Review Panasonic Lumix LX100: vârf de gama
Plăcerea utilizării unui un aparat foto reprezintă în opinia mea cel mai pozitiv lucru pentru un fotograf, iar în acest sens la momentul apariției lui Panasonic Lumix LX100 mi-am dat seama că acest aparat are ceva special. La câteva luni de la lansare, utilizându-l mi s-a confirmat sentimentul inițial. Este unul din acele obiecte ce îți conferă un sentiment special și care atrage, îți da impresia că ți în mână un aparat serios, deja devenit clasic, un concentrat de tehnologie și inovație.
Specificațiile sunt impresionante: senzor 4/3 (17.3 x 13 mm), obiectiv 24-75mm foarte luminos cu o deschidere maximă a diafragmei între F1.7-2.8, stabilizator optic al imaginii, vizor electronic de foarte bună calitate, filmare 4K, moduri 3:2, 4:3 și 16:9 native, comenzi clasice pentru timpul de expunere și diafragmă, inel de focus/zoom pe obiectiv, rotiță dedicată pentru comanda externă a compensării expunerii, butoane programabile, wi-fi, totul împachetat într-un corp excelent finisat, cu dimensiunea și greutatea care să te facă să îl iei tot timpul cu tine.
Construcția este una excelentă, iar ergonomia este una foarte bună. Aparatul se simte foarte solid în mană, o bucată de metal frumos finisat, și este o plăcere să fotografiezi cu acest aparat care are acel echilibru de neregăsit pe multe camere din acest segment.
Ergonomia butoanelor și a comenzilor poate că va părea un pic diferită la început, dar după o zi sau două de folosință totul va părea familiar, iar degetele vor atinge comenzile într-un mod natural și intuitiv. Designul și comenzile externe de pe acest aparat, ca la un aparat classic (cu rotițe dedicate pentru timpul de expunere, valorile diafragmei și inel suplimentar ce poate fi programat pentru controlul zoom-ului), armonia dintre proporții și greutate, portabilitatea fac ca utilizarea acestui aparat să reprezinte o reală plăcere.
Design retro și ergonomie excelentă similară unui aparat clasic (LX100 alături de Olympus EP5)
Vizorul electronic mi s-a părut a fi unul foarte bun pentru segmentul din care face parte aparatul. Nu este foarte mare, dar are o rezoluție bună și este perfect utilizabil. Adăugarea vizorului electronic pe un corp atât de compact ca cel a lui LX100 a generat însa și un compromis, blițul aparatului este unul extern ce se atașează pe patina dedicată.
Ecranul este unul foarte bun, dar un minus pentru unii utilizatori îl va reprezenta lipsa touch screen-ului. Personal nu sunt un mare fan al acestui tip de ecran, dar uneori își poate dovedi utilitatea. Un alt plus ar fi reprezentat ca ercanul să fie orientabil, dar acest lucru ar fi alterat puțin din forma clasică a aparatului.
Meniul este unul mai stufos și nu foarte intuitiv, dar multitudinea de controale externe și butoane programabile fac ca rareori să îl accesezi. În plus butonul Qmenu va permite accesul la principalii parametri imediat.
Durata de viață a bateriei mi s-a părut a fi una bună, o zi întreagă de fotografiat nereprezentând o problemă. În utilizare aparatul este foarte reactiv, procesând imaginile și fișierele video foarte rapid, și niciodată nu mi-a dat impresia că astept să termine ceva.
Obiectivul reprezintă unul din punctele forte ale acestei camere. Calitatea obiectivului cu un design Leica este una foarte bună, compact, foarte luminos și cu o plajă de la 24-75mm ce va acoperii 75% din situațiile zilnice de fotografiat, fac din acest obiectiv o realizare remarcabila. Claritatea este una foarte bună chiar și în colțurile imaginii și cu diafragma complet deschisă, iar valorile de F1.7-2.8 îl transformă într-un obiectiv foarte versatil pentru fotografierea în lumină slabă.
