Review Fuji S2800
Pentru mine personal Fujifilm va ramane prima dragoste. Ideea de a testa acest aparat a venit revazand fotografiile create cu ceva ani in urma cu primul meu aparat de fotografiat – Fuji S5600. Pe atunci un bridge cu zoom de 10x si un senzor CCD de 5mpx avea sa imi puna bazele fotografiei, fara nici o limitare din punct de vedere al principiilor fotografice.
Fuji S2800 este un aparat foarte similar, si intrebarea poate veni inevitabil: Cum un aparat la un pret asa de accesibil poate fi de-ajuns sa te ajute sa intelegi tehnica fotografica?
Este suficient deoarece acest aparat, in ciuda faptului ca este mic si accesibil la pret, ofera posibilitatile unui aparat foto profesional DSLR ca si control si setari. Insa spre deosebire de DSLR-uri, acest aparat este totusi gandit pentru amatorii ce isi doresc o calitate buna, astfel optiunile automate si presetarile sunt bine puse la punct.
Rezolutia
Ca si specificatii, ca nu putem sa nu le trecem in revista, Fujifilm S2800 ofera o rezolutie de 14 Mpx, pe un senzor CCD de1/2.3″. Dimensiunea fizica a acestui senzor este poate cea mai intalnita pe aparatele compacte. Iar rezolutia de 14 mpx este arhi-suficienta pentru printuri mari si pline de detalii. De asemenea daca cumva vreodata zoom-ul nu este suficient sau pur si simplu vedem ulterior o alta incadradura, aceasta rezolutie ne permite sa taiem ulterior din poza, si totusi sa pastram o rezolutie suficienta pentru printat.
Zoom-ul optic
Insa marele avantaj al acestui aparat este cu siguranta zoom-ul optic de 18x care permite apropierea subiectelor de la departare, si pastrarea detaliilor in acelasi timp. Un avantaj bine venit in orice vacanta, calatorie cand subiectele de la departare nu sunt foarte accesibile.
Stabilizarea de imagine
Blocul optic este ajutat in paralel de un Sistem de stabilizare optica care ajuta aparatul sa ofere imagini clare, nemiscate chiar in conditii de iluminare slabe.
Modurile auto si scenele presetate
Ca orice aparat compact, si acesta ofera o multitudine de posibilitati automate, menite sa identifice situatia fotografiata si sa faca setarile corecte pentru rezultatul dorit.
Pe langa modul automat standard, acest aparat include si un mod automat marca Fuji – SR Auto – ce este responsabil sa identifice situatia de fotografiat cu o acuratete sporita si sa faca setarile necesare pentru obtinerea unui rezultat cat mai bun. Cum functioneaza? Practic daca dorim sa facem o fotografie macro, de detaliu, in modul Auto standard ar trebui sa facem noi aceasta setare, sa ii spunem aparatului ca vrem sa fotografiem un detaliu. Insa in modul SR Auto aparatul “simte” singur acest lucru si selecteaza automat modul Macro. Acest mod este foarte util deoarece salveaza utilizatorul de grija setarilor.
Insa, cand consideram ca aparatul nu alege cea mai buna scena presetata si vrem sa o facem singuri avem modul SP (Scene Presetate) si aici avem o gama larga de situatie de unde putem alege exact ce ne dorim, iar aparatul va alege setarile cele mai potrivite pentru acele situatii: Zoom Bracketing, Natural Light & with Flash, Natural Light, Portrait, Baby, Smile, Landscape, Sport, Night, Night (Tripod), Fireworks, Sunset, Snow, Beach, Party, Flower, Text.
Modul Panorama
Ne lovim tot mai des de dorinta de a prinde tot intr-un singur cadru, practic daca s-ar putea exact cat vedem cu ochii si mai mult. Astfel acest aparat include un mod menit sa ne satisfaca aceasta dorinta. In modul Panorama aparatul face 3 fotografii si le lipeste ulterior obtinant un cadru mult mai larg. Se utilizeaza foarte usor, pe ecran avand indicatorii necesari ca sa pozitionam aparatul exact unde trebuie pentru ca panorama sa se realizeze cat mai bine.
Modul Video
Se spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte, insa un film cu siguranta in anumite situatii depaseste aceasta zicala. Astfel aparatul este pregatit sa ofere imagini video de inalta definitie (HD 720p) cu sunet si cu posibilitatea utilizarii zoom-ului optic in timpul filmarii.
Modurile P, S A, M si C
Aceste moduri sunt cele intalnite standard pe orice aparat profesional DSLR. Aici totul depinde in mare parte de noi. Aici putem da frau liber imaginatiei si utilizand diverse setari putem obtine efecte interesante si uneori imposibile in modurile automate. Unul dintre ele, practic cel mai des utilizat, este timpul de expunere prelungit – ideal pentru fotografia de noapte – acest aparat oferit pana la 8 secunde de expunere pe o singura fotografie.
Fotografierea continua – rafala
Fiind un aparat de familie, este foarte important sa surprindem fiecare moment – fie ca suntem in parc cu copiii care alearga, fie ca fotografiem evenimente rare trebuie sa ne asiguram ca nu ratam scena. Astfel aparatul are cateva moduri de fotografiere continua, fiecare pentru situatii diferie: fie o declansare ceva mai lenta insa pastrarea celei mai bune calitati, fie o declansare foarte rapida (10 – 20 de cadre pe secunda) la o calitate mai redusa.
