Test Canon 80D: 24Mpx, 45 pct de focus, touchscreen, Wi-Fi si GPS
Evolutie sau revolutie? Recunosc ca noul Canon 80D m-a surprins in mod placut din mai multe puncte de vedere. Si, chiar daca trebuie sa spun inca de la inceput ca am fost si sunt un fan al seriei xxD de la Canon (eu avand chiar un aparat de suflet din aceasta gama, un 50D), cel mai nou venit isi depaseste conditia. Ma pregateam sa testez un aparat mid-level bun, dar am primit ceva mai mult!
Canon 80D, pe scurt:
Canon 80D este asemanator din punct de vedere al designului bodyului cu generatia anterioara, dar este construit in jurul unui senzor CMOS APS-C reproiectat, capabil sa inregistreze imagini statice la o rezolutie de 24Mpx (fata de 20Mpx la Canon 70D, este un ‘salt’ important).
Nu doar senzorul a fost actualizat, la standardele actuale, as putea spune. Acum aparatul include un modul AF mai performant, care are 45 de puncte de focus, toate de tip ‘cruce’.
Punctul central de focus este capabil sa faca punerea la punct in bezna aproape totala, pana la -3EV.
Poate inregistra imagini in rafala cu pana la 7 cadre pe secunda, cu AF activ, iar sistemul Dual Pixel AF (DAF) a fost si el imbunatatit, oferint acum focalizare automata continua in modul Live View.
Ecranul LCD este rabatabil (lateral) si sensibil la atingere iar vizorul optic ofera o acoperire 100% a cadrului. Vine cu Wi-Fi, NFC ca si “dotari standard”, iar autonomia acumulatorului depaseste 1.000 de cadre, in practica.
Echipamentul de test: Canon 80D body cu obiectivele Canon 18-135mm f/3.5-5.6 STM si 70-200mm f/4L USM. Fotografiile din acest articol sunt neprelucrate, cu exceptia unor reincadrari (crop) in cazul imaginilor de la showul aviatic. Toate imaginile au datele de EXIF, deci le puteti salva si studia.
Constructie si utilizare
Primul aspect care iese in evidenta atunci cand iei contact prima data cu noul Canon 80D este, bineinteles, bodyul. Desi asemanator ca si forma si amplasare a butoanelor cu cel al generatiei anterioare, Canon 80D este mai solid, mai robust si – fara sa exagerez – iti da senzatia de aparat din gama profesionala. Se apropie de feeling-ul oferit de bodyul lui Canon 7D Mark II, iar acesta nu este singurul punct comun intre cele doua, dupa cum veti vedea pe parcursul acestui test. Este, pentru prima data dupa multi ani, la fel de solid precum era Canon 50D, pentru cei care l-au folosit si isi mai aduc aminte…
In partea de sus, langa declansator, se regaseste ecranul LCD ce ofera informatiile de baza despre expunere si modul de fotografiere. Din pacate, este acelasi ecran ca si la generatia anterioara, asadar constat si acum lipsa informatiei despre White Balance aici.
Butonul pentru selectarea modului de focalizare se afla si el la locul lui, langa declansator, iar rotita de selectie a modurilor de fotografie are, in continuare, sistemul de blocare/deblocare cu click/clack cu care suntem obisnuiti de Canon. Remarc aici aparitia a doua moduri Custom (C1 si C2) pe rotita de selectie, ceea ce inseamna ca acum putem salva doua seturi de setari diferite inloc de unul, pentru a trece rapid de la un stil de shooting la altul.
Pe spate se afla ecranul LCD rabatabil lateral, sensibil la atingere. Asta inseamna ca toate operatiunile si setarile se pot face doar prin atingerea ecranului, iar in modul Live View selectarea zonei de focus se face prin indicarea (atingerea) ei cu degetul, pe ecran. Extrem de folositor, mai ales pentru cei care vor folosi 80D-ul pentru inregistrare video.
Ecranul LCD poate fi rabatat spre stanga (lateral) si rotit pana la 180°. Este foarte util, de exemplu, atunci cand se fotografiaza sau filmeaza de pe un trepied sau din unghiuri greu accesibile. Pentru protectie, ecranul poate fi intors cu LCD-ul spre carcasa (vezi foto sus). Tot pe spatele aparatului se observa cateva diferente din punct de vedere al amplasarii butoanelor, in comparatie cu modelul anterior, dar butoanele noului 80D sunt usor accesibile si pozitionate suficient de ergonomic chiar si pentru fotografii cu maini mari.