Scenă realizată la 24mm (echiv, 35mm) și cropuri din colțul dreapta la diferite valori ale diafragmei (JPEG, ISO200, 24mm echiv).
Claritatea obiectivului este foarte bună, chiar și în colțuri cu diafragma deschisă.
Scenă realizată la 75mm (echiv. 35mm) și cropuri din partea stângă la diferite valori ale diafragmei (JPEG, ISO 200, 75mm echiv).
La distanța focala de 75mm este necesară închiderea diafragmei pentru rezultate optime.
De menționat este faptul că procesorul aparatului aplică pentru fișierele JPEG o serie de corecții pentru distorsiuni, aberații cromatice, și vignetare. Acest lucru este ceva comun în ziua de azi, ținând seama de designul ambițios al acestor obiective.
Corectarea aberațiilor cromatice, a vignetării precum și a distorsiunilor se face direct în aparat pentru fișierele JPEG (fișier JPEG vs fișier RAW necorectat de distorsiunea produsă de obiectiv, F2, ISO 1600, 1/30 sec, 24mm echiv).
Sistemul de autofocus mi s-a părut a fi unul foarte bun pe lumină bună. Rapid și precis, poate cel mai bun utilizat pe un aparat compact. Pe lumină slabă însă începe să își arate limitările, dar totuși nu vânează atât de mult ca la unii concurenți. De menționat este că sistemul de focalizare al lui LX100 permite o focalizare foarte bună de până la 3cm ca distanță minimă la capătul wide în modul Macro.
Exemplu de fotografie realizată la distanța minimă de focalizare de 3cm (JPEG F2.2, ISO 200, 1/6 sec, 24mm echiv).
Referitor la calitatea imaginii în fișierele JPEG lucrurile sunt împărțite. Pe de o parte, pe lumină bună și sensibilități de până la valori de ISO 640-ISO 800, calitatea imagini este una foarte bună.
Calitatea fișierelor RAW este una excelentă, iar nivelul detaliilor este unul foarte ridicat (JPEG vs RAW F4, ISO 200, 1/2000 sec, 24mm echiv).
Pe de altă parte, dincolo de ISO 800 sistemul de reducere al zgomotului este unul prea agresiv, chiar și setat în permanență la valoarea minimă de -5 (setare pe care o recomand tot timpul), distrugând detaliile fine. Este păcat deoarece senzorul CMOS 4/3 utilizat și pe aparatele mirrorless Panasonic și Olympus oferă performanțe bune până la sensibilitatea de ISO 6400, iar procesând fișierele RAW chiar și la aceste valori înalte se pot obține rezultate foarte bune. Un exemplu de abordare pozitivă în acest sens o oferă Olympus care cu același senzor oferă o procesare a imaginilor JPEG mult mai echilibrată.
Pentru a testa comportarea la sensibilități ridicate am testat aparatul în diferite situații, la ora albastră, noaptea, precum și într-o catedrală unde intensitatea luminii era foarte slabă. Aceste scene pun de obicei probleme aparatelor cu care fotografiez și se regăsesc între subiectele fotografiate de mine cu predilecție.
Beneficiile prelucrării fișierelor RAW la sensibilități înalte sunt evidente (RAW F2, ISO 1600, 1/8 sec, 24mm echiv).
Sistemul de reducere al zgomotului este mult prea agresiv distrugând detaliile fine (F2.8, ISO 3200, 1/30 sec, 24mm echiv).
Cu o procesare atentă a fișierelor RAW se pot obține rezultate bune până la sensibilități
ridicate de ordinul ISO 6400 (F1.7, ISO 6400, 1/30 sec, 24mm echiv).
Ca cineva care utilizează formatul RAW pentru toate fotografiile, am fost pur și simplu încântat de calitatea imaginii și nivelul detaliilor oferite de senzorul de 16Mpx în fișierele RAW. Totodată, depinzând de scena fotografiată, procesând fișierele RAW am observat că pot folosi confortabil valoarea de ISO3200 și chiar ISO 6400 pentru anumite scene. Totuși combinația de senzor mare – obiectiv luminos și stabilizator optic va permite utilizarea unor valori ISO mici și medii chiar și în scene cu lumină slabă, rareori fiind necesară depășirea valorii de ISO1600.
