Review Olympus OM-D E-M1
Îmi place să călătoresc. Este un fapt. Mai mult de jumătate de an, în fiecare an, mă aflu în locuri îndepărtate, la mii de kilometri distanță de casă.
Totuși, de la primele călătorii m-am confruntat cu o problemă. O problemă grea! S-a întâmplat în repetate rânduri ca rucsacul foto să cântărească mai mult decât cel pentru cală.
Am auzit de mai multe ori fraza “Are you leaving” când plecam de la hostel cu rucsacul foto în spate și cei de la recepție presupuneau că plecăm de tot. De-a lungul timpului, am încercat diverse rețete pentru a micșora greutatea acestui rucsac. Am renunțat la trepied. Am renunțat la obiectivele mari DSLR. Am luat numai obiective manual focus, care sunt mai ușoare. Am încercat să merg numai cu un apărat pe film sau cu o sacoșa de filme după mine.
Totuși, rucsacul foto a rămas greu de fiecare dată. Am încercat să merg cu un compact de calitate după mine, dar calitatea fotografiilor nu m-a mulțumit. De mulți ani de zile încerc să găsesc o rețetă pentru fotografii de calitate la o greutate cât mai mică a aparatului foto. Sistemul DSLR pe care îl foloseam oferea o calitate foarte bună, dar pot spune cu convingere că îmi îndoia spatele. De plecat, nu aș putea să plec într-o excursie știind că am acasă un apărat mai bun care stă pe raft, eventual înconjurat de câteva obiective extraordinare.
Așa că am făcut pasul. Mi-am vândut cu totul vechiul sistem și m-am hotărât să încerc standardul Micro Four Thirds, despre care auzisem numai lucruri bune. Și așa am ajuns la Olympus OM-D E-M1
În câteva cuvinte, standard-ul micro 4/3 presupune o nouă generație de camere foto, sistem mirrorless (adică fără oglindă), cu un senzor ceva mai mic decât al unui DSLR.
De aici putem afla primele caracteristici ale acestor aparate foto. În primul rând, lipsă oglinzii micșorează spațiul dintre obiectiv și 2 senzor, ceea ce permite construirea unor obiective mai mici la aceeași distanță focală. Obiective mai mici cu greutăți mai mici, implicit. Neexistând o oglindă care să se miște la fiecare declanșare, avem mai puține trepidații (la timpi de expunere mai lungi avem șanse să obținem cadre curate, netremurate). Și mai multe cadre pe secundă pentru pasionații de fotografie în rafală (până la 10 în modul af-c).
În același timp, lipsa unei oglinzi elimină posibilitatea de a avea un vizor optic. Rămâne însă un vizor electronic de bună calitate.
Manevrabilitate
Olympus OMD-EM1 moștenește aspectul de la o cameră pe film foarte populară, Olympus OM. Este un apărat solid, rezistent la praf, umezeală şi frig (până la -10˚C), cu o carcasă solidă de magneziu și un aspect retro. Și, totuși, este un apărat mic. Și ușor! Are 497g cu tot cu baterie, iar cu un obiectiv compact (12mm sau 25mm), intră foarte ușor într-un buzunar de la geacă. Tot la capitolul manevrabilitate ar fi și grip-ul cauciucat.
Aparatul poate fi mânuit ca un DSLR, dar cu o greutate considerabil mai mică. Ca și sechele de la folosirea unui DSLR greu, m-am obișnuit să nu mai țin aparatul în jurul gâtului; așa că înfășor cureaua pe mână și las aparatul să stea comod în palmă, cu 3 degete pe grip. Pot spune că OMD-EM1 se comportă exact ca un DSLR, este bine echilibrat. Display-ul este rabatabil și permite folosirea aparatului ca un 6×6. Aparatul are și vizor încorporat, dar eu prefer display-ul rabatat. De multe ori, când te afli în mulțime, este mai ușor să faci fotografii de la 3 nivelul pieptului sau șoldului decât să pui aparatul la ochi. Vei fi mai puțin remarcat și nu vei supără pe nimeni.
În rucsacul foto ocupă foarte puțin loc. Dacă luați 2-3 obiective, aparat și încărcător, veți constată că rămâne loc gol în rucsac. În loc de 4-5 kg de aparatură, veți ajunge să aveți 1kg, iar rezultatele vor fi comparabile.
