Workshop Denio Rigacci – Cum să câștigi din Photostock: Interviu
La F64 suntem mereu în căutare de noi subiecte și ateliere/workshop-uri faine pentru voi, iar în 2016 pornim în forță alături de Denio Rigacci și workshop-ul: Cum să câștigi din Photostock. Aplicații practice – Fotografia culinară.
Vrei să înveți cum să trăiești din fotografie? Cum să îți faci bugetul? Cum să pregătești un proiect? Ce background, obiective, blițuri de studio, accesorii și tehnici fotografice să folosești? Care sunt regulile fotografiei de stock?
Atunci te așteptăm negreșit pe 20 și 21 februarie 2016 la workshopul lui Denio Rigacci. Vei învăța totul despre fotografia culinară în studio, despre platformele de fotografie și cum să devii un contribuitor activ, care câștigă din asta.
Înainte de toate însă, să-l cunoaștem mai bine pe Denio Rigacci, prin intermediul interviului pregătit pentru voi:
#1 Spune-ne câte ceva despre tine și cum te-ai apucat de fotografie.
M-am născut în Castelfiorentino, în data de 10/09/1960 (în Zodia Fecioarei), iar în 1986 mi-am luat diploma în OPTICĂ, la Institutul Alexander Fleming din Perugia.
Din 1996 trăiesc în București, unde am cunoscut-o pe soția mea Nicoleta, și unde s-a născut fiica noastră Valentina. Sunt vulcanic, rațional, curajos, perseverent, iar lucrurile pe care nu le suport sunt monotonia și tot ceea ce ține de ea. Din acest motiv am început prin a căuta o profesie ce putea să oglindească personalitatea mea.
Florența în anii 70′ era capitala modei italiene și știm cu toții că unde se creează modă, se găsesc mulți fotografi. Fotografia oglindea la perfecție personalitatea mea, fapt pentru care am căutat un loc de muncă la cele mai importante studiouri fotografice din Florența.
În 1978 Roberto Bastianoni,un important fotograf glamour mi-a oferit oportunitatea să-mi realizez visul. O experiență profesională ce a luat sfârșit în 1985 cu deschiderea propriului meu studio fotografic. Într-un timp relativ scurt am început să colaborez cu diverse reviste glamour importante precum ZEFFIRO, STUDIO, INTIMO PIU’MARE, CIVILTA’ DEL BERE.
În 2011 am început să mă ocup de photostock analizând oportunitățile, dificultățile, și investițiile care trebuie susținute, pentru a putea avea succes în noua lume a fotografiei comerciale on-line.
În ziua de azi sunt un Photo Food Specialist și lucrez cu cele mai importante platforme de Microstock mondiale, precum FOTOLIA, SHUTTERSTOCK, GETTY IMAGES (contribuitor gold level ).
#2 De ce fotografia de stoc? Ce te-a atras către asta?
Consider că fotografia de stoc este cea mai bună oportunitate profesională și comercială pentru a trăi din fotografie. Lucrurile care m-au atras au fost independența și libertatea creativă, posibilitatea de a intra într-o piață de fotografie mondială.
Timpul meu este dedicat doar fotografiei, pot lucra unde și când vreau, într-un colț din casă sau în garaj. În anii 90′ eram un bun fotograf de provincie. Azi, cu fotografia de stock, sunt un bun fotograf internațional.
#3 Majoritatea fotografilor sunt amatori. Își mai pot vinde chiar și amatorii fotografiile de stock în ziua de astăzi? Sau e greu să mai obții venituri din așa ceva daca ești nou?
Cel mai frumos lucru în fotografia de stoc este că nu a creat categorii de fotografi profesioniști sau amatori, ci categorii de imagini precum: food, landscape, people etc. Singurul inconvenient pentru noii intrați este portofoliul fotografic. Cei care lucrează deja cu site-urile de stock, profesioniști sau amatori, au deja în portofolii mii de fotografii, deci pentru toți începătorii, indiferent de categoria în care se află, începutul este dificil.
Cele mai importante lucruri pentru a avea succes sunt tehnica fotografică și creativitatea, iar pentru asta ai nevoie de pasiune, ambiție, curiozitate, originalitate.
Un sfat pe care pot să-l dau este că odată ce ai perfecționat tehnica, amatorii, noii contribuitori, trebuie să încerce să producă imagini originale.
