• Despre noi
  • Cursuri
    Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

    Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

    2.800lei 2.500lei
    Vezi detalii

    Cursuri Online

    Vezi toate cursurile

    Cursuri Offline

    Vezi toate cursurile
  • Biblioteca virtuala
  • Evenimente
  • Traineri
  • Contact
    Ai întrebări?

    (021) 270 00 50
    academia@f64studio.ro

    Cart

    0
    Academia F64
    • Despre noi
    • Cursuri
      Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

      Curs foto acreditat-online-18 iunie-03 septembrie 2025

      2.800lei 2.500lei
      Vezi detalii

      Cursuri Online

      Vezi toate cursurile

      Cursuri Offline

      Vezi toate cursurile
    • Biblioteca virtuala
    • Evenimente
    • Traineri
    • Contact

      Uncategorized

      • Acasă
      • Blog
      • Uncategorized
      • Scurta poveste cu noul aparat foto Canon Eos 100D

      Scurta poveste cu noul aparat foto Canon Eos 100D

      • Postat de fabianbalint
      • Categorii Uncategorized
      • Data 27 mai 2013
      • Comentarii 3 comentarii

      A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti,  un grup de vajnici cavaleri pe numele lor Panasonic, Olympus, Sigma si Tamron carora – in timp – li s-au alaturat si altii. Si hotarara acesti cavaleri sa-si uneasca fortele si asa au creat ceata Micro Four-Thirds care,  ulterior, avu multe declinari dar, una peste alta ajunse sa fie denumita ceata mirrorless.  Asta a facut valva la ei in regat dar si peste mari si oceane. Un timp… Dupa care intra si Fuji in lupta, cu un concept diferit  si cu un foarte apreciat X100.
      Iata insa ca se ‘’trezira’’ la ceva timp si cavalerii Nikon si Canon cu replici mai mult sau mai putin reusite, insa Canon se dovedi ceva mai nehotarat. Astfel, dupa ce lansa – destul de tarziu – pe susnumitul M, reveni foarte repede si spectaculos cu un nou aparat foto Canon 100D.

      Ce este de remarcat la Canon 100D? Pai dimensiunile liliputane! Este intr-adevar foarte mic, Canon sustine ca ar fi cel mai mic DSLR in acest moment, si nu am motive sa ma indoiesc de asta. Dar sa nu credeti ca dimensiunile l-au privat pe 100d de vreo dotare caracteristica DSLR-urilor moderne. Senzorul de 18 megapixeli , sitemul de expunere  – iFCL, care a ‘’migrat’’ de la fratii mai mari, 7D, 60D si 5D MkIII – si multe alte dotari cu care s-ar mandri orice DSLR actual. Ar mai fi de spus ca, in varianta americana el se numeste Rebel SL1 – care ar veni de la super lightweight.
      Design
      Canon 100D vine cu noi linii, e simpatic, foarte mic si cu o ergnomie foarte buna.  Ceea ce incearca de fapt Canon este sa ofere tot ce e mai bun in ambele lumi – mirroless vs dslr-, adica dimensiuni cat se poate de compacte – miniaturizare va spune ceva? – dar cu ‘’talentele’’ unui DSLR, si aici vorbim in primul rand de viteza si de vizor optic. O sa revenim la subiectul vizor optic.

      Schimbarea fata de alte designuri din gama EOS  e data de faptul ca mai toate comenzile sunt pe partea dreapta pentru a face loc ecranului – mare, si de buna calitate. Am vazut aceeasi miscare si la 6D.
      Dar toate astea au presupus si o schimbare a layout-ului comenzilor. Astfel, avem foarte putine butoane dar ecranul e touchscreen si se pot face foarte multe direct pe el, exact ca la smartphone-uri.
      Imagine cu parte din spate a aparatului.
      EOS 100D BCK1_26374 (2)
      Performante
      Marturisesc ca l-am luat pe micul 100D cu ceva ‘’sare si piper’’ pentru ca  ma gandeam ca la asa dimensiuni  compromisurile vor fi evidente. Asa ca le multumesc celor de la F64 pentru ca au insistat J!! Pentru ca: SURPRIZA!  Piticul foloseste acelasi senzor – APS-C CMOS sensor  – ca si fratele mai mare 700D, este rapid si precis la focalizare si mi-a dovedit ca expune extrem de fiabil si eficient. FCL din acronimul iFCL vine de la  Focus, Colour and Luminance, ceea ce vrea sa spuna ca 100D foloseste si informatiile date de punctele de focus… n-o sa intram prea mult in tehnicalitati dar asta inseamna, in mare, ca aceste camera stie cam care va fi subiectul imaginii uitandu-se la datele de la punctele focus, care au facut punerea la punct sau sunt pe aproape.