In partea lateala-dreapta a aparatului se afla slotul pentru carduri de tip SD/SDHC/SDXC. Doar unul, nu doua, fapt care ne reaminteste totusi ca avem in fata un aparat din gama mid-level si nu unul profesional. In partea opusa se afla capacele de acces la conectori, Canon 80D fiind extrem de bine dotat la acest captiol: pe langa Wi-Fi (cu NFC) si GPS-ul disponibil prin accesoriul GP-E2, aparatul are si urmatorii conectori fizici: HDMI, A/V digital, USB 2.0, declansator extern (pe fir), casti (audio out) si microfon (audio in).
In partea de jos se afla clasicul capac al acumulatorului si filetul standard pentru trepied, chiar nimic deosebit la acest captiol. Conectorii pentru grip se afla, ca si pana acum, in interiorul locasului pentru acumulator.
Calitatea imaginilor, masurarea expunerii si temperatura de culoare
Senzor nou, reproiectat, si o rezolutie cu 20% mai mare decat cea a predecesorului sau. Cu asta se lauda Canon 80D si are si de ce. Noul senzor ofera, asa cum era de asteptat, mai mult detalii, mai ales la valori ISO decente. Dar, impreuna cu procesorul de imagine DIGIC 6, aparatul este capabil sa inregistreze si imagini la valori ISO ridicate cu un nivel al zgomotului de imagine foarte bine controlat. Daca vorbim de fotografii in format JPEG, direct din aparat, pot sa spun ca si la ISO 6.400 le veti putea utiliza fara nici un fel de probleme pentru afisare pe ecran sau printuri pana la A3.
Iata un set de fotografii de noapte, realizate la ISO 3.200 – 6.400 cu Canon 80D:
Daca ne referim la imaginile RAW, zgomotul de imagine vizibil la valori ISO mari (peste 3200) este, o idee mai mare decat cel produs de senzorul lui 70D, dar plusul de detalii oferit de noul senzor la valori ISO reduse este mai important, consider eu, decat 10% mai mult zgomot de imagine in RAW, la valori ISO … astronomice (care oricum poate fi corectat, destul de usor si cu rezultate excelente, cu orice convertor RAW actual).
Un alt capitol la care 80D iese in evidenta este gama dinamica a noului senzor. Am ramas placut impresionat de capacitatea lui de a reda (pastra) detalii atat in zonele de umbra cat si in zonele luminoase ale cadrelor, mai ales a celor inregistrate seara, in lumina slaba. Mai ales pentru fotografii de peisaj, asta va fi o veste buna, deoarece capacitatea de a reda detalii in zone extreme din punct de vedere a iluminarii este imbunatatita la 80D fata de 70D cu cel putin o treapta de expunere.
Si, daca tot am amintit de expunere, Canon 80D are un senzor RGB-IR cu 7560 de pixeli cu care calculeaza parametrii de expunere automat, in 63 de zone ale cadrului. Optiunile de masurare sunt cele clasice: evaluativ, matrice, partial, preponderent central si spot.
Legat de balansul de alb, pot sa va spun ca aparatul alege automat temperatura de culoare optima in orice situatie, asa cum m-as fi asteptat.
Remarc totusi doua noi optiuni: WB Ambience priority si WB White priority. Ambele au ca scop optimizarea balansului de alb in lumina mixta. WB White priority isi face excelent treaba atunci cand fotografiati in interiorul cladirilor si lumina ambientala provine de la surse cu temperatura de culoare diferita (becuri, neoane, etc), concentrandu-se pe obtinerea unor cadre cu culori pure, neutre, pe cand setarea Ambience retine o parte din color-castul specific luminii ambientale.
Sistemul autofocus
Canon 80D are doua sisteme de focalizare, diferite. Primul si cel mai important, este construit in jurul celor 49 de puncte de focus cu detectie de faza, toate de tip “cruce” care ocupa o suprafata considerabila din cadru. Fata de modelul anterior, care se lauda doar cu 19 puncte de focus, este o imbunatatire importanta, atat in ceea ce priveste capacitatea aparatului de a urmari subiectul in cadru cat si din punct de vedere al distributiei punctelor de focus pe suprafata imaginii.
Toate puncte de focus sunt de tip “cruce”, capabile sa asigure punerea la punct cu obiective cu luminozitate minima f/5.6, iar 27 din acestea sunt capabile sa focalizeze cu obiective cu f/8, pana la -3EV (adica bezna aproape totala). O veste excelenta pentru cei care urmaresc sa foloseasca 80D-ul lor in fotografie de noapte, wildlife, sport sau in orice alta situatie care impune ori focalizarea in lumina slaba ori utilizarea unor teleobiective puternice.
