Sigma 17-70mm f/2.8-4 OS DC HSM Contemporary
Saptamana trecuta am avut ocazia sa testez, pentru cateva zile, primul obiectiv anuntat de Sigma in gama Contemporary, modelul 17-70mm f/2.8-4 OS DC HSM. Este un obiectiv care s-a bucurat de popularitate in randul fotografilor inca de la prima varianta, dar modelul lansat la Photokina in 2012 se lauda cu performante sporite, deoarece face parte din “noul val” de produse Sigma, realizate dupa standardele impuse de reorganizarea companiei si liniei de produse.
Sigma 17-70mm f/2.8-4 este un obiectiv zoom-standard, pentru uz general (de zi cu zi), echivalent al unei focale de 28-110mm in formatul 35mm, compatibil compatibil doar cu DSLR-urile cu senzor crop APS-C de la Canon, Nikon, Pentax si Sony. Datorita elementelor SLD si FLD, obiectivul are o greutate redusa cu 30% fata de modelul anterior. Include sistemul de stabilizare optica a imaginii de la Sigma si un motor de focalizare intern silentios tip HSM (Hiper-Sonic Motor). Este un obiectiv vazut de multi fotografi ca o alternativa la obiectivele de kit, datorita distantei focale extinse (70mm fata de 55mm la obiectivele de kit) si luminozitatii crescute cu jumatate de diafragma (f/2.8 vs. f/3.5).
Acuratetea si viteza punerii la punct
Primul aspect care m-a interesat a fost sistemul de focalizare si performantele acestuia in comparatie cu versiunea anterioara. Focalizarea este rapida si silentioasa, in limitele unui obiectiv all-around din aceasta categorie de pret. Spre deosebire de modelul anterior, noul Sigma 17-70mm f/2.8-4 focalizeaza mai rapid si mai precis. Nu am observat efectele nedorite de back/front focus care i-au adus critici generatiei anterioare. Imaginile sunt sharp si au o pierdere minima de claritate in zonele periferice ale cadrului. Indiferent de distanta focala utilizata, sau de valoarea diafragmei, cadrele sunt bine focalizate. In lumina slaba obiectivul are momente cand face focus-hunting, dar aceasta este o caracteristica prezenta la majoritatea obiectivelor similare, entry-level. Claritatea este relativ constanta, imaginile fiind sharp chiar de la f/2.8 dar maximul de calitate il veti obtine in intervalul f/4-8.
Noul Sigma 17-70mm f/2.8-4 poate surprinde si imagini “Macro”, avand o distanta minima de focalizare de doar 22cm, fara a fi un obiectiv macro in adevaratul sens al cuvantului (raportul de marire nu este 1:1). Chiar si asa, Sigma 17-70mm este capabil sa surprinda imagini macro decente, dar atentie la planul de focalizare. La distante atat de apropiate de subiect planul de focus este foarte ingust, riscul unor imagini “out of focus” fiind destul de mare mai ales daca nu fotografiati de pe un trepied si va modificati pozitia chiar si cu cativa milimetrii fata de subiect…
In ceea ce priveste portretele realizate cu noul Sigma 17-70mm f/2.8-4, desi generatia anterioara a primit o serie de critici in privinta acuratetii focalizarii la subiecte aflate relativ aproape de fotograf, noul obiectiv aduce o rezolvare acestei probleme cu un sistem de focus imbunatatit. In practica n-am observat probleme de front/back-focus nici la subiecte aflate in plan apropiat si nici la peisaje.
Daca vreti sa folositi diafragma maxima f/2.8 veti fi obligati sa trageti in intervalul focal 17-22mm, adica la capatul wide al obiectivului. Asta inseamna ca va trebui sa va apropiati destul de mult de subiect, distanta la care veti observa distorsiunile de tip butoi specifice oricarui obiectiv grandangular. Aceasta caracteristica il transforma pe noul Sigma 17-70mm f/2.8-4 intr-un obiectiv mai putin recomandat pentru portrete, fiind mai degraba unul bun pentru fotografii in low-light sau in interioare, acolo unde puteti beneficia din plin de avantajul unei diafragme mai deschise la focala cea mai larga. Pana la urma, este un obiectiv all-around, nu unul dedicat sau profesional pentru portretistica…
Sistemul de stabilizare
Sigma 17-70mm f/2.8-4 vine cu un sistem de stabilizare nou, mai performant, care in practica asigura un avantaj de pana la 3 trepte de expunere la fotografiatul din mana, fara trepied. Sistemul isi face treaba bine, iar efectul de stabilizare este vizibil mai ales la focale lungi. Calcaiul lui Ahile este, in schimb, viteza relativ lenta de activare a sistemului de stabilizare, atunci cand apasam butonul declansator pana la jumatate. Dureaza intre 0,5 si 1 secunda pana cand efectul de stabilizare este vizibil in vizor. Pentru cei mai multi dintre noi acest lucru nu ar trebui sa fie un inconvenient major, dar puteti surprinde fotografii “miscate” daca nu tineti cont de aceasta intarziere.
Vignetare
Noul Sigma 17-70mm f/2.8-4 produce un efect de vignetare destul de accentuat la diafragma maxima f/2.8, mai ales la capatul wide al focalei (17mm). Estimativ, pierderea de lumina se situeaza in intervalu 1.5-2 diafragme in zonele periferice ale cadrelor trase la f/2.8 si 1 diafragma la f/4. Efectul de vignetare devine aproape insesizabil daca inchidem mai mult diafragma (f/5.6-8) sau tragem la focale mai mari (50-70mm).