Aparatul excelează în lumină slabă (RAW F2, ISO 1600, 1/13 sec, 24mm echiv).
Poți fotografia confortabil diferite subiecte în condiții de luminozitate scazută, în interiorul unei catedrale, la ora albastră sau noaptea într-un oraș, accesând combinații timp de expunere-diafragmă-sensibilitate ISO care să îți confere imagini de o calitate foarte foarte bună, perfecte pentru printuri mari. Am fotografiat în interiorul unei catedrale într-o lumină mai slabă și nu am fost deloc preocupat că sensibilitatea ISO va atinge valori atât de mari încât zgomotul să devină deranjant.
Senzorul foarte bun face ca fișierele RAW să fie pretabile la editări multiple fară a pierde foarte mult din calitate, iar zgomotul va rămâne la un nivel acceptabil. Libertatea mare în editarea fișierelor RAW demonstrează calitațile senzorului și plaja dinamică mare a acestuia.
Rezultate foarte bune la corectarea expunerii și recuperarea detaliilor din RAW în fișierele supraexpuse (-2EV RAW F16, ISO 200, 1/8 sec, 24mm echiv).
Plaja dinamică este una foarte largă și demonstrează calitatea senzorului 4/3 CMOS
(JPEG vs RAW F5.6, ISO 200, 1/320 sec, 75mm echiv).
Rezoluția de 12 megapixeli este una suficientă pentru realizarea de printuri mari de calitate superioară, dar cu cei 12Mpx s-ar putea ca fanii cropurilor să nu fie multumiți, iar concurența oferă rezoluții mai mari. În general imaginile realizate cu LX100 sunt bine expuse, nu am sesizat sub sau supraexpuneri mari ale sistemului de măsurare. Redarea culorilor în fișierele JPEG este însa una rece, tipic Panasonic, prin comparație modul ales de Olympus pentru a procesa imaginile, realizate cu un senzor similar, este unul mult mai inspirat și mai plăcut ochiului.
Un alt plus îl reprezintă posibilitatea alegerii formatului de imagine 3:2, 4:3 sau 16:9, din comutatorul situat pe obiectiv, în funcție de tipul de scenă pe care vrei să o fotografiezi. Acest lucru se va face păstrandu-se diagonala câmpului de cuprindere corespunzatoare diferitelor distanțe focale. Este o funcție a aparatului ce încurajează creativitatea și îți permite să treci de la un format la altul în funcție de scenă.
Format 16:9 (F1.7, ISO 800, 1/15 sec, 24mm echiv).
Pentru fanii diferitelor filtre aplicate direct în aparat există un buton dedicat cu care vei putea accesa o serie de astfel de filtre ce uneori pot fi interesante.
Filtru POP-Color (JPEG F2.8, ISO 200, 1/2500 sec, 24mm echiv).
Filtru Miniature Effect (JPEG F5.6, ISO 200, 1/640 sec, 24mm echiv).
Stabilizatorul optic al imaginii își face treba foarte bine, permițând fotografierea cu timpi de expunere mai mici de 2-2.5 ori față de inversul distanței focale și își dovedește eficacitatea atât la capătul wide cât și la cel tele al obiectivului. Cu stabilizatorul activat am obținut rezultate foarte bune și constante fotografiind cu timpi de expunere de 1/8 sec la distanța focală de 24mm și 1/15 sec la capătul tele al obiectivului.
Stabilizatorul de imagine oferă un caștig de 2-2.5 trepte (F3.5, ISO 3200, 1/8 sec, 24mm echiv).
