Tu ce ghiozdan de fotograf ai?
Dacă tot vine școala și ne pregătim ghiozdanele, am întrebat o serie de fotografi din România despre ghiozdanul lor de fotograf.
Am vrut să știm ce conține sau care este setup-ul care funcționează pentru ei, mai ales că vorbim de genuri fotografice diverse, cum ar fi: fotografia de natură, fotografia de stradă, fotografia de eveniment, fotografia de portret și fashion, fotografia de sport și acțiune, fotografia de studio, cea de călătorie sau chiar fotografia cu telefonul mobil.
Haide să împreună aflăm răspunsurile lor:
Dorin Bofan
Când merg cu cortul în ture de până la o săptămână, folosesc un rucsac de 50l în care intră totul: haine, mâncare, cort, saltea, sac de dormit, multe alte mărunțișuri și echipamentul foto. Mai precis, am un Canon 650d și două obiective, Sigma 17-50 f/2.8 și Canon 70-200 f/4, care sunt protejate de o geantă mică Lowepro. Agățat de rucsac este și trepiedul. Când merg în ture de-o zi, lucrurile sunt mult mai simple și mă bazez pe un rucsac Lowepro de 15l în care intră aparatul cu cele două obiective, apă, ceva de mâncare, o jachetă impermeabilă, o căciulă și o pereche de mănuși. La nevoie, îndes jacheta de puf și laptopul.
Sorin Onișor
Toată lumea știe că în ghiozdanul meu este rege Canon, acum modelul 5D mark III. Dar le-am păstrat pe toate cele vechi, pentru muzeul postum Sorin Onișor 🙂 20D, 40D, 60D și 6D. Am și obiective preferate: 8-15mm fisheye, 20mm/1,4, 16-35mm/2,8, 50mm/1,4, 70-200mm/4 și 105mm/2,8.
Vlad Eftenie
Intrebarea riscă să capete două tipuri de răspuns, cel puțin din partea mea: unul foarte scurt, și un altul fără sfârșit 🙂
Cel scurt: un telefon mobil. Exact, încerc să mă plimb/călătoresc cât mai “light”. Vremea cu kilograme de aparate în spate zic eu că a trecut, în cazul meu. Cel mult iau la mine și un mic compact cu un zoom darnic, un mic Sony WX300, cu care transfer imagini în telefon imediat.
Cel lung: sigur, daca am vreun job serios – atunci treaba se complică și nu mai e loc de fițe legate de greutate. Un full frame e obligatoriu. Mizez pe Nikon D750. Pentru el am disponibile obiective precum 20mm/1.8, 24mm/3.5 T&S, 35mm/2, 85mm/1.8, 70-200mm/2.8. Așa se face treaba serioasă.
Sistemele mirorless sunt și ele astăzi extrem de avansate și mai compacte, mai ușor de transportat. Am lucrat cu toata gama de aparate și obiective Panasonic/Lumix, foarte flexibile în utilizare, o plăcere, geanta fiind la un moment dat mai ușor de cărat. Body Panasonic GX8 sau GX80, obiective Lumix precum 7-14mm, 42.5mm/1.7, 35-100mm/2.8 sunt companioni de mare încredere.
Nu trebuie să lipsească o extra baterie, plus niște carduri. Eu folosesc filtre Cokin graduale, cu holder, dar și ND clasice, cu filet. Nu folosesc nici trepied și nici blitz, prefer să nu ma încarc excesiv, după cum am spus.
Cam acesta ar fi echipamentul meu minim necesar, relativ la genurile abordate de mine cu precadere – urban, street, portret, peisaj – și în funcție de situație.
Uitam să spun ce e mai important: mi-e dor să mai lucrez pe film. Pe vremuri luam cu mine Nikon F5, F80 și obiectivele deja menționate Nikkor, și o pungă mare cu filme. Altceva nu îmi trebuia, toată lumea era a mea, cu F5-ul în mână. Senzația e de nedescris. Și un aparat pe format mediu, un Bronica S2, clasic și complet manual, extraordinar de plăcut în utilizare.
