Îmbrățișări de tango – Expoziție de fotografie la Instituto Cervantes
În perioada 20 ianuarie – 28 februarie, Instituto Cervantes găzduiește expoziția „Îmbrățișări de tango”, semnată de Alexandru-Radu Săvulescu.
Vernisaj: miercuri, 20 ianuarie, ora 18.00, în prezența autorului. Vernisajul va fi urmat de o lecție demonstrativă de tango cu Anca și Traian Ionescu, prin curtoazia Asociației pentru Cultură și Tango.
Expoziția propune o viziune fotografică asupra unei lumi poetice și misterioase, într-un fel chiar mistice, unde bărbații sunt cavaleri, iar femeile feminine – tango-ul de tip social, cel care se dansează la milongas de către oameni obișnuiți, un fenomen complet diferit de tango-ul spectacol care se desfășoară pe scenă, sub luminile rampei, și care este practicat de dansatori profesioniști.
Cele douazeci si doua de imagini selectate sunt rezultatul unui proiect fotografic desfășurat neîntrerupt din 2008 și până astăzi. Dintre fotografiile făcute în acești opt ani, unele chiar în Buenos Aires și Montevideo, patria tango-ului, Săvulescu a ales să expună de data aceasta numai imagini de la evenimente desfășurate la București, chiar dacă unele și cu dansatori sud-americani. Exclusiv imagini surprinse pe viu, niciuna „pozată”. Imagini care încearcă să redea transformările interioare ale dansatorilor, concentrându-se pe îmbrățișare, respectiv pe expresia dansatorilor. De aceea expoziția s-ar fi putut numi la fel de bine „Portrete de tango”.
„Expoziția de față este rezultatul unui proiect fotografic pe care l-am început în 2008, și pe care nu l-am mai întrerupt de atunci. Din miile de fotografii făcute în acești opt ani, am selectat pentru Îmbrățișări de tango câteva imagini de la evenimente desfășurate la București între 2010-2014. Exclusiv imagini surprinse pe viu, niciuna „pozată”. Am încercat să redau în ele transformările interioare ale dansatorilor, concentrându-mă pe îmbrățișare, respectiv pe expresia dansatorilor. De aceea expoziția s-ar fi putut numi la fel de bine Portrete de tango.
Ce vreau să spun cu aceste fotografii? Că tango-ul este o cale spre extaz. Spre acea stare de bine, de fericire, pe care amândoi partenerii o caută în sala de dans. Și pe care o găsesc odată cu privirea bărbatului care face invitația, cu zâmbetul femeii care îi răspunde, cu felul în care cei doi se îndreaptă fericiți unul spre celălalt. Cu îmbrățișarea prin care femeia se lipește de pieptul bărbatului, sprijinindu-și capul de capul lui, închizându-și ochii, lăsându-se de acum cu totul în grija lui. Cu cei doi deveniți un singur „animal cu patru picioare” (expresie pe care am auzit-o prima dată la „academiile” de tango din Buenos Aires).
Apropierea dintre dansatori este într-adevăr foarte intimă, fără a avea însă nimic sexual. De aceea parteneri necunoscuți n-au nici o reținere să se îmbrățișeze strâns.
Cu aceste instantanee fotografice încerc să aduc un modest dar cald omagiu, atât cât îmi permit puterile, acelei stări de spirit, acelui mod de viață care este tango-ul – un loc și un timp în care bărbații sunt cavaleri, iar femeile feminine. Și unde, spre deosebire de aritmetică, unu plus unu egal unu, chiar dacă acest lucru nu ține decât circa zece minute, atât cât durează cele trei sau patru dansuri dintr-o tanda.”, a afirmat autorul
***
Alexandru-Radu Săvulescu este freelancer în comunicarea de mediu, cutreierător prin lumea scrisului, fotografiei și dansului.