Cum fotografiem copiii: 6 sfaturi practice
Încă din primele clipe de viață și până în momentul în care sunt gata să-și înceapă propria aventură, copiii ne oferă nenumărate surse de inspirație pentru fotografie. Iubim să imortalizăm primele lor experiențe, suntem mândri și încântați să putem privi imediat rezultatul.
În plină eră a tehnologiei digitale, n-a fost niciodată mai simplu să facem fotografii și să le arătăm imediat celor dragi. Fie că vorbim de telefoane mobile, tablete, aparate foto compacte sau DSLR-uri, totul ne este astăzi la un “click” distanță de a capta cele mai frumoase momente ale copiilor noștri.
Cu toate acestea, micuții nu sunt atât de ușor de fotografiat: sunt plini de energie, aleargă, sar, fac grimase, plâng în hohote ca mai apoi sa râdă fără oprire, complicându-ne sarcina până aproape de renunțare. Dar până la urmă, asta ne și dorim, să captăm naturalețea în trăsături unice pe care le vom privi cu drag și nostalgie peste ani.
Dacă de cele mai multe ori vă lăsați descurajați de faptul că nu trăiți într-un cadru idilic, nu dețineți ultima generație de echipament sau un fotograf profesionist angajat la dispoziția dumneavoastră 24 de ore din 24, vă invit să parcurgeți sfaturile următoare și să vă amuzați testându-le cât de des posibil.
#1 Ce aparat să folosesc? Dar setări?
Răspunsul este simplu: orice avem la îndemână. Așa cum am menționat mai sus, în zilele noastre este aproape imposibil să nu deținem cel puțin un smartphone sau o tabletă de care să ne folosim imediat pentru a surprinde un cadru. În cazul în care dețineți un DSLR și ați depășit modul Auto, vă recomand modul Manual pentru un control complet asupra setărilor, cu o diafragmă cât mai deschisă (f 1.8, f 2.8) pentru o profunzime a câmpului cât mai mică, care să ne asigure un fundal blurat, ISO 100 dacă ne aflăm în lumină naturală și un timp de expunere cât mai rapid care să ne permită să captăm reacțiile dinamice ale celor mici (1/650 s, 1/500 s… până la max. 1/125 s), sau modurile prioritate de timp (S) ori diafragmă (A), care sunt mai ușor de utilizat.
Dacă ne aflăm la interior, putem crește sensibilitatea ISO și scădea timpul de expunere pentru a permite luminii să pătrundă în obturator. Aceste valori sunt orientative, pentru rezultate cât mai bune puteți încerca cât mai multe reglaje pornind de la aceste valori pe care să le analizați apoi pe ecranul PC-ului.
Legat de obiective, un simplu 50 mm va face minuni pentru început, urmând ca pe masură ce progresați să vă orientati către un 85 mm sau un 70-200 mm.
#2 Când am cea mai bună lumină?
Calitatea și cantitatea luminii influențează în mod decisiv imaginea finală: un soare arzător, de prânz, va crea umbre dure pe chip, zone arse în fotografie și chipuri încruntate. Puteți evita lumina directă a soarelui alegând un loc umbros și poziționând subiectul cu spatele către partea cea mai întunecată. Pentru un efect profesionist puteți folosi o blendă (reflector portabil) pe care să o poziționați în fața subiectului astfel încât să eliminați umbrele de sub nas sau bărbie. Prețul unui astfel de accesoriu este mic, iar efectele se vor vedea imediat. Dacă nu aveți la îndemână o blendă, un parasolar auto va face aproximativ același lucru.
În cazul în care puteți planifica din timp ședința foto, alegeți o lumină difuză, blândă, către finalul zilei, atunci când soarele este auriu (ora de aur sau golden hour), sau o zi cu nori care vor acționa ca un diffuser natural al luminii. Pentru a afla exact cel mai propice moment al zilei puteți utiliza cu încredere aplicația Exate Gloden Hour.
