 24,3 megapixeli
- Sistem AF cu 51 de puncte Multi-Cam 3500-FX II AF (15 senzori tip Cruce)
- ISO 100-12.800 (extins până la 51.600)
- Procesor de imagine EXPEED 4
- Ecran LCD rabatabil, de 3.2 inch
- Filmare Full HD 1080p -24/25/30/50 /60p
- Fotografiere în rafală cu până la 6,5 cadre pe secundă (FX)
- Wi-Fi integrat
- Microfon stereo încorporat
- Rezistent la praf și intemperii
- Bliț pop-up integrat
- 2 sloturi pentru carduri SD/SDHC
Construcția și calitatea imaginii
Modelul full frame Nikon D750 este plasat între full frame-ul entry de la Nikon, D610, și modelul Nikon D810. Are însă o rezoluție mai scăzută decât a celui din urmă, fiind pe de altă parte mult mai ușor. Butoanele sunt plasate la îndemână, diferă totuși față de DSLRurile de vârf atât roata de selecție a modurilor de fotografiere, cât și vizorul.
Pe de altă parte, D750 dispune de ecran rabatabil, foarte util pentru cei care și filmează. Acesta este construit din metal, fiind destul de solid, însă se rabatează doar pe verticală, nu și în lateral, fiind ceva mai complicat de utilizat dacă avem aparatul montat pe trepied.
În ceea ce privește cardurile de memorie, D750 dispune de două sloturi de card și funcționează cu carduri SDHC.
Calitatea imaginilor și nivelul detaliilor nu dezamăgește, ba dimpotrivă. Culorile sunt reproduse excelent, imaginile au contrast bun, focalizarea este la superlativ chiar și în condiții dificile de iluminare, stă excelent și la capitolul valori ISO ridicate.
Autonomia este și ea destul de mare. Nikon D750 este alimentat de un acumulator tip EN-EL15 de 1900MhA, care asigură o autonomie de aproximativ 1000 de cadre.
Însoțit cu obiective de calitate, se va transforma în companionul perfect indiferent de genurile de fotografie pe care le abordezi.
Modelul D750 are și conexiune Wi-Fi integrată, astfel că îți permite să transferi imaginile direct pe un smartphone sau pe o tabletă cu Android / iOS.
Puncte forte/puncte slabe
Puncte forte
- Calitate excelentă a imaginilor, senzorul se descurcă de minune în condiții slabe de iluminare
- Focalizarea rapidă și precisă, care îl face excelent pentru evenimente
- Ergonomia bună, butoanele sunt la îndemână și ușor de accesat
- Sistemul AF cu 51 de puncte Multi-Cam 3500-FX II AF ( 15 tip cruce)
- Greutatea redusă și construcția solidă
- Dispune de protecție pentru praf și intemperii
- Ecranul LCD rabatabil
- Conectivitatea WiFi
- Dispune de bliț încorporat
- Intervalometrul și convertorul RAW integrat
Puncte slabe
- Lipsa unui buton AF-ON dedicat
- Timpul de expunere minim este de 1/4000 (în loc de 1/8000)
- Body-ul seamănă mai degrabă cu cel al lui D610, dar nu e neapărat o problemă
- Uneori balansul de alb necesită ajustări în postprocesare, tonurile nefiind chiar cele corecte
Concluzii finale și mini-galerie foto
Punctele slabe nu sunt suficient de multe încât să ne afecteze încântarea față de modelul D750 de la Nikon. Îl recomandăm atât pentru fotografia de eveniment (datorită senzorului care se comportă excelent la valori ISO ridicate și a sistemului de focalizare foarte precis), cât și pentru fotografia de călătorie și cea de stradă.
Greutatea body-ului este un atu, însă dacă îl vei însoți cu un obiectiv cum este 24-70mm, lucrurile se vor schimba puțin, în special pe stradă fiind destul de dificil să stai de dimineața până seara cu aparatul la gât. Pentru această situație însă poate fi util un strap, care va contribui semnificativ la capitolul confort.
Rafala de 6,5fps recomandă aparatul și pentru fotografia sportivă, după D4s fiind cel mai rapid model.
Un articol de Asociația Exposure.
Fotografii de C. Gârleșteanu.
Tu ai apucat să testezi Nikon D750? cum ți s-a părut? Spune-ne și nouă!
Etichetă:D750, full frame, nikkor, Nikon