Cianotipia – un scurt istoric
Cianotipia a fost inventată în 1842 de către astronomul englez William Herschel (1792- 1871). El a descoperit, printre altele, că sub acţiunea luminii sărurile ferice se pot transforma în săruri feroase. William Herschel folosea cianotipia pentru copierea desenelor. Mai târziu, procedeul a fost utilizat pentru pentru a realiza fotograme.
Ana Atkins folosea cianotipia din 1843 în studiile sale botanice ”Photographs of British Algae : Cyanotypes Impressions”.
Cianotipul este un procedeu de tiraj pozitiv. O foaie de hârtie (în general se folosește hârtie grea, 300g) este acoperită cu un amestec de citrat de fier amoniacal şi de fericianură de potasiu. Foaia este uscată la întuneric înainte de a fi expusă prin contact sub un negativ la lumina zilei. Lumina transformă sarea ferică în sare feroasă, fericianura este transformată în ferocianură şi precipită cu sarea ferică pentru a forma o imagine bleu. Timpul de expunere este destul de lung ajungând la mai multe minute. După expunere, imaginea este vizibilă. Se spală sub apă curentă care dizolvă sărurile neimpresionate de lumină. O simplă spălare de câteva minute permite developarea şi fixarea imaginii. Cianotipul capătă culoarea finală (albastru de Prusia) prin oxidare în aer.
cianotipii realizate de Radu Tudoroiu
Cianotipul a fost și este interesant datorită simplitații realizării. Și alte materiale organice (precum pânza, pielea sau chiar lemnul) sunt compatibile cu cianotipul, permiţând impresionarea fotografică. În combinație cu acetatul de polivinil ca bază, poate fi aplicata direct pe perete, obținând un efect foarte interesant. Folosirea peretelui sau a pielii este mai dificilă, datorită permeabilității reduse, aici intervenind acetatul de polivinil (un fel de aracet), care crează un mediu poros, cu aderență. De asemenea, se poate obţine o tonalitate brună utilizând acid tanic. Conservarea cianotipurilor se face fără contact cu substanţele alcaline.
Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.