      Trebuie vorbit de asemeni si de faptul ca orice incepator va fi pus in situatia de a face imagini in conditii grele de iluminare – cam orice petrecere presupune asta. Si aici cuplul sensor – procesor Digic 5 isi face treaba foarte bine. Practic 100D trage la fel de bine ca 700D atunci cand lumina este slaba.
      Desi spectaculos mai mic decat 700D, 100D foloseste sistemul  Hybrid CMOS AF II, ceea ce pe romaneste inseamna ca sistemul autofocus foloseste aproximativ 80% din suprafata pe care o vezi in Live View. Practic atunci cand vrei sa incadrezi folosind ecranul aparatului – si nu vizorul optic – si de asemeni cand filmezi, 100D iti ofera mai multa flexibilitate la incadrare mai ales cand subiectele nu sunt in centru. Gata cu tehnica.  Haideti sa ne si distram un pic pentru ca 100D ofera si:
      Scene Intelligent Auto Mode
      Practic exista modurile Scena cu care sunteti obisnuiti de la aparatele compacte, numai ca 100D stie sa aleaga singur cam care preset s-ar potrivi mai bine. Si va asigur ca o face foarte bine. Asta nu inseamna ca n-ar trebui sa incercati si modurile ‘’creative’’, prioritatea de timp, TV, sau prioritatea de diafragma, AV. Exista si un mod proiectat clar pentru locurile unde nu aveti voie sa folositi blitul – foarte util – dar si moduri scena mai putin uzitate, de genul “Mancare’’ sau  modul ‘’Lumina de lumanare’’… foarte reusite!
      Dar tot in pozitia SCN aveti si un mod foarte destept pe care vi-l recomand: Scena de noapte realizata din mana – adica fara ajutorul unui trepied sau blitz. De ce e interesant? Pentru ca 100D va realiza 4 imagini cu timpi de expunere suficient de scurti  pentru a evita miscarea aparatului si apoi le va combina, rezultatele fiind chiar spectaculoase.
      Tot la categoria distractie va recomand cu caldura filtrele creative: eu am folosit “Ochi de peste’’, “Monocrom” si “Miniatura’’ cu mare placere! Cateva astfel de imagini:

      Obiectivul de kit
      Noutatea acestui 18-55 STM este ca  permite focalizare automata in timpul filmarii fara sa produca nici un zgomot – de altfel Canon pare foarte hotarat pe calea asta, a obiectivul ultrasilentioase cu care se poate filma. De remarcat ca 18-55 – ul asta este si foarte rapid.
      Daca toate astea va par cam complicate, Canon 100D va ajuta cu un ghid care ofera  descrierea anumitor functii, foarte util atunci cand nu esti sigur ce urmeaza sa faci.
      Interfata
      Uite asa am ajuns si la capitolul care ‘’doare’’ la anumiti producatori. Interfata ofera claritate si placere la utilizare, nu trebuie scrolat niciodata pe aceeasi pagina, asa ca ai toata informatia care-ti trebuie in acelasi loc. Combinatia cu touch screen functioneaza si ea foarte bine, doar ca e un pic mai lenta decat folosirea butoanelor. Mai exista si ecranul Q – Quick menu, care-ti ofera dintr-o privire toate informatiile despre stadiul reglajelor din acel moment.
      Lucruri traznite!
      Da, imi place sa fac se chestii mai traznite asa ca, daca tot am fost foarte impresionat de cum s-a comportat pe strada – cateva imagini:

      … Am hotarat sa-l iau pe micutul 100D si la un eveniment! Ok, el a fost aparatul de back–up al lui 6D, cu care am tras evenimentul dar si 100D a avut partea lui serioasa de imagini si si-a facut treaba neasteptat de bine! – cateva imagini de la muzeu.

