Review – Canon EOS 700D
As putea incepe cu “700D’’, fratele mai mare al lui 100D, dar nu, o secunda va rog! Desi dispun de virtual aceeasi tehnologie aceste camere sunt destul de diferite… numai daca iei in considerare ca monitorul lui 700D e orientabil si addictive, cum ar zice englezul – iata, am zis-o, eu! dependentul de vizorul optic! Insa odata ce constati cu cata usurinta faci unele imagini in unghiuri foarte dificile intelegi de ce se face atata caz de aceste ecrane. De ce nu migreaza si la seriile profesionale n-as putea spune precis, banuiala mea e ca-i vorba de soliditatea pe care o pretind profesionistii. Uite, de exemplu imaginea asta:
… da, se putea face si cu vizorul optic, dar asta presupunea sa pui un genunchi in pamant, chestie la care poate nu esti dispus cu hainele “de oras”… ar mai fi de spus, insa ca nici monitorul asta nu poate face minuni. Fiind si touch screen el se umple de urme de deget si va fi destul de greu de vizualizat in zile foarte insorite.
Hai sa vedem mai intai cam pentru ce categorie de utilizatori ar fi bun Canon 700D. Constructorul il descrie ca fiind “the flagship of its entry-level consumer DSLR camera line-up”, practic cel mai bun dintre camerele entry level, deci aparatul poate fi folosit foarte bine de catre amatorii pasionati, dar si in aplicatii profesionale – bineinteles in anumite limite sau ca aparat de back-up. Monitorul vari-angle ii va ajuta pe utilizatorii mai pretentiosi la realizarea imaginilor cu aparatul deasupra capului – fotoreportaj/ fotografie de concert – sau in unghiuri interesante/ dificile, unde cu un monitor normal ai trage ‘’ghicind’’ incadrarea. Funky, cu o interfata foarte prietenoasa, dar si cu posibilitatea atasarii unui grip! Da, ati citit bine:
Nu-i asa ca se schimba lucrurile? Gripul il face pe 700D utilizabil in conditii grele, unde gasesti curent mai greu ca sa-ti incarci acumulatorii si deja asta il face util intr-un sistem mai complex. Sa nu uitam de asemeni de cele 5 cadre pe secunda de care e capabil!
Design
Canon 700D se inscrie in noua tendinta de design de la Canon, cu forme mai rotunjite, dar simpatice. Construit pe un sasiu de otel acoperit cu policarbonat in combinatie cu fibra de sticla. Invelisul exterior a fost imbunatit fata de predecesori, nu mai e asa plasticos 🙂 ba chiar are zone in care materialul imita textura pielii, contribuind la usurinta cu care poti tine aparatul in mana.
Interfata/ ergonomie
Acesta e ecranul Quick Menu, care salveaza un pic situatia pentru ca aici voiam sa va fac cunoscuta principala mea obiectie referitoare la ergonomie. Fata de mezinul familiei, 100D, care a inlocuit o multime de butoane cu functii pe touch screen, 700D pastreaza configuratia clasica a butoanelor de la seria entry level EOS. Si o face cu gandul la utilizatorii mai entuziasti, carora le place sa se joace cu setarile. Numai ca butoanele sunt cam mici si fara prea mult relief. Astfel, pe intuneric sau cand nu vrei sa-ti iei ochii de la scena pe care o fotografiezi va fi destul de greu sa faci setari. Iar eu am maini destul de mici :). In rest numai de bine! Oricine a folosit un EOS mai vechi se va simti ‘’acasa’’ si va putea sa foloseasca aceasta camera aproape instant.
Ce ar fi nou?
Fata de inaintasul 650D, tehnologia ramane in mare parte aceeasi – 18 MP, procesorul Digic 5. Apar totusi si noutati: astfel, atunci cand folosesti filtrele creative – aceleasi ca la 100D – rezultatele pot fi previzualizate pe ecran atunci cand tragi in Live View. Este totusi o facilitate numai pentru JPEG – nu poti avea un RAW ‘’curat’’ si un JPEG procesat :). Poti insa folosi acelasi filtru dupa ce ai facut imaginea si atunci aparatul va pastra si fisierul neprocesat si cel cu filtru.
Mici schimbari care te ajuta insa foarte mult sunt si la ergonomie. Astfel textura din anumite zone te ajuta sa tii aparatul iar rotita de moduri se poate roti acum 360 de grade – la 650D ajungeai intr-un punct de unde trebuia sa te intorci. De asemeni literele nu mai sunt numai vopsite, ci au si relief pe aceeasi rotita de moduri. Toate astea contribuie la senzatia generala de calitate.
Courtesy Canon
Canon sustine de asemeni ca a imbunatatit functia de autofocus atunci cand se foloseste Live View sau se filmeaza insa, eu va sfatuiesc, daca vreti sa fotografiati subiecte in miscare, sa folositi in continuare vizorul optic. Autofocosul ‘’clasic’’ e mai rapid si beneficiati de 5 cps. Acesta dispune de 9 puncte de focus in cruce – deci sensibile si la pattern-uri orizonatale si la cele vertical – si asta se simte! 700D este rapid si precis cand folositi autofocusul clasic. Cand treceti in Live view – puteti face focus punind efectiv un deget in punctul de pe ecran unde doriti realizata focalizarea – o sa simtiti insa ca aparatul devine mai lent.
Iata acum cateva imagini cu care Canon 700D demonstreaza cat de bine se descurca in conditii destul de de dure de lumina: constraste mari, zone umbrite vecine cu zone foarte lumionoase etc.
Filtrul Miniature folosit “altfel”, la un portret.
ISO 3200, in conditii reale, adica nu ce vedeti in tot felul de teste pe net. In general, in conditii reale o sa aveti zone cu umbre sau cu aceeasi culoare unde zgomotul apare mai urat decat intr-un test controlat de studio. 700D insa se comporta foarte bine!
Inca odata ISO 3200… foarte bine controlat zgomotul – mai ales pentru un captor APS-C.
ISO 12800! O valoare care numai acum 3-4 ani parea science-fiction! Iata ca un entry–level actual pe numele sau Canon Eos 700D se descurca onorabil. Ok, 12800 e mai mult pentru ‘’depanare’’, cand tii neaparat sa ai o imagine in conditiile respective, insa uite ca 700D chiar poate.
Imaginea asta e facuta cu Handheld Night Shot pe care il gasiti in modul Scene. Aparatul va presupune – corect in 99% din cazuri – ca nu avem un tripod/ trepied la noi si va face o secventa – foarte rapida – de 4 imagini pe care la combina. Daca va spun ca imaginea asta e trasa tot la ISO 12800, veti observa imediat diferenta fata de cea dinainte. Trasa la acelasi ISO.
Ce e de remarcat referitor la toate imaginile: NU sunt prelucrate, sunt postate aici exact cum au fost luate – in afara de un lejer crop la cateva din ele.
Despre filmarea Full HD 1080p cu Autofocus continuu, nimic de zis. Calitatea imaginii e foarte buna, kudos Canon, partea cu AF continuu insa se mai ‘’poticneste’’ din cand – in anumite conditii, mai ales cand backgroundul e mai luminos decat figura filmata.
Concluzii
Extrem de usor de folosit, cu comenzile ergnomice care pot fi foarte usor accesate/ dublate si pe ecranul cu functie touch, compact si cu obiectivul de kit STM – silentios si la filmare – Canon 700D se dovedeste foarte polivalent. Sa mai adaugam si ingrediente ca AF-ul continuu la filmare, si faptul ca e compatibil Eye-Fi – permite transferul imaginilor prin wireless (wifi ) cu ajutorul cardurilor Eye-Fi.
Nu in ultimul rand, ecranul vari-angle iti permite unghiuri la care, cu un aparat normal, nici nu te-ai fi gandit ca poate :). Si va mai spun de Feature Guide, eeextrem de util si fluent, care te ajuta sa intelegi cum o sa actioneze aparatul cu setarile respective. Foarte util!
De ce ai vrea sa-ti cumperi Canon Eos 700D?
AF rapid, filter creative cu care poti sa te joci, in fine un DSLR la un pret ok – zic asta si in comparatie cu multe mirrorless-uri, fata de care nu e cu mult mai mare.
Nu uita insa de bugetul pentru obiective! Cu cat mai bune cu atat mai bine.
De ce nu ai vrea sa-l cumperi?
Daca vrei o rezolutie mai mare, daca vrei controale mai pro sau un vizor mai mare/ luminos.
Un articol de Mircea Oculeanu
Echipament utilizat:
6 comentarii
Aproape toate pozele din review sunt inclinate spre dreapta.
In primul rand va spun ca va apreciez munca si calitatea informatiilor transmise de pe acest blog;dar va rog faceti ceva ca aparitia comentariilor sa apara imediat,deoarece este frustranta aparitia acestora dupa un asa lung timp.
Unii dintre noi pot accesa site-ul doar in anumite perioade de timp(sfarsit de saptamana) .
Va multumesc!
Ca posesor de EOS 700D va spun ca jucarica asta asta stie sa faca fotografii mult mai frumoase decat cele prezentate aici. De fapt … mult mult mai frumoase! 🙂
Iar pretul aici mi se pare dubios de mare. Eu l-am luat cu 719 EUR in care am avut si un card de 64Gb inclus. 😀
salut MIRCEA. Am si eu o rugaminte : sa-mi spui ce setari de culoare ai setat , eventual ceva modificari la setarea respectiva./ multumesc.
salut. la focalizare au fost folositi toti senzorii sau ai mers pe cel central ? multumesc !
Mi-a placut foarte mult cum a prezentat Dl. coleg aparatul DSLR EOS 700 D.