Mini ghid pentru fotografia macro: echipament și sfaturi
Detalii de flori, capul unei insecte sau marginile unei broboane de rouă, toate fac parte din această lume care ne înconjoară, dar pe care nu întotdeauna o sesizăm .
Frumusețea stă în detalii și adesea lucrurile mici pot avea un impact monumental. La fel este și fotografia macro, care aduce în centrul atenției lucrurile pe care de regulă le ignorăm, sau pur și simplu nu le observăm, întrucât subiectele pot fi chiar miscroscopice.
Detaliile de pe flori, diversele texturi din natură sau din obiectele create de mâna omului, picăturile de apă și furnicile sunt doar câteva dintre multele subiecte pe care le poate aborda fotografia macro.
Desigur, doar pentru că lucrurile sunt mici, nu înseamnă că nu vin însoțite de provocări. Gândește-te că în acest gen de fotografie un centimetru mai la stânga sau mai la dreapta poate distruge sau schimba radical o fotografie. Tocmai din această cauză îți recomandăm un trepied pentru macro-fotografie.
Adesea se întâmplă să abordăm mai întâi un gen de fotografie din pură curiozitate, neștiind lucruri despre el și practica sa, de fapt. Din cauza acestui lucru, ne-am gândit că ar fi util să îți recomandăm câteva sfaturi și variante mai ieftine pentru fotografia macro, pentru a te ajuta să iei o decizie – Merită sau nu să te dedici acestui stil?
#1 Chiar este musai să deții un obiectiv macro?
Pe scurt, nu neapărat. Dar în timp vei realiza că rezultatele obținute sunt mai bune cu un obiectiv dedicat.
Dacă din când în când mai vezi câte o insectă care-ți atrage privirea sau un detaliu, un accesoriu din garderoba cuiva, poți folosi aproape orice obiectiv pentru asta, dar fii atent la distanța minimă de focus.
Distanța minimă de focus poate varia de la câțiva centimetri la jumătate de metru, în funcție de obiectiv. De exemplu, tele-urile au o distanță minimă de focus mai lungă, în timp ce obiectivele de tipul 24-70mm vor avea o distanță minimă de focus mai scurtă. Diferența dintre obiectivele ‘normale’ și cele macro este exact această distanță minimă, care la obiectivele dedicate este mai scurtă.
Tot la început, poți folosi pentru acest stil de fotografie diverse tuburi de extensie sau inele inversoare.
Exemple de produse
- Fotodiox MCR-NEX-AF-KIT este un set de inele macro cu contacte electronice pentru aparatele mirrorless Sony (E-mount). Acestea îți permit să focalizezi mai aproape și să obții un raport de magnificare mai bun, pastrând în același timp funcțiile automate ale camerei. Cele două inele au lungimea de 10mm, respectiv 16mm, și oferă trei posibilități de utilizare. Construcția metalică și finizajul brunat se integrează perfect în liniile Sony NEX/Alpha.
#2 Fotografia macro și subexpunerea sau supraexpunerea
De regulă, ne ferim pe cât posibil să subexpunem sau supraexpunem fotografiile. Cu toate acestea, având în vedere că macro-fotografia mizează pe texturi, s-ar putea să descoperi fie că reies mai multe detalii interesante dacă subexpui sau că fotografia capătă o cu totul altă semnificație când o supraexpui.
Joacă-te cu setările și experimentează, vezi ce ți se pare că merge cel mai bine, aici trebuie să iei singur decizii.
#3 Cu cât ești mai aproape, cu atât este mai bine
Poate că era evident, dar este foarte important. Dacă nu ai un obiectiv macro dedicat, atunci alege un subiect, pune-ți camera pe un trepied și alege focusul manual (fiindcă de obicei focalizarea automată nu ajută la fel de mult în acest caz). Este importantă folosirea trepiedului, te scutește de cadrele ratate din cauza mișcărilor tale sau ale diverselor vibrații induse fără voie.
Odată ce ai plasat subiectul și ai facut cele menționate mai sus, analizează compozitiția. Dacă totul arată așa cum îți dorești, declanșează!
Fiind cât mai aproape îți va permite să surprinzi întreg subiectul în clar, obținând de asemenea o bună separare a acestuia de fundalul care nu va fi în focus.
Totuși și în acest caz există excepții, în funcție de subiect, loc și fundal. Poate vrei să îmbini textura fundalului cu o parte din subiect, exersează și vezi ce-ți place! Dar stând prea departe cu siguranță vei rata multe, așa că nu-ți fie frică să te apropii!
#4 Ce poți fotografia?