Și încă un aspect important: aparatul este construit și testat să reziste la praf, umezeală și frig. Am văzut online teste când era spălat sub jet de apă și continua să funcționeze. Eu, personal, nu aș testa așa un aparat care nu este subacvatic, dar e bine de știut că rezistă la câteva picături de ploaie și o doză semnificativă de praf.
Legat de rezistenţa la frig, este garantat să reziste la -10C. Este bine. Eu am folosit aparate foto DSLR până la -30C, iar rezistenţa lor era testată până la +5C. Până la urmă este vorba de umezeala care poate intra în interiorul aparatului, iar la temperaturi negative să crape diverse piese. Blitz-ul este extern, inclus în pachetul de bază. Vreau să spun de la început că nu îmi place lumina artificială. Folosesc foarte rar blitz-ul, așa că nu mă deranjează că acesta nu este atașat de aparat din fabrică.
Principalele caracteristici:
Corp: magneziu, izolat împotrivă umezelii și a
prafului, testat până la -10C.
Grip: încorporat, cauciucat, comod de folosit.
Blitz: extern, inclus în pachet.
Display: rabatabil, poate fi folosit în mod asemănător formatului 6×6, rezoluție 2.360.000px. Poate fi folosit și în modul touch.
Vizor: încorporat, electronic. Standardul mirrorless nu permite vizor optic.
Greutate: 497g.
Rezoluție maximă: 16mp 4608 x 3456.
Senzor: CMOS 4/3, 17.3/13mm.
ISO: 100-25600
Timpi de expunere: 1/8000s a 60s, Bulb.
Stabilizare imagine: pe 5 axe
Blitz: extern, inclus în pachet. Moduri: Flash Auto, Redeye, Fill-în, Flash Off, Red-eye Slow sync (1st curtain), Slow sync (1st curtain), Slow sync (2nd curtain), Manual
Sincronizare blitz: 1/320s (în funcţie de model sau mod)
Performanță
Pentru amatorii de date statistice:
- Aparatul poate realiza cadre la 10fps și la viteze de până la 1/8000s. Timpul de la apăsare a butonului on/off până la pornirea camerei este foarte mic, apropiat de cel al aparatelor DSLR.
- Balansul de alb iese bine în majoritatea cazurilor.
- AF-ul este aproape instantaneu. Atât cu obiectivul de kit, 12-40mm 2.8, cât și cu celelalte obiective testate, 12mm 2.0 și 75mm 1.8. Ca și viteză, este comparabil cu modele DSLR.
- Pentru modul MF, la obiectivul de kit și la 12mm se poate trage ușor rotiţa de focus spre exterior și veți face focusul manual, anulând AF-ul. La 75mm 1.8 va trebui să treceți din modul AF în MF din setările camerei.
- Calitatea fotografiilor este foarte bună. Neașteptat de bună pentru un senzor ceva mai mic decât al unui DSLR. Pot spune că 12mm și 75mm sunt două obiective care se luptă de la egal la egal cu cele mai bune obiective DSLR la ora actuală.
- Rezoluția aparatului este de 16mp, mai mult decât suficientă. Dimensiunea unui cadru JPEG, compresie fine, este de aproximativ 7MB.
- Senzorul CMOS este de bună calitate.
- Sensibilitatea ISO variază între 200-12800 (se poate extinde la 100-25600). Din testele pe care le-am făcut, am obținut cadre acceptabile până la 6400 (depinde de subiect), dar pot afirma cu tărie că până la 3200 calitatea 5 este foarte bună. În situații extreme se poate merge până la 25600, dar calitatea imaginilor va scădea.
- Bateria ține aproximativ 300-350 de cadre, sau de dimineață până seară dacă țineți aparatul pornit și faceți fotografii din când în când. O a doua baterie va fi utilă.
Butoane și setări
La acest capitol, aparatul are câteva butoane prestabilite și câteva configurabile, pentru a avea funcțiile dorite cât mai ușor accesibile. Fn1/Fn2 în combinație cu cele două rotiţe oferă acces facil la 4 funcții la alegere (eu am folosit ISO, diafragma, compensarea expunerii și balans de alb). Butoanele din stânga (de deasupra) oferă acces la modul de calculare a expunerii (matrix, punct, centru) și motorul AF cu cele opt moduri. Ecranul poate fi activat pentru a răspunde la atingere, astfel veți putea declanșa atingând ecranul în punctul dorit. Eu prefer totuși metoda clasică, apăsând butonul până la jumătate pentru focus, apoi până jos pentru a declanșa.
