Cu Canon 7D Mark II la turneul Final4 al Ligii Campionilor la handbal feminin
„CSM București este noua campioană a Europei, câștigătoarea Champions League 2016!”, se auzea de la stația de amplificare a sălii Papp Laszlo, din Budapesta, unde s-a desfășurat Final4-ul din acest an. Handbalistele din București reușiseră poate cea mai mare surpriză din istoria competiției și una dintre cele mai frumoase performanțe din istoria recentă a sportului românesc, în urma unui meci dramatic, cu răsturnări spectaculoase de scor și aruncări de la șapte metri, poate cea mai frumoasă finală de la înființarea competiției în 1961. În plus, Isabelle Gullden a fost declarată golgheterul competiției, portărița Jelena Grubisic a fost primit din partea Federației Europene de Handbal titlul de cea mai valoroasă jucătoare a Final4-ului Champions League, iar românca Cristina Neagu, de la Buducnost Podgorica, a fost aleasă în echipa ideală a ediţiei 2015/2016, pe postul de inter stânga. Sărbatoarea de după meci a fost extraordinară, cu handbalistele noastre dansând și îmbrățișându-se pe teren, iar cei 600 de fani din tribună reducându-i la tăcere pe cei 10.000 de fani maghiari. Ce poate fi mai frumos pentru un fotoreporter de sport decât să fie prezent la un asemenea succes, o sărbătoare românească, mai ales după ce ai parcurs 850 de kilometri fără mari speranțe că echipa din Capitală se poate încununa „regină a Europei”?
La starea de bine s-a adăugat și faptul că am putut să fotografiez cu un Canon 7D Mark II, pe care F64 a avut bunăvoința să mi-l împrumute pe parcursul competiției. De fapt, a fost un lucru care mi-a făcut viața ușoară în Ungaria și m-a ajutat să realizez fotografiile pe care mi le doream pentru trustul Ringier din partea căruia am fost acreditat la Final4.
O să vă scutesc de datele tehnice, pe care orice fotograf interesat le poate găsi pe site-urile de specialitate și o să vă povestesc cum este să lucrezi cu un astfel de aparat. Pe lângă body-urile Canon 7D Mark II si Canon 6D ( cumpărat de la F64 ) am lucrat cu obiectivele Canon 16-35mm f2.8 II și Canon 70-200mm f2.8.
Pentru început, despre Canon 7D Mark II pot să spun că are un raport calitate – preț extrem de avantajos, la cei 6.000 de lei cu cât se comercializează pe F64.ro în acest moment, dar și că este ideal pentru sport datorită numărului mare de cadre și vitezei de focalizare.
La capitolul plusuri pot adăuga construcția solidă, iar corpul se echilibrează bine cu un obiectiv greu cum este 70-200mm f2.8, vizorul acoperă 100% din câmpul vizual, carcasa din aliaj de magneziu este extrem de robustă și este izolată la umezeală, butoanele sunt perfect poziționate iar meniul este ușor de folosit.
De asemenea, s-a comportat bine la valorile ISO folosite de mine, respectiv 1250 și 1600, iar sistemul AF foarte performant, plus cele două procesoare de imagine Digic 6, și-au făcut treaba.
Este foarte rapid (10 cadre pe secundă) și destul de precis în focalizare, ratează destul de rar focusul.
O altă bilă albă este că are sloturi pentru două carduri CF și SD – un al doilea slot este de mare ajutor, pentru că nu mai ești nevoit să introduci alt card atunci când unul dintre ele este plin sau în cazul în care îl scoți pe unul pentru a transmite fotografiile. Poți să înregistrezi imaginile simultan, pe ambele carduri, ca back-up.
Neajunsurile sunt extrem de puține: nu poți să vezi imaginile imediat după realizarea lor, trebuie să apeși butonul play și abia atunci poti folosi rotița pentru vizualizare – în cazul unui sport rapid, precum handbalul, e un handicap; aș fi preferat să aibă WI-FI în locul GPS-ului, deoarece poți trimite fotografiile direct de pe telefon sau tabletă fără să scoți cardul din aparat.
După părerea mea, aparatul ideal este o combinație între corpul, construcția, rapiditatea lui Canon 7D Mark II și senzorul de imagine full-frame de la 6D.
Dar Canon 7D Mark II este aparatul perfect acolo unde ai nevoie de viteză foarte mare la declanșare și rapiditate, plus precizie la focalizare. Aș recomanda acest aparat pentru sport/action/wildlife, iar acolo unde viteza la declanșare nu este esențială, cred că Canon 6D este o alegere mai potrivită datorită calității imaginii, aparatele având prețuri sensibil egale.
Am oferit exemplul Canon 6D deoarece il folosesc de aproximativ 1 an si 6 luni.
Mi-a plăcut:
– construcția este solidă, carcasa fiind din aliaj de magneziu izolată la umezeală, iar corpul se echilibrează bine cu obiectivele grele
– un sistem AF foarte performant + două procesoare de imagine Digic 6. Este foarte rapid (10 cadre pe secunda) si destul de precis la focalizare
– calitate bună a imaginii la iso 1250 si 1600
– are sloturi pentru două carduri CF si SD
– vizorul acoperă 100% din câmpul vizual
– are o valoare foarte bună pentru prețul actual, aproximativ 6.000 de lei
– butoane bine așezate si meniu ușor de folosit daca ești obișnuit cu aparatele Canon
Nu mi-a plăcut:
– nu poți să vezi imaginile imediat după realizarea lor, trebuie să apeși butonul play și abia atunci poți folosi rotița pentru vizualizare
– aș fi preferat să aibă WI-FI în locul GPS-ului, deoarece poți trimite fotografiile direct de pe telefon sau tabletă fără să scoți cardul din aparat
Alte imagini realizate:
Un articol și fotografii de Vlad Chirea.
Etichetă:7D mark II, Canon