Frumusețea fotografiei macro constă în faptul că până și un bob de orez poate fi fascinant, așa că a găsi o limitare pentru subiecte este destul de greu. De la flori și insecte, până la îmbinarea unor culori într-un pahar cu apă, spuma unei cafele, o geană căzută, textura limbii unei pisici, orice lucru care te înconjoară conține un micro-univers care te va copleși dacă te apuci de fotografia macro.
Pe de altă parte, poate că cel mai bun sfat în fotografia macro este răbdarea. Poți fi nevoit să aștepți zeci de minute doar ca o albină să se decidă să polenizeze floare care-ți place ție. Poți aștepta ore, chiar zile, pentru a obține cadrul întocmai ca în mintea ta. Așa că poate că înainte de a te apuca serios de fotografia macro, ar trebui să faci niște exerciții de răbdare.
#5 Și acum ce urmează?
Învață și să cauți sau să compui scene. O dată ce te apuci de acest tip de fotografie îți vei da seama că nu toate împrejurările sunt favorabile și, mai mult, cu siguranță că dacă-ți alegi câteva elemente preferate și creezi o scenă vei putea surprinde imagini inedite, care-ți poartă amprenta.
Ai nevoie de creativitate și analiză. Nu uita: doar echipamentul și setările nu vor fi suficiente, fără răbdare și input creativ.
Dacă după un timp îți dai seama că ești într-adevăr pasionat de acest gen de fotografie și că ești pregătit să te dedici lui, ar fi indicat să începi să investești în echipament. Pe lângă obiectivele pe care le vom recomanda mai jos, poate că ți-ar fi util și un declanșator.
Încearcă să te joci și cu profunizmea câmpului, până când ceea ce este în focus te mulțumește. Iar dacă folosești obiective macro, ai grijă la acest lucru, fiindcă la un f/2.8 s-ar putea să ai mult prea puține deatlii focalizate din scenă integrală, și poate fi dificil pentru început să lucrezi cu această valoare a diafragmei. Mai bine începe de la f/8 sau f/5.6 și vezi ce se întâmplă pe parcurs.
Cum achiziționarea unui obiectiv macro reprezintă o investiție serioasă – în momentul în care vei fi pregătit sau dacă știi deja câte ceva despre macro-fotografie te invităm să citești mai jos selecția noastră de obiective recomandate pentru acest gen de imagini.
#1 Tamron 90mm f/2.8 Di USD macro 1:1
Tamron SP 90mm f/2.8 Di USD macro 1:1 este ideal nu doar pentru fotografia macro sau close-up ci și pentru portrete sau fotoreportaj.
Acest obiectiv dispune de un sistem de focalizare rapid și precis, beneficiază de o optică de excepție având tratamente speciale eBAND și la nivelul lentilelor. Oferă imagini clare și bogate în detalii, iar diafragma luminoasă de 2.8 cu 9 lamele și sistemul de stabilizare al imaginii garantează fotografii nemaipomenite în lumină slabă. De asemenea, oferă și o bună separare a subiectului de fundal.
Obiectivul poate fi folosit atât pe aparatele cu format APS-C, cât și cu cele full-frame.
Specificații Tampron 90mm
- Diafragmă maximă: f/2.8
- Diafragmă cu 9 lamele rotunjite
- Stabilizare de imagine VC
- Tratament antireflex eBAND și BBAR
- Izolat la umezeală și praf
- Tratament cu fluorină
- Motor AF ultrasonic (USD)
#2 Sigma 105mm f/2.8 Macro EX DG OS
Sigma 105mm f/2.8 Macro EX DG OS beneficiază de un sistem de focalizare rapid și precis, plus tratamente speciale ale lentilelor și o diafragmă luminoasă de f 2.8, care se descurcă foarte bine în lumină slabă și separă excelent subiectul de fundal. Astfel, acest obiectiv nu este ideal doar pentru fotografia macro, ci și pentru portrete și fotoreportaj.
Obiectivul încorporeaza sistemul de stabilizare al imaginii (OS) care îți permite să fotografiezi din mână cu timp de expunere de până la 4 trepte mai lungi decât un obiectiv simiar fără sistem de stabilizare. Sigma 105mm poate fi folosit pe aparatele cu format APS-C, dar și full-frame.
Calitatea optică este și ea una de excepție, iar focalizarea este extrem de rapidă și silențioasă datorită noului motor de focus HSM.
Specificații Sigma 105mm
- distanța focală: 105mm (157.5mm în format APS-C)
- diafragma maximă: f/2.8
- diafragma minimă: f/22
- număr lamele diafragmă: 9
- construcție obiectiv: 16 elemente în 11 grupuri
- dimensiune filtre: 62mm
- distanța minimă de focalizare: 31.2cm
- diametru maxim obiectiv: 78.3mm
- lungime: 126.4mm
- greutate: 725g
#3 Canon 100mm f/2.8L Macro IS USM
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM beneficiază de stabilizare hibridă, care poate corecta atât deviația unghiulară cât și mișcările laterale, evidente la factori mari de magnificație în zona macro.
