ASUS Zenfone 2 – premiantul clasei
Astăzi vă prezint un telefon foarte lăudat internațional, pe parte de design: ASUS Zenfone 2 ZE551.
iF Awards este un eveniment internațional de premiere a deignului din toate industriile, printre care și designul în Telecomunicațiile. Cum Computex (unul dintre cele mai mari târguri internaționale de IT) premiază și el designul, era și normal ca Zenfone 2 să câștige în ambele ocazii premii pentru design. Și este considerat un telefon mid spre high range, așadar premiile sunt chiar importante.
Telefonul vine într-o cutie albă, minimalistă, cu toate accesoriile necesare: cablu USB, încărcător, căști și manual de utilizare.
Zenfone 2 ZE551 oferă:
- Ecran IPS FHD de 5.5 inch
- Corning Gorilla Glass 3
- Procesor Quad Core 2.3 GHz Intel® Atom Z3580
- GPU Power VR Rogue G6430
- RAM 4 GB
- Memorie internă 64 GB și slot microSD
- Dual SIM cu 4 G
- Cameră principală de 13 MP cu senzor Toshiba
- Cameră secundară de 5 MP
- Wi-Fi 2.4GHz b/g/n + hotspot
- Bluetooth 4.0
- GPS cu A-GPS si GLONASS
- Senzor de lumină și de proximitate
- Baterie Li-Ion 3000 mAh fără posibilitate de schimbare
Design
Zenfone 2 are un design de tip peble (pietricica): marginile și muchiile sunt rotunjite iar carcasa are o textură de metal satinat, conferindu-i un aer luxos. Forma curbată face telefonul să fie ușor de ținut în mână, deși e destul de mare. Culoarea aurie e plăcută și nu îi lasă un aer kitschos .
Ecranul IPS FHD (1920×1080) este protejat de Coring Gorilla Glass 3, fața fiind și singura parte lucioasă a telefonului. În partea de sus găsim difuzorul, camera frontală de 5 MP și senzorii de lumină și proximitate. În partea de jos se află o banda cu o textură concentrica, iar senzorii pentru butoanele meniu-home-back se regăsesc între aceasta și ecran. Butoanele nu sunt retro-iluminate și poate fi cam anevoios controlul pe timp de noapte.
Ca de obicei, ecranul IPS este unul de calitate, Asus oferind funcții de calibrare a culorii prin tehnologia „Splendid”. Are inclusiv opțiunea low blue light, care calibreaza culorile ecranului astfel încât lumina lui nu mai obosește ochii.
Spatele are, din păcate, o carcasă din plastic iar în partea de sus, central, se află blitz-ul dual LED, camera și butoanele de volum. Designul pare inspirat din modelele LG G2, poziția butonului de putere și designul fiind singurele diferențe. În partea de jos-dreapta se află difuzorul. Datorită designului curbat, difuzorul amplifică sunetul, dacă este pus pe o suprafață plată.
Performanțe
Procesorul Intel Atom Z3580 este o mică bestie. Nu am simțit niciodată că nu poate face față tascurilor. Din contră, chiar a luat un punctaj foarte mare în benchmark-urile AnTuTu, de 47276 de puncte, undeva foarte aproape de Galaxy Note 4 și Meizu MX4. În jocuri se descurca foarte bine, a sacadat foarte rar, aproape deloc. Ramul de 4 Gb este mai mult un overkill iar memoria internă de 64 Gb și slotul micro SD sunt detalii binevenite!
Am avut totuși niște situații ciudate. În unele aplicații (CPU-Z), Zenfone 2 ZE551 s-a blocat sau chiar le-a închis forțat. Cel mai probabil s-a întâmplat așa din cauza faptului că dispune un procesor de 64 de biți, iar aplicațiile sunt construite pe tehnologia de 32 biți. Acest lucru poate bloca unele aplicații care nu sunt bine optimizate.
Nu, aplicațiile cu pricina nu ar trebui să meargă de două ori mai repede, dar procesarea datelor complexe ar trebui să fie mai rapidă.
