Radu Grozescu-2048

RADU GROZESCU

PHOTO TRAINER

Am luat primul contact cu fotografia la 12 ani, pe vremea fotografiei pe film alb/negru si a laboratorului clasic. In 1987 am inceput sa public in presa, apoi, intre 1990 si 1994 am fost fotoreporter angajat la ziare si reviste.

Din 1994 sunt fotograf independent, specializat in fotografii de prezentare pentru companii (corporate photography). Am inceput sa predau seminarii foto din 2009 si cursuri foto din 2011.In 2012 am preluat Cursul foto acreditat la F64, la care am avut peste 1000 de absolventi.

Cursul foto acreditat este destinat atat incepatorilor cat si pasionatilor de fotografie care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile foto sau chiar sa-si transforme pasiunea intr-o ocupatie.

La curs predau cele mai simple si rapide metode pentru a obtine fotografii cat mai bune direct din aparat. Exemplific in timp real pe DSLR-uri Canon, Nikon si Sony mirrorless, cursantii vazand setarile folosite si meniurile direct pe ecranul din sala.Cursul incepe cu lectii de tehnica fotografica si continua cu prezentarea domeniilor importante ale fotografiei: portret, eveniment, peisaj, arhitectura, produse/food. Exista un suport de curs complet, optimizat pentru citirea pe tableta sau computer.

Q & A

Cum ai început cu fotografia?

Am luat primul contact cu fotografia la 12 ani, pe vremea fotografiei pe film alb/negru și a laboratorului clasic, cu un aparat Smena 8M.

În 1987 am început să public în presă, apoi, între 1990 și 1994 am fost fotoreporter angajat la diferite ziare și reviste.

Cu 6 ani înaintea răspândirii aparatelor digitale am devenit fotograf independent şi am lucrat ca fotograf profesionist pentru clienţi comerciali şi reviste, fiind specializat în fotografii de prezentare pentru companii (corporate photography). 

Am început să predau seminarii foto în 2009 și cursuri foto în 2011.

Cum ai descrie stilul tău?

Datorită activității îndelungate în fotografia pentru companii și în special în fotografia industrială, am devenit un fotograf tehnic, preocupat de a folosi tot ce am la îndemână pentru a pune cât mai bine în valoare ceea ce dorește clientul să prezinte, de la scene industriale la arhitectură și interioare, .

Prefer imaginile „clasice”, în genul fotografiilor din reviste și cataloage, bine luminate, corect compuse, care să transmită o senzație de calitate, chiar de excelență, indiferent de subiectul abordat.

Și la cursuri îndemn în mod repetat cursanții: lucrați cât mai îngrijit, imaginile voastre vor avea un aer „finisat”.

Ce te inspiră?

În activitatea de predare de cursuri, cel mai mult mă inspiră cursanții care sunt interesați cu adevărat de metodele prin care își pot perfecționa abilitățile fotografice.

Cel mai încântat sunt când reușim să avem un dialog real în sală și când apare o comunicare vie cu cât mai mulți participanți.

În ceea ce privește fotografierea, în ultimii ani am devenit interesat de fotografia de călătorie, de la peisajele clasice, de zi, la fotografia turistică de arhitectură (monumente) și peisaje nocturne cu stelele strălucind.

Care este proiectul tău de vis?

Am început acum câțiva ani să public o serie de Ebook-uri fotografice și sper ca în curând să definitivez un proiect înrudit, manuale de fotografie pentru diferite modele de aparate. 

Astfel nu va mai fi necesară predarea generală care pare uneori greoaie, iar cititorul se va putea concentra exact pe manevrarea aparatului propriu în ideea de a obține cât mai repede și exact rezultatele dorite cu un minim de efort. 

Care este cel mai bun sfat pentru cei care doresc să se dezvolte ca fotografi?

Dacă vorbim de fotografia de plăcere (hobby), ar fi bine să înțeleagă că nu aparatura face fotografia, ci fotograful. De cele mai multe ori ste suficient un echipament decent cu condiția ca fotograful să se concentreze asupra mesajului pe care dorește să-l transmită. La curs insist pe elementele principale ale imaginii: Subiectului, Fundalul, Lumina. Acestea ar trebui să fie în centrul preocupărilor noastre fotografice, indiferent de genul abordat. Parafrazându-l pe Adam Duckworth: „secretul obținerii de fotografii bune este, în primul rând, să ne așezăm în fața unui subiect care merită fotografiat”.

Dacă ne gândim la fotografia profesională, cred că o abordare bună ar fi ca fotograful să se preocupe în primul rând să obțină fotografii corecte în majoritatea situațiilor, apoi să ajungă la fotografii foarte bune, apoi să se preocupe de moduri de a se diferenția de ceilalți, fie prin stilul fotografiilor, fie prin calitatea serviciilor, fie, ideal, prin ambele metode.

Nu trebuie să uităm că succesul în fotografia profesională nu vine doar din fotografie ci și din priceperea de „antreprenor” a celui care conduce afacerea. 

Un mare artist ar putea să nu aibă o recunoaștere financiară suficientă, care să-i permită să-și dezvolte talentul trăind doar din fotografie, în timp ce o persoană care are și o latură mai înclinată către bussiness ar putea să o ducă foarte bine.

Trusa fotografului

Ce conține trusa ta foto actuala? ( aparate & obiective)

Pentru activități profesionale: aparate DSLR Nikon FF și obiectivele: triada de aur (14-24/2.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8) la care se adaugă Nikon 20/1.8, 35/1.8, 85/1.8, 105/2.8, 200-500/5.6, Samyang 12/2.8 (în ordine alfabetică).

Fotografie de călătorie și imagini pentru curs: aparate mirrorless Sony crop (APS-C) cu obiectivele: Samyang 8/2.8, 12/2.0, Sigma 16/1.4, 56/1.5, Sony 16-55/2.8, 18-135/3.5-5.6, 85/1.8 (în ordine alfabetică).

La curs: DSLR-uri Canon și Nikon plus mirrorless Sony, toate crop (APS-C).

Care sunt cele mai utile accesorii? 

Carduri SanDisk Extreme pro.

Filtre Hoya: protecție, polarizare, neutre.

Expodisc.

Flash-uri Godox și emițătoarele Xpro, X2T, receptoare X1R.

Trepiede: Manfrotto, Giottos, WeiFeng.

 Ce geanta/rucsac folosesti?

Genți: Genesis, Lowepro, Tenba (în ordine alfabetică);

Rucsaci: Think Tank.

Beneficiaza de la pachetele recomandate de Radu Grozescu
Kit Nikon - On a budget
Kit Nikon - Calatorie
Kit Nikon - Obiective
Kit Tamron - Obiective pentru Stories

Alți membri