Făcând parte din prestigioasa serie de obiective foto L de la Canon, este primul care deține un stabilizator de imagine cu detecție de unghi și de deplasare, fiind extrem de eficient la distanțe apropiate de focalizare. Canon 100mm este capabil să detecteze automat tipul de stabilizare necesară: longitudinală (la fotografia macro, când o mișcare laterală de câțiva milimetri poate ruina o fotografie) sau stabilizarea clasică, unghiulară.
Acest obiectiv este ideal pentru macro-fotografie și close-up, fiind de asemenea o alegere bună și pentru portrete, sport și alte genuri.
Specificații Canon 100mm
- Macro comandă de inaltă performanța cu seria L de la Canon
- IS hibrid în 4 trepte
- Reproducere a imaginii la dimensiuni reale (1:1)
- Element de obiectiv UD
- Rezistent la apă și la praf
- Limitator distanță cu trei poziții
- Diafragmă circulară cu 9 lamele pentru un bokeh (separare a subiectului de fundal) extraordinar
- Motor AF USM de tip inel
- Colier pentru trepied opțional
#4 Canon 65mm f/2,8 1-5X
Obiectivul Canon MP-E65mm f/2,8 1-5X este un obiectiv excepțional cu focalizare manuală, conceput exclusiv pentru fotografia macro. Este ideal pentru subiecți foarte mici, putându-i captura de până la 5 ori mai mari decat în realitate. Obiectivul conține elemente din sticlă UD pentru a suprima aberațiile cromatice care se manifestă adesea în cazul unui factor ridicat de mărire. Pentru fotografia cu bliț, pot fi atașate și bliturile Macro Ring Lite MR-14EX sau Macro Tin Lite MT-24EX
Canon 65mm dispune de un Tratament Super Spectra care asigură echilibrul corect al culorilor și un contrast ridicat, suprimdând reflexiile și efectele flare prin absorbția luminii. De asemenea, acest obiectiv transmite și informații despre distanță înapoi la blițul E-TTL II, pentru a asigura măsurarea optimă a acestuia în orice situație de fotografiere.
Fiind capabil de mai multă profunzime, Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo este conceput pentru un factor de mărire superior dimensiunii naturale (1,0X,) fără alte accesorii.
Specificații Canon 100mm
- Distanța focală de 65 mm (format de 35 mm)
- Focalizare manuală și colier pentru trepied încorporat
- Distanța minimă de focalizare 24 cm, însă în raport de mărire 5:1 este de 4 cm
- Element de obiectiv UD
- Diametru filtru: 58 mm
#6 Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED
Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED este un obiectiv macro cu distanța focală de 105mm, destinat atât camerelor digitale cu senzor crop(DX), cât și celor full-frame (FX). Este ideal pentru fotografia close-up și macro.
Nikon a implementat o versiune îmbunățită a sistemului de reducere al vibratiilor (VR II) în acest obiectiv macro. Acest lucru oferă fotografului posibilitatea de a captura imagini clare la timpi de declanșare cu aproximativ 3 trepte mai lungi. Stabilizarea optică de imagine elimină nevoia unui trepied în majoritatea situațiilor de lumină insuficientă.
Autofocusul este rapid și silentios grație SWM-ului (Silent Wave Motor), datorită căruia și schimbarea între modul auto și cel de manual focus se face foarte rapid.
Focalizarea interna face ca elementul frontal al obiectivului să nu se rotească, ceea ce ajută mult în cazul folosirii unui filtru de polarizare circulară sau folosirea filtrelor neutre sau graduale.
Specificații Nikon 105mm
- Distanța focală: 105mm
- Tip de focalizare: Autofocus
- Diafragma maximă: f/2.8
- Diafragma minimă: f/32
- 9 lamele
- Filet filtru: 62mm
- Distanța minimă de focus: 31cm
- Raport mărire: 1:1
- Construcție: 14 elemente în 12 grupuri
- Este compatibil full-frame
- Inlcude parasolar
- Lungime: 116 mm
- Diametru: maxim 83cm
- Greutate: 790g
Tu ce folosești pentru fotografia macro? Spune-ne într-un comentariu!
Poate te-ar interesa și aceste articole:
- Review Canon M5, plus Canon 28mm macro și 10-18mm
- Sigma 105mm f/2.8 macro – îndeaproape
- Fotografia macro
Save
Save
Save
Save
Save
Save
Etichetă:fotografia macro, inele macro, macro, Nikon, obiectiv, obiective foto, sfaturi foto, Sigma, Tamron
1 comentariu
Foarte bun articolul. Mulțumesc.