Si, poate cea mai buna veste: cele 45 de puncte de focus fac tracking excelent, cand vine vorba de urmarit subiecte care se misca rapid in cadru. Este si motivul pentru care m-am dus cu 80D-ul la un show aviatic, fiind prima si cea mai la indemana optiune pentru a testa in realitate sistemul de focus avansat al noului aparat.
Canon 80D reuseste sa urmareasca subiectul in cadru functionand la acest capitol exact asa cum m-as fi asteptat. Sistemul cu 45 de puncte de focus reprezinta un mare pas inainte fata de Canon 70D, si este singurul aparat mid-level pe care l-as putea recomanda fara retineri celor pasionati de fotografie de actiune / sport / wildlife. Are chiar si senzor de orientare, care translateaza automat zona de focus selectata daca modificati rapid pozitia aparatului din landscape in portret sau invers. Da, o functie pe care o regasim, in general, doar pe varfurile de gama DSLR.
Al doilea sistem de focalizare este denumit Dual Pixel AF si se activeaza atunci cand comutam aparatul in modul Live View. Practic, acum aparatul face punerea la punct utilizand informatia receptionata de senzorul CMOS, care integreaza pe suprafata sa o serie de pixeli special conceptuti pentru detectarea diferentelor de contrast si faza. Daca la multe din aparatele DSLR din acest segment focalizarea in Live View lasa de dorit, fiind lenta si greoaie, la Canon 80D este exact opusul. Aparatul focalizeaza in Live View in sub 0.5 secunde, o viteza mai mult decat decenta si comparabila cu cea a sistemelor mirrorless. Evident, toate acestea atunci cand il “ajuta” si obiectivul, in speta unul cu sistem STM, asa cum am avut eu pentru teste.
Si, daca tot am vorbit de STM, sa va spun cate ceva si despre focalizarea in timpul filmarii. Este momentul in care se vede, de fapt, performanta sistemului Dual Pixel AF si modul in care el “lucreaza” cu obiectivele STM. Faptul ca poti utiliza focalizarea continua, exacta si deloc lenta, in timpul inregistrarii video este un mare plus si motivul pentru care multi videografi vor alege acest model. Faptul ca ai la dispozitie ecranul LCD sensibil la atingere, pe care sa stabilesti zona de focus in timp real cand inregistrezi, este iarasi un mare plus al lui 80D. Toate acestea, impreuna cu caracterisitcile video despre care va voi vorbi putin mai jos, fac din 80D un aparat bun nu doar pentru fotografi cat si pentru cei care cauta o solutie accesibila dar performanta, pentru filmarea cu DSLR-ul.
Meniul
Maniul lui Canon 80D a suferit o oarecare transformare fata de cel al lui 70D, pentru ca cei de la Canon au avut de “inghesuit” mai multe pagini cu optiuni, in acelasi spatiu al ecranului LCD. Asta inseamna ca, la prima vedere, meniul stufos poate da batai de cap unui incepator, dar odata obisnuiti cu modul de afisare si locul in care se regaseste fiecare functie, ajungem sa apreciem complexitatea aparatului in fata navigarii usor greoaie prin meniu. Pana la urma, asa cum spuneam si in introducere, Canon 80D este mai mult decat un aparat mid-level, iar asta se vede foarte bine daca ne uitam in optiunile de customizare din meniu.
Pe scurt, cateva functii importante ce se regasesc in meniul lui 80D:
- HDR direct din aparat (multi-cadru)
- Intervalometru (declansare automata la un interval prestabilit)
- Expuneri multiple (sau, altfel spus, suprapunerea a doua cadre expuse consecutiv)
- Optimizarea automata a zonelor de contrast si luminozitate ridicata (Auto Lighting Optimizer)
- Braketing de expunere si braketing de temperatura de culoare
- Balans de alb si in grade Kelvin
- Reducerea automata a aberatiilor cromatice si geometrice atunci cand sunt utilizate obiective Canon
- Personalizarea functiilor efectuate de (aproape) fiecare buton de pe body
- Personalizarea modului de lucru al sistemului de focalizare (o sectiune din Custom Controls cu nu mai putin de 16 pagini de optiuni numai pentru AF!)
