Obiectivele Sigma 85mm f/1.4 si Sigma 35mm f/1.4: puse la treaba in Ghana
Tudor Vintiloiu, fotojurnalist roman specializat in fotografia documentara si cea de calatorie, a realizat pentru F64 un review despre obiectivul Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art, respectiv despre obiectivul Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM, pe care le-a testat in cadrul calatoriei sale in Ghana.
La finalul lunii septembrie am plecat intr-o calatorie in scop documentar in Ghana si pentru ca vazusem la cineva si auzisem lucruri interesante despre obiectivul Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art, i-am rugat pe prietenii de la f64.ro sa mi-l imprumute, impreuna cu “fratele” lui mai mare obiectivul Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM pentru a le face o proba pe teren.
Trebuie sa va spun de la inceput ca proba mea este departe de a fi una stiintifica. Testarea nu s-a facut intr-un spatiu cu lumina controlata si nici folosind un trepied. Nici macar nu am “micro-ajustat” obiectivele pe aparatul meu Canon EOS 6d. Le-am luat si am “tras” cu ele fara vreo pregatire speciala. Le-am folosit cum as fi folosit orice alt obiectiv foto din geanta mea. Ocazia perfecta de a folosi aceste obiective a venit cand am fotografiat o scoala de box din cartierul Bukom din Accra.
Bukom este o zona foarte saraca a capitalei Ghaneze, este un loc in care lupta zilnica pentru supravietuire a fortat toti locuitorii sa fie luptatori. Unii la propriu, altii la figurat. Cu timpul, luptele s-au organizat, au capatat reguli, si boxul si-a facut casa. Iar locuitorii au devenit campioni. Nu mai putin de 5 campioni mondiali la diferite categorii au plecat de pe strazile din Bukom si au ajuns sa cucereasca titluri si inimi pe ringurile din Las Vegas.
Scoala de box in care am fotografiat se afla intr-o curte anonima, gard in gard cu o scoala primara. Cand intri, nimic nu iti spune ca aici ar fi altceva decat o curte plina de resturi si gunoaie. Patru conuri de plastic galbene marcheaza colturile unui patrat pe cimentul denivelat. Acela este ringul.
Antrenamentele incep dupa-amiaza tarziu. Lumina incepe sa scada si stiu ca in maximum o ora nu voi mai putea fotografia nimic, mai ales pentru ca cei cativa boxeri se misca incontinuu si foarte rapid.
Las restul obiectivelor mele (care sunt cu diafragma 2.8) in geanta si nu iau cu mine decat cele doua obiective Sigma cu 1.4. 35-ul pentru cadre mai generale si 85-ul pentru portrete si close-up-uri. Recunosc ca am plecat la drum cu o prejudecata vis-à-vis de Sigma, prejudecata care s-a nascut de la o experienta urata pe care am avut-o cu un obiectiv de-al lor acum cativa ani. Pe scurt, ma asteptam sa fie lente si imprecise. Si cum nu aveam de gand sa inchid vreun pic diafragma, ma asteptam ca focusul la 1.4 sa fie soft, in cel mai bun caz.
Nu a fost asa. Am tras putin peste 200 de cadre in dupa amiaza aceea, in lumina din ce in ce mai proasta, urcand ISO incet-incet pana la 4000 intr-un final. Nu exista NICIO fotografie unde sa fi ratat focusul. Stiu ca asta e in principal meritul aparatului, dar si obiectivele au avut contributia lor importanta.
Ca sa fiu pe deplin corect, trebuie sa spun ca 85-ul este simtitor mai lent la autofocus decat 35-ul. Dar in acelasi timp, dintre cele doua obiective foto, desi ambele au o calitate ireprosabila, prefer 85-ul din doua motive.
-
Este focala perfecta pentru portrete, extrem de luminos si bun calitativ. Si este mult mai usor si confortabil de tinut in mana decat alternativa mea care este un 70-200 cu 2.8.
-
Ca obiectiv wide, 35-ul nu ma satisface. Nu am nici o problema cu obiectivele fixe. Chiar le prefer, si nu sunt deloc strain lucrului cu ele. Insa m-am obisnuit cu zoom-ul 16-35 2.8 de la Canon, iar pentru situatii in miscare cand esti foarte aproape de subiect, de multe ori nu ai timp sa faci cativa pasi inapoi sau inainte pentru a incadra perfect.
Concluzia ar fi ca pentru plaja wide sunt dispus sa las un pic din calitate in favoarea flexibilitatii incadrarii, iar la capatul celalalt lucrurile stau exact pe dos, adica prefer ceva fix, usor si rapid decat flexibilitatea pe care mi-o da zoom-ul.
Desigur, acestea sunt preferintele mele personale si este foarte posibil ca alti fotografi sa nu fie de acord cu mine sau sa aiba alte preferinte.
Lasand subiectivismul la o parte, pot spune ca cele doua obiective foto au o calitate foarte buna atat la exterior (35-ul este mult mai placut la atingere, amintind un pic de feeling-ul unui obiectiv Zeiss) cat si la interior. Sunt robuste, rapide si accesibile ca pret. Argumente contra nu am gasit, dar recunosc ca nici nu am cautat. Cine are nevoie de aceste focale si de aceasta diafragma nu trebuie sa caute mai departe de aceste obiective.
de Tudor Vintiloiu
Etichetă:sigma 35mm