Află mai multe despre ce este și cum să profiți de ora de aur AICI.
Lumina laterală, este un alt mod de a experimenta, adresat celor ce dețin deja cunoștinte de bază. Efectul este unul puțin mai dramatic, iar pentru reusită recomand să realizați expunerea pe zona luminoasă, nu pe cea din umbră.
#3 Ce locații, ținute și accesorii să aleg?
Fotografierea copiilor presupune foarte multă creativitate, nu numai spontaneitate, acest lucru însemnând că putem opta din timp pentru o locație urbană sau un parc din apropiere. Un gard de lemn, o ușă medievală sau o casă rustică, va contrasta minunat cu o rochie de prințesă. Lăsați-i pe cei mici să își aleagă singuri jucăriile preferate și experimentați combinații de haine cât mai interesante.
Alegeți o temă și creați propriul set-up, cei mici vor fi foarte atrași de obiectele din jurul lor și veți avea astfel timp să încadrați și să realizați imagini care vor surprinde personalitatea și naturalețea în mod real, neforțat. Teme precum: ieșire la picnic, five o’clock tea, plimbare în lan de maci sau o bătaie cu perne, vor crea nu numai imagini frumoase, ci și experiențe și amintiri dragi tuturor.
Accesoriile vor completa de minune cadrul pentru a spune o poveste: un tort, baloane de sapun, acadele, pălării, valize vechi, cutii de lemn, animale de companie etc.
Dincolo de ședințele planificate, nu uitați să îi surprindeți pe cei mici atunci când sunt implicați în activitatile cotidiene: bucuria trezirii, joaca în baie, momentele candide de tandrețe cu ceilalți membrii ai familiei, interacțiunea cu animalele de companie sau cu jucăriile preferate și, mai ales vacanțele și aniversările – toate fac parte din universul magic al copilăriei și merită toată atenția noastră.
#4 Unghiurile de fotografiere și încadrarea
Dacă aveți timp pentru a studia portofoliile fotografilor renumiți, cu siguranță veți remarca unghiuri din cele mai diverse: de deasupra, din spate, de la același nivel, având subiectul centrat sau ocupând doar o treime din cadru pentru a face loc peisajului sau altor detalii semnificative.
Dacă vă aflați la început și, mai ales, dacă aveți un copil de 2-3 anișori care nu stă nicio clipă vă recomand să fotografiați înconjurând subiectul de mai multe ori. Vă va oferi noi perspective și unghiuri de fotografiere.
#5 Empatia – conexiunea cu subiectul
Orice artist vă va spune că pentru a crea o imagine cu însemnătate/semnificativă avem nevoie de capacitatea de a ne conecta cu subiectul. Pentru acest lucru avem nevoie să-i lăsăm liberi pe cei mici să-și exprime personalitatea natural. Nimic nu este mai dezamăgitor decât să îi forțăm în poziții incomode și rigide, în haine în care nu se simt bine sau în locuri care îi pun în pericol.
#6 Cum păstrăm fotografiile?
Postarea imaginilor pe rețelele de socializare precum Instagram sau Facebook reprezintă un mijloc rapid și facil de a împărtăși celor dragi un moment unic al copilului tău însă, pe cât de rapid este, pe atât de puțin durabil se va dovedi.
Cele mai frumoase momente merită sa fie alese, printate și păstrate în format fizic: într-un album clasic sau foto-carte, în tablouri sau rame amplasate în spațiile de locuit.
Printarea pe hârtie fotografică va conferi o nouă valoare imaginilor, iar expunerea lor în casă va contribui la crearea de relații durabile între membrii familiei, constituind cele mai sincere mărturii de iubire.
Un articol și fotografii de Andreea Bordeanu.
Etichetă:fotografierea copiilor, tutorial
1 comentariu
Super idee faza cu printarea, eventual pus si logo pe poza facuta. Misto. Mi-ati dat idee buna. Multumesc! 🙏