- Personalizarea informatiilor afisate in Live View si la playback
Iata si cateva imagini cu meniul, pentru a va convinge singuri de complexitatea sa:
Functia de filmare
Desi, din pacate, nu va pot arata nici o secventa video de lungime considerabila inregistrata cu Canon 80D, am testat aceasta functie si va pot spune ca:
- aparatul filmeaza la rezolutie maxima 1080 60p cu compresie H.264, in format MOV si face asta la calitatea cu care ne-am obisnuit de la Canon, adica top notch
- sistemul de focus Dual Pixel face punerea la punct in timpul filmarii in mai putin de 0.5 secunde, cand este cuplat cu un obiectiv STM (desigur). E mai rapid decat precedentul si la acest capitol.
- din pacate nu filmeaza decat in modul Auto / Program sau Manual (nu si in Av/Tv)
- nu filmeaza la rezolutie 4K, deci nu pot spune ca se ridica la asteptarile anului 2016 la acest capitol
- are acum si un conector pentru microfon extern si permite setarea manuala a nivelului de inregistrare audio
- fata de Canon 70D, aduce in plus conectorul pentru microfon si inregistrarea la 60fps (sau slow-motion 2x), inregistrand in format MOV sau MPEG4
Secvente video inregistrate cu 80D pentru review, din pacate nu am. Dar promit sa revin cu un articol detaliat pe tema inregistrarii video cu noul Canon cat de curand posibil.
Conectivitate si autonomie
Cum ar arata un aparat de fotografiat “full option”? Sung sigur ca pentru fiecare el va fi diferit. Dar, cel putin din punct de vedere al optiunilor de conectivitate, Canon 80D se poate incadra usor la aceasta categorie.
El este dotat cu:
- Wi-Fi cu NFC (si declansare de la distanta cu aplicatia Canon pentru smartphones)
- Iesire HDMI
- USB 2.0
- Intrare pentru microfon extern
- Iesire audio (pentru casti)
- Conector pentru declansator pe fir (“telecomanda”)
Din punct de vedere al autonomiei, iarasi, Canon 80D sta foarte bine. In general, cand fac review-uri, incerc sa trag la maxim de aparate astfel incat sa pot spune: cu aparatul X am facut maxim Y cadre intr-o singura zi, cu un acumulator.
Ei bine, despre Canon 80D nu pot spune acelasi lucru, pentru ca efectiv nu I-am putut consuma acumulatorul intr-o singura zi. Si, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos, am tras peste 1300 de cadre, ca sa mai am inca autonomie 60%… Sigur, m-a ajutat faptul ca am tras aproape exclusiv incadrand prin vizorul optic si 80% din cadre sunt in rafala, dar chiar si asa, autonomia lui 80D poate depasi usor cele 960 de cadre indicate in fisa tehnica, de producator. Altfel spus, “iepurasul Duracell” era mic copil pe langa ce poate 80D … 🙂
Concluzii
Am apreciat seria Canon xxD permanent, chiar daca ea a suferit o serie de schimbari in timp. Totusi, fara a fi subiectiv, Canon 80D reprezinta o noua surpriza placuta. Am descoperit un aparat robust si foarte bine dotat, capabil sa inregistreze fotografii excelente de fiecare data. Senzorul nou are o gama dinamica foarte buna, ia sistemul de focalizare isi arata cu adevarat performantele atunci cand il pui “la treaba” si fotografiezi subiecte aflate in miscare. In acest moment mi-ar fi greu sa decid daca as lua un Canon 80D sau un Canon 7D Mark II. Cu exceptia celor doua sloturi de card si a celor doua procesoare (care ii ofera lui 7D II un plus de viteza), as alege Canon 80D oricand.
Oricum, este clar ca avem in gama Canon nu unul ci doua aparate APS-C performante, care se bat de la egal la egal din multe puncte de vedere.
Pacat ca la capitolul video nu se ridica la inaltimea asteptarilor (nu inregistreaza 4K), dar, pana la urma, este mai important sa avem un aparat foto performant decat un hibrid. Canon 80D ramane un aparat de fotografiat (!) de baza pentru fotografii avansati si chiar profesionisti. Un aparat “full option” daca vreti sa facem o analogie cu domeniul auto, in privinta dotarilor.
Si, la sfarsit, raspunsul la intrebarea: merita upgradeul pentru cei care au deja un Canon 70D? Eu zic ca da. Sistemul de focus imbunatatit si senzorul mai performant cred ca sunt cel putin doua motive suficiente pentru a face upgrade.