Aberatii cromatice
Aberatiile cromatice sunt relativ bine controlate pentru un obiectiv din aceasta categorie si acest segment de pret, dar sunt prezente mai ales la diafragma maxima f/2.8, fiind vizibile in zonele mediane si periferice ale cadrelor. Totusi, efectul poate fi corectat usor in postprocesare cu orice program de editare. Cu diafragma inchisa pana la f/4 sau mai mult, aberatiile cromatice dispar aproape total.
Bookeh
Bookeh-ul (blurul in zonele de neclaritate ale cadrului) este placut, diafragma cu 9 lamele circulare avand un cuvant greu de spus in aceasta privinta. Am pregatit patru imagini trase la f/2.8 cu subiecte aflate la diferite distante, pentru a observa modul in care sunt reprezentate zonele de neclaritate din imagini. Este cu un pas inaintea obiectivelor de kit pe DSLR-uri cu senzori APS-C, din acest punct de vedere, ofera un bookeh mai placut, dar care totusi nu poate fi comparat cu cel produs de obiectivele fixe luminoase pe senzori mai mari.
Flare
Surprinzator pentru un obiectiv din aceasta clasa, Sigma 17-70mm f/2.8-4 are o rezistenta sporita la flare. Am incercat sa realizez o fotografie cu un efect de flare vizibil, pronuntat, dar nu am reusit. Din acest punct de vedere, specialistii Sigma au facut o treaba foarte buna.
Concluzii
Sigma 17-70mm f/2.8-4 este o surpriza placuta, un obiectiv all-around care se poate lauda cu multe puncte forte si destul de putine “bile negre”. Este un obiectiv de calitate, un pas inainte pentru Sigma in aceasta categorie, care respecta si se ridica la standardele producatorului impuse odata cu schimbarea gamei in toamna anului trecut. Este un obiectiv de la care am avut asteptari ridicate si care – in mare parte – mi-au fost confirmate. Il apreciez pentru calitatea imaginii pe intreaga suprafata a cadrelor, indiferent de diafragma si pentru bookeh-ul placut. La capitolul bile negre am putea trece vignetarea si aberatiile cromatice, dar care pot fi remediate destul de usor in postprocesare si – poate – viteza relativ lenta de activare a sistemului de stabilizare.
In concluzie, este un obiectiv pe care il recomand celor care au un buget restrans, dar vor un obiectiv mai versatil si mai performant decat cel de kit. Varianta de cumparare optima ar fi aparatul (doar body) direct cu noul Sigma 17-70mm f/2.8-4 OS DC HSM, fara a mai achizitiona si obiectivul de kit standard (18-55mm). In acest fel ati obtine un Sigma 17-70mm cu cel mai bun raport calitate/pret.
Imaginile din acest review au fost realizate cu un Canon 50D, cu setarea “Sharp” Off.
Un articol de Calin Stan
Echipament utilizat:
8 comentarii
Am citit in mare acest rewiu si ca fost posesor al acestui obiectiv m-am gandit sa las un coment. In primul rand la cateva luni de utilzare nu intensa medie o data pe saptamana, a picat stabilizatorul de imagine, defect ce a fost remediat cu succes de echipa f 64. In al doilea rand de curand m-am uitat pe cateva fotografii facute cu el anul trecut pentru a face un album si nu imi venea sa cred cum am putut sa trag cu un asemenea obiectiv si sa mai mi se para si bun, in afara de faptul ca este luminos si asta doar pe 17 nu are absolut nimic, nici sharp nici culori, deformeaza, este foarte prost. Nu as mai cumpara niciodata asa ceva iti transforma aparatul intr-o sapuniera mare atat. In rest ce sa zic trebui sa incercati si voi ce am scris aici mi-au spus si prietenii inainte sa il iau dar a trebuit sa descopar singur.
Eu am varianta veche a acestui obiectiv de 1 an jumate si pot sa spun ca sunt multumit de el. Este adevarat ca pana sa gasesc unul bun am facut 2 calibrari si am testat vreo alte 7 obiective in magazin din care am gasit unul destul de sharp pt D90. Acum pe D7000 cu reglajul fin de focus este perfect. Fata de un obiectiv de kit este o diferenta foarte mare si zic eu la un pret mai mult decat acceptabil. Banuiesc ca varianta aceasta noua, cu noul standard de calitate a celor de la Sigma, nu va mai avea aceeasi problema.
Alex, nu cred ca vorbim despre acelasi obiectiv! Daca ai tras cu el anul trecut, inseamna ca aveai varianta veche, nu modelul actual, care a ajuns in magazine in martie 2013. Eu pe acesta l-am testat si da, sunt diferente foarte mari fata de varianta anterioara!
Pozele facute la 70mm sunt infecte,sau obiectivul tau are o problema.Sa dai 2000 lei pe asa ceva…..Tot 18-105 ramane nr.1
Mai sunt si alte site-uri unde pot sa-mi spun parerea.Ar trebui sa lasi tot ce comentez eu si altii.Ai ceva de ascuns?Traiesti din vanzarea acestui obiectiv?Vrei sa prostesti pe cineva?Esti partener Sigma?Eu cred ca esti un ochelarist prost,cu viata traita in spatele calculatorului,un fel de zmeu al internetului ce judeca care coment sa apara si care delete.Sclavul secolului 21!
Salut, din pacate acelasi lucru mi s a intamplat si mie cu stabilizatorul de imagine, a cazut de doua ori intr un an, remediat de service, fiind in garantie, cam soft
salut calin. am vreo sansa sa te ocupi si de sigma 18-250 macro ?
foarte util review-ul! Multumim, Calin!
intrebare: pentru fotografia macro, se pot monta inele/adaptoare macro pentru a permite o apropiere mai mare de subiect?