Samsung S4 Zoom – evaluare
Samsung S4 zoom este un produs asteptat. De fel sunt sceptic in fata noilor tehnologii, prefer sa las timpul sa filtreze valabilitatea ideilor care impanzesc spatiul digital al erei moderne. Anul acesta am facut pasul si am devenit posesor de smartphone, modelul S3 Mini fiind alegerea mea de la acel moment. Cand nu mai poti tine pasul cu prietenii, devine necesar un upgrade tehnologic, indiferent de gradul de conservatorism asumat. Din acel moment am inceput sa-mi largesc aria de actiune in ceea ce priveste fotografierea cu telefonul si “instant sharing”-ul a devenit o atractie, conturand in acest sens inca de la inceput chiar si un proiect foto. Interfata propusa de sistemul Android, comunicarea on-line si fotografierea au inceput sa faca natural parte din viata de zi cu zi. Pasiunea pentru fotografia facuta “cum trebuie” nu m-a putut limita insa doar la folosirea camerei telefonului.
Apoi a aparut Samsung Galaxy Camera. Mi-a incitat interesul inca de la inceput, prin design. O camera foto compacta cu sistem Android si avand acea interfata atat de atractiva, cu posibilitatea de a se conecta la Internet, intr-un corp de aparat foto compact – mi s-a parut o idee excelenta. Ii mai lipsea totusi capacitatea de a si vorbi ca la un telefon si totul ar fi fost acolo, intr-un singur corp.
Si iata ca luna iulie a lui 2013 aduce cu ea “minunea”. Samsung S4 Zoom este acel produs hibrid care statea pe buzele tuturor, urmas logic in linia de produse Samsung. Smartphone si aparat compact cu zoom 10x, cu o interfata foarte atractiva, am acceptat imediat provocarea de a-l testa inaintea lansarii oficiale, pentru a vedea de ce este capabil.
Daca despre calitatile telefonului S4 s-a scris deja si au fost analizate in detaliu in alte articole, de jumatatea fotografica a lui S4 Zoom ne vom ocupa mai pe larg in ceea ce urmeaza.
La primul contact te intrebi ce este de fapt : un telefon cu aparat foto performant sau un copact foto cu telefon? Producatorii specifica clar – este un telefon inainte de toate, primul dotat cu un aparat de fotografiat cu zoom 10x. Ar trebui sa mentionez ca astazi fotografierea devine un gest comun, precum vorbitul la telefon. Iesirea de sub lupa magica a gestului fotografic destinat doar celor “alesi” necesita asadar o paleta de specificatii atractive, intr-un mod accesibil de utilizat. Designul este seducator, liniile curbe fine, textura, tactilitatea sunt memorabile. Inelul de zoom se roteste cu finete.
Caracteristicile principale ale lui Samsung S4 Zoom sunt:
– zoom 10x wide, cu o plaja focala intre 24 si 240 mm;
– senzor CMOS de 16mpix, retroiluminat;
– stabilizator optic de imagine;
– partajare de imagini in timpul apelarii
– sugestie realizare fotografie (cu apelarea unei baze de date on-line);
Practic, se poate vorbi, fotografia si partaja imaginile in acelasi timp. Imaginile sunt produse pentru prima data cu o platforma fotografica reala, atat ca interfata cat si ca dotare tehnica.
Aparatul foto se poate comanda atat din iconita dedicata din meniul telefonului cat si invartind inelul de zoom, fapt care ofera acces la cateva optiuni de inceput. Meniul principal permite selectarea modului de a fotografia – fie automat, fie in mod presetat/creativ, fie manual.
Sa le analizam pe rand. Modul automat este foarte eficient – el “ghiceste” ceea ce se fotografiaza si propune din start o rezolvare optima, adecvata. Se poate controla blitul cu xenon precum si alte cateva detalii tehnice. Este modul cel mai rapid in care se pot realiza fotografiile.
Meniul cu moduri presetate/creative propune o suma intreaga de variante utile pentru fotografiat in diverse ipostaze. De la clasicele moduri portret, copii, party, artificii, mancare, etc. – si pana la unele mai complexe – cum ar fi tonuri accentuate (cu efect hdr), sugestie imagine optima, imagine cu sunet, panorama (180 sau 360 de grade) dar si unele care vin cu un factor de noutate, precum drama (multiple ipostaze ale unui personaj aflat in miscare), stergere personaje nedorite (foarte util in locuri aglomerate), infrumusetare figura (pentru portrete cu efecte speciale) imagine in miscare – adevarate surse de joc si creativitate si care mi-au pus imaginatia la incercare. Vom exemplifica cele mai interesante moduri cu imagini, cu explicatii ulterioare.
Modul manual pune la dispozitia fotografului variabilele obisnuite de lucru precum sensibilitate Iso, balans de alb, timp de expunere, diafragma, compensarea expunerii – astfel incat variabilele de lucru se pot controla integral in anumite conditii. Interfata este intuitiva si nu pune dificultati de accesare si setare.
