Primul fotograf roman si primul fotograf de razboi din lume, Carol Popp de Szathmari
Pe data de 11 ianuarie se sarbatoreste Ziua Nationala a Artei Fotografice, in memoria primului fotograf documentarist si de arta din Regatul Roman, Carol Popp de Szathmari.
Povestea sa e urmatorea. Carol Popp de Szathmari putea sa se nasca oricand, dar s-a intamplat sa deschida ochii intr-o zi rece, de mijloc de iarna. Mai precis, 11 ianuarie 1812. 1812 nu a fost un an tocmai linistit: Napoleon invadeaza Rusia in luna iunie si este infrant la sfarsit de noiembrie, iar Basarabia intra in componenta Rusiei, in urma Pacii de la Bucuresti, prin care se încheie războiul ruso–turc. Desi la momentul respectiv, nou-nascutului probabil ca nu ii pasa prea mult de pacea mondiala, evenimentele i-au marcat intr-un fel destinul, caci tanarul Carol Popp de Szathmari a devenit primul fotograf roman documentarist si primul fotograf de război din lume, ca urmare a fotografiilor executate în timpul Războiului Crimeii (1853-1856).
Nascut la Cluj, atunci parte a Imperiului Austriac, Carol a descoperit mai intai pictura si abia mai tarziu fotografia. Lucrarile sale grafice realizate in urma calatoriilor prin tara si strainatate aveau toate un caracter de reportaj. In anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii.
Cu fotografiile realizate în Bucureşti, între anii 1860-1863, publică albumul ”Elena Cuza”, iar apoi, cu fotografiile realizate în România, între 1866-1868, ”Albumul României”, care cuprinde şi fotografii din timpul călătoriilor lui Carol I, căruia i-a fost ghid.
Povestea primei fotografii realizate de Carol Popp de Szathmari
Data: noiembrie 1848
La intoarcerea dintr-o calatorie din Imperiul Austriac, perioada in care fusese martor ocular la desfasurarea revolutiei in Viena si Budapesta, Szathmari a realizat o calotipie ce infatiseaza un Cupidon cu bratele frânte, o statueta din colectia personala de antichitati. Calotipia (sau talbotipia) este o tehnica inventată de William Henry Fox Talbot. Nu se stie ce aparat a folosit Carol, poate cel de dagherotipie de la Sf. Sava, dar se stie cu siguranta ca a sensibilizat o foaie de hârtie de tip ministerial ce i-a servit ca negativ.
Fidelitatea acestei tehnici lasa mult de dorit, insa calotipia astfel obtinuta era o uriasa realizare si nu a intârziat sa o mentioneze cu creionul in germana: “Die aller erste Photographie ich gemacht habe”, ce inseamna, “prima fotografie pe care am facut-o”. Calotipia Cupidonul cu braţele frîntese află astăzi la Academia Română şi poartă pe verso menţiunea autorului că este prima fotografie pe care a realizat-o.
Primul fotoreporter de razboi din lume
In 1854 Carol intra in istoria fotojurnalismului realizand primele fotografii de razboi in Crimeea. Aici, cu un an inaintea englezului Roger Fenton si a americanului S. Robertson, a realizat cu mijloacele specifice vremii, primele fotografii de razboi din lume. Carol Pop de Szathmary a multiplicat ulterior fotografiile facute in Crimeea şi le-a daruit suveranilor tarilor implicate in acest razboi. A realizat apoi fotografii si in timpului Razboiului de Independenta din 1877.
16 comentarii
Splendida istorie fotografica !
nu a fost fotograf roman ci a fost ungur, si sa nascut in perioada imperiului AUSTRO-UNGAR
cu familie originara din Satu-Mare
http://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_Popp_de_Szathm… http://www.foto-magazin.ro/despre-fotografie_open…
Nu exista dualismul cand s-a nascut! Acesta apara abia in 1867! Inainte de a da lectii de istorie pune mana pe carte!
Foarte interesant, am mai aflat ceva frumos romani si Romania, va multumesc!
daca era ungur, la cat a calatorit el facea fotografii la el acasa insa aici scrie ceva de genul "In 1863 este desemnat pictor si fotograf oficial al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si realizeaza portretele oficiale ale domnitorului si ale Printesei Elena. Fotografiile au fost apoi transpuse in litografii la Paris"
Sunt intrutotul de acord 🙂
Si Alexandru Ioan Cuza era tot ungur :))))!
Nu era ungur, numele sau a fost maghiarizat asa cum s-a intamplat cu multe nume de familie. Szatmari vine de la Satmar. Uitati aici un articol ceva mai documentat cu privire la originea sa. Facand parte din nobilimea mica transilvaneana, ca sa poata sa-si mentina posesiunile, a fost maghiarizat numele de familie. Si avea cetatenie chesaro-craiasca ca mai toti supusii monarhiei habsburgice. http://www.luminous-lint.com/app/photographer/Car…
Excelent articol! Bravo!
Da, intr-adevar a fost de origine maghiara, dar pot fi etnici maghiari mai romani decat romanii, din fericire, sau din pacate, depinde de unghiul din care privesti. Carol Popp de Szathmari ramane un mare roman, indiferent de originile sale! Mai avem in zilele noastre un exemplu, un libanez… Raed Arafat.
Marea dilema Szathmary – Fenton este aceea ca Szathmary nu a fost in Crimeea, pe cand Fenton a fost!! El a fotografiat maneverele trupelor implicate, in zona Dunarii!!
https://www.rct.uk/collection/2500625/turkish-infantry
Carol Pop de Szathmari, cu aproape un an înaintea lui Fenton, fotografiase conducătorii superiori ai armatelor turceşti şi austriece în trecere prin Bucureşti, pentru ca apoi să se deplaseze în preajma Olteniţei şi Siliştei unde se dădeau luptele, surprinzând scene din teatrul de război de la Dunărea de Jos. Dar, vrem-nu vrem, Fenton a fost in CRIMEEA!!!
Istoriografia anglo-saxona (si nu numai ea…) il va sustine oricand pe Fenton si nu fara motiv!! Voba lui Farfuridi: “Din această dilemă nu puteţi ieşi. Am zis!”.
Pentru Roxana
Distinsa Roxana, te sigur ca era foarte ungur, dar asta are mai putzina importantza!! Hai sa nu ne imbatam cu apa rece!!