Review Canon SX 280 HS
Segmentul camerelor de vacanta o duce destul de bine ca vanzari si asta pe fondul scaderii generale pe frontul compactelor. Cauza: aceste camere ofera mai mult decat o compacta obisnuita sau decat un smartphone. Si asta numai daca ne gandim la zoom-urile din aceasta clasa.
Canon SX 280 HS de exemplu, cu zoom-ul ei 20X. Nu arata radical diferit de camera anterioara din serie, ba chiar foloseste acelasi senzor CMOS retroeclerat de 12.1-megapixeli, 1/2.3-inch. Asemanarile se opresc insa aici pentru ca “sub capota’’ au aparut noutati majore!
Canon a ales sa lanseze noul procesor Digic 6 pe aceasta compacta!! Pentru un captor mititel ca asta? O sa va intrebati dar de ce? Raspunul pare sa fie: VITEZA… este foarte rapid si nu numai la focus. Poate trage pana la 14cps, in modul High-Speed Burst HQ. Canon e inventiv la astfel de denumiri. Dar mai sunt noutati. De exemplu e primul aparat din seria SX dotat cu Wi-Fi – inscriptia e pusa cu mandrie pe partea frontala a aparatului – iar filmele nu mai sunt MOV ca la modelele anterioare ci MP4. De asemeni, acum livreaza 1080p la 30 si 60 frame-uri pe secunda vs numai 24 frame-uri pe modelul anterior. Dar aceste imbunatatiri sunt doar inceputul…
Trebuia insa sa incep cu asta: m-am bucurat ca un copil care primeste o noua jucarie cand am desfacut acest Canon din cutie. Iti da din prima senzatia de lucru bine facut, este elegant, placut la atingere. Rotita de moduri amplasata pe spatele aparatului ii da un aer de device profesional, solid, cu care poti face chestii interesante. Senzatia este completata de aprinderea aproape instantanee a ecranului, foarte luminos. Este de altfel primul compact cu care am putut trage in plin soare fara sa fiu obligat tot timpul sa-i ‘’umbresc’’ monitorul cu mana. Prima impresie a fost confirmata si de calitatea fonturilor folosite la afisarea meniurilor. Ce mai, un aparat cu care-ti face placere sa interactionezi, sa te plimbi si sa tot faci imagini! De altfel, vom vedea in cele ce urmeaza ca specialistii de la Canon au ‘’indesat’’ ceva tehnologie in modelul asta, lucruri care vor migra si la alte modele din gama si, probabil, la DSLR-urile care vor urma. Ooops, am spus-o! Da, o parte din tehnologia asta ar fi tare buna si pe DSLR-uri! V-am spus deja de cele 14cps dar ar mai fi si stabilizarea optica, care pe mine m-a uimit! Am incercat sa ma lamuresc din mai multe surse ce aduce nou stabilizarea asta. Site-uri prestigioase de afara spun ca asigura stabilizarea pe 5 axe (whatever that means), iar unul dintre site-urile Canon inceara sa ne lamureasca cu ceva info despre aceasta stabilizare. Ca ar avea efecte tilt& shift si anti rotatie stanga-dreapta . Tot ce va pot spune e atat: trebuie sa vedeti cu ochii vostri ca sa va lamuriti cat e de buna!!!
Urmatoarea secventa e trasa din mana, mergand pe strada!
Sa ne intoarcem la ce e ‘’sub capota’’ lui SX 280.
Noutatea cea mai importanta este procesorul! Noul DIGIC VI. Canon sustine ca e cel mai avansat procesor al sau. Si pentru SX 280 asta inseamna posibilitatea de a trage de la ISO 80 pana la ISO 6400.
De asemeni, aparatul poate livra imagini mai curate la ISO 1600 decat modelul anterior la ISO 400… Ok, greu de verificat ce spun oamenii de la Canon pentru ca nu am dispus si de modelul anterior pentru a face comparatia, dar asta poate deja trezi interesul multor fotografi mai pretentiosi. In plus, a crescut viteza de reactie a camerei si asta va pot confirma. In situatii standard de fotografiere SX 280 este rapid si raspunde foarte bine la comenzi. Pe strada, sau atunci cand fotografiezi copii, stiti cat de rapid se misca copiii, camera s-a comportat admirabil. Sa ne ocupam acum si de….
