Rogelio Cuéllar prezintă portretele lui Cioran în premieră mondială, la București
ANIVERSAREA A 80 DE ANI DE RELAȚII DIPLOMATICE ÎNTRE MEXIC ȘI ROMÂNIA
În 2015 se celebrează 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Mexic și România, prilej pentru Ambasada Mexicului de a organiza o serie de acte culturale aniversare la Biblioteca Națională a României și librării de renume din București în perioada 15 septembrie – 31 octombrie.
Cu toate că primele contacte culturale dintre cele două țări datează încă din secolul al XVII-lea, o dată cu introducerea culturii porumbului în România, plantă originară din Mexic care a diversificat alimentația poporului român, relațiile diplomatice au fost stabilite pe 20 iulie 1935. În schimb, este consemnată la 1880, cu mult timp înainte de respectiva dată, o scrisoare prin care Președintele Porfirio Díaz îl felicită pe Regele Carol I pentru obținerea independenței naționale.
Ambasadorul Mexicului, Agustín Gutiérrez Canet, declară: „Dorim să prezentăm publicului român câteva dintre legăturile culturale mai puțin cunoscute care unesc Mexicul și România și să evităm celebrări lipsite de conținut.”
Potrivit Ambasadorului, „românii vor fi plăcut surprinși atunci când vor admira portretele fotografice ale lui Emil Cioran realizate de Rogelio Cuéllar. Totodată, vor fi uimiți auzindu-l pe Francisco Prieto vorbind despre influența exercitată în Mexic de Emil Cioran și Mircea Eliade.”
Ambasada Mexicului are onoarea să prezinte o expoziție inedită de portrete alb-negru ale lui Emil Cioran, realizate de distinsul fotograf mexican Rogelio Cuéllar. Fotografiile nu au mai fost expuse până acum și vor fi prezentate publicului român în premieră mondială.
Cioran a fost surprins în intimitatea locuinței sale din Paris în plină activitate intelectuală: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotograful a ajuns la Cioran prin Esther Seligson, traducătoarea de limba spaniolă a filozofului român, la sfârșitul lunii octombrie 1989 și s-au întâlnit trei luni mai târziu în apartamentul său. Expoziția de la Biblioteca Națională a României va fi deschisă publicului în perioada 15 septembrie – 31 octombrie.
Toodată, pasionații de fotografie vor avea ocazia să-l cunoască și să-l asculte pe Rogelio Cuellar în cadrul unui atelier și a unei prezentări susținute la F64, luni, 14 septembrie, începând cu ora 18:30, eveniment inclus de asemenea în cadrul festivalului Bucharest Photo Week.
Albumul lui Rogelio Cuéllar, El rostro de las letras, operă retrospectivă care reunește portretele a 155 de scriitori de renume mondial, cu precădere latino-americani, va fi prezentat de autor și editoarea María Luisa Passarge, directoarea „La Cabra Ediciones.” Fotograful Matei Buță va dezbate pe marginea operei în cadrul evenimentului desfășurat pe 17 septembrie la Librăria Cărturești Carusel (str. Lipscani 55), începând cu ora 20:30.
Într-o altă activitate principală, legăturile intelectuale existente între Mexic și România vor fi evidențiate de către renumitul scriitor și academician mexican Francisco Prieto, care va susține trei prelegeri despre influența exercitată de opera lui Emil Cioran asupra vieții culturale mexicane. Prima din această serie se va desfășura pe 15 septembrie, ora 17:00, la Biblioteca Națională a României.
Francisco Prieto va expune reacțiile generate de ideile lui Cioran și Eliade în rândul cercurilor intelectualilor din Mexic, unde au apărut atât susținători fervenți ai acestora, cât și critici la fel de înflăcărați. Renumitul critic literar Dan C. Mihăilescu va fi moderatorul dezbaterii care va avea loc pe 17 septembrie, oar 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bulevardul Elisabeta 38).
Cea de-a treia prelegere a lui Francisco Prieto se va desfășura pe 18 septembrie, ora 19:00, la Seneca Anticafé (str. Ion Mincu 1), cu participarea profesorului universitar Romulus Brâncoveanu, Decanul Facultății de Filosofie a Universității din București și a profesorului Viorel Cernica, specialist în istoria filosofiei românești.
Un alt act cultural notabil este recitalul susținut de soprana mexicană rezidentă în România, Patricia Santos, care va interpreta compoziții muzicale mexicane și românești acompaniată de pianistul Lucian Dușa. Evenimentul va avea loc pe 15 septembrie, la Biblioteca Națională a României, începând cu ora 17:00.
Patricia Santos este câștigătoarea ediției 2010 a concursului televizat „Ópera Prima. Las Voces del Bicentenario” din Mexic. Lucian Dușa beneficiază de o vastă experiență concertistică și este pianist al Operei din Cluj-Napoca.
De asemenea, expoziția de litografii intitulată México visto por Europa (Mexicul văzut de Europa), din colecția privată de gravură veche a Ambasadorului Agustín Gutiérrez Canet, va fi inaugurată la Biblioteca Națională a României pe 15 septembrie, ora 17:00.
Ambasadorul a precizat că lucrările expuse reliefează viziunea aparte a artiștilor europeni, care prezintă mai întâi Mexicul ca un tărâm exotic și tragic în primele gravuri apărute în Europa secolului al XVI-lea, la puțin timp după cucerirea spaniolă, iar apoi recompun imaginea unei națiuni metise, occidentalizată și progresistă în secolul al XIX-lea. Expoziția va fi deschisă în perioada 15 septembrie – 31 octombrie.
Ambasada mulțumește pe această cale Bibliotecii Naționale a României pentru sprijinul acordat, fără de care nu ar fi fost posibilă realizarea acestei importante celebrări a prieteniei mexicano-române.
Mulțumirile se îndreaptă și către editura Humanitas, librăria Cărturești și editura Seneca.
Totodată, își exprima profunda recunoștință față de Epson România, cât și față de magazinul F64. Mulțumim și distribuitorul mărcii Corona și reprezentanței Tequila Patrón.