Imprietenirea cu aparatul fiind facuta, l-am pus la treaba. Am iesit desigur prin Bucuresti, urmand sa testez zoomul si modurile de lucru in cadrul urban al zonei centrale. Cladiri si detalii de arhitectura, oameni, fantani arteziene, culori ale orasului – sunt cateva dintre subiectele abordate cu relaxare, intr-o plimbare.
Inainte de orice, am invartit cu nesaţ inelul de zoom. Da, e un 10x. Apropie astfel incat sa poti detalia ceea ce ai nevoie sa vezi mai bine. Situatiile pot fi multiple – de la un detaliu de arhitectura si pana la iesirea dintr-o situatie aglomerata, incomoda, in care vrei sa izolezi un subiect mai bine. Desigur, l-am dus la Ateneu.
Cum am mai spus si in alte randuri, cladirea Ateneului reprezinta un subiect adecvat pentru teste fotografice, detaliile multiple, contrastul, cromatica, iluminarea punand la incercare orice sistem fotografic. In general cu cat creste factorul de zoom, calitatea imagini se pierde. La S4 Zoom imaginea ramane clara, cu acuitate pronuntata pe intreg intervalul focal. In zona wide nu exista vignetari si deformari vizibile, in zoom maxim nu se observa alterari ale geometriei si texturii imaginii. Am observat o tendinta de a supraexpune dar acest detaliu se poate rezolva cu o exunere manuala sau cu o compensare adecvata. Modul creativ cu tonuri accentuate aduce cateva modificari subtile ale expunerii si cormaticii. Realizez diferenta majora fata de modul de a fotografia a unui telefon smart comun, care ramane bazic.
Trec mai departe si sunt curios sa pot afla in sfarsit detaliile statuii lui Carol I, din fata Fundatiei Regale. Ma refer la medaliile Regelui, ce credeati?
Si da – detaliile sunt bogate, contrastul ramane accentuat, calitatea imaginii echivalenta la toate stadiile focale. Trebuie observat ca nu avem de-a face cu un zoom “stepless”, aparatul avand cativa pasi presetati (zoom 1x, 2.7, 3.8, etc.), astfel incat uneori factorul de marire nu coincide cu dorinta fotografului, cropul fiind pea larg sau prea strans, dupa caz. O deplasare pe teren sau un crop ulterior poate rezolva acest aspect. Important este ca zoom-area se efectueaza rapid.
Cromatica este bogata iar balansul de alb echilibrat. Cele cateva exemple de imagini supra-colorate aduc in prim plan tonuri cromatice bine stapanite, sincere.
Oamenii din oras, pietonii nu pun probleme aparatului (si nici invers), focalizarea se efectueaza rapid, nimeni nu se uita ce fac. Dat fiind “camuflarea” aparatului in telefon smart, nu esti observat. Cineva care face poze cu un mobil poate fi in general ignorat (de cei care nu-si imagineaza noile capacitati fotografice propuse de Samsung). Activitatile din jurul meu nu au fost perturbate, atat forma cat si capacitatea de zoom a sistemului iesind in ajutor, nefiind nevoie sa depasesc limite de alerta. Trec nevazut printr-o demonstratie pasnica, nu inainte sa trag cateva cadre “la cald”.
Mediul urban propune perspective complexe, atat in lungul bulevardelor cat si in planul fatadelor. Texturi, contraste, reflexii pun la incercare aparatul, cu succes.
Acuitatea detaliilor este echilibrata, se simte din nou o tendinta de supraexpunere. Latitudinea de expunere ocupa o plaja larga, pentru o accentuare putand fi folosit modul “intens”, la nevoie (hdr). Deformarile obiectivului se dovedesc a fi inexistente. Focalizarea se realizeaza si la distante mici, efectul vizual fiind interesant.
Fiind vara si coduri de canicula in diverse tonuri calde, fantanile arteziene mi-au solicitat atentia, ca subiect.
Un timp scurt de expunere poate “ingheta” stropii in aer, unul mai lung poate da impresia de curgere fluenta – situatii de test foarte bune, cu rezultate ofertante din punct de vedere vizual. Se poate testa desigur si modul dedicat, dar acest fapt necesita un trepied si o lumna naturala mai putin intensa. Aparatul s-a comportat admirabil, cu o camera a unui telefon smart normal aceste detalii find imposibil de obtinut. Mai mult, un timp adecvat de expunere cuplat cu un factor de zoom mai mare pot da impresia de ploaie in oras. Asadar, ne putem juca, aparatul S4 zoom antrenand creativ imaginatia fotografului.