      Canon 100D vs Canon 700D
      Canon a reusit sa miniaturizeze exact aceeasi tehnologie ca in 700D, intr-un pachet mai mic si elegant.
      Mai mult, 100D are si plusuri – respectiv sistemul  Hybrid CMOS AF II care foloseste 80% din suprafata captorului, astfel descurcandu-se mai bine si mai rapid in Live View si la filmare.
      Ce n-a mai incaput de la fratele mai mare? Ecranul orientabil/rabatabil.
      Rezumatul povestii
      Acest mic Canon e un tip de treaba si de nadejde! M-a facut sa ma gandesc foarte serios la avantajele pe care le are fata de un mirrorless! Chiar daca dimensiunile lui sunt un pic mai mari, dispui de vizor optic – pentru situatiile in care soarele puternic sau lumina proasta fac ecranul de nefolosit – plus sensor mare si rapidatate de DSLR. Suficiente motive sa te gandesti de mai multe ori…

      De altfel replica data mirorrless-urilor a fost remarcata si de TIPA, care l-a premiat pe 100D pentru cel mai bun DSLR destinat incepatorilor..
      Si-am incalecat pe sa si v-am spus povestea asaaa………….
      PS: o parte din imagini au fost trase si cu micul obiectiv 40 STM – o bijuterie si o premiera la Canon – cu ajutorul caruia 100D vine si mai aproape de compacte si mirrorless-uri ca dimensiuni.
      PPS: motivatia juriului TIPA a fost:
      “Canon EOS 100D demontează mitul că DSLR-urile trebuie să fie masive şi creează o alternativă la camerele de format compact pentru cei cei care sunt în căutarea manevrabilităţii unui DSLR, accesul la toată gama de obiective Canon EF şi EF-S şi portabilitate într-un corp uşor. Senzorul CMOS APS-C de 18MP dispune de un registru ISO 100-12,800 pentru fotografii şi 100-6400 pentru clipurile video. Autofocusul Hybrid CMOS AFII oferă o retenţie a focalizării precisă în timpul fotografierii în Live View, iar calitatea video este îmbunătăţită prin funcţiile Full HD şi Movie Servo AF. Touchscreenul LCD de 3 inci oferă acces imediat la setările camerei şi dotări ce includ numeroase moduri şi scene creative.”
      Un articol de Mircea Oculeanu
      Echipament utilizat:

      Etichetă:Canon, dslr, EOS 100D, mirrorless, Review

      • Acțiune:
      autor avatar
      fabianbalint

      Postarea anterioară

      Rockstar sau familist?
      27 mai 2013

      Următoarea postare

      Provocarile fotografice pentru adulti
      28 mai 2013

      Alte recomandări pentru tine

      demo_image
      Cum sunt vacanțele alături de un fotograf
      5 februarie, 2020
      demo_image
      Ce faci când un fotograf se îndrăgostește de tine
      4 februarie, 2020
      demo_image
      Review Panasonic GH5, cu Alex Șerban
      6 aprilie, 2017

        3 comentarii

      1. tudor
        17 septembrie 2013
        Răspunde

        stiam ca si 700d are Hybrid CMOS AF II. ma insel ?

        • Vladimir Chetroiu
          19 septembrie 2013
          Răspunde

          Buna ziua, Canon 700D are Hybrid CMOS AF. Hybrid CMOS AF II se gaseste la modelul Canon 100D.

      Lasă-ne un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Caută

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro

      021.270.00.50
      academia@f64studio.ro
      Facebook-f Instagram Twitter Youtube Linkedin

      F64 Studio

      Cursuri

      Evenimente

      Magazin F64

      Închirieri

      Printing

      Blog

      Concurs

      Suport

      Contul meu

      Contact

      Suport clienți

      Devino trainer

      FAQs

      Cariere F64

       

      Utile

      Despre noi

      Termeni și condiții

      Prelucrarea datelor

      Cookies

      ANPC

      ODR

       

      Copyright F64.ro © 2021 SAL SOL

      Loghează-te

      11 + eight =

      Ti-ai pierdut parola?

      Nu ești încă membru? Înregistrează-te acum

      Înregistrează un nou cont

      fifteen + seventeen =

      Ești membru? Loghează-te