Din istoria fotografiei românești: Gheorghe Lăzăroiu și Angélika Bertha Kauffmann
Povesteam într-un articol precedent despre istoria care nu a fost mereu blândă, mai ales când vine vorba de artă, de conservarea și transmiterea ei mai departe.
Continuăm astăzi cu alți doi fotografi despre care știm prea puține, dar care cu siguranță marcheaza istoria fotografiei românești: Gheorghe Lăzăroiu și Angelika Bertha Kauffmann.
Gheorghe Lăzăroiu – un maestru al fotografiei alb-negru
Se pare că ar fi fost membrul asociaţiei „Image Sans Frontière”. Fără îndoială, se găsesc imagini şi la Rambouillet, oraş care l-a impresionat.
Angélika Bertha Kauffmann o fotografă a plajei
Aflăm din mai multe scrisori trimise între membrii familiei, documente de publicitate, plicuri, învelitoare de fotografii propriul atelier al Angelikăi, strategic plasat la marginea plajelor din insula Rugend, peninsula Jasmund, regiunea Meckenburg, Germania, în 1902.
Bazându-ne pe cele câteva imagini care au revenit în Sibiu, se observă cu ușurință că prioritatea Angelikăi era de ordin profesional, înregistrarea pe peliculă în mediul comercial promițător din stațiunile balneare din Germania sau din Italia. Fără îndoială, Angelika s-a întreţinut din meseria sa de fotograf – artizan, surprinzând barcangii, plaje și palmieri, costume de baie, portrete în atelier și multe alte amintiri plăcute.
Cariera Angelikăi a mers spre fotografia nud, care, dacă în ziua de astăzi este în continuare considerată tabu, atunci venea ca o adevărată revoluție a gândirii și o formă rebeliune. Fotografa și-a dedicat o parte din timpul său și editării cărților poștale.
Traducere – dr.ing. Floriana Filip
1 comentariu
Minunat,aceste lucruri trebuiesc cunoscute și de tinerii fotografi.