Am testat si capacitatea obiectivului de a lucra cu profunzimea de camp variabila. Fara surprindere am observat ca este capabil de ceea ce numim generic “dofuri scurte”, in zoom extins si cu focalizare pe un subiect apropiat. Aici, in dubla impostaza de timp scurt de expunere cu focus selectiv.
In cazul unei expuneri dificile am utilizat modul manual. La “ora albastra” orice aparat tinde sa supraexpuna pentru a compensa lipsa luminii. Am compensat acest lucru cu setari manuale. Stabilizarea optica a fost eficienta pentru expunerea de 1/15 din mana.
Apusul este surprins nativ in tonuri bogate. O situatie dificila de contre-jour si cu o cromatica bine stapanita aduce cu sine imagini atragatoare.
Fara sa fie necesara folosirea modului dedicat, aducem si o exemplificare a utilizarii lui. Util cand se doreste incalzirea generala a tonurilor imaginii, cu un subiect care poate necesita acest lucru.
Dupa cum am promis, revenim cu o descriere mai larga a unor moduri creative de lucru. Trebuie sa mentionam ca folosirea oricarui alt mod decat cel Automat aduce cu sine un timp de procesare a imaginii. Asadar, daca avem de fotografiat cu rapiditate, nu este recomandata iesirea din Auto.
Drama aduce cu sine pastrarea secventiala a ipostazelor unui personaj aflat in miscare. Destul de pretentios tehnic, trebuie lasat loc sufucient de miscare in cadru pentru ca aparatul sa compileze.
Panorama nu pune probleme speciale de rezolvare, trebuie avut grija sa nu intersectam in miscarea de rotatie obiecte aflate in miscare.
Modul imagine cu sunet a fost introdus deja pe sistemul S4 si pastreaza un martor acustic al unei scene pozate.
Modul infrumusetare portret propune marirea ochilor, matuirea porilor si alungirea figurii, cu efecte in general interesante spre comic s.f.
La capitolul “spectaculos” – foarte interesant este modul Stergere (Eraser tool). Dificil de exemplificat in scris pentru ca o imagine goala de continut nu e neapaart atractiva, mai intereant este procesul. Softul realizeaza o analiza a unor 5 cadre succesive si elimina elementele aflate in miscare. In excursii, se intampla adesea sa astepti “o mie de ani” pana trece toata lumea din cadru. Aici nu mai nevoie, aparatul va elimina automat prezentele nedorite.
Modul imagine in miscare permite capturarea unei secvente animate din care putem selecta ce elemente raman fixe si care in miscare, cu o simpla trceere cu degetul pe ecran. Se pot desena astfel situatii interesante precum cea prezentata, in care am lasat impresia ca apa a stat in loc.
Pentru situatiile comune de fotografiere aparatul propune acele filtre creative deja obisnuite precum imagine alb negru, sepia, “cu toane”, fisheye, etc.
Bateria are o durata de viata lunga iar in memoria interna interna au putut fi stocate peste 900 de imagini si clipuri video.
Concluzii
Sistemul hibrid Samsung S4 Zoom ocupa o noua pozitie asteptata pe piata de profil, imbinand armonios un telefon smart de ultima generatie cu o camera foto cu calitati avansate in fata altor sisteme, zoom-ul 10x fiind o noutate absoluta. Calitatea imaginii este foarte buna, comparativ cu modelele existente. Meniul flexibil pune la indemana utilizatorului un instrument usor de folosit, intuitiv, cu setari multiple ce pot asigura obtinerea si partajarea unor imagini conform asteptarilor. Multiplele moduri de lucru incita creativitatea si jocul fotografic, plierea pe orice situatie intalnita aducand cu sine siguranta folosirii lui S4 Zoom.
Puncte forte:
– zoom 10x cu calitati optice pe intreg segmentul focal;
– obiectiv wide cu capacitati tele reale il fac un bun companion de zi cu zi sau in excursii, pentru o gama variata de subiecte;
– culorile sunt vii, cu redare corecta;
– detaliile sunt nealterate, senzorul de dimensiuni sporite fiind un atu;
– stabilizarea optica utila in multe situatii de fotografiere;
– modurile creative de lucru sunt incitante (imagine in miscare, eraser, etc.);
– sugestia imaginii dintr-un anumit loc, cu acces la o baza de date larga este o atractie;
– ergonomia este placuta, meniurile intuitive;
– control total al imaginii;
– bateria rezista mult timp, memoria interna suficienta
Puncte slabe:
– imaginile tind sa fie usor supraexpuse;
– exista tendinta crearii de artefacte nedorite in imagine atunci cand razele soarelui ating direct lentila frontala;
– lucrul in modurile creative aduce lantente la compilarea imaginilor finale;
– zoom-ul are pasi de lucru prestabiliti, un sistem “stepless” fiind poate mai indicat;
Un articol de Autor: Vlad Eftenie, august 2013.
Echipament utilizat:
Etichetă:Review, samsung s4 zoom, test