Review Fuji X-Pro 1 și Fujinon XF 35mm f/1.4 R
Fotograful Paul Curuti a facut un review al camerei foto mirrorless Fuji X-Pro 1, respectiv al obiectivului Fujinon XF 35mm f/1.4 R
Recent, am fotografiat un turneu de muzică clasică în Olanda și Belgia și înainte de a pleca, cei de la F64 au fost foarte amabili și mi-au trimis flagship-ul celor de la Fuji, X-Pro 1, împreună cu obiectivul de 35mm Fujinon XF 35mm f/1.4 R.
În ziua cand trebuia sa plec era multă agitaţie, încă mai aveam multe de rezolvat, bagaj de făcut. La un moment dat a ajuns coletul și cu toate că mai aveam multe de făcut, nu m-am putut abţine si l-am deschis, am identificat cutia cu obiectivul și de îndată ce am deschis-o am văzut un obiectiv cu design frumos iar când l-am luat în mana mi-a dat senzaţia de un obiectiv foto de calitate, construit din metal. O surpriză plăcută a fost să văd parasolarul, construit tot din metal și mi-a adus aminte de obiectivele celor de la Leica.
Apoi a urmat body-ul, am deschis cutia și am scos prima dată accesoriile și le-am pus deoparte apoi am luat body-ul și l-am scos din punga de protecție: nu vreau să exagerez, dar parcă s-a făcut puţin mai multă lumina în jurul body-ului în timp ce îl scoteam din pungă, ca în filme cand deschid piraţii o comoară 🙂 Prima mea reacţie a fost: WOW!!! Am rămas cu ochii larg deschiși pentru ceva timp si mă tot minunam. Un aparat foto superb, începînd cu designul retro care îl are până la materialul folosit și calitatea construcţiei. Pentru că afară era destul de frig, până ca aparatul să ajungă la temperatura camerei m-am tot uitat la cât de frumos arată si cat de bine se simte în mână.
E construit din aliaj de magneziu, nu e uşor ca un aparat construit din plastic dar nici greu, are o greutate potrivită. Se simţea foarte bine în mână dar parcă aș mai fi adăugat un grip. Am continuat sa mă minunez de el încă ceva timp apoi i-am pus bateria și un card, îl pornesc, încadrez subiectul si declanşez: sunetul declanșatorului e unul încet, doar cât să ştii că ai capturat cadrul, apoi am vrut sa vizualiez imaginea pe display și am fost impresionat de cât de bine arăta imaginea pe acel display de 3” cu 1.23 mil. de pixeli.
Caracteristici Fuji X-Pro 1 și Fujinon XF 35mm f/1.4 R
Vizorul optic este unul hibrid, îţi permite să vizualizezi în mod optic sau electronic. Acesta permite magnificarea imaginii și anume dacă foloseşti obiectivul de 35mm ai posibilitatea de a alege sa îţi afişeze cadrul care l-ai vedea printr-un obiectiv de 18 sau 27mm iar cadrul care urmează sa fie captat apare într-un chenar. Vizorul electronic are 1.44 mil. de pixeli și arătă superb. Un mare plus pentru aparat este faptul ca îţi afişează imaginea captată în vizor. Trecerea de la vizorul optic la cel electronic se face foarte simplu prin selectorul poziționat în partea frontală a aparatului, în dreapta obiectivului. Lângă vizor se află senzorul de proximitate care este foarte util atunci când se doreşte schimbarea modului de vizualizare a încadrări, de la display la vizor.
În partea superioară a aparatului foto mirrorless este prezent butonul ON/OFF, declanșatorul, rotiţa pentru setarea vitezei obturatorului, rotiţa pentru compensarea expunerii și butonul Fn (Function) dar și patina pentru bliț extern. În perioada cât l-am utilizat, 99.99% din timp a fost setat pe modul manual, dar am vrut sa testez cum se comportă pe modurile automate și pot spune că o face foarte bine, expunerea este corectă. În modul manual, setarea timpului de expunere se face cu rotiţa dedicată, în trepte de ⅓ iar dacă se doreşte schimbarea timpului de expunere, se poate face prin rotiţa poziționată pe spatele aparatului dar doar până la urmatoarea valoare (+/-), ceea ce în anumite circumstanțe poate fi deranjant pentru unii. Butonul Fn l-am setat pe ISO iar diafragma o schimbam cu ajutorul inelului de diafragmă al obiectivului. Destul de repede am învățat ca butonul ON/OFF poate fi acţionat din greşeală foarte uşor si dacă îl pui în rucsac pornit, rişti sa rămâi cu acumulatorul gol în scurt timp 🙂 În timpul concertelor, pe umărul drept stătea aparatul principal cu un zoom tele iar pe umărul stâng era X-Pro 1 și în timp ce mergeam dintr-o parte într-alta, butonul de compensare a expunerii îşi schimba poziţia cam de fiecare dată din cauza ca se freca de haine și de cele mai multe ori era la valori negative.