Mirela Momanu
Cum vara își va lua la revedere în curând, e timpul să ne pregătim ghiozdanul … de fotograf, nu? 🙂 Prin urmare se golește de scoici și amintiri de vară și se pune o mică pelerină de ploaie, pentru că nu știi când te prinde o rafală de stropi pe stradă. Șervetele umede și uscate pentru a curăța filtrele de stropii de ploaie care ajung inevitabil pe aparat când ieși la fotografiat pe stradă în condiții mai puțin favorabile. (Body-ul de la apartul meu e weather sealed, dar de obiectiv tot trebuie să am grijă.) Apoi se face loc pentru cele două baterii plus încărcătorul, pentru că nu știi cât vei sta la fotografiat, iar un mirorless consumă destul de repede o baterie. Se completează apoi firesc cu aparatul și obiectivul. Dimensiunea redusă a unui Olympus OMD EM1 cu obiectiv fix de 12 mm face ca aparatul să intre perfect în spațiul care a mai rămas în ghiozdan. Nu îmi mai rămâne decât să ies pe străzi la fotografiat și să mă simt bine făcând asta. Mărturisesc totuși că tânjesc după un obiectiv 12-40mm, ceva mai versatil decât fixul meu, dar cine știe, poate în viitorul apropiat îl includ și pe el în ghiozdan.
Daniel Chindea
Țin în geantă strictul necesar: Nikon DF, Nikon 28 f/2 , Nikon 50 f/1.4, Nikon 135 f/3.5. Un Fujifilm x100 (cu echivalent 35mm f/2). Două flash-uri Nissin Di 466 pentru interioare. Un set trigger și 2 receivere Phottix Strato II. 4 baterii pentru Nikon DF și două pentru Fujifilm x100. 8 acumulatori AA Medion Powerex 2400 (cam vechi). Filtre UV și un ND gradual Hoya 10. Un flash Godox 360 barebulb cu acumulator pentru outdoor. Tablete antiinflamatoare și de durere. Plasturi pentru bătături. Laptop MacBook Pro 17 cu încărcător. Baterie 10000 Mah pentru telefon. Kit de curățare pentru lentile / filtre / vizor LensPen DSLR Pro. Husă de ploaie pentru geantă.
În mașină țin încărcătoare acumulatori, 2 trepiede 4m chinezești (vechi și strâmbe), o rolă de 50m de cablu prelungitor, blendă silver/black Monte Zucker de 90cm.
Geanta de umăr e confecționată din piele de capră, cu padding-uri adecvate aparaturii foto. Totul intră la fix. Nu sunt maniacul ordinii în geantă, sunt uneori claie peste grămadă, însă funcționează pentru mine. Urăsc ghiozdanele foto atunci când fotografiez nunți. Parcă aș veni de la munte.
Gina Buliga
Ce am eu în ghiozdanul de fotograf…Pai să mă gândesc…În primul rând am eșarfe..:)
În ghiozdanul foto am multă aparatură Nikon, pentru ca lucrez cu Nikon din 2006. Am două body-uri , un Nikon D4s și un Nikon D800, iar ca obiective folosesc un Nikkor 24 mm 1.4, un Sigma 50 mm 1.4 , Nikkor 85 mm 1.4, Nikkor 70-200 mm 2.8 si un Nikkor 16-35 mm f4.
De asemenea , în rucsacul foto am și un bliț SB 900, chiar dacă îl folosesc destul de rar, întrucât prefer să lucrez foarte mult în lumină naturală sau să mă folosesc de atmosfera din fiecare locație. Mai am baterii de rezervă, încărcătoarele de la aparate, un cititor de card și carduri de memorie de rezervă.
Dacă nu vorbim de eveniment și e o tură foto mai lungă, am si laptopul la mine pentru a mai prelucra pe parcurs și a mai descărca ceea ce fotografiez, plus un hard extern. Recomand pentru harduri să existe și o husă de protecție, pentru că eu am pățit să îmi pice hardul pe jos și nu e tocmai plăcut să stai stresat să vezi dacă mai recuperezi sau nu fotografiile. Am pățit asta în tura foto Our way to Sri Lanka și am avut destule emoții.
De rest… Let the beauty of what you love be what you do!
Cristina Venedict
Ce conține ghiozdanul meu de fotograf? Hmm…pai să vedem… Un Nikon D600 și un Nikon D810, obiectivele Sigma Art de 24 și 35mm, un Nikon 50mm f1/4, un Edge80, un Sweet 35 de la Lensbaby, dar și Helios 77 50 F1/8 și Contax Planar 50/1.7 de la Bokeh Factory. A, să nu uit nici de Nikon 105mm. Cel mai folosit obiectiv este însă cel de 50 mm, mai ales că vorbim despre fotografia de portret 🙂
Andreea Retinschi
Ghiozdanul meu de fotograf arată cam așa:
- Canon 5D Mark III
- de regula Canon 85 mm 1.8 & Canon 24-70mm II 2.8 ( în funcție de cerința jobului mai folosesc și 70-200mm, 35mm, 135mm sau 16-35mm )
- banii de taxi
- alune pentru foame (pe care uit mai mereu să le mănânc)
- țigări anti-stres
- batista de curățat obiectivele (mai rar decât ar trebui)
- agrafe de librărie pentru prins hainele (mereu zic, dar uit).