Rotiţa de deasupra comută între modurile A (aperture), S (shutter pririty), M (manual), plus alte câteva moduri prestabilite de programe, auto și video. Personal, prefer modul Prioritate de diafragma (A), în care compensez expunerea în funcție de context. Pentru cei cu adevărat comozi, este modul iAuto, în care aparatul va face totul.
Există un buton separat pentru înregistrări video. Ce am găsit foarte folositor este că în modul video se pot realiză și fotografii în timp ce filmați. Rezoluția video maximă este de 1920×1080 la 30fps, adică o calitate video foarte bună. Aparatul are un mod wireless foarte util care oferă și posibilitatea de a trasfera rapid fotografiile pe telefonul mobil.
Obiective
Aș începe prin a spune că, pentru a afla distanța focală în standard 35mm, trebuie să înmulțiți valoarea afișată cu 2. Un obiectiv de 17mm 1.8 va deveni 34mm 1.8. La ora actuală, există un arsenal de 65 de obiective care pot fi folosite cu această cameră.
Pentru obiectivele FourThirds este necesar un adaptor. Olympus se asigură că își păstrează clienții fideli, care au achiziționat în trecut obiective și vor să le folosească în continuare. Printre cele mai bune obiective micro 4/3 se număra 12mm f2.0, 17mm f1.8, 25mm f1.8, 75mm f1.8, dar și zoom-ul inclus în kit-ul OMD-EM1, 12-40mm f2.8.
Obiectivul de kit 12-40mm f2.8 este un obiectiv bine construit, izolat la umezeală și praf. Diafragma constantă 2.8 indică sticlă de calitate. Acesta are 14 elemente (dintre care două asferice și două ED), în 9 grupe. Mecanic, are o construcție solidă. Fotografiile au culori frumoase, calde. Are 382 g.
Un alt obiectiv pe care l-am testat împreună cu aparatul este 12mm f2.0. Este preferatul meu. Ușor (130g), foarte solid (corp în întregime metalic), foarte rapid. Este cu adevărat sharp, în special la cadrele apropiate. Culorile sunt frumoase, poate puțin reci, dar, cu un balans de alb atent, aceasta nu este o problemă. Aparatul, folosit cu acest obiectiv, are puțin peste 600 g și intră într-un buzunar de la haină, asemeni unui compact. 75mm f1.8 este un obiectiv fantastic, construit ca un tanc.
Ca și concluzii, mi-a plăcut Olympus OMD-EM1 pentru:
- greutatea scăzută
- calitatea imaginilor similară cu a unui DSLR
- obiective de calitate foarte bună
- viteză mare
- Rezistentă la umezeală, praf și temperaturi scăzute
- Silențiozitate
Despre Dragoș Nedelcu – Sunt un foto-jurnalist pasionat de călătorii. Am descoperit fotografia în 1995 și de atunci pot spune că nu am mai lăsat aparatul foto din mână. Mulți ani de zile am fost pasionat de diapozitive și fotografie alb/negru. De prin 2002 am trecut la fotografia digitală, întâi pe DSLR, iar mai recent micro 4/3. Am publicat fotografii prin mai multe reviste de la noi și am avut câteva expoziții foto. Mare parte din fotografii au fost realizate călătorind. Am văzut în felul acesta multe țări exotice de pe mai toate continentele. Țările favorite rămân India, Thailanda și Mexic. Detin si un site/blog pe care public articole de calatorie din toata lumea: www.areyouready.ro.
Text și foto: Dragoș Nedelcu
10 comentarii
Buna ziua . As dori sa stiu in ce buzunar de haina il puteti purta ? Nu de altceva dar l-am avut si nu e chiar atat de mic . EM5 cu 17 -le pe el poate intra intr-un buzunar ,dar oricum o sa va stea haina intr-o parte pe dvs./ de la greutate, si o sa arate nasol . Da , in comparatie cu un DSLR e cu ceva mai mic , dar in comparatie cu un A6000 de la Sony ? / camera care e mai ok la AF-C , are senzor APS-C , si care spre deosebire de EM1 care are greutate de 497 gr are doar 285 gr . Daca mai punem la socoteala ca stie HDR mult mai bun decat EM1 , ca stie panorama direct din aparat plus alte chestii pe care nu le mai insir aici … Ati incercat sa faceti o comparatie cu EM5 si sa vedeti care se comporta mai bine la ISO ? O sa ramaneti surprins. Ati incercat sa faceti un crop dintr-o imagine de peisaj ? Incercati ceva si cu blitzuri externe. Ati incercat sa comparati preturile unui EM1 si al unui A7 ( care e full-frame ) ? Fara sa mai aducem in discutie A6000 cu performante egale dar la juma' de pret ! Ca tot vorbiti de calatorii si de aparat purtat in buzunar : poate e de luat in calcul un Sony RX100 ( II sau III ) , stie mult / stie bine / si intr-adevar il puteti baga in buzunar. Daca vreti sa calatoriti light.