Design
Dupa cum vedeti, nimic deosebit la prima vedere. Realitatea e ca nici o fotografie nu-i face dreptate lui SX 280, formele usor rotunjite si proportiile il arata mai putin ‘’patratos’’ decat e in realitate. Este elegant si un pic mai mare si mai greu decat la prima impresie. Micul grip de pe frontul aparatului ajuta foarte mult cand tii aparatul in mana perioade lungi de timp.
Din spate iar nu exista surprize, in afara de amplasarea rotitei de moduri, nu prea am mai vazut-o pusa acolo. In pozitia asta e foarte practica si te ajuta mult ca o vezi direct, pentru a afla in ce program/ mod esti. E una dintre micile chestii care–ti fac viata mai usoara aproape fara sa-ti dai seama. Te intrebi de ce nu le-a dat si altora prin cap pana acum.
Performante
Sa incepem cu zoom-ul de 20X. E chiar impresionant sa ai zoom 20X pe un corp atat de mic, mai ales ca porneste de la focala de 25mm, suficient de wide pentru a realiza imagini impresionante atat in spatii inguste, imagini de familie, dar si in orase pe care le vizitezi sau peisaje unde ai nevoie de cadre largi. Aaaa, si ajunge pana la 500mm!!
Iar cu tehnologia ZoomPlus, focala maxima e impinsa pana la 40X (1000mm).
Imaginea e facuta din mana! cu ZoomPlus, intr-o noapte dinainte de SuperMoon.
Puteam folosi si un minitrepied ca acesta pentru imaginea anterioara dar am fost interesat cam cat poate tehnologia in momentul asta… L-am avut la dispozitie pe Fancier Mr. Clamper prin amabilitatea celor de la F64, dar l-am folosit in alte cateva situatii.
Foarte practic, foarte mic, foarte usor, ideal pentru luat in calatorii. Atunci cand vreti sa realizati imagini mai ales la rasaritul soarelui sau mai pe seara, avand un astfel de device va mariti mult sansele de a avea imagini sharp chiar atunci cand lumina e scazuta.
Diafragma maxima este f/ 3,5 iar cea minima f/6,8 (in capatul tele), valori normale atunci cand zoom-ul este asa mare. De retinut ca functia rafala ultrarapida, 14 cps are si limitari. ”Tine” numai pentru o serie de 7 imagini si setarile vor ramane cele de la prima imagine – ma refer la expunere, diafragma si focus.
Exista si o functie rafala ‘’normala’’ cu 3,5 cps, iar aparatul va face setari la fiecare imagine.
Sa mai amintim si despre GPS-ul cu care e dotat. De notat: nu in toate tarile in care calatoriti e permisa folosirea GPS-ului. Odata utilizata functia, veti putea vizualiza pe calculator traseul pe care l-ati facut si imaginile aferente cu ajutorul softului Map Utility, care vine pe discul care cuprinde si alte softuri utile pentru aparat.