Focalizarea automată nu m-a impresionat foarte mult, mai ales în condiţii de iluminare mai slabă sau când trebuia sa focalizez pe o zona cu contrast redus dar cred ca nu prea mulţi fotografiaza în săli întunecoase, slab iluminate; în condiţii de iluminare buna, focalizarea este decentă. Totuşi nu trebuie sa uităm că nu este un aparat destinat fotografiei sportive.
Nu am avut luxul de a fotografia în timpul concertelor cu focus manual ci doar cu focus automat, ceea ce a făcut ca durata de viaţa a bateriei sa fie destul de redusă, numărul de cadre captate cu un acumulator fiind de aproximativ 350. Puţin incomod era si faptul că nu puteam schimba punctul de focalizare fără să accesez butonul AF poziționat în partea stânga jos pe spatele aparatului. Numărul de cadre scădea dacă foloseam vizorul electronic si display-ul pentru încadrare. Stocarea imaginilor se face pe un card SD. Recomand folosirea unor carduri de mare capacitate și mare viteză, fişierele fiind nu tocmai de dimensiuni mici.
Camera foto mirrorless are un senzor CMOS APS-C de 16.3 MP care oferă imagini de o calitate excepţională. Sensivitatea nativă este între ISO 200-6400 și poate fi extins de la ISO 100-25.600. Se comportă foarte bine la valori ISO mari. Cei 16MP sunt mai mult decât destui pentru a realiza un print de calitate de 100x66cm.
Designul retro mi-a oferit avantajul de a fotografia fără sa îi deranjez pe artiştii care se pregăteau de concert sau se odihneau. De cele mai multe ori când îndrepți ditamai aparatul cu ditamai obiectivul montat pe el, cel înspre care îl îndrepți are o expresie facială foarte ciudată, mai ales dacă nu se aşteaptă sa vadă un aparat îndreptat înspre el/ea, cu X-Pro 1 poţi fotografia ştiind ca nu vei deranja. Legat de designul retro, la un moment dat, cineva m-a întrebat dacă trag pe film 🙂
De obicei, în sălile de concert era setat pe ISO 2000, 2.8, 1/125, iar balansul de alb era setat pe auto, dar în cazul în care condiţiile de iluminare erau foarte slabe, nu m-am temut sa cresc valorea ISO si sa deschid diafragma la 1.4, rezultatele au fost bune si atunci.
Chiar dacă este un aparat foto mirrorless cu design retro, are funcţii destul de moderne. Pe lânga faptul ca poate sa fotografieze în condiţii de iluminare scăzută si calitatea imaginii este foarte bună, X-Pro 1 ştie sa filmeze Full HD (1920x1080p) și HD(1280x720p) cu sunet stereo. În cazul în care aparatul nu este pe trepied pentru a asigura o orientare cu planul vertical corecta, camera foto mirrorless X-Pro 1 vine în ajutor cu o nivelă digitală.
X-Pro 1 permite utilizatorului sa aplice imaginii 10 diferite filtre care simulează filmul.
Meniul nu mi s-a parut foarte intuitiv și pentru a formata un card de memorie a durat destul de mult până am găsit în meniu unde pot face asta. Pe spatele aparatului se găseşte butonul Q (Quick Menu) care permite utilizatorului sa acceseze destul de repede cele mai importante funcţii si este foarte util.
Concluzie Review Fuji X-Pro 1 și Fujinon XF 35mm f/1.4 R:
Timpul nu mi-a permis dar nici nu am vrut sa fac teste cu toate valorile ISO sau sa iau în parte fiecare valoare a diafragmei sau genuri de teste extreme sau sa compar aparatul cu alte aparate (cu toate ca lăsa în urma la calitate a imaginii un D300s) si obiectivul cu alte obiective. Aparatul foto mirrorless Fuji X-Pro 1 este un aparat superb, atât ca design și calitate constructivă dar și din punct de vedere al calităţii imaginii iar obiectivul Fujinon XF 35mm 1.4 R îl complementează foarte bine. A fost o plăcere sa fotografiez cu acest aparat. Am reuşit sa trec destul de uşor peste micile lucruri care mă deranjau la început la el.
Dacă fotografiezi evenimente sportive sau în condiţii extreme nu cred ca te-ar putea ajuta prea mult, dar dacă fotografiezi portrete, animale, sau eşti fotograf de strada, îţi recomand acest aparat. Și pentru un fotograf de evenimente ar putea fi de folos atunci când vrea sa scape de DSLR-ul care dă dureri de mână și umăr destul de repede. În timp ce fotografiam cu X-Pro 1, nu o data m-am gândit ca ar putea foarte uşor sa îmi înlocuiască DSLR-ul pentru şedinţele de portret sau când lucrez la un proiect personal.
Etichetă:Fujinon XF 35mm f/1.4 R