Da , Olympus OMD EM1 e un aparat performant cu un autofocus extraordinar , cu multe atuuri dar la pretul acesta sunt foarte multe alternative . Foarte bun pentru street , mie cel mai mult mi-a placut modul portret ( aproape perfect pentru mine) .Poate veti avea un sistem mai greu putin dar satisfactiile vor fi pe masura .
Va doresc o zi buna .
…maestreee…poate ati fost putin prea ….direct,cu un comentariu de apreciat,dar opinia d-lui Dragoș Nedelcu trebuie respectata,aplaudata si apreciata in aceeasi masura in care eu,v-o respect si v-o apreciez,ba chiar v-o aplaud….cu alte cuvinte…..gusturile-s gusturi si numai cei care le au ,le simt si le stiu….succes domnilor,mult succes si poze multe,imagini cat mai placute si mai des postate….aplauzele vi le adresez pt ca le meritati….
Sa-mi fie cu iertare daca am fost putin prea…direct . Apreciez si respect munca omului, as fi apreciat si mai mult daca ar fi fost putin mai obiectiv . Una peste alta , aparatul e bun dar atat timp cat greutatea lui e de 497 gr si a unui A7 e de 474 gr…atat timp cat pretull unui kit EM1 + 12-40 este de 9.999 lei si al unui kit A7 cu 28-70 e de 6.998 lei ( care e full-frame) , eu nu o sa mai cred in povesti . In incheiere : binenteles gusturile nu se discuta . Dar eu am ajuns la concluzia ca mai bine car 2-3 kg in plus la nevoie si sa am un DR de invidiat . Daca mai luam in calcul si faptul ca se pot folosi TOATE obiectivele faimoase de pe Canon/Nikon / Leica/ etc – cu ajutorul unui adaptor , atunci vedem cine e castigatorul detasat . Fiecare alege ce crede ca i se potriveste ,dar ca sa ajutam cu un review trebuie sa fim obiectivi .
Poate gresesc.
Buna ziua. Daca folositi aparatul cu un obiectiv 12mm 2.0, asa cum am facut eu, va garantez ca intra foarte bine in buzunarul unei haine cu maneca lunga. Legat de dimensiuni, nu am zis ca este cel mai mic aparat, doar ca este suficient de mic pentru tipul de fotografie pe care il practic.
….domnia se rasplateste cu aplauze…..maestre,sunteti aplaudat….deci si apreciat….:)….
Dragos Nedelcu , 12-le e cat 45-ul ( 43 mm si 46mm ). Oricat de mult am vrut sa-l pot baga intr-un buzunar arata ridicol. Ca si greutate sare de 600 gr , daca mai luam in considerare si gripul ( care e foarte bun/ tocmai de-aia am dat EM5-ul , aveam nevoie de el) chiar nu mai vad rostul de al baga in buzunar .( Comapartiv EM1 dimensiuni 130.4 x 93.5 x 63.1 mm si un D7000 are 132 x 105 x 77 mm , deci mie nu mi se pare chiar atat de mare diferenta / e in mm ) Haina va atarna ridicol si nici nu prea vad buzunarul in care ar putea sa incapa cu usurinta , ala mai trebuie si scos afara de-acolo . 12-le costa ''doar '' 37 mil+ 70 aparatu' = pretul corect . Si asta e doar un singur obiectiv si mai trebuie cateva pentru a construi un sistem. Daca mai luam in calcul si 75-ul da cu zecimale… Bani la care ,ma repet, sunt multe alternative. Parerea mea ce merita de pe sistemul asta cel mai mult : IBIS-ul .
Ma opresc aici, desi ar fi multe de discutat . Cine a vrut sa inteleaga a inteles , cine nu…sa-si cumpere si sa faca experimente pe banii lor . Un lucru e sigur : senzorul mare e mai bun . Deocamdata . Eu am avut vreo 5-6 mirorrless-uri si concluzia mea asta e.