#4 Care e cea mai bine vândută fotografie a ta pe site-urile de stock? De ce crezi că se vinde așa de bine?
Fotografia de mai sus, până în ziua de astăzi, a fost vândută de 1400 de ori. No comment, această fotografie vorbește de la sine.
#5 Lumină naturală sau lumină de studio? Sau le folosești pe ambele? Ce ai recomanda pentru început?
În toți acești ani pe care i-am petrecut în spatele aparatului de fotografiat, am încercat toate tipurile de iluminare, de la lumina naturală până la luminile artificiale continue sau bliț-urile de studio.
Cu siguranță alegerea luminii adecvate se face în baza stilului de a fotografia sau a proiectului la care lucrăm.
Lumina naturală este superbă, dar cu toate variantele sale este și greu de controlat.
Când avem propriul stil fotografic sau un proiect, trebuie să-l realizăm bazându-ne pe o sursă de lumină ușor de gestionat, și pe care să o putem folosi fără schimbări pe tot parcursul unui proiect. Eu vă sugerez să folosiți blițuri de studio.
Spre deosebire de lumina naturală, acestea ne permit să avem un control total asupra calității și cantității de lumină. Odată configurat studioul, va trebui să învățați însă cum se folosește blițul pe care l-ați cumpărat, puterea lor putând fi ajustată în funcție de nevoile dumneavoastră.
#6 Care sunt principalele greșeli pe care le fac cei care se apucă de fotografia de stoc?
Greșeala cea mai frecventă este aceea de a nu considera photostock-ul o adevărată oportunitate profesională și comercială sau de a considera că un portofoliu de 200 de fotografii este îndeajuns pentru a avea un câștig. Fotografia de stoc are mii de clienți și mii de fotografi care lucrează zilnic pentru a avea un câștig… Repet, fotografia este o artă iar la baza ei stă pasiunea și dorința de a crea.
Când mă trezesc dimineața, nu mă gândesc la câți bani voi câștiga cu fotografiile pe care le voi face, dar la cât de frumoase trebuie să fie. Este foarte important pentru mine să creez o fotografie frumoasă. Toate acestea m-au adus într-un scurt timp să fiu un Gold Level Contributor cu un portofoliu de 2500 de fotografii.
#7 Câteva subiecte care sunt foarte cerute la ora actuală pe site-urile de stoc?
Aici voi fi foarte scurt. Fotografia este ca o melodie învechită prea repede dacă este ascultată incontinuu, deci o fotografie ca și best seller-ul meu care s-a vândut de 1400 de ori trebuie să fie reînnoită.
În fotografia culinară subiectele la modă sunt smoothie-urile, apa detox, mâncarea sănătoasă, culorile mai îndrăznețe, aranjamentele artificiale și texturile dezordonate. În categoria PEOPLE la „modă” sunt momentele din viața de zi cu zi.
Comunitățile, consumul responsabil, ecologia și drepturile omului, diversitatea și mutațiile industriale, precum și economia globală, toate acestea sunt de asemenea o sursă inepuizabilă de subiecte.
#8 Ce vor învăța cei care vin la cursul tău despre fotografia de stoc și cum poți face bani din ea?
La curs vor învăța să înțeleagă ce este fotografia de stoc, cum să se conformeze pentru a ajunge în puțin timp la un bun câștig, dar cum acesta este dictat de economie, vor învăța să creeze bugetul corect pentru categoriile de fotografii pe care vor să înceapă să le producă și să le publice. Vor învăța tehnicile pentru executarea fotografiei pentru a putea fi acceptate și vândute pe platformele de photostock, cum să pregătească un proiect fotografic, blițurile de studio și accesoriile, background-urile, compoziția și multe altele.
#9 Ce altceva mai vrei să le transmiți cititorilor blogului F64?
Mie îmi place să traiesc din fotografie și consider că fotografia de stoc este viitorul fotografiei comerciale mondiale, dându-mi posibilitatea de a mă ocupa doar de fotografie. Daca aveți aceeași pasiune , vă aștept să vă împărtășesc din experiența mea, ca mai apoi această pasiune să o puteți transforma în câștig.
Află toate detaliile despre workshop și înscriere AICI. Te așteptăm!
Etichetă:fotografia culinara, fotografie de stoc, interviu, photostock