Nota: 9/10
Bile albe:
- Calitate foarte buna a imaginilor, indiferent daca tragi RAW (14 bit CRW) sau JPEG
- Sistem de focus foarte avansat, pentru un aparat din aceasta clasa
- Focalizare precisa si rapida, inclusiv in Live View
- Posibilitati multiple de customizare si personalizare a focalizarii, a vitezei de raspunsi si a trackingului
- Mai multe viteze la fotografiere in rafala, focus tracking pe subiect in timp real
- Buffer mare, pana la 110 cadre JPEG la fotografierea in rafala sau 25 RAW (cu carduri de tip SD UHS-1)
- Wi-Fi
- Ecranul LCD sensibil la atingere este usor de utilizat, raspunde bine la comenzi si se poate vizualiza bine chiar si in lumina puternica
- Wi-Fi, NFC, alaturi de conector HDMI si conector pentru microfon extern si declansator cu fir – un pachet complet de dotari la capitolul conectivitate
- HDR, expuneri multiple si intervalometru integrat (elimina necesitatea utilizarii unui intervalometru extern / declansator pe fir)
- Filmare Full HD in modul Program si Manual (inclusiv cu setarea manuala a nivelului de inregistrare a sunetului a microfonului intern/extern), conector pentru microfon extern
- Blitz pop-up integrat
- Sistem AF Dual Pixel (DAF) pentru focalizare automata rapida si precisa in Live View, inclusiv in timpul inregistrarii video
- Autonomie buna a acumulatorului, peste 1.000 de cadre la o singura incarcare
Bile negre:
- Lipsa informatiilor despre temperatura de culoare (setarea WB) in ecranul LCD secundar
- Autonomia scade daca WiFi este pornit
- Nu ofera acelasi grad de etanseizare impotriva intemperiilor ca alte modele din aceeasi clasa
- Un singur slot de card SD
- Sistemul AF complex necesita un anumit timp de acomodare cu toate modurile lui de functionare
- Functia de filmare, desi destul de complexa, este limitata la rezolutia maxima Full HD 60p
- Nu filmeaza in modurile Av / Tv (doar in Program si Manual)
Canon 80D – specificatii tehnice pe scurt:
- Aparat foto DSLR cu senzor APS-C CMOS (crop 1.6x)
- Rezolutie: 24Mpx (senzor nou, reproiectat)
- Procesor de imagine Canon DIGIC 6
- ISO 100 – 16.000 (extins pana la 25.600)
- Format foto: JPEG si RAW (14 bit CRW)
- Focalizare: 45 de puncte de focus, toate tip ‘cruce’
- Ecran LCD rabatabil, sensibil la atingere, cu diagonala de 3 inch si 1.04Mpx
- Vizor optic cu pentaprisma, acoperire 100% a cadrului, factor de marire 0.95x
- Sistem AF Dual Pixel (DAF) pentru focalizare automata rapida si precisa in Live View, inclusiv in timpul inregistrarii video
- Fotografiere in rafala cu pana la 7 cadre pe secunda
- Timp de expunere: 30s – 1/8.000
- Blitz pop-up integrat, raza de actiune 8m
- Patina pentru blitz extern
- Sincronizare cu blitzul: 1/250s
- Filmare Full HD 1920 x 1080 (60p, 30p, 24p), MPEG-4 H.264 / MOV
- Sunet inregistrat stereo
- Intrare pentru microfon, iesire audio (casti) si HDMI
- Stocare pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC (1 slot)
- Interfata USB 2.0, HDMI
- Wi-Fi integrat
- GPS disponibil prin GP-E2
- Acumulator de tip LP-E6N lithium-ion
- Autonomie aprox. 960 de cadre
- Greutate body: 730 g
- Dimensiuni: 139 x 105 x 79 mm
Un articol si fotografii de Calin Stan.
3 comentarii
Canon continua sa ne uimeasca, iar D80 face decat sa completeze gama larga de optiuni. Felicitari pentru review!
Canon 80D nu are GPS integrat! Va rog sa fiti mai atent si sa editati!
Citez din articolul dumneavoastra:
– "Wi-Fi si GPS" in titlu
– "NFC si GPS ca si “dotari standard”"
– "pe langa Wi-Fi (cu NFC) si GPS-ul integat"
– "Wi-Fi cu NFC (si declansare de la distanta cu aplicatia Canon pentru smartphones) GPS"
– "Wi-Fi, NFC si GPS integrate, alaturi de conector HDMI"
– "Wi-Fi si GPS integrate"
– "GPS integrat"
Buna, intr-adevar Canon 80D nu are GPS integrat, dar este compatibil cu un accesoriu care serveste pe post de GPS receiver si anume GP-E2. Am corectat si in articol. Multumim 🙂