Mihai Ștețcu
Ghiozdanul meu foto este un Think Tank – Shape Shifter pe care îl iubesc pentru că este extrem de ușor, nu arată ca un rucsac foto și niciodată în aeroport nu m-a întrebat nimeni de sănătate, deși cântărea cu mult mai mult decat greutatea admisă 🙂
În el am: 2 x Body Nikon, obiectivele: Nikkor 70 – 200 mm f/2.8, Nikkor 16 – 35 mm f/2.8, Nikkor 80 – 400 mm f/3,5-5.6 (daca este cazul) și Nikkor 10,8 mm f/2.8, 2 încărcatoare pentru acumulatorii camerei foto, 1 portmoneu carduri, 2 x HDD + Card Reader + Cabluri, 1 kit de curățare, 1- Laptop Mac Book Air 11” + încărcător, 3 triggere Pocket Wizard și cabluri de sincronizare, 1 set de baterii AA, o husă de ploaie pentru „ghiozdan”, 2- huse ploaie camere foto, 2 carabiniere pentru cățărare – pentru a asigura ghiozdanul, 1 briceag și o rolă bandă Tesa. Cam astea ar fi…
Tiberiu Mînzu
Ghiozdanul meu de fotograf este un Tamrac Expedition 8X. În el am următoarele: aparatele foto Canon EOS 1D Mark IV și Canon EOS 1D Mark III, alături de 6 acumulatori originali și replace pentru ele. De asemenea, obiectivele: Sigma 15mm fisheye, Canon EF 17-40mm f/4L USM, Canon EF 50mm f/1.4 USM, Canon EF 24-70mm f/2.8L USM și un Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM. Am și destule blițuri, respectiv: 3x Canon Speedlite 580EX II și un Nissin Di866 Mark II pentru Canon, plus 8 seturi de câte 4 acumulatori Maha Powerex MHRAA4 pentru ele. Găsim și filtre de protecție pentru toate obiectivele și două filtre de polarizare circulara de 77mm. La toate acestea se adaugă diverse accesorii pentru curățat/suflat, pelerina de ploaie, husa pentru rucsac și un laptop.
Marcel Cristocea
De cele mai multe ori când plec la o ședință foto folosesc un rucsac Tamrac Expedition 8x pentru că îmi încape următorul echipament: un aparat foto Canon 6D, un obiectiv Canon 17-40mm L f/4, un obiectiv Canon 85mm, un sistem de lumini Quadra Ranger RX cu un cap S și un cap HS, un Go Pro 4 Silver, în funcție de ședința foto pun și două blițuri pe patină, un Canon 430 și un YN 568EX II sau o baterie Vagabond Mini, un ocular Finder pe care îl folosesc tot timpul pentru a verifica pozele în locație, două sisteme de triggere de la Elinchrom, un El – Skyport Universal și un El – Skyport HS, patru triggere YN 622C, trei carduri SD Lexart de 16GB și două carduri Micro SD SanDisc de 16GB. Mai am și alte lucruri mărunte cum ar fi : baterii de rezervă pentru blițuri, pentru triggere, filtre colorate și alte o sută de lucruri pe care sincer, ar trebui să le mai sortez.
Zoltan Marton
În rucsacul meu Manfrotto (sigur, de la F64) am în primul rând aparatul foto, iubitul meu Sony A6000 cu 2 baterii de rezervă cu un încărcător de travel și cel normal (să fiu eficient să pot încărca o baterie în aparat și unul separat), am obiectivul de travel 18-200mm Sony, cel de interior (și food) și Sony-ul luminos F2 – 28 mm. Am de asemenea kitul de curățare Carl Zeiss, pompița Giottos (pentru praf), vreo 4-5 carduri de mare viteză Class 10 între 32 si 128 Gb, șurubelnițe, un briceag, lanternă puternică și rezistentă la apă/șocuri și, din când în când, trepiedul Manfrotto (ar trebui să-l iau cu mine mai des ). A, și să nu uit de telefonul Huawei P9, un companion de nădejde, mai ales în cazul în care am ieșit din casă fără aparat.