Fișierele video realizate cu LX100 sunt de o calitate foarte bună, o parte din tehnologie fiind împrumutată de la fratele mai mare GH4, modul 4K, senzorul și procesorul quad-core împachetate într-un corp compact. Chiar dacă rezoluția 4K tinde să apară pe tot mai multe camere sau telefoane mobile, LX100 reprezintă la ora actuală standardul în domeniu pentru acest segment de aparate foto în materie de calitate a fișierelor video. Un exemplu video poate fi vizionat mai jos:
Discutând despre prețul acestui aparat, acesta este unul relativ mare, dar perfect justificat prin tehnologia oferită. Pentru această sumă se poate achiziționa un aparat DSLR bun sau un aparat mirrorless cu obiectiv de kit. Totuși o combinație apropiată de LX100, de genul Olympus OM-D EM10 + Panasonic 12-35mm F2.8 depășește cu mult bugetul alocat lui LX100. Cu un aparat mirrorless, cumperi un sistem pe care îl poți apoi dezvolta, dar dacă nu ești limitat de zoom-ul de 3x și de plaja 24-75mm, Panasonic LX100 reprezintă o alegere excepțională.
În concluzie, acest aparat este o bucurie în utilizare iar rezultatele produse, mai ales procesând fișierele RAW, sunt excelente. Este un tur de forță făcut de gigantul japonez, pachetul de tehnologii oferite și lista de plusuri fiind atât de copleșitoare încât puținele minusuri chiar pot fi trecute cu vederea. Pentru anumite genuri de fotografie poate fi aparatul ideal și cred că este aparatul compact cel mai bun de pe piață în acest moment. Pentru anumite tipuri de fotografie și subiecte există aparate sau combinații corp+obiectiv mai recomandabile, dar în materie de aparate compacte și discrete pentru calatorie și pentru fanii fotografiei în lumină slabă, Panasonic LX100 reprezintă standardul în domeniu.
Ca și o listă de plusuri și minusuri, ținând seama și de segmentul din care face parte aparatul, aș enumera:
Plusuri
- construcție excelentă cu un echilibru perfect între greutate, dimensiuni, portablitate și performanțe
- ergonomie foarte bună, design clasic cu multiple comenzi externe și butoane configurabile
- ecran și vizor electronic de foarte bună calitate
- obiectiv luminos cu claritate foarte bună ținând cont de dimensiunea senzorului și cu
- stabilizator optic eficace
- posibilitate de alegere a formatului de imagine 3:2, 4:3, 16:9, 1:1, cu păstrarea diagonalei
- unghiului de cuprindere
- autofocus rapid
- procesare rapidă a imaginilor
- baterie bună
- senzor 4/3 mare pentru un aparat compact și cu performanțe foarte bune
- calitate excelentă a imaginii pentru fișierele RAW până la ISO 3200, perfect utilizabile și la ISO 6400
- Video 4K și tehnologie împrumutată de la GH4
Minusuri
- sistemul de reducere a zgomotului pentru fișierele JPEG este prea agresiv chiar setat la valoarea minimă și reprezintă principalul minus al acestei camere
- meniu destul de complex și nu foarte intuitiv
- ecran fix și fară touch screen
- zoom optic de 3x ce poate reprezenta o limitare pentru unii utilizatori
- blitz extern
- preț puțin cam mare
Imaginile RAW din acest review au fost prelucrate folosind programul RawTherapee.
Fotografii realizate cu Panasonic Lumix LX100:
Text și fotografii de Gabriel Bușe
3 comentarii
Pret putin cam mare??? As spune exagerat de mare. Mai da-l incolo de aparat!
Citeam cu atentie review-ul si incepuse sa-mi placa ceea ce citeam, insa pe masura ce ma apropiam de final ma cam speria gandul la pret. Ma asteptam la un 2.300lei, hai 2.600 lei (datorita obiectivului), dar 4.550 lei… 😀
Nu merita pretul acesta un senzor 4/3,mai pui ceva si iei un fuji x-t10 care apare in curand.
La acest moment, da este mare. Review-ul l-am facut tinand cont de pretul cu care l-am achizitionat – adica mai mic cu 30%. Probabil ca in curand vor mai fi promotii. Sony A7, XT-10 sunt aparate foarte bune, dar departe de a fi compacte. Fiecare stie care este nivelul maxim de pret pe care poate sa il plateasca pentru a avea un aparat compact foarte bun tot timpul la el.