Un detaliu mai puțin plăcut este faptul că deși telefonul este 4G dual-SIM, al doilea SIM este doar 2G, așadar țineți abonamentul de date pe SIM-ul 1.
Bateria de 3000 de mAh nu este interschimbabilă, dar ține două zile, aproape trei, dacă folosim telefonul pentru browsing, muzică, apeluri și câteva fotografii. Dacă adăugăm navigare prin GPS, tragem cateva videoclipuri și introducem și a doua cartelă, autonomia scade sub 24 de ore.
Multimedia
Camera de 13 MP este mai bună decât a multor telefoane chiar mai scumpe decat Zenfone2. Totuși noise-ul este vizibil chiar și la ISO mic, dar nu devine deranjant. Nu are stabilizare optică, deci pozele pot fi mișcate dacă tragem la un timp lung de expunere.
Aplicația de cameră este foarte capabilă, oferind foarte multe moduri de fotografiere, printre care si Manual sau HDR! HDR-ul se comportă foarte bine, dar adaugă ceva noise în zonele întunecate. Modul Manual oferă funcții complete și precise. Păcat că nu are decât un timp de expunere maxim de ¼ secunde și nu trage RAW (DNG).
Camera secundară este și ea foarte bună, chiar apropiată ca performanțe de cea principală. Bineînțeles, funcțiile sunt diminuate.
Autofocalizarea este precisă și rapidă și nu am simțit niciodată nevoia să refocalizez.
Funcția video este foarte bine pusă la punct, modurile de imagine fiind prezente și aici, dar în cantitate diminuată.
Pe parte de audio, Asus Zenfone 2 ZE551 este excepțional. Basul, mediile și înaltele sunt liniare, așadar orice sunet redat prin căști, chiar și prin cele de studio este curat! Am încercat funcția egalizatorului, dar nu am făcut decât să stric ceea ce ASUS a perfecționat. Vă recomand să nu vă jucați cu setările dacă vreți calitate maximă.
Volumul exact cum ar trebui să fie pe un dispozitiv multimedia: puternic, fără să distorsioneze gamele la nivel maxim.
Difuzorul extern este puternic dar nu are foarte mult bas. Mediile și înaltele sunt la ele acasă și volumul nu afectează calitatea sunetului. Dacă puneți telefonul pe spate, pe o suprafață plată, sunetul se va amplifica și basul se va auzi mai bine.
Ca și Comunicații, Zenfone 2 ZE551 oferă LTE pe SIM-ul, cu viteză 4G. Telefonul are posibilitatea de conectare în rețele wireless b/g/n în frecvențele 2.4GHz și 5GHz.
Concluzii
Pe scurt: Asus a făcut din Zenfone 2 ZE551 un dispozitiv multimedia extraordinar, mai ales pentru clasa în care se situează. Excelează în aproape toate domeniile și, chiar dacă pe foto ar fi putut fi ceva mai bine, telefonul este demn de luat în seamă.
Dacă ești pasionat de fotografie, ai modul complet manual iar senzorul este foarte bun; dacă ești audiofil, calitatea audio este extraordinară; dacă vrei un design minimalist dar foarte plăcut, Zenfone 2 ți-l oferă, chiar dacă este doar din plastic.
În oferta F64, modelul auriu de Zenfone 2 ZE551 cu 4Gb RAM este la prețul de 1899 lei. Fratele său mai slab ca performanțe poate fi achiziționat la doar 1299 lei. Diferențele sunt procesorul mai slab, de 1.8 GHz, memoria RAM de 2GB și memoria internă de 32GB. În rest, sunt identice.
LG G2 D802 este android-ul după care cei de la Asus se pare că s-au inspirat pentru unele scheme de design. Așadar, o opțiune este și el, la 1499 lei.
La 1599 lei, vine puternic Nokia Lumia 930, cu a sa cameră de 20 MP cu stabilizare optică și suportul RAW/DNG. Calitatea audio nu este nici ea de neglijat.
Vezi mai jos și review-ul video:
Un articol de Alexandru Matei.