Alex Damian
Am un aparat foto DSLR, musai un obiectiv wide și un obiectiv fix cu diafragma de 1.8 (sunt cele mai convenabile). Mai am și alte obiective, dar le iau doar dacă am nevoie de ele. Pe lângă asta, am un Gorilla Pod și un microfon extern în cazul în care trag ceva pentru vlog. Am încă o baterie de rezervă pentru DSLR și baterii reîncărcabile pentru telefon. Chiar dacă am DSLR-ul, fac multe poze cu telefonul. Mai adaug și un action cam, că nu știi niciodată când ai nevoie de așa ceva. Întotdeauna mi-au plăcut ghiozdanele unde am și un compartiment pentru lucruri personale, așa că în funcție de ce program am, iau cu mine un tricou, un deodorant, întotdeauna să am apă la mine, un pix (ciudat, dar de multe ori chiar am nevoie de un pix la mine) și doar dacă este nevoie îmi iau și laptopul.
Cristina Țintă
În general, pentru situațiile în care plec conștient sau programat la fotografiat, aparatul va fi rege. Ori DSLR-ul (Canon 7D cu Canon 18-135mm), ori mai ales mirrorless-ul, care ocupă atât de puțin spațiu. Nu vă zic un singur model, că am testat mai multe, iar preferințele încă nu s-au cristalizat. Ce te faci însă când ai plecat pur și simplu la plimbare sau până la chioșc să cumperi un suc, iar în fața ta e o scena care necesită cel puțin o apăsare de buton? Pai ce să faci, scoți telefonul din dotare și îți faci de cap. În cazul meu e unul de generație mai veche, Un Samsung S4, dar care se asortează de minune cu un set de lentile pentru telefonul mobil. E de altfel și singurul mod în care îl pot fotografia pe cățelul meu, Jack, care nu suportă zgomotul de la shutter-ul DSLR-ului și mă ignoră total dacă sunt cu aparatul la ochi.
George Nicolae
Deși am un ghiozdan mare ce “înghite” 1-2 DSLR-uri, obiective, accesorii și un trepied, de cele mai multe ori descopăr că e prea greu pentru a-l căra zi de zi cu mine. Și pornind de la principiul că “cel mai bun aparat e cel pe care îl ai cu tine”, n-am pic de “rușine” să scot telefonul atunci când cred eu că am văzut un cadru bun.
Mă ajut totuși de câteva accesorii ce pot fi pierdute prin buzunare fără să fie nevoie de un ghiozdan sau altă geantă. Pentru a face liniștit pe “vânătorul de imagini” obișnuiesc să folosesc:
- o baterie portabilă de minim 10.000 de mAh – pentru 3-4 încărcări de telefon complete
- un cablu de alimentare retractabil – pentru a nu mă încurca în el
- o lentilă wide – pentru locurile foarte înguste
- un stick de memorie – pentru situația frecventă când telefonul rămâna fără spațiu.
De asemeni, programul Snapseed nu cred că ar trebui să lipsească din arsenalul unui fotograf cu telefonul mobil. Este indispensabil atunci când vrei să termini și procearea imaginilor tot pe telefon sau pe tabletă.
Dar tu, cititorule de blog și pasionatule de fotografie, tu ce ai în ghiozdanul de fotograf? Așteptăm răspunsul în comentariile de mai jos.
Etichetă:back to school, echipament foto, ghiozdan de fotograf
1 comentariu
Variata1: Telefonul Samsung Note4 cu care fac multe fotografii [am si un set de lentile Muvit]
Varianta2: "gentuta de toata ziua" care contine: Sony a6000 cu obiectivul de kit 16-5 mm si un inel adaptor pentru obiectivele Nikon pe care mai obisnuiesc sa pun obiectivul Nikon de 35mm la 1.8
Varianta3: "geanta serioasa" in functie de ceea ce vreau sa fac: Nikon D500 si Nikon D7100 cu obiectivele: sigma 8-16 mm, Nikon 18-55 mm, Nikon 35 mm si Tamron 70-200 mm. Optional folosesc si flash ul Sigma E610
———————————–
In primavara aceasta am avut si o gentuta "a aparatelor pe film" in care purtam un Zenit E si un Canon FTPql alaturi de un obiectiv pentacom de 50 mm la f2.