Cu Sony A7R si Sony Sonnar T* FE SEL55mm prin Belgia
Frig rau afara si plictiseala mare in Bucuresti… Stateam relaxat cu Andreea, sotia mea, cand bazaie telefonul.
“Ce faci Bogdane in weekend?” ma intrebara prietenii nostri.
“Bai, pun muzica la Bruxelles sambata… va bagati?” intreb la misto.
“Da… ne bagam si noi, dar hai sa plecam mai repede si facem o escala la Bruges, cica e foarte frumos!” Si chiar este!
Am rezolvat repede cu avioanele si cazarea, insa a aparut clasica intrebare, atunci cand detii un DSLR bulky, in cazul meu un Canon 5D mk III: sa iau camera mea, care mereu mi se pare un pic prea mare pentru astfel de iesiri, sau sa incerc alta varianta. Sun la F64: “Alo, Cristi? Ce ai disponibil la demo?”, “Vrei sa incerci un Sony A7R si un obiectiv Sony Sonnar T* FE SEL55mm F1.8 ZA?”. Am ezitat un pic initial pentru ca era vorba de prima versiune de Sony A7R, versiunea 2 fiind deja in vanzare in magazin, dar am zis, hei, ce naiba, hai sa incerc si altceva, cine stie, poate schimb si eu macazul cum au facut-o multi altii. M-am jucat un pic cu obiectivul de kit, un 28-70 F3.5-5.6 si cel fix de F1.8, evident ca l-am ales pe cel fix in defavoarea zoom-ului, pe care, preferand sa calatoresc cat mai light, l-am lasat acasa.
Pentru ca m-am jucat mai demult cu un Sony RX100 MK1, meniul camerei imi era oarecum familiar, butoanele usor de folosit si gasit, cu mentiunea ca, de cateva ori am oprit camera din greseala pentru ca butonul de power on/off al camerei este foarte apropiat de cel customizabil din dreptul acestuia, problema care s-a rezolvat la versiunea 2 a camerei. O alta problema care s-a rezolvat odata cu aparatia versiunii A7R MK2 este viteza focalizarii, cat si a focus hunting-ului, probleme pe care culmea, le-am intampinat ziua in amiaza mare cand focusul ar trebui sa fie ultra rapid. Astfel de probleme intalnisem mai demult si la un alt mirrorless. In fine, jucandu-ma apoi cu varianta 2 a camerei, am descoperit cu placere ca astfel de situatii nu prea mai au cum sa existe dupa cele mai recente update-uri de soft.
Nu are sens sa vorbesc despre aspectele tehnice ale camerei, va spun insa ca, spre deosebire de un DSRL, in astfel de iesiri, o astfel de camera, la marimea ei, este mult mai usor de transportat de colo colo si nici nu deranjeaza pe nimeni atunci cand iti incerci talentul de street photographer.
Obiectivul este potrivit ca marime, se simte placut, solid, contructia metalica si din combo-ul cu camera rezulta un produs bine echilibrat.
Te intrebai daca este sharp? DA! Este extrem de sharp, chiar si la F1.8 dar stim bine cu totii ca nu asta conteaza cel mai tare 🙂 Daca as detine un Sony A7, indiferent de model, as cumpara obiectivul ca sa ma bucur de rezolutia excelenta pe care aceste camere o ofera. Cat despre bokeh, cremos ca cel mai fin unt, fara sa distraga atentia.
Un articol si fotografii de Bogdan Moldovan.
Mai multe despre el gasesti aici:
https://www.instagram.com/bogdanmoldovan
https://www.facebook.com/bogdanmoldovanphoto
Etichetă:mirrorless, Sony, Sony a7R