Hurghis Vasile ma intreb ce s-ar fi intamplat daca as fi scris despre Leica, unde la preturile Olympus, mai adaugati o cifra. Si, pe deasupra, Leica M9 mai are si 96 de grame peste OMD-EM1. Iar la dimensiuni are cativa mm in plus pe fiecare latura. In consecinta, pentru un Leica M9 cu un obiectiv Summicron f2 ar fi urmat un adevarat razboi, pentru ca mai sunt atatea branduri mai ieftine care pe deasupra mai au si autofocus. Si totusi, sunt multi care cumpara Leica. Pentru culori, pentru obiective, sau pur si simplu pentru ideea de Leica. Ceea ce incerc eu sa subliniez e ca intotdeauna obiectivele vor face pe pasionati sa ramana la un brand. Olympus are culoare si claritate. Nu cred ca, dintre cei pasionati de fotografie, vor fi multi care sa numere milimetrii diferenta intre doua aparate, sau se vor lasa dusi de razboiul pixelilor si al senzorilor. Pana la urma, fotografia e mai mult de atat.
Dragos Nedelcu va raspund la fel: si Trabantul si BMW-ul au tot 4 roti. Si era vorba de faptul ca daca folositi 12-le pe EM1 puteti sa-l puneti intr-un buzunar de haina . Eu port la haina 54-56 si nu am reusit , dar poate dvs. reusiti.
Atat timp cat in review v-ati repetat de 4-5 ori ca e sigilat la intemperii pe mine nu m-ati convins.Ma asteptam la mai mult. Despre campul de profunzime nu ati spus nimic …ca si despre multe altele. Fiti obiectiv nu subiectiv . Aparatul e foarte bun dar are si minusuri. Poate rescrieti articolul.
Ati adus argumente ,eu am venit cu contraargumente clare .
Leica nu isi permit multi , e exclusivist . Chiar si pentru multi care folosesc full-frame Leica e scump.Dar inainte de a compara EM1 cu Leica , EM1 sa se ridice macar la la AF-C-ul sau la DR-ul unui D7100 / cel putin sa faca ce face un APS-C , sa stie cat un APS-C . Ca la pret e cat un full-frame.
Dar fiecare isi cheluieste banul propriu cum crede el ca e mai bine.
O trusa foto formata din Olympus OMD EM1 si 4-5 obiective trece de 150 mil. Lejer .
Sa aveti o zi minunata .
In martie mi-am schimbat combinatia Nikon D60/D90 pe care o foloseam din 2008/2009 si E-M1 a fost unul din aparatele pe care le-am testat la F64 alaturi de X-E2, A7 si 6D. In final l-am ales pe ultimul pentru ca am fost impresionat de calitatea rezultatelor in comparatie cu ce folosisem pana atunci (celelalte n-au reusit), iar obiectivele L din ultima generatie sunt excelente si scot ce e mai bun din senzorii noi (trag numai RAW). Olympus, Fuji si Sony mint clientii in legatura cu sensibilitatea ISO (exista diferente de pana la un stop – ex. ISO 800 la Canon sau Nikon e ISO 400 la Fuji) pentru a se lauda cu performantele lor in domeniul respectiv (se vede usor prin comparatie tinand cont ca expunerea e pana de doua ori mai lunga). Fuji si Sony dezamagesc si la capitolul controlul calitatii iar forumurile sunt pline de raportarea acestor probleme. Despre A7 (pe care cineva il lauda) sa auzim peste 2-3 ani la urmatoarea generatie cand vor mai repara din hibele primei generatii (gen efectul de posterizare si inexistenta unui mod real RAW pe 14 biti – o problema pe care Sony o are demult – , ca sa nu mai zic de EVF-ul care e modest in lumina slaba si are un refresh de televizor vechi…).
E-M1 face parte din cel mai matur sistem mirrorless de pe piata si este un aparat foarte bun. Senzorul mic penalizeaza insa calitatea imaginii (are zgomot pronuntat si la sensibilitati mici – 200, 400 – desi DR-ul e bun).
Din pacate marea promisiune a mirrorless-urilor si anume pretul mai scazut in comparatie cu aparatele care folosesc inca oglinda se lasa inca asteptata in ceea ce priveste punerea in practica.