Vizarea – LCD si vizor digital
Pentru a fi sigur ca surprindem exact ce ne dorim avem nevoie de un ecran calitativ, si cu cat mai mare cu atat mai bun. Astfel Fujifilm Finepix S2800 incorporeaza un LCD de 3″ cu o rezolutie de 230.000k. Insa nu putine sunt situatiile cand ne aflam in soare puternic, iar LCD-ul clar nu mai e o optiune – pentru aceste situatii avem un vizor optic ce afiseaza exact ce este afisat si pe LCD-ul mare si care ne ajuta sa incadram si sa fotografiem atunci cand LCD-ul nu este o optiune. Este de asemenea o varianta foarte buna pentru a salva energia bateriilor.
Blitul
Fie ca ne fotografiem prietenii la o petrecere sau contra soarelui, un blit este de nelipsit. Cel de pe Fuji S2800 este suficient pentru ambele cazuri si ofera o iluminare egala ce acopera intreg cadrul. De asemenea exista optiuni pentru eliminarea efectului de ochi rosii, ce pot aparea mai ales cand utilizam zoom-ul optic de 18x.
Focalizarea
Personal am fost placut impresionat de sistemul de focalizare al acestui aparat. Pe langa optiunie oferite (focalizare continua, urmarire de subiect), principalul lucru care m-a impresionat a fost viteza acestuia, chiar si in conditiile de iluminare slaba, in cazul de fata la concert. Si cand lumina chiar este insuficienta, sau nu este deloc, aparatul este dotat cu o lampa de asistate AF.
Sensibilitatea ISO
Unul din principalele motive pentru care din ce in ce mai multi utilizatori tind spre camere mai mari, DSLR-uri este pentru ca acestea ofera o calitate superioara a imaginii la o sensibilitate ridicata, unde aparatele compacte se comporta destul de slab. Pe camera anterioara detinuta de la Fuji, S5600 nu puteam trece de treapta de ISO 200, fotografia devenind inutilizabila. Ramasesem cu aceeasi frica, insa testand aparatul la fiecare treapta am observat ca in plaja ISO 100-800 se poate utiliza, rezultand fotografii utilizabile.
Alimentarea
Alimentarea camerei se face cu 4 baterii / acumulatori tip AA. Acest tip de alimentare vine cu avantaje si dezavantaje. Dezavantajul este ca 4 astfel de baterii ofera o energie mai scazuta fata de un acumulator dedicat si sunt foarte sensibile cand vine vorba de temperaturi scazute. Insa avantajul imens al acestor baterii este ca se gasesc peste tot. Fie ca suntem intr-un loc unde nu avem acces la priza, fie ca ramanem in mijlocul zilei de vizitat fara baterii, acest tip de baterii AA se gasesc la fiecare magazin, in fiecare tara de pe Pamant.
Eu am testat acest aparat utilizand acumulatori Maha Imedion de 2400Mah. Acesti acumulatori au marele avantaj ca nu se descarca in timp. Astfel daca incarcam azi acumulatorii, si peste un timp indelungat dorim sa facem o fotografie spontana, vom fi siguri ca acumulatorii sunt incarcati si nu vom rata acel cadru. Cu un astfel de set am facut aprox. 300 de cadre – combinate cu blit si cu ecranul LCD de 3″.
Memoria
Cardul utilizat de acest aparat, este binenteles Secure Digital sau SD. Este compatibil cu tipurile SDHC si SDXC, astfel fara limita de capacitate. La test am utilizat un card Sandisk Extreme PRO SDHC de 16Gb 95Mps scriere, pentru a fi sigur ca voi avea un raspuns cat mai rapid al camerei si pentru a testa de asemenea viteza de scriere a acesteia.
Dezavantaje
Am tot vorbit de bine de acest aparat, si pe buna dreptate. Insa trebuie sa fim cinstiti si sa subliniem si dezavantajele acestui aparat si punctele unde ar fi putut fi mai bun.
1. Filmarea cu sunet – aparatul are constant, cat sta aprins (cu sau fara stabilizare) un mic zgomot, care din pacate se simte in sunetul filmarii (nu este foarte deranjant si se observa doar cand nu exista sunet ambiental). Insa ce se simte foarte mult si se inregistraza pe filmare este sunetul facut de obiectiv cand se face zoom. Aceasta problema este foarte des intalnita la aparate, si nu puteam sa nu o subliniem si aici.
2.Lipsa mod-ului RAW – Aparatul inregistreaza fotografiile numai in modul JPEG. Este adevarat, fiind un aparat de familie, acest mod ar fi destul de rar utilizat. Insa fiind un bridge, cu moduri similare de utilizare cu un DSLR, acest mod RAW ar fi fost bine-venit pentru amatorii entuziasti care vor sa experimenteze mai mult taina post-procesarii.
3. Viteza de scriere redusa pe card – in modul rafala. Am intampinat ceva probleme in modul rafala, deoarece dupa cateva cadre aprox 4 la rezolutie maxima, camera se bloca pentru a inregistra imaginile deja facute. Mi-ar fi placut o scriere ceva mai rapida pentru a nu rata anumie momente.
4. Lipsa unei monturi de filtre
Concluzie
Per total foarte impresionat de acest aparat. Ofera un raport calitate/pret imbatabil, iar limitarile acestui aparat sunt destul de sus. Ideal pentru calatorii, familii sau amatori entuziasti ce vor sa experimenteze fotografia fara o investitie imensa.
Echipament utilizat:
2 comentarii
dezamagit de calitatea pozelor. raman la F 6500 fd-ul meu…. Older but golder
Referitor la primul paragraf („… fara nici o limitare din punct de vedere al principiilor fotografice.“): puteai aplica legea lui Scheimpflug la pozele făcute cu S5200?