Va spuneam ca exista o inscriptie Wi-Fi pe frontul aparatului. Chestia e ca, spre deosebire de alti producatori, Canon s-a hotarat sa ‘’stoarca’’ tot ce se poate din aceasta utilitate. Ok, utilizarea uzuala este descarcarea imaginilor pe device-uri din… jurul tau, recte telefoane, laptopuri, tablete etc… Numai ca aici, in cazul lui SX 280 se poate merge mult mai departe. Daca downloadezi CameraWindow app din App Store sau Google Play poti sa-ti folosesti telefonul sau tableta ca remote pentru SX 280. Cool nu? Astfel, poti sa-ti folosesti telefonul pentru geotaggingul pozelor, sa-ti faci back-up al imaginilor pe un site sau un computer sau poti printa daca ai in preajma o imprimanta cu wi-fi… toate aplicatiile astea iti vor tine si copiii fericiti…
Ce vreau sa spun cu toate astea? Ei bine, atunci cand ai in mana un DSLR te concentrezi pe anumite caracteristi ale acestuia. Cumva e natural sa se intample asta, e un device dedicat productiei de imagini cat mai bune. Cand il ai pe SX 280 HS in mana, deja te poti integra intr-un ecosistem si asta face lucrurile foarte interesante. Ma gandesc numai la aplicatiile pentru fotojurnalism si deja parca privim altfel lucrurile…
Iata si cateva imagini:
Interfata/ ergnomie
Interfata este impecabila, cei de la Canon insista si pe imbunatatirea fonturilor. Insista, pentru ca noul procesor Digic VI permite performante spectaculos mai bune si in ‘’sectoare’’ la care nu te-ai fi gandit, dar care consuma resurse (inclusive povestea cu fonturile). Cert este ca atat ecranul LCD – foarte vizibil/ lizibil – cat si aranjarea meniurilor si felul cum se vad toate asta concura la usurinta folosirii aparatului. Si cumva aceasta camera iti livreaza si o senzatie de premium, destul de greu de gasit in clasa asta. Atentie insa! Exista mai multe tipuri de meniuri, functiile unora se suprapun si pentru a testa ‘’trilioanele’’ de posibilitati pe care SX 280 le ofera iti trebuie un timp de acomodare. Sfatul meu e sa nu plecati direct la drum, ci sa va acordati 2-3 zile pentru ‘’imprietenire’’.
Ar mai trebui spus ca pentru un zoom 20X pe o camera compacta, SX 280 este neasteptat de subtire si manevrabila.
Canon si-a ascultat in sfarsit cumparatorii si in privinta blitzului, care la modelele anterioare iesea cand ‘’vroia’’ el sau, in functie de model, chiar la pornirea aparatului. Acum blitzul iese numai cand dai comanda in sensul asta.
Spatele aparatului este dominat de ecranul cu rezolutia de 461k. Mie mi s-a parut admirabil, chiar daca nu are cea mai mai rezolutie din clasa. As fi fost curios cum ar fi fost ecranul ala daca ar fi avut si functia touch. Sunt momente in care, dupa ce te-ai jucat cu touchscreenurile pe care de altfel Canon le pune deja pe cateva DLSR-uri, cu o implementare foarte buna, as fi dorit aceeasi functie si pe SX 280. Ar face mult mai usoara mutarea punctului de focus. Pe de alta parte numai Panasonic Lumix ZS30 / TZ40 ofera touchscreen in clasa asta.
Atunci cand compuneti o imagine, daca apasati butonul DISP puteti alterna un ecran curat, fara informatii, cu unul care ofera informatiile despre setarile aparatului. Puteti de asemeni afisa o grila care respecta ‘’regula treimilor” – asta se realizeaza din meniu. Foarte utila pentru cei ca mine, care nu sunt in stare sa tina ‘’orizontul drept’’.
Iata un exemplu despre posibilitatile obiectivului Canon cu 20x. Detaliul de mai sus si…
… distanta la care eram. Am fost incantat insa si de cat de bine s-a descurcat aparatul cu redarea scenei: culorile si constrastul sunt minunate!
Inca gasesc chestii pitoresti in Bucuresti. Iar SX280 te ajuta mult in ‘’decuparea’’ de astfel de colturi colorate de oras.
Atentie, obiectivul e foarte bun dar in capatul wide – la 25mm – deformeaza. E firesc si puteti folosi asta in avantajul vostru… sunt momente cand astfel de perspective produc imagini interesante.
Aici am lasat aparatul sa se descurce singur si a facut o treaba spectaculoasa, imaginea e ceva mai dramatica decat ce vedeam cu ochiul liber, asta propabil si din cauza captorului mic.
Cateva minute mai tarziu..
Daca ar fi sa comparam Canon SX280 HS cu aparatele din gama superioara, IXUS, observam ca SX280 dispune de modurile creative, se poate trage si complet manual, din pacate nu si RAW.
Aparatul dispune de asemeni de modurile destinate incepatorilor sau celor care nu sunt interesati neaparat de partea tehnica a fotografiei. Avem modurile scena, filtrele creative si chiar un foarte interesant Hybrid Auto mode. Ce face acesta? Filmeaza mici clipuri inainte ca cel care foloseste camera sa declanseze, clipuri pe care la sfarsitul zilei le asambleaza intr-un Movie Digest. Serious fun daca ziua a fost interesanta… pacat ca aceasta functie NU se poate folosi impreuna cu altele, practic daca iti doresti un Movie Digest trebuie sa lasi aparatul pe modul asta. Avand in vedere timpul scurt petrecut impreuna nu mi-am permis sa las aparatul o zi intreaga pe functia asta…
Am mai mentionat filtrele digitale ( creative). Cam orice camera in productie la ora actuala le ofera asa ca n-o sa mai fac o lista cu ele – e chiar lunga – nu va ramane decat sa va jucati si sa va bucurati de rezultate!
Va las sa ghiciti care mod a fost folosit la aceasta imagine…
Acelasi mod, intr-o situatie obisnuita. Modul Miniatura, bineinteles.
Modul Toy Camera, care vigneteaza ‘’in camera’’, insa produce rezultate foarte interesante, l-am folosit adesea.
De asemeni, foarte folositul FishEye:
Ne intoarcem la Miniature… folosit de data altfel… acest mod da tot felul de efecte interesante. E adevarat, sunt situatii de fotografiere unde iti trebuie mai multe incercari pana reusesti ce ti-ai propus.
Modul Monocrom ii da brusc Bucurestiului un aer de anii ’80…
La aceasta imagine am fost curios cum se descurca blitzul sa scoata din umbra ceva detalii. Contrejour, cu soarele inca destul de puternic, blitzul s-a descurcat foarte bine. Util in astfel de situatii…
Iata si o situatie cu un “flare’’ de toata frumusetea. De mirare insa este faptul ca e singura data cand am intalnit acest fenomen cu acest obiectiv!
Ora de siesta.
Iata si o imagine la realizata la ISO 1600:
Progresul e vizibil fata de aparatele anterioare, iar pentru internet puteti trage destul de bine si la ISO 3200.
Ca orice Canon care se respecta, SX 280 HX filmeaza. Full HD, 1080p la 30 si 60 frame-uri pe secunda vs numai 24 frame-uri pe modelul anterior. Aici voiam sa ajung: modul “film cu super-incetinitorul”. Practic aparatul filmeaza la 60 frame-uri pe secunda iar redarea va fi cu ‘’incetinitorul”, efect foarte interesant pe care probabil veti dori sa-l inserati in filmele voastre.
Sa facem acum o scurt recapitulare. Ce va ofera Canon SX280 HS?
• Conectivitate WIFI
• Zoom 20x (25–500 mm echivalent in format 135)
• Senzor CMOS cu retroiluminare de 12 Megapixeli
• Procesor de imagine Digic 6
• Stabilizare de imagine Intelligent IS
• Ecran LCD de 3.0″ cu 461,000 puncte
• Filmare Full HD (1080p cu 60 fps)
• Conectivitate HDMI
• Moduri de expunere manuale
De ce ai vrea sa-ti cumperi Canon SX280 HS?
Polivalenta, calitatea imaginii, conectivitate, zoom…
De ce nu ai vrea?
Poate daca ti-ai dori un captor mai mare, desi SX280 HS compenseaza foarte bine cu procesorul Digic 6.
Un articol de Mircea Oculeanu
Echipament utilizat:
Etichetă:aparat foto compact, Review
1 comentariu
Mircea, daca tot ai vorbit de modelul precedent, te rog sa raspunzi la urmatoarea intrebare: de ce ai vrea sa iti cumperi Canon SX280 HS in loc de Canon SX240 HS, la un pret aproape la jumatate? Mie mi se pare ca nouazecisi (sa zic: noua?) la suta din review se aplica si la celalalt, dar nu asta rezulta din ce am citit, ci dimpotriva.
O alta intrebare: filmul cu incetinitorul de mai sus la ce